• Boris dagliga blogg

Lördagen den 29:e juni 2024

NAMNSDAG:          Peter och Petra

RUBRIK.
Golfhandikapp obegripbart, våfflor i Båstad, kinamat i Åkarp och brädspel.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/6:
1950 USA vinner över England, vilket fortfarande ränkas som större senstion än då Island vann.
1958 Sverige spelar sin hittills enda VM-final, men Brasilien vinner.
1986 Argentina vinner VM. 3-2 i finalen över Västtyskland.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/6:
Emil HALLFREÐSSON, 
Putte KOCK.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM FREDAGEN 28 JUNI 2024.

Golfhandikapp obegripbart, våfflor i Båstad, kinamat i Åkarp och brädspel.

Fotbolls- och golffritt gjorde att vi kunde ta en liten utflykt igår. Fast innan den så måste jag säga att detta med handikappet i golf är fortfarande ett mysterium. Jag har försökt förklara för de andra gubbarna på klubben hur det fungerat. Av de 20 senast spelare registrerade rundorna så räknas de åtta bästa som de som avgör vilket handikapp man har. Det betyder att om det tjugonde resultatet är en fantastisk runda så trillar detta resultat bort då jag registrerar min nya runda och då kan ett resultat som är bättre än de normala 36 poängen trots allt resultera i ett höjt handikapp. Fast detta räknar ”golfdatorn” på golfförbundet ut så fort jag registrerat min nya runda. Mysteriet är att man snabbt får sitt nya handikapp som förrgår blev 15,7. I går morse fick jag ett nytt mail från golfförbundet som meddelade att nu var mitt nya handikapp 15,8 i stället. Detta är mitt mysterium hur den matematik som säger att medelresultatet på mina åtta bästa ronder kan bli 15,7 för att några timmar senare bli 15,8. Hur räknar man???

Nåja, utflykten skulle bli för fyra hundar och fem personer. Endast en hund och yngsta dottern stannade i Åkarp. Resten av oss åkte till mina gamla hemtrakter på Bjärehalvön. Huvudmålet var Solbackens Café & Wåffelbruk i Båstad, eller rättare sagt utmed Italienska vägen. Detta våffelfik har en fantastisk utsikt över Laholmsbukten med Halmstad i horisonten. Det helt otroliga med utflykten var att regnet öste ner på väg upp mot Båstad. Då vi kom fram till vårt mål var det uppehåll. När vi åt våra våfflor och drack vårt kaffe började solen lysa. Efter fikat tog vi en liten promenad med hundarna i området och då vi kom tillbaka till parkeringen och bilen så började det droppa och regnet var igång igen. Söder om Helsingborg så slutade det regna i och sedan var det fint väder igen. Förutom våfflor så fick jag också visat tre av de fyra hus jag bodde i under mina sju första levnadsår.

Hemma i Åkarp hade det blivit så sent att fixa middag att det blev hämtmat från vår kinarestaurang i Malmö Hang Zhou. Namnet Hangzhou är hämtat från en stad i östra Kina med en folkmängd på drygt 8 miljoner invånare. Översatt till svenska skulle det betyda ungefär "nära friden". Det var vi då vi smällt i oss våra rätter med efterrätt. Sedan var det brädspelsafton då fotbollen från Tyskland hade ytterligare en vilodag innan åttondelsfinalerna börjar i kväll. Det blev två olika spel. Först startade vi med ”Quest for El Dorado”. Spelet beskrivs på följande sätt:

” I El Dorado antar spelarna rollen som expeditionsledare i Sydamerikas täta djungel i en jakt efter det legendariska landet av guld. Varje spelare sätter samman sitt team av olika personer och utrustar dem i hopp om att få med sig de talanger och verktyg som kommer att behövas. Man kan även hyra in speciella karaktärer som vägvisaren, vetenskapsmannen och aboriginen som alla kan hjälpa dig på olika sätt. Alla har samma mål, att bli först att komma fram till guldet i El Dorado. I grund och botten är spelet ett racingspel med mycket intressant mekanik för förflyttning och för att ta sig igenom de olika hinder som dyker upp på vägen. Alla val har olika fördelar och olika nivåer av risk vilket gör att spelare som kommer efter kan komma ifatt om de är villiga att riskera lite mer.”

I det spelet hade jag mest tur av alla, eller om jag valt en bättre strategi? Jag vet inte riktigt, men det gick bra. I andra spelet var jag bara två poäng efter vår inneboende som vann Carcassonne. Carcassonne är en stad och kommun i den sydfranska regionen Occitanien. År 2021 hade Carcassonne 46 218 invånare. Staden är mest känd genom den gamla staden som är helt omgiven av fästningsverk som påbörjades redan under romartiden. Spelet beskrivs så här:

”I var runda av Carcassonne drar du en bricka med ett landskap på som du ska placera på brädet. Du ska försöka bygga stora städer och långa vägar, men ju större du bygger desto mer försöker dina motspelare stoppa dig. Carcassonne är ett spel med enkla regler men har ett strategiskt djup. Var gång du drar en bricka har du massor av valmöjligheter. Den som bäst använder sina brickor kommer att vinna. Det är ett perfekt spel att introducera för personer som inte är vana att spela brädspel.” Efter vi karat av vår spelkväll var det idag och det blev lite Copa America innan läggdags.

IDAG! LÖRDAG 29 JUNI 2024.

NAMNSADAG:


Petra och Peter

 
Namnsdagar för den 28:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Petri och Pauli dag och Petrus
1901–1985 – Petrus
1986–1992 – Petrus, Peter och Petter (utgått)
1993–2000 – Petrus (utgått) och Peter
Från 2001 – Peter och Petra

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29 JUNI.

1950 USA slår England.

Brasilien var värd för det fjärde VM i fotboll och det första efter andra världskriget. Hur man än räknar så var fotbollens ursprungsland (åtminstone det land där de första reglerna skrevs ner och där de första landslaget bildades) England alltid lite favoriter och förlorade inte förrän långt fram i mästerskapen. Det är därför dagens match går till världshistorien som en av de största skrällarna i VM. Det fotbollsmässigt lilla USA med amatörspelare, besegrade England med 1-0. Trots att Island slog ut England från EM 2016 så är det bara den näst största motgången för England. Den största är dagens förlust 1950.
 

Se ett reportage om händelsen HÄR.

1958 Sverige i VM-final.

På Råsundastadion i Solna spelades idag 1958 VM-finalen i fotboll. Sverige var värd och hade slagit ut Västtyskland i semifinalen och ställdes nu mot Brasilien. Efter fyra minuter hade Nisse Liedholm gett Sverige ledningen med 1-0. I fem minuter var Sverige världsmästare innan Vava kvitterade. Sedan trollade Pelé och Garrincha bort svenskarna och Brasilien tog sitt första VM. De är ett av två lag som bröt in trend i VM. Nämligen att sydamerikanska lag vinner VM i Amerika och europeiska lag vinner VM i Europa. Tyskland lyckades också bryta detta 2014.
 

Se ett kort sammandrag av finalen HÄR.

1986 Argentina – Västtyskland i VM-final.

Aztekastadion i Mexico City stod idag 1986 som värd för den trettonde VM-finalen. Det fanns 114 600 personer som fick se en spännande och målrik match. José Luis Brown gav Argentina ledningen i första halvlek. Tvåan kom i början av andra och Argentinas supportrar sjöng om sitt andra världsmästerskap, men blev tysta nio minuter före slut då tyskarna både hade reducerat och kvitterat. I 84:e minuten vrålade argentinarna ut sin glädje igen då Jorge Burruchaga gjorde det mål som visade sig skulle bli avgörande. Trots sitt fusk med ”Guds hand” mot England förklarades Diego Maradona som hjälte och kunde lyfta VM-pokalen.
 

Se ett kort sammandrag av finalen HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 29 JUNI.

Emil HALLFREÐSSON blir 40 år.

Emil HALLFREÐSSON är född 1984 i Reykjavik, Island.
Mittfältare
24 U- och 73 A-landskamper för Island (2000-20).

Klubbar som spelare:
FH (2002-04),
Tottenham (2005-07),
Malmö FF (2006 lån),
Lyn (2007),
Reggina (2007-11),
Barnsley (2009-10 lån),
Hellas Verona (2010-11 lån),
Hellas Verona (2011-16),
Udinese (2016-18),
Frosinone (2018-19),
Udinese (2019),
Padova (2020-21),
Virtus Verona (2021-23)

Putte KOCK blev 78 år.

Jonas Rudolf Eriksson ”Putte” KOCK var född 1901 i Nacka, och dog den 31:a oktober 1979 i Stockholm.
Anfallare
37 A-landskamper för Sverige (1919-25).

Klubb som spelare:
1918-28 AIK och tvingades sedan sluta spela pga en meniskskada som man inte kunde operera på den tiden.
1926 US Suisse (lån)

Lag som tränare:
AIK och Djurgården.

Han var även lagledare för Sveriges landslag och som sådan hjälpte han fram Sverige till guld i OS 1948, brons i VM 1950 samt brons i OS 1952.
Efter aktiv karriär inom fotbollen jobbade han som sportkommentator i svensk TV. Han var där även "tipsexpert" och hade varje vecka sitt förslag till att få tolv rätt (sedermera tretton rätt) på veckans stryktipskupong.

DAGENS MATCHTRÖJA 29 JUNI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN LÖRDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln