• Boris dagliga blogg

Söndagen den 2:a juni 2024g

NAMNSDAG:
Rutger
Roger.

NATIONALDAG:
Italien.

TEMADAG:
Internationella artrosdagen,
Internationella dagen mot ätstörningar.

RUBRIKER.
Trädgårdssysslor.
HBK 3-0 igen.
Slutet på McDonald & Dodds.

Champions Leaguefinal inte så mycket att hänga i majstången.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/6:
1971: Ajax blir mästare på Wembley.
1985: UEFA stänger ute alla engelska klubbar på obestämd tid.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/6:
Sergio AGÜERO, 
Abby WAMBACH.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM LÖRDAGEN 1 JUNI 2024.

Trädgårdssysslor.

Det var bättre väder den första juni i år än förra året. Då var jag på golfbanan. Igår var vi och hämtade en altantvättmaskin som man kan låna av vår villaförening. Det finns lite extra redskap som man får låna. Fast de kostar en liten summa per dag. Olika personer inom villaföreningen har hand om olika redskap. Alltså blev det två besök då även en häcksax lånats. Häcken hade våra två inneboende lovat klippa. De hade varit i Lund, men skulle vara hemma till klockan tolv. Jag och dottern startade att göra fint ut mot gatan där vi har ett staket. Växter som letat sig över och igenom staketet klipptes bort och kanten längst ner rensades från ogräs. Klockan ett så tog vi även över häckklippningen då de två som lovat hjälpa till med detta inte hade dykt upp. Som tur var så stoppade regnet oss för att fortsätta utomhusarbetet.
 
HBK 3-0 igen.

Efter att plockat in redskap från regnet och fixat lite middag så blev det fotboll. Jag såg slutet av Brommapojkarna mot Malmö FF. Det var i stort sett endast tilläggstiden och där räddade MFF en poäng genom att kvittera till 2-2. Mer intressant, för mig, var hur det skulle gå för Halmstads BK på nedåtgående mot topplaget GAIS. Senast HBK spelade hemma på Örjans Vall var jag på plats och då vann HBK över Göteborgslaget Häcken med 3-0. Det ska tydligen vara lag från Göteborg, för det blev ännu en segern med 3-0 till Halmstad.
 
Slutet på McDonald & Dodds.

Tredje avsnittet från säsong fyra av McDonald & Dodds hade kommit in på SVT Play så hustrun och jag tittade på detta. Tre mord på tre olika bröllop inträffade och jag gissade att det skulle lösa sig genom att vara som Agatha Christies ABC-morden. Det visade sig att jag hade rätt. Den kvinnliga deckaren McDonald brottades med problem om hon skulle tacka ja på ett frieri från hennes kille. Det hela slutade med att hon kontaktade honom och tackade ja. Då han bor i Nya Zeeland så gissade jag att detta var det allra sista avsnittet över huvud taget av denna serie. Efter lite googlande så verkar jag ha rätt även där.
 
Champions Leaguefinal inte så mycket att hänga i majstången.

Då dottern, hundarna och de två inneboende var på samma kalas så gick hustrun och lade sig tidigt, medan jag kunde se på finalen i Champions League. Första frågan jag har är, varför måste denna final ligga klockan nio en lördag? Visserligen spelades den i London och där var klockan bara åtta, men både i Dortmund och Madrid var klockan nio. Andra frågan är: varför i hela fridens namn måste man ha ett tiotal personer som kommenterar och analyserar allt? Svaret är att det måste man inte. Det hade räckt mer än väl med en kommentator och att bara sända matchen.

Intressant var att Borussia Dortmunds publik hade smusslat med sig bengaler som de tände. Resultatet av detta blir att klubben kommer att få dryga böter för detta. Så enkelt skulle det kunna vara i Sverige också. Ge klubbarna dryga böter om deras fas tänder bengaler under matchen. Då är jag övertygad om att klubbarna skulle bry sig, vilket de tydligen inte gör nu.

Åter till finalen. Då jag inte har något av de två finallagen som direkta favoritlag så blir det att man ofta håller på the underdog. Alltså Borussia Dortmund. De hade sina chanser i första halvlek med frilägen och stolpskott, men om det blivit mål så tror jag att VAR hade dömt bort de eventuella målen för offside. I andra halvlek så kom så småningom 1-0 till Real Madrid och då var matchen över. I de senaste fem finalerna har endast ena laget gjort mål, och 1-0 har räckt de senaste fyra finalerna. Igår blev det 2-0 och Real Madrid tog sitt femtonde mästerskap. Ganska tråkigt för alla som inte håller på Rea Madrid. Visserligen har Dortmund en seger i Champions League, men jag hade hellre unnat dem en andra seger än en femtonde till Real Madrid. Tyskarna hade åtminstone sex tyskar i laget, medan det endast var två spanjorer i 2024 års mästarlags startuppställning.  

IDAG! SÖNDAG 2 JUNI 2024.

NAMNSDAG:
Rutger          Roger

Namnsdagar för den 2:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marcellinus, (till minne av den kristne martyren Marcellinus från 300-talet).
1901–1985 – Rutger
1986–1992 – Rutger, Runa (utgått) och Rune (nu 24 november).
1993–2000 – Rutger och Roger
Från 2001 – Rutger och Roger

NATIONALDAG:
Italien

Den 2 juni firas Italiens Nationaldag, ”La Festa della Repubblica Italiana”, vilket är dagen då republiken Italien föddes – det var nämligen den 2 juni 1946 som man röstade för att Italien skulle gå över från att vara monarki till republik.
 

TEMADAG:
Internationella artrosdagen

Trots att artros är en vanlig ledsjukdom, så finns det en stor okunskap och många myter kring vad artros egentligen beror på och hur det bäst behandlas. Den internationella artrosdagen infaller den 2 juni varje år för att sprida kunskap om sjukdomen och hur man som drabbad kan lindra sina symtom. 

TEMADAG:
Internationella dagen mot ätstörningar

I dag är det den Internationella Ätstörningsdagen (World Eating Disorder Action Day). Initiativet kommer från föreningar och organisationer världen över, som menar att medvetenhet och kunskap om ätstörningar behöver öka – och att det finns attityder och föreställningar kring sjukdomarna som försvårar bemötandet av problematiken.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2 JUNI.

1971 Ajax vinner.

Idag 1971 spelades Mästarcupfinalen på Wembley i London inför 83 179 nåskådare. Matchen spelades mellan Ajax och Panathinaikos. Detta är Greklands första och enda finallag hittills. Och hade inte UEFA ändrat reglerna hade laget kanske inte varit i final idag heller. UEFA hade nämligen utökat regeln om bortamål till att gälla alla omgångar och inte bara de två första, som reglerna var tidigare. Detta innebar att Panathinaikos hade nått finalen med oavgjort i både kvartsfinal, Everton 1-1 och semifinal, Röda Stjärnan Belgrad 4-4. Oavgjort höll inte i finalen och Ajax kunde bli mästare efter seger med 2-0 efter mål av Dick van Dijk och Arie Haan.
 

1985 Inga engelska klubbar.

Idag 1985 tog UEFA beslutet att förbjuda alla engelska klubblag i de europeiska cuperna. Det hade inte så stor verkan då det Engelska Fotbollsförbundet redan den 29:e maj beslöt att inga engelska klubblag skulle få spela i Europa. Allt berodde förstås på Heyselkatastrofen då 39 personer fick sätta livet till i bråket inför Mästarcupfinalen mellan Liverpool och Juventus. Uteslutningen kom att gälla i fem år utom för Liverpool som var avstängda i sex år. Många anser att FA:s avstängning och deras jobb att få engelska supporters på rätt köl, gjorde att UEFAs avstängning bara kom att gälla i fem år.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2 JUNI.

SERGIO AGÜERO blir 36 år

SERGIO Leonel "Kun" AGÜERO del Castillo är född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Anfallare
17 U-och 101 A-landskamper för Argentina (2004-21).

Klubbar som spelare:
Independiente (1997-2006),
Atlético Madrid (2006-11),
Manchester City (2011-21),
Barcelona (2021).

Karriären avslutades 2021

Den 5 juli 2003 blev han den yngsta spelaren att debutera i Primera División de Argentina vid en ålder av 15 år och 35 dagar.

Abby WAMBACH blir 44 år.

Mary Abigail "Abby" WAMBACH är född 1980 i Rochester, New York, USA.
Anfallare
255 A-landskamper för USA (2001-15).

Klubbar som spelare:
Our Lady of Mercy High School (1994-98),
University of Florida (1998-2001),
Washington Freedom (2002-03),
2004-08 var ligan I USA nedlagd,
Washington Freedom (2009-10),
magicJack (2011 där var hon spelande tränare),
Western New York Flash (2013-14). 

Karriären avslutades 2014.

Olympisk mästare 2004 och 2012.

DAGENS MATCHTRÖJA 2 JUNI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln