• Boris dagliga blogg

Söndagen den 30:e juni 2024

NAMNSDAG:          Elof och Leif

NATIONALDAG:           Demokratiska republiken Kongo

TEMADAG:          Pilsnerkorvens dag,
Internationella dagen för asteroider,
Internationella dagen för parlamentarism

RUBRIK.
Tack Allsvenskan för att ni inte har VAR!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/6:
1996: Tyskland vinner EM på ett sätt som aldrig mer kommer att ske.
2002: Brasilien tar som hittills enda landslag sitt femte VM.
2006: Leandro Cufé blir unik som den ende i VM som blivit utvisad utan att ha varit på planen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/6:
Kristoffer OLSSON.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM LÖRDAGEN 29 JUNI 2024.

Tack Allsvenskan för att ni inte har VAR!
 

Igår var en lördag då alla i huset var på olika ställen från förmiddag till kväll. Några var hemma och vände innan de begav sig ut igen. Jag passade på att laga middag till hundarna. Det blev ytterfläskfilé och potatis. Den bit filé som blev kvar var rejält putsad och den strimlade jag och fixade till en nudelrätt med lotusrot, sparris, morötter och palsternacka. Till detta blev det de klassiska kryddor som gjorde det till en asiatisk rätt. Vi var fyra som klarade av att göra slut på den del med fläskfilé och en fick sin blandning med räkor. Under tiden hann jag även med att tvätta den senaste månadens alla fotbollströjor. De kunde hänga ute i solen och med det material som finns i tröjorna så tog det inte mer än en knapp timme innan de var torra.

Belgaren hade varit ute och gjort diverse ärenden med yngsta dottern. Ett ärede var tydligen att besöka spelaffären Playoteket. Därför kom han hem med ett nytt brädspel som är helsvenskt. Det heter ”Skogen”. Alltså öppnades ddetta spel och vi var fyra personer hemma som testade det. Det var ganska enkelt och kul, trots att det inte var jag som vann. Det var ägaren av spelet som stod som segrare, och det var väl inte mer än rätt. HÄR finns en förklaring hur spelet går till!

Sedan var det dags att från klockan sex till midnatt att följa EM i fotboll. Risken finns när åttondelsfinalerna startar att det är viktigare att inte släppa in mål än att göra dem. Då kan det oftast bli ganska tråkiga matcher som efter drygt två timmar ska avgöras med straffar. Så var inte fallet igår. Jag hade känslan av att Schweiz skulle var bättre än Italien. Det visade sig var alldeles rätt. De regerande mästarna Italien blev klart utspelade och utslagna av Schweiz som vann fullt rättvist med 2-0.

Andra semifinalen stod mellan Tyskland och Danmark. Den inleddes före matchen med att det fanns reportage där tre danskar intervjuades och påstod att det ju var trevligt om svenskarna ville heja på Danmark. Däremot skulle det aldrig falla dem in att någonsin heja på Sverige. Jag tror att många danska hade tillfrågats, men att man endast hade tagit med de tre som inte kunde tänka sig att hålla på sitt grannland. Så givetvis höll jag på Danmark även om jag givetvis inte trodde de skulle kunna rå på värdlandet. Det skulle bli en av de märkligare matcher jag sett. Tyskland ägde matchen i början och då Danmark började komma i kapp så avbröts matchen av regn och åska. Sedan blev det tio minuter innan det var paus igen. Andra halvlek blev inte fotboll utan bara tekniska hjälpmedel utan att det fanns någon förståelse för spelet. Danmark tog glädjande ledningen. Alla mål ska ju VAR-kollas och efter denna koll hade man hittat att en dansk som touchat bollen innan den sköts in i mål var en halv centimeter offside med lilltån. I situationen efter den danska bortdömda målet slogs ett inlägg från en tysk och efter detta skulle det VAR-kollas igen. Michael Oliver som dömde valde att springa till TV-skärmen och se situationen det handlade om. Då visade det sig att inlägget sköts från en meter upp på tumnageln på den stackars danske målskytten. Nu fick han en straff emot sig. Där tog matchen slut. 1-0 blev så småningom även 2-0 och Tyskland gick, trots allt ganska, rättvist vidare. Experterna i studion höll med och att är det offside så är det (men hur vet man exakt när passningen lämnar foten?) De påstod även att handsen var solklar. (Hur kan en minimal touch av en tumnagel bestraffas med att det blir straff, när det sker mycket vidrigare ojustheter inom straffområdet som oftast får passera?) Bra jobbat av Allsvenskan som INTE använder sig av VAR. Denna fotbollshjälp måste ses över om fotbollen ska överleva. Man kan inte har en sport som i vissa fall måste bedömas med millimeterrättvisa för att i nästa situation vara helt upp till domaren att godtyckligt besluta.

IDAG! SÖNDAG 30 JUNI 2024.

NAMNSDAG: 

Elof och Leif 
 

Namnsdagar för den 30:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Commemoratio Sancti Pauli (Denna benämning, som betyder Sankt Pauli åminnelsedag, fanns på dagens datum i de allra äldsta helgonkalendarierna till minne av Sankt Paulus) och Martialis
1901–1985 – Elof
1986–1992 – Elof, Elvira (nu 1 mars) och Viran (utgått)
1993–2000 – Elof och Leif
Från 2001 – Elof och Leif

NATIONALDAG:

Demokratiska republiken Kongo
 

Självständigheten från Belgien erkändes den 30 juni 1960. Alltså firar landet nationaldag på detta datum.
Rundabordssamtal mellan inhemska politiska ledare och representanter för kolonialstyret följde och 1 juli 1960 förklarades Republiken Kongo (allmänt kallat Kongo-Léopoldville för att särskilja det från grannlandet med samma namn i norr) självständigt.

 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:
 

Pilsnerkorvens dag.

Bullens pilsnerkorv såg dagens ljus första gången 1953. Med sin fantastiska tidlösa design har Bullens pilsnerkorv idag uppnått närmast kultstatus. Pilsnerkorvens dag är självklart instiftad av Bullens pilsnerkorv. Detta skedde 2013 på korvens 60-årsdag och på Bullen Berglunds födelsedag.
 

Internationella dagen för asteroider.

För att öka medvetandet och intresset för asteroider har FN nu bestämt att 30 juni ska vara den internationella asteroiddagen från och med nu. Dagen har funnits sedan 2014 men blir nu officiellt godkänd av FN. Anledningen till att datumet blir just den 30 juni är att det vid detta datum år 1908 detonerade en asteroid några kilometer upp i atmosfären ovanför Sibirien i Ryssland. En person dog vid detta tillfälle och anledningen till att det inte omkom fler människor beror på att området är så glest befolkat.
 

Internationella dagen för parlamentarism.

Den 30 juni är det den Internationella dagen för parlamentarism, en dag instiftad av FN 2018.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30 JUNI.

1996: Tyskland vinner EM på ett sätt som aldrig mer kommer att ske.
 

Wembley Stadion var idag 1996 värd för EM-finalen i fotboll. 73 611 åskådare hade samlats för att se Tysklands första EM-final. De vann visserligen både 1972 och 1980 men då som Västtyskland. Denna gång vann de på ett sätt som troligen aldrig kommer att återupprepas. Tjeckiens Patrik Berger hade gett sitt land ledningen på straff efter 59 minuter och i 73:e minuten kvitterade inhopparen Oliver Bierhoff. Han hade då varit på planen i fyra minuter. Förlängningen varade i fem minuter. Då gjorde Oliver Bierhoff sitt andra mål och det var unikt då man hade en regel kallad ”Golden Goal” som fungerade som sudden death i ishockey. Matchen var alltså över och Tyskland var Europamästare.

 
Se ett sammandrag av matchen HÄR.

2002 Brasilien världsmästare igen.
 

För första gången arrangerade två länder VM i fotboll. Japan åkte ut i åttondelsfinalen mot Turkiet. Samma Turkiet slog andra värdlandet Sydkorea i matchen om tredje pris. Finalen gick på International Stadium i Yokohama idag 2002. Det blev en jämn final mellan Tyskland och Brasilien fram till 67 minuten då Ronaldo slog till för första gången. Det blev även ett andra mål av skyttekungen och med 2-0 till Brasilien blev landet det första och hittills enda landet som vunnit fem världsmästerskap.
 

Se ett sammandrag av matchen HÄR.

2006 Cufre till VM-historien för utvisning.
 

Tyskland mötte i sitt hemma-VM Argentina i kvartsfinal idag 2006. Det blev en tuff och gruffig match. Redan efter tre minuter fick Lukas Podolski matchens första varning. Trots att det blev 1-1, förlängning och straffar klarade sig alla spelare utan någon utvisning. Men då Jens Lehmann räddade Esteban Cambiassos straff och Tyskland var vidare till semifinal bröt ett stort slagsmål ut och efter detta fick argentinaren Leandro Cufré en unik utvisning. Han är nämligen den förste spelare i VM som blivit utvisad trots att han satt på avbytarbänken under hela matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 30 JUNI.

Kristoffer OLSSON blir 29 år.
 

Mats Kristoffer OLSSON är född 1995 i Norrköping, Sverige.
Mittfältare
61 U- och 47 A-landskamper för Sverige (2010-).

Klubbar som spelare:
IK Sleipner (2002–05).
IFK Norrköping (2005–11),
Arsenal (2011–2014),
 Midtjylland (2014 lån),
Midtjylland (2015–17),
AIK (2017–19),
Krasnodar (2019–21),
Anderlecht (2021–23),
Midtjylland (2022–23lån),
Midtjylland (2023–).

20 februari 2024 kollapsade han i sitt hem och kom att vårdas i respirator på sjukhus för akut hjärnsjukdom till följd av blodproppar i hjärnan.

DAGENS MATCHTRÖJA 30 JUNI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN RIKTIGT SOLIG SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln