Lucka 24
Plats 1. NEWCASTLE UNITED F.C.
Så är det äntligen Julafton och jag är framme vid talkSPORT.com etta i rankningen av Premier Leaguelagens klubbmärke denna säsong. De anser att Newcastle United förtjänar första platsen.
1881 - 1975
Newcastle har en historia som sträcker sig bak till 1881 då det fanns klubbar i trakten som så småningom slogs samman. Men Newcastle United Football Club grundades 1892 genom en sammanslagning av klubbarna Newcastle East End FC och Newcastle West End FC, och ända sedan dess har hemmamatcherna spelats på St James' Park. Efter ett sammelsurium av diverse klubbfärger beslöt man 1894 för de svart-vit-randiga tröjorna. Shortsen var från början blå, men blev svarta 1920.
De första klubbmärkena användes på biljetter, matchprogram och vid större finaler då de även fanns på tröjan. Liksom alla andra var det stadsvapnet som var detsamma som klubbmärket. I detta fall så var det Newcastle-upon-Tynes stadsvapen som gällde. Symbolerna där återkommer jag till då vi tittar till dagens märke lite längre ner på sidan.
Som syns på bilderna så är det inga stora förändringar från starten till 1969 då man började med klubbmärket på tröjorna i alla matcher.
1976 - 1987
Under årens lopp hade Newcastle i sina svart-vitrandiga tröjor fått smeknamnet "The Magpies", skatorna. Därför försökte man sig på en modifiering av stadsvapnet där sjöhästarna ersattes av skator. Denna symbol användes ofta på tröjan då Newcastle spelade i internationella cuper.
1976 var det dock dags att överge stadsvapnet. Fast inte riktigt. Slottet "New Castle" fick vara kvar. Skatan tog en central plats och klubbens namn fanns med på klubbmärket.
1983 var det dags för en riktig innovation. Nu använde man sig av klubbens initialer NUFC. Dessa var satta i en cirkel som skulle symbolisera en fotboll. Inne i bokstaven C , som halkat snett, fick man plats med skatan.
1988-
Inför säsongen 1988 ville klubben hitta tillbaka till sina rötter. Åtminstone gällde detta då man ville få fram ett nytt klubbmärke. Det blev så att man letade upp stadsvapnet igen och hade detta som mall. Nerifrån så lade man in banderollen som tidigare hade stadens latinska valspråk. Nu prydde namnet Newcastle United banderollen. Skölden med den gyllene ramen fick bli svart och vitrandig. Det blev alltså bara färgerna och ingen skata. Istället bestämde man sig för sjöhästarna som symboliserar Newcastles viktiga hamnområde. Det normandiska slottet New Castle som Willhelm Erövrarens son Robert Curthose anlade 1080 finns med liksom lejonet med vimpeln i topp. En vimpel som symboliserar stadens försvar mot skottarna i 1600-talets engelska inbördeskrig.
Är detta det snyggaste klubbmärket i Premier League. Kanske då det inte har behövt ändras eller förnyas på trettio år.
God Jul!