Mina 3 tröjor från 
ASSOCIAZIONE SPORTIVA ROMA

A S ROMA
förstatröja 2000 - 2001

A S ROMA
förstatröja 2003 - 2004

A S ROMA
förstatröja 2016 - 2017

AS Roma är en fotbollsklubb i Rom i Italien.


AS Roma är ett klassiskt lag i italienska Serie A och har de senaste åren tillhört den absoluta toppen med ligasegern 2001 som höjdpunkt. Bland lagets profiler märks bland andra Francesco Totti och Daniele De Rossi. Laget spelar i vinröda tröjor och vita byxor. Heta derbyn spelar man mot SS Lazio. Andra klassiska matcher brukar vara mötena mot Juventus.

 

Den första tiden


AS Roma grundades i juli 1927 av den fascistiska ledaren Italo Foschi, som också blev klubbens första ordförande. Den italienska fotbollen dominerades på den tiden av klubbar från Norditalien och AS Roma bildades genom en sammanslagning av fyra klubbar: Alba Audace, Roman, Fortitudo och Pro Roma i ett försök av fascistregimen att skapa en klubb från huvudstaden som bättre kunde konkurrera med dåtidens storlag. Det var också meningen att Lazio skulle ingå i sammanslagningen men klubben vägrade. Den nya klubben behöll de samma färgerna (gult och rött) som klubben Roman hade haft. Till en början spelade Roma på en anläggning i Testaccio - Stadio di Testaccio, som av många supportrar fortfarande räknas som hemmet till Roma. Redan den första säsongen 1927/28 lyckades klubben vinna föregångaren till den italienska cupen och tiden fram till det andra världskriget var i övrigt en ganska framgångsrik tid för klubben med två andraplatser (30/31, 35/36) och den första ligasegern (41/42). Detta var den första gången ett lag från centrala eller södra Italien hade vunnit ligasegern. En central spelare i det vinnande laget var målskytten Amadeo Amadei, som är en av bara fyra spelare som har gjort mer än 100 mål för laget.


Efterkrigstiden


Efter det andra världskriget så följde några svåra år med dålig ekonomi och svaga insatser för laget. Efter att under flera år ha undgått nedflyttning med liten marginal, blev laget nedflyttat till Serie B efter säsongen 1950/51 men gick tillbaka upp direkt efteråt. De enda klubbarna som har spelat flera säsonger i Serie A än Roma är Juventus och Inter. Under 1950-talet placerade sig klubben oftast runt 6:e plats. Bästa säsongen var 1954/55 då man nådde andra plats. Svensken Gunnar Nordahl var också tränare för klubben en kortare tid i slutet av 50-talet.


Cupframgångar


Under 1960-talet så hamnade klubben allt oftare längre ned i ligan med flera placeringar på 10:e plats. Om ligaspelet gick allt sämre, så nådde klubben i alla fall framgångar i cupspel. Redan säsongen 1960/61 vann klubben sin hittills enda Europatitel då man slog Birmingham i finalen i Uefacupen (eller snarare dess föregångare Mässcupen). Central spelare i detta lag var målskytten Pedro Manfredini.
Roma vann också den italienska cupen 1964 och 1969. I laget som vann 1969 spelade bl.a. Fabio Capello, som senare skulle komma tillbaka som tränare och vinna klubbens tredje ligatitel 2001.


Laget nådde också semifinal i Cupvinnarcupen säsongen 1969/70. I semifinalen mötte man den polska laget Gornik Zabrze och spelade tre oavgjorda matcher utan (1-1 hemma, 2-2 borta och en skiljematch i Strasburg där det blev 1-1), så avancemang avgjordes via myntsingling. Detta var den sista gången detta förfarande användes för att avgöra vilket lag som skulle gå vidare. I diskussionerna efter denna matchen bestämde UEFA att övergå till strafförfarande för att avgöra avancemang. (På denna tiden fanns nämligen inte bortamålsregeln)
Under 1970-talet fortsatte kräftgången i ligan. Med undantag av en fin 3:e plats säsongen 74/75 under Nils Liedholms första period som tränare i klubben (1974-78), så fortsatte klubbens svaga resultat i ligan där man ofta placerade sig i mitten av tabellen.


Storhetstiden


1979 tog Dino Viola över som ordförande i klubben och Viola hämtade än en gång in Nils Liedholm som tränare. Roma vann den italienska cupen och vann också sitt andra ligaguld med Liedholm som tränare i 1983. När Nils Liedholm kom tillbaka som coach för Roma blev Agostino Di Bartolomei ledaren i laget som lagkapten. Andra centrala spelare i laget var brasilianaren Falcão, den trefaldige skytteligavinnaren Roberto Pruzzo, yttermittfältaren Bruno Conti (som också var med i Italiens världsmästarlag 1982) och Carlo Ancelotti.


Året efter spelade man för första gången i Europacupen för mästarlag, där laget nådde ända fram till final efter att bland annat ha slagit ut IFK Göteborg. I finalen, som paradoxalt nog spelades i Rom, så mötte man Liverpool FC, men förlorade på straffar. Efter den förlusten avgick Liedholm och en annan svensk, Sven-Göran Eriksson, tog över tränaransvaret. Klubben nådde sin tredje andraplacering på kort tid i ligan 1986 (och ännu en vinst i den italienska cupen). Men bortsett från en tredjeplats i ligan 1988 och vinst i den italienska cupen 1991, så var storhetstiden över i slutet av 80-talet. Under 90-talet föll Roma tillbaka till att vara ett lag alldeles under tätskiktet med flera femteplaceringar i ligan, men utan reell chans på ligaguldet.


De senaste åren


Säsongen 1999-2000 kom Fabio Capello tillbaka till klubben, denna gång som tränare. Capello ledde laget till klubbens tredje ligaseger 2001. Ligasegern säkrades i sista omgången genom en 3-1-seger mot Parma. Ledande spelare i laget var Francesco Totti. Andra viktiga spelare i mästarlaget var Aldair, Cafu, Gabriel Batistuta och Vincenzo Montella.


Även om Capello i 2004 lämnade klubben för Juventus så klarade Roma att hålla sig kvar i ligatoppen under den nya tränaren Luciano Spalletti. Med en ligavinst 2001 och en rad andraplaceringar (2002, 2004, 2006, 2007, 2008) så håller klubben i dag en högre nivå än någonsin och har i denna perioden tagit hem flera pokaler än under storhetsperioden på 1980-talet. I tillägg till ligavinsten 2001, så har Roma också vunnit Coppa Italia två gånger (2007, 2008) och den Italienska supercupen två gånger (2001, 2007). I UEFA Champions League så har laget som bäst nått kvartsfinal (både 2007 och 2008) men blivit utslagna av Manchester United båda gångerna.


2011 tog Thomas R. DiBenedetto över som ägare efter familjen Sensi.