Min enda tröja från ÖSTERRIKEs landslag

ÖSTERRIKE
hemmatröja i Schweiz/Österrike-EM 2008

Österrikes herrlandslag i fotboll representerar Österrike i fotboll på herrsidan. Första landskampen spelades den 12 oktober 1902, då Ungern besegrades med 5-0 i Wien. Vid denna tid var Österrike och Ungern inte självständiga stater, utan delar av Österrike-Ungern.
Österrike hade under mellankrigstiden ett av Europas bästa landslag. Efter andra världskriget har man deltagit flera gånger i VM med brons i Schweiz 1954 som bästa resultat.

Wunderteam
Österrike hade under mellankrigstiden ett av Europas bästa landslag. Laget spelade en teknisk fotboll med Matthias Sindelar som den störste spelaren. 1934 nådde man VM-semifinal men föll mot hemmalaget tillika de blivande världsmästarna Italien. Bronsmatchen förlorade man sedan mot det mer fysiskt spelande Tyskland. 1936 tog Österrikes OS-silver vid spelen i Berlin. Österrike förlorade finalen mot Italien med 1-2 efter förlängning.


Den politiska utvecklingen med Österrikes anslutning till Tyskland 1938 gjorde att Österrike inte längre hade ett landslag. De österrikiska spelare fick istället försöka ta en plats i det tyska laget. Många trodde att ett storlag skulle skapas men det blev tvärtom. De olika spelkulturerna kunde inte förenas och motsättningarna mellan tyskar och österrikare var tydliga. Laget åkte ut redan i första omgången i VM i Frankrike 1938.


VM 1954
Österrikes comeback i de stora sammanhangen skedde 1954 då man gjorde sitt bästa VM någonsin. I de två gruppspelsmatcherna slog man Skottland med uddamålet och vann med hela 5-0 mot meriterade Tjeckoslovakien. Lagets stora skyttekung var Erich Probst som totalt gjorde sex mål och blev tvåa i VM:s skytteliga. En annan profil var Ernst Happel som senare skulle bli en av de mest framgångsrika tränarna. I kvartsfinalen blev det VM:s största målfest genom tiderna. Österrike och Schweiz spelade en rafflande match som slutade 7-5(!) till Österrike. I semifinalen kunde Österrike inte stå emot ett Västtyskland på uppåtgående - förlust med 1-6. I bronsmatchen kunde Österrike komma tillbaka i gammal god form och vann med 3-1 mot de regerande världsmästarna Uruguay.


VM 1978
Österrike var länge utanför de stora mästerskapens slutspel men under 1970-talet började något hända. 1973 förlorade Österrike VM-platsen 1974 efter omspel i Gelsenkirchen mot Sverige. Österrike föll med 1-2 i en klassisk snömatch. Till VM i Argentina 1978 tog sig Österrike som gruppetta före DDR. I Argentina lyckades Österrike över all förväntan. Storstjärnan Hans Krankl och de andra slog Spanien(2-1) och Sverige(1-0) i de två inledande matcherna och tog sig vidare till nästa gruppspel. I den sista gruppspelsmatchen förlorade Österrike mot Brasilien.
I det andra gruppspelet gick det sämre men det har ändå blivit väl ihågkommet. Österrike lyckades nämligen slå "storebror" Tyskland efter 47 års väntan. Matchen, som kom att kallas Debaklet i Cordoba i Tyskland (ty. Der Schmach von Cordoba), slutade med en smått sensationell 3-2-seger för Österrike efter två mål av Hans Krankl. Det är dock ingen tvekan om att Österrike hade ett betydligt mer "go" i laget än vad Västtyskland hade under denna turnering. I Österrike är matchen klassisk då "lillebror" äntligen fick besegra "storebror" och dessutom i VM. Trots segern kunde Österrike inte vara med och slåss om medaljerna. Laget kunde inte matcha Nederländerna och Italien. Nederländerna vann med hela 5-1 men så hade man ju också den österrikiske legendaren Ernst Happel som tränare. VM 1978 är fortfarande Österrikes största framgång i VM sedan VM-bronset 1954.


VM 1982 
Österrike var även med i VM 1982 och lyckades även den här gången att ta sig vidare från det första gruppspelet. Österrike vann mot Algeriet och Chile. I den sista matchen mötte man Västtyskland i en av historiens mest kända läggmatcher. Österrike och Västtyskland spelade resultatfotboll. Västtyskland vann med 1-0 vilket gjorde att både Västtyskland och Österrike kunde gå vidare på bekostnad av Algeriet på målskillnad. Österrike kunde sedan inte ta sig vidare från det andra gruppspelet. Man förlorade mot Frankrike (0-1) och fick nöja sig med 2-2 mot Nordirland. Det var enbart gruppsegraren som gick vidare till semifinal.


VM 1990 

Toni Polster var under lång tid den stora profilen i landslaget.
1990 var Österrike tillbaka i VM och sedan 1982 hade ett nytt lag skapats med nya profiler med anfallaren och lagkaptenen Toni Polster i spetsen. Österrike hade en tuff första match mot hemmanationen Italien och förlorade med uddamålet. Österrike fick sig besegrade även av Tjeckoslovakien i den andra matchen också nu efter uddamålsförlust. Det hjälpte inte att Österrike vann den sista matchen mot USA - 2 poäng räckte inte för vidare avancemang i turneringen. En pinne hade räckt att gå vidare som en av de bästa grupptreorna.


VM 1998 
Österrike tog sig något överraskande till VM i Frankrike 1998. Man gick till VM som gruppetta efter att man bl.a. slagit Sverige med 1-0 hemma i Wien. Österrikes comeback i de stora sammanhangen slutade med att man inte gick vidare från gruppspelet. Man spelade oavgjort i de två första matcherna efter kvitteringar på övertid men i den sista matchen förlorade man mot Italien (1-2). Österrikes mål kom även den här gången på övertid men räckte enbart till reducering genom Andreas Herzog och Österrike slutade trea i gruppen.


EM 2008 
Österrike hade inte lyckats kvalificera sig för de stora mästerskapen efter VM 1998. Man hade inte kunnat ta några tätplaceringar i sina kvalgrupper och det har bl.a. att göra med tufft motstånd, man förlorade en EM-kval match med 0-9 mot Spanien 1999. 1990 i kvalet till EM 1992 förlorade Österrike sensationellt mot Färöarna med 0-1. Till EM 2004 kvalade man till exempel i samma grupp som Nederländerna och Tjeckien. EM i fotboll 2008 som arrangeras tillsammans av Österrike och Schweiz blev Österrikes första EM-slutspel någonsin. Inför detta mästerskap hade 10.000 invånare i Österrike gått ihop med en namnlista om att landet borde lägga WO (källa: Aftonbladet). Österrike gjorde dock ett helt ok EM men gick inte vidare. Man förlorade 0-1 mot Kroatien på straff. Mot Tyskland förlorade man med 0-1 också efter en mycket fin frispark av Michael Ballack. Österrike fick i alla fall nöja sig med en poäng, 1-1 mot Polen i andra gruppspelsmatchen då Österrike kviterrat på övertid med Ivica Vastic som målskytt och man slapp jumboplatsen i gruppen.