9:e juni

NAMNSDAG

Börje:
Mansnamnet Börje är en variant av Birger som är ett gammalt fornnordiskt namn, som betyder 'den som hjälper' eller 'beskyddare'.

Birger:
Birger är ett gammalt fornnordiskt mansnamn som betyder 'den som hjälper' eller 'beskyddare'.
 

Återkommande bemärkelsedagar

Flaggdagar:
Åland: Ålands självstyrelsedag (till minne av Ålands lagtings första sammanträde denna dag 1922)

VIP födda den 9:e juni

Några andra som också är födda den 9:e juni

1812 – 1910 Johann Gottfried Galle,
Tysk astronom. 1846 upptäckte han  planeten Neptunus.

1836 – 1917 Elizabeth Garrett Anderson,
Brittisk läkare och feminist, Stobritanniens första kvinnliga läkare.

1851 – 1921 Charles Joseph Bonaparte,
Amerikansk advokat och politiker, USA:s marinminister 1905–1906 och justitieminister 1906–1909, grundare av USA:s federala polis (FBI)

1964 – Martina Haag,
Svensk skådespelare, krönikör och författare. 2012 vann hon På Spåret, tillsammans med dåvarande maken Erik Haag

Några i musikens värld som är födda den 9:e juni

1915 – 2009 Les Paul,
Amerikansk gitarrist, låtskrivare och uppfinnare. var en pionjär inom utvecklingen av den solida elgitarren, ar en pionjär inom utvecklingen av elgitarren.   ¤  Sleepwalk

1934 – 1984 Jackie Wilson,
Amerikansk soulsångare. Han räknas som en av pionjärerna inom soulen.    ¤  Higher And Higher          ¤  Reet petite

1951 – James Newton Howard,
Amerikansk filmmusikkompositör. Har gjort musik till ett otal kända filmer. Bl a Hunger games.  ¤  The Hanging Tree

1978 – Matthew Bellamy,
Brittisk musiker, sångare och kompositör i det alternativa rockbandet Muse.    
¤  Knights Of Cydonia

1986 – Kevin Borg,
Maltesisk-svensk sångare. Han deltog och vann talangtävlingen Idol 2008.
¤  With every bit of me

Några kända personer som avled den 9:e juni

1870  Charles Dickens dog 58 år gammal i komplikationerna efter ett antal strokes. Han var en brittisk författare. Böcker bl a Oliver Twist, Nicholas Nickleby, Barnaby Rudge, En julsaga, En berättelse om två städer, David Copperfield. 

1984  Eric Persson dog 86 år gammal. Han var en  legendarisk ledare inom svensk fotboll och ordförande i Malmö FF (1937-1975).

2014  Rik Mayall dog 56 år gammal troligtvis av en hjärtattack. Han var en brittisk skådespelare och komiker. Han är mest känd för sitt samarbete med Adrian Edmondson och TV-serierna "The Young Ones" och "Bottom".

Today in history 9:e juni

Några händelser som inträffat den 9:e juni

411 f. Kr.

DEMOKRATIN I ATEN STÖRTAS


   Demokratin i Aten störtas av de oligarkiska extremisterna Antifonte, Theramenes, Peisander och Frynichos i ett försök av oligarkerna att utöva mer kontroll över hur kriget med Sparta och dess allierade förs, genom att ”De fyrahundras råd” bildas. Den atenska sicilienexpeditionens förkrossande nederlag och de därpå följande upproren bland stadens allierade har försvagat de atenska finanserna allvarligt; syftet med denna revolutionära rörelse är att revidera konstitutionen, så att Atens ekonomi skulle skötas bättre. Styret blir dock kortvarigt och ”de fyrahundras råd” sitter endast kvar vid makten i fyra månader.

68
 

KEJSAR NERO BEGÅR SJÄLVMORD


  Dagen efter att den romerska senaten har förklarat kejsar Nero vara persona non grata och utsett Galba till hans efterträdare väljer Nero att begå självmord. Han har varit kejsare sedan 54, men hans styre har utmärkt sig för att vara särskilt tyranniskt (enligt en obekräftad legend ska han bland annat muntert ha spelat cittra medan Rom brinner ner 64) och tidigare under året har ett uppror mot honom utbrutit. Han har blivit mer och mer trängd och för att undgå att bli mördad väljer han alltså självmord. Med honom upphör den julio-claudiska dynastin och genom att Galba blir kejsare inleds det så kallade fyrkejsaråret, som varar till slutet av 69, då Vespasianus tar makt.

1534
 

FRANKRIKE GÖR ANSPRÅK PÅ KANADA


  Den franske upptäcktsresanden Jacques Cartier blir den förste europé som siktar Saint Lawrencefloden i nuvarande Kanada. Han gör också anspråk på området runt floden för den franske kungens räkning. Detta blir grunden för de franska besittningarna i Nordamerika, som kommer att förbli i franska händer i över 200 år (till 1763).

1934
 

KALLE ANKA SES FÖR FÖRSTA GÅNGEN


  Den tecknade Silly Symphonies-kortfilmen Den kloka hönan (engelska: The Wise Little Hen), gjord av animatören Walt Disneys studio, har premiär på amerikanska biografer och i filmen framträder figuren Kalle Anka (engelska: Donald Duck) för första gången (även om han finns nämnd i en sagobok från 1932). Tillsammans med Musse Pigg och Jan Långben blir Kalle Anka sedermera en av Disneys mest kända figurer och dessa tre är än idag (2014) något av ett signum för filmbolaget.

1946
 

BHUMIBOL ADULYADEJ INLEDER SINA ÅR SOM KUNG


  Den thailändske kungen Ananda Mahidol dör (troligtvis mördad) endast 20 år gammal. Han efterträds på tronen av sin yngre bror Bhumibol Adulyadej som sitter på tronen än idag (2014). Med sina 68 år på tronen är han världens nu långvarigaste monark.

1969

 

SPANIEN SKÄR AV ALLA GRÄNSFÖRBINDELSER MED GIBRALTAR


  Spanien stänger sina gränsportar och skär av alla kommunikationsleder till den brittiska kolonin Gibraltar, som ligger på den spanska sydkusten och har tillhört Storbritannien sedan 1704. Stängningen sker två år efter att en folkomröstning i Gibraltar har visat på starkt stöd för att området ska förbli brittiskt och en dryg vecka efter att britterna har infört ”The Gibraltar Constitution Order” (en sorts egen konstitution för kolonin) den 30 maj. Genom stängningen av gränsportarna försöker Spanien utöva påtryckningar mot britterna, för att de ska återlämna kolonin till Spanien. Detta misslyckas dock och 1982 öppnar spanjorerna delvis och 1985 helt och hållet gränsportarna, som ett villkor för att Spanien ska få bli medlem i Europeiska ekonomiska gemenskapen 1986.