• Boris fotbollsblogg

Boris dagliga fotbollsblogg

Enbart favoritsegrar igår och Belgien imponerar.
Mexiko hade inga större problem med Sydkorea.
Tyvärr var Tyskland seger fullt rättvis!
Varken VAR, Durmaz eller Guidetti fungerade för Sverige.

England tar sig vidare idag, men Grupp H är oviss.

FOTBOLLSHISTORIA:
1950 VM öppnar efter uppehåll för andra världskriget.
1990 Vad var det i vattnet?
2004 England förlorar på straffar igen. Ricardo Pereira hjälte.

FÖDDA IDAG:
Lionel, Shunsuke, Thomas.

DAGENS TRÖJA
BELGIENs förstatröja i EM i Frankrike 2016

Det känns lite fel att ta på sig en tysklandtröja idag trots att de vann rättvist över Sverige igår. Mexikos seger var inte heller så övertygande, men Belgiens 5-2 över Tunisien var så pass övertygande att jag väljer att bära denna landslagströja från Belgien idag.

Enbart favoritsegrar igår och Belgien imponerar.


Precis som jag gissade igår så var det tre favoritsegrar i VM igår. Det finns inte speciellt mycket att tillägga till Belgiens 5-2 mot Tunisien. Resultatet bevisar bara att Belgien har ett starkt lag. Tunisien är ett av lagen från arabvärlden. Egypten, Marocko och Saudiarabien är de andra fyra arabländerna som varit med i VM. jag skriver varit för redan efter två omgångar är det klart att alla dessa fyra länder inte har chans att ta sig vidare till åttondelsfinalen. I gruppen som Belgien och Tunisien är med i spelar idag England mot Panama och då kommer det att vara klart att Belgien och England är de lag som kommer att ta sig vidare till åttondelarna.

Mexiko hade inga större problem med Sydkorea.


De andra två matcherna handlade om Sveriges grupp. Mexiko var storfavorit mot Sydkorea. Detta därför att Mexiko vann första matchhen över världsmästarna Tyskland och sedan är Sydkorea ett av VMs sämre lag. Efter 2-0 så slappnade Mexiko av och en av de få klasspelarna i Sydkorea, Tottenhams Son kunde tröstmåla på övertid. Men 2-1 var fullt rättvist.

Tyvärr var Tyskland seger fullt rättvis!


Fullt rättvist var det även med resultatet 2-1 i den andra matchen. Tyskland dominerade mot Sverige och trots att de avslutade med bara tio man de sista tio minuterna så var det tyskarna som tryckte på. På fem minuters övertid kunde Kroos helt rättvist på in segermålet 2-1. Visst var det hårt och tufft när det var så nära att bli ett poäng, men hade det varit omvänt att Sverige varit fullkomligt överlägsna och äntligen lyckats trycka in segermålet på övertid så skulle vi tycka att rättvisa hade skipats. Dessutom så gäller det målskillnad mellan de lag som ska ta sig vidare om man slutar på samma poäng och hade någon sagt att Sverige skulle förlora med bara 2-1 så hade jag accepterat detta. Det är ju faktiskt så att Sverige har allt i egna händer i sista matchen mot Mexiko. Kan de inte vinna den matchen så har de inte i åttondelsfinalen att göra. Jag tror att Sverige har stor chans och är revanschsugna på onsdag.
 

Varken VAR, Durmaz eller Guidetti fungerade för Sverige.


Men visst kunde det sett än mer annorlunda ut om det nya systemet med videokontroll hade fungerat. Tydligen gör det inte det. Tanken var ju att klara straffar som domaren missar ska kunna utdömas av videogranskargängen. Sverige och Berg skulle haft en solklar straff, men som sagt, VAR fungerar inte fullt ut än tydligen. Sedan kan man fundera lite på de svenska inhopparna Durmaz och Guidetti som skulle komma in och kanske skapa något framåt för Sverige i slutet. Det kunde de inte alls. Tvärtom så var det ju indirekt så att Durmaz skapade den farliga frispark som tyskarna avgjorde matchen på.

England tar sig vidare idag, men Grupp H är oviss.


Idag avslutas andra omgången i de sista grupperna med att England ganska enkelt slår Panama. Sedan följer två ovissa matcher i Grupp H. Japan mot Senegal, och det finns en liten fördel förSenegal. Matchen mellan Polen och Colombia är lika oviss. Båda förlorade första matcen och normalt skulle jag tro på Polen, men med tanke på vad de visade i första matchen så vet i tusan om Polen inte gjort sitt i detta VM efter imorgon. Fast denna grupp kommer inte att avgöras förrän i sista omgången.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 24:e juni.

1950 öppningsmatch i VM i Brasilien

 
Fotbollsvärlden hade hämtat sig någotsånär efter Andra världskriget. Det var 12 år sedan senaste VM spelades, men idag 1950 var festen igång igen. Nu tillbaka i Sydamerika och med Brasilien som värd. De hade utsetts till värd redan 1942, men då spelades ju inte VM av förklarliga skäl.

Brasilien inledde på Maracanã i Rio de Janeiro inför 81 649 åskådare. Mexiko stod för motståndet även om det inte var mycket till motstånd. 4-0 till hemmalaget blev slutresultatet. Det kom att bli Brasiliens bästa VM hittills. De slutade tvåa efter Uruguay. Det var ingen riktig final utan ett gruppslutspel där bästa Europeiska lag kom trea. Nämligen Sverige.

1990 mystiskt vatten?

 
Vid VM i Italien spelades idag 1990 åttondelsfinalen mellan rivalerna Brasilien och Argentina. Brasilien hade vunnit sin grupp med tre raka segrar och regerande mästarna Argentina hade slutat trea i sin grupp efter Kamerun och Rumänien. De blev bästa trea och hamnade på så sätt i åttondelsfinalen. Brasiliens försvarare Branco hade i uppgift att neutralisera Maradona. Det fungerade utmärkt. Men det var varmt och Branco blev törstig.
 

Då kom ”hjälpen” från Argentinas bänk. De räckte över en flaska och Branco drack. Efter detta började han bli dåsig och trött och kunde inte hänga med Maradona. Det i sin tur resulterade i att Maradona kunde dra ifrån Branco och servera Claudio Caniggia den perfekta passningen. Argentina hade slagit ut Brasilien med 1-0. Anklagelserna kom att vattnet Branco fick var drogat. Några bevis gick givetvis inte att ta fram, men händelsen diskuteras än idag, och spelare är mer noggranna med vem de får vätska av.

2004 Portugal vidare

 
Portugal stod som värd för Europamästerskapen och hade vunnit sin grupp. Idag 2004 spelade de åttondelsfinal mot England. England förlorar sällan under spelets gång, men ofta på straffar. Dagens åttondel var inget undantag. Det stod 1-1 efter full tid. Då förlängningen var avklarad stod det 2-2 och det blev straffar. Det räckte inte med de fem ordinarie. Då hade lagen gjort fyra mål var och bränt vars en straff. Den sjätte omgången gick också i mål. Darius Vassell lade Englands sjunde straff och Portugals målvakt Ricardo Pereira räddade. Han nöjde sig inte med detta för att bli hjälte. Det var han själv som lade Portugals sjunde straff. Den gick i mål och man kan lugnt påstå att det var Ricardo Pereira som slog ut engelsmännen denna gång.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 24:e juni.

31 år Lionel MESSI född 1987 i Rosario, Argentina.
Anfallare
23 U- och 126 A-landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1995-2000),
Barcelona (2000-).

40 år Shunsuke NAKAMURA född 1978 i Yokohama, Japan
Mittfältare
9 U- och 98 A-landskamper för Japan.
Klubbar som spelare:

Nissan Junior Youth (1986–95),
Tōkō Gakuen High School (1995–97)

Yokohama F. Marinos (1997-2002),
Reggina (2002-05),
Celtic (2005-09),
Espanyol (2009-10),
Yokohama F. Marinos igen (2010-15).
Júbilo Iwata (2017-).

47 år Thomas HELVEG född 1971 i Odense, Danmark.
Försvarare
108 landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
Dalum IF (1982-86),
Odense BK (1986-94),
Udinese (1994-98),
1998-2003 AC Milan,
Inter (2003-04),
Norwich City (2004-05),
Borussia Mönchengladbach (2005-07),
Odense BK igen (2007-10).   
Lag som tränare:
Odense BK (2011-13 ass. tränare)

Läs hela inlägget »

FIFA, röj upp i alla fejkade skador!!!
Neymar är ingen stor fobollsspelare utan bara en liten psykopat!
Tur att alla costaricanska filmningar straffade sig.
Har islands vulkan slocknat nu?
Serbien - Schweiz, VMs bästa match hittills.
Jag ser tre klara segrare i dagens matcher.

FOTBOLLSHISTORIA:
1968: Största tragedin i argentinsk ligafotboll.

FÖDDA IDAG:
Patrick, Sinedine, Jean.

DAGENS TRÖJA
SCHWEIZs förstatröja i VM i Tyskland 2006

Det finns ju alltid ett antal segerlag att välja mellan från VMs gruppspel. Brasilien eller Nigeria som båda vann med 2-0, men det var i ganska tråkiga matcher. Gårdagens ”riktiga” match spelades mellan Serbien och Schweiz. Med riktig menar jag att det var två lag som ville spela och som ville vinna. Schweiz drog det längsta strået med 2-1.

FIFA, röj upp i alla fejkade skador!!!


När ska uppenbart trams på fotbollsplanen ta slut. Skadade fotbollsspelare är som historien med han som kallade på vargen. Jag tror inte längre att någon är skadad. Gårdagens mest löjliga situation stod Nigerias John Obi Mikel för. Hur i helvete kan man skada sin hand så mycket att man måste sätta sig ner mitt på planen oförmögen att gå??? Efter ett par minuters omplåstring vacklade han långsamt stödd av medicinmannen i laget och motståndare och domare. När han till sist kommit utanför planen vinkade han till domaren med sin ”friska” hand och rusade in på planen igen. Man blir bara matt och undrar vad det är förfjant man sitter och tittar på.
 

Neymar är ingen stor fobollsspelare utan bara en liten psykopat!


Liknande situationer med filmningar och fusk sysslar de som många anser vara fantastiska fotbollsspelare. Om de hade varit fantastiska fotbollsspelare så hade de inte sysslat med den skit som de gör i varje närkamp. En sådan mycket suspekt världsstjärna än Brasiliens Neymar. Jag kan väl hålla med om att han kan vara duktig me bollen ibland, men någon stor fotbollsspelare är han absolut inte. Han är en riktigt liten bortskämd skitstövel, som måste filma i varje sekvens. Det gör ingen stor fotbollsspelare. Hur han lyckades göra mål är oförklarligt beroende på att han inte borde vara kvar på planen matchen ut. När domare dömer straff och sedan videodomarna återkallar detta för att Neymar spelat över så r det en solklar varning som han inte får. Lite senare dunkar han bollen i marken och får då mycket riktigt en varning, men där borde det varit rött kort. Efter att ha gjort sitt mål och vunnit med 2-0 sätter han sig på planen och storgråter. Snacka om ett av fotbollens större psykfall!
 

Tur att alla costaricanska filmningar straffade sig.


Första matchen var det amerikanska mötet mellan Brasilien och Costa Rica. Neymar och vad han var inblandad i har jag redan avhandlat så han struntar vi i. Men Brasilien är inte ett världsmästarämne än. De var ovanligt tafatta och det hände inte mycket. Costa Rica var ännu sämre. De hade inga planer överhuvudtaget på att gå till anfall. De bara försvarade sig och ju närmare slutet man kom desto fler costaricaner föll till marken och låtsades vara skadade. Det var patetiskt att se och det straffade sig som väl var. Alla deras försinkningar av spelet gjorde att domaren lade till sex minuter och på dessa lyckades Brasilien göra de två mål som gjorde att de helt rättvist vann med 2-0.

Har islands vulkan slocknat nu?


Island gick ut som gårdagens mittmatch. Efter 1-1 mot Argentina var de lite av favoriter mot Nigeria. Det visade sig vara helt rätt. Island styrde första halvlek utan att få in något mål. De kunde inte släppa in något då Nigeria inte hade en enda målchans. Sedan hände något mycket märkligt. I andra halvlek var det ombytta roller. Efter tre spelade halvlekar i VM var Nigeria ett helt nytt lag. Island var som i träningsmatcherna ett lag som bara orkar spela en halvlek. Nu var det Island som inte hade en enda målchans och Nigeria som styrde. Skilnades på halvllekarna var att Nigeria, eller ska vi säga Ahmed Musa kunde göra mål. Två stycken och det fanns inget som tydde på att Issland skulle kunna klara sig ur detta, men så fick de en straff efter videogranskning. Helt uppenbart een väldigt bra chans att sätta halvlekens första skott på mål. Men icke! Gylfi Sigurdsson sköt straffen över. I slutet kom några isländska skott på mål, men allt slutade 2-0 i en märklig och ganska dålig match.

Serbien - Schweiz, VMs bästa match hittills.


Tur att jag hade möjlighet att se Serbien möta Schweiz. Detta kom att bli VMs bästa match hittills. Det var två lag som båda trodde på och som ville vinna. Inget defesivt spel som var den stora taktiken. Anfallsglad fotboll med många chanser. Det blev tre mål och för första gången i detta VM kom ett lag som hamnat i underläge tillbaka och vände matchen till seger. Serbien tog ledningen i första halvlek så då förstår ni att det var Schweiz son vann med 2-1. Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri är båda födda i Kosovo, men spelar landslagsfotboll för Schweiz och igår var det de två som gjorde målen. Det sista kom i matchens sista minut och jag kan inte säga annat än att det var ett rättvist resultat.

Jag ser tre klara segrare i dagens matcher.


Idag så har de flesta av oss sett fram emot kvällens sista match mellan Sverige och Tyskland. Om man granskar de andra nordiska lagen som gick Island från oavgjort till förlust och Danmark från seger till oavgjort. Andra matchen är tydligen svårare. Fast om Sverige skulle gå från seger till oavgjort idag så skulle jag ta det resultatet med glädje. Fast tyvärr så tror jag Sverige får ta smället för tyskarnas förlust i premiären. Det enda som skulle kunna tala för en svensk seger är att de inte vunnit över Tyskland segad 1978 och ju längre det går desto närmare en seger måste landslaget komma. Övriga matcher idag är Belgien mot Tunisien och om Belgien ska vara en av favoriterna bör de vinna ganska lägg. Andra matchen idag är i Sveriges grupp. Sydkorea mot Mexiko. Sydkorea är ett av de sämsta lagen i årets VM och ska inte ha en chans mot Mexiko.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 23:e juni.

1968 Katastrofen i Buenos Aires

 
River Plate och Boca Juniors spelade idag 1968 det som kallas Superclásico i Argentina. Matchen slutade 0-0. Den slutade även i tragedi. Hur det startade är ännu oklart. Det går tre versioner. En är Boca fans kastade brinnande flaggor ner på River Plate fans som fanns på undre läktaren. En annan version är att River fans tog sig upp på Boca läktaren och startade ett upplopp. Det troligaste händelseförloppet är nog att det var oroligt och att många ville lämna arenan snabbt. Av de 23 portarna in och ut från stadion var port nummer 12 av någon anledning låst. De som var på väg ut hörde inte ropen längst fram att det var stängt. I trängseln krossades 75 supporters till döds och 150 skadades. Det är den värsta publikkatastrofen i argentinsk fotboll.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 23:e juni.

42 år Patrick VIEIRA född 1976 i Dakar, Senegal.
Mittfältare
7 U- och 107 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
FC Trappes (1984-86),
FC Drouais (1986-91),
Tours (1991-93),
AS Cannes (1993-95),
AC Milan (1995-96),
Arsenal (1996-2005),
Juventus (2005-06),
Inter (2006-10),
Manchester City (2010-11).  
Lag som tränare:
Manchester City reserver (2013-15).
New York City FC (2016-18),
Nice (2018-).
Han blev Världsmästare 1998 och Europamästare 2000.

46 år Zinedine ZIDANE född 1972 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
30 U- och 108 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
US Saint-Henri (1982-83),
SO Septèmes-les-Vallons (1983-87),
Cannes (1987-92),
Bordeaux (1992-96),
Juventus (1996-2001),
Real Madrid (2001-06). 
Lag som tränare:
Real Madrid reserver (2014-16),
Real Madrid  (2016-18).
Han blev Världsmästare 1998 och Europamästare 2000.

63 år Jean TIGANA född 1955 i Bamako, Mali
Mittfältare
52 landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:

ASPTT Marseille (1965–72),
SO Les Caillols (1972–74),
Cassis 1974–75),
Toulon (1975-78),
Lyon (1978-81),
Bordeaux (1981-89),
Marseille (1989-91).   
Lag som tränare:
Lyon (1993-95),
Monaco (1995-99),
Fulham (2000-03),
Beşiktaş (2005-07),
Bordeaux (2010-11),
Shanghai Shenhua (2012).
Europamästare 1984.

Läs hela inlägget »

Varför inte förenkla handsregeln?
Bara oavgjort för Danmark, men de tar sig till åttondelen ändå?

Frankrike vidare, Peru ut.
Kroatien vidare, men vem blir tvåa i gruppen?
Ska Brasilen och Island vinna idag?

FOTBOLLSHISTORIA:
1974: DDR vinner över blivande världsmästarna.
1986: Maradona fuskar sig till avancemang i VM.
1994: Escobars självmål blir hans död.
2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

FÖDDA IDAG:
Miroslav.

DAGENS TRÖJA
KROATIENs förstatröja i EM i Schweiz/Österrike 2008

Enligt mitt tips så skulle jag haft en dansk landslagströja idag, men de fick bara oavgjort. Frankrike vann med 1-0 över Peru, men Kroatiens seger över ett annat lag från Sydamerika, Argentina , med 3-0 smällde högst igår. Alltså blir det Midsommarafton i en Kroatientröja.

Varför inte förenkla handsregeln?


Fotbollen hade idag koncentrerats i TV 4 där vi bland annat fick ett härligt reportage från Argentina och vad fotbollen betyder för en normal familj. Nu visade det sig att de inte fick så mycket att jubla över när det gällde deras landslag igår. I vanlig ordning platades det om domare och hur mycket bättre de var sedan det  nya videokollsystemet trätt i kraft. Men det löser inte alla problem. Fast det beror inte på att man inte kan se vad som händer utan att det inte finns något klar för detta med händer. Jag menar alltså regeln för när det är hands. Detta är fortfarande en bedömningssak som man kan ha olika åsikter om. För att göra det väldigt enkelt så skulle regeln ändras till att så fort bollen rör händerna så är det hands. Det skulle inte finnas något oavsiktligt utan allt är frispark. Eventuellt skulle hands kunna gälla endast om bollen tar från handen upp till armbågen.
 

Bara oavgjort för Danmark, men de tar sig till åttondelen ändå?


Än en dag var mitt tips åt helvete så att säga. Jag hade satsat på en seger och två oavgjorda och segern blev oavgjord och de oavgjorda blev till en väntad och en sensationsseger. Först ut var Danmark som inte förlorat en riktig landskamp sedan i oktober 2016. Det blev inte förlust igår heller. Det såg ut att bli den seger jag trott på då Christian Eriksen dundrade in 1-0 i sjunde minuten. Men sedan tog det slut på anfallsglädjen och videosystemet och handsregeln skulle fälla danskarna. En granskning visade att Yurary fått bollen på handen och för andra matchen i rad orsakade en straff. Denna gång sköts straffen på mål och Kasper Schmeichel fick släppa in ett mål. Han hade redan i förra matchen slagit sin pappa Peters rekord att hålla nollan i landslaget. Det nya rekordet stannade på 591 minuter. Danmark hade alltså chansen att ta sig till åttondelen, men tvingas vänta med detta till efter sista matchen mot  Frankrike.

Frankrike vidare, Peru ut.


Frankrike spelade i gårdagens andra match. Normalt sett skulle de ta en ganska enkel seger över Peru. Peru förlorade ju första matchen till Danmark även om det inte var helt rättvist. Och helt rättvist var inte matchen igår heller. Det var en helt jämn match och Peru som var stolta över att äntligen vara med i ett VM igen för nu vara beredda att lämna Ryssland efter sista gruppspelsmatchen. De har två uddamålsförluster mot två Europeiska lag. Samtidigt som Peru är ute ur VM efter 1-0 mot Frankrike så är fransmännen vidare till åttondelen med sina två uddamålsvinster. Inför sista omgången så kan endast Australien ta sig vidare om de vinner över Peru och Frankrike vinner över Danmark. Jag tror inte jag är speciellt djärv om jag påstår att Frankrike och Danmark är vidare från grupp C.

Kroatien vidare, men vem blir tvåa i gruppen?
 

Grupp D inledde andra omgången sist igår med den vassaste matchen, åtminstone på pappret. Argentina skulle skulle visa att 1-1 mot Island var ett misstag samtidigt som Kroatien skulle bevisa att 2-0 över Nigeria inte var en tillfällighet. 2-0 är ett överlägset slutresultat om man ser till de få mål som blivit i årets VM-matcher. Som så ofta då man ser fram mot något stort så tog de båda lagen ut varandra i första halvlek och det skedde inte mycket. Ett enda skott på mål och det kom från Kroatien. I början av andra halvlek visade Willy Caballero varför han bara är andramålvakt i Chelsea. En totalt misslyckad rensning gjorde att Ante Rebic kunde sätta 1-0. Kroaterna hade ett försvar som gjorde argentinarna frustrerade och på uselt humör. Det blev inte bättre då planens lille store Luka Modric satte 2-0. Allt slutade med storförlust 3-0 och Argentina är nära samma fiasko som 2002 då Sverige slog ut dem. I år hoppas jag på att Island ska göra samma.

Ska Brasilen och Island vinna idag?


Men då krävs det att Island överraskar igen och vinner över Nigeria idag. Det är väl inte helt omöjliget att så kan ske. I övrigt så inleds Midsommaraftom med ett Amerikamöte. Visserligen har Costa Rica vuxit in som ett av de lag som platsar i VM, men de ska i rimlighetens namn inte ha någon chans mot Brasilien. Sista matchen för dagen är ett Europamöte. De spelar också i Brasiliens grupp och kampen mellan Serbien och Schweiz kan bli avgörande vilket lag som ska ta sig till åtondelarna. Det är upplagt för oavgjort, men ska jag plocka ut en segrare så tippar jag på Schweiz.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 22:a juni.

1974 Öst mot väst

 
Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.

1986 Maradona är Gud (tror han)

 
Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.
 

Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.
 

Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.

1994 Fotboll kan gälla livet

 
USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.
 

Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.

2004 Sverige och Danmark gör upp???

 
Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.
 

I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 22:a juni.

54 år Miroslav KADLEC född 1964 i Uherské Hradiště, Tjeckoslovakien.
Försvarare
38 landskamper för Tjeckoslovakien och 26 för Tjeckien.
Klubbar som spelare:
Slovácká Slavia Uherské Hradiště (1971-83),
TJ Vítkovice (1983-84),
RH Cheb (1984-86),
TJ Vítkovice igen (1986-90),
1. FC Kaiserslautern (1990-98),
FC Petra Drnovice (1998-2001),
1. FC Brno (2001-02).

Läs hela inlägget »

TV 4 har passerat SVT med mil i VM-bevakningen!
Klent Portugal, men det var åtminstone dagens enda "riktiga" mål!
Uruguay mot Saudiarabien gör att jag imponeras mer och mer av Ryssland.
Med noll skott på mål så ska man som Iran, förlora.
Idag är matcherna lite jämnare och förhoppningsvis bättre.


FOTBOLLSHISTORIA:
1970: Brasilien först till tre världsmästerskapstitlar.

FÖDDA IDAG:
Sebastian, Dean, Michel.

DAGENS TRÖJA
SPANIENs förstatröja i VM i Tyskland 2006

Det var svårt att välja rätt tröja. Alla de tre favoriterna i gårdagens matcher vann, men bara med 1-0 och en ganska ynklig fotboll. Men mitt val föll på Spanien. Det beror på att de var det enda lag som slog ett lag som vann första matchen. Iran besegrade då Marocko, men Spanien och Portugal leder gruppen på fyra poäng.

TV 4 har passerat SVT med mil i VM-bevakningen!


Jag skojade lite ironiskt om att jag föredrog reklamen i pausen i TV 4 framför André Pops fruktansvärda inledningar varje gång han kommer i bild; ”Nu ska vi ANALYSERA första halvlek!”. Analysera har klättrat upp som mitt nästvärsta ord efter ordet hämnas. Fast det lär väl ändras under VMs gång. Vi har ju bara kommit in en tredjedel i mästerskapet. Fast vad jag ville säga är att jag föredrag TV 4. Där har man lite reportage från VMs länder och där sitter man i studion och ondgör sig över alla filmningar, med förslag om att detta ska granskas efteråt och kunna ge avstängningar. Som de sa så är det det nda som biter på spelarna. Penningböter gör ingen skillnad för dessa mångmiljonärer. Jag håller fullt med TV 4. Svensk TV kommer jag ihåg från Brasilien-VM för fyra år sedan då de gjorde en massa intressanta och kul reportage. Numera sitter de bara i sin analys-studio och idiotförklarat alla som tittar på VM i fotboll, genom att förklara vad vi har sett. Som om vi inte är tillräckligt smarta nog att kunna se det själv. Vad har hänt SVT? När gick det så här snett?
 

Klent Portugal, men det var åtminstone dagens enda "riktiga" mål!


Vad det gäller gårdagens VM-matcher så var de ju redan klara i förväg. Och jag hade rätt, men det var otroligt vad svårt det var för de stora landslagen att knäcka de mindre nationerna. Först ut var Portugal mot Marocko och jag kom hem från en golfrunda och slog på TV:n. Då var det fem minuter inne i matchen och Ronaldo hade redan gjort 1-0. Jag satte mig till ro för att se en portugisisk målexplosion a’la Ryssland. Men det hände inget. Marocko var faktiskt lika nära att kvittera som Portugal att öka till 2-0. Men efter en tråkig match hade Portugal tagit sina tre poäng och ytterligare en poäng med matchen var att Ronaldos fjärde mål i detta VM var det enda snygga och ”riktiga” mål som föll igår.

Uruguay mot Saudiarabien gör att jag imponeras mer och mer av Ryssland.


Innan Spanien skulle visa vad de kunde spelade Grupp A sin andra match. Här var Uruguay storfavorit mot Saudiarabien. Än en gång får jag dra fram Ryssland. De är det lag som imponerat mest hittills. Uruguay imponerade inte. Saudiarabien stack faktiskt upp och lyckade till och med få ett par skott på mål. De hade bytt målvakt från femmålsnederlaget och den nye målvakten var den som bjöd Luis Suarez på marchens enda mål. En galen utrusning på en hörna gjorde att en förvånad Suarez bara hade att raka bollen i mål då den landade framför hand fötter. I och med 1-0 vinsten så är Grupp A redan klar vad gäller vilka lag som ska spela åttondelsfinal och vilka som får länga. Ryssland och Uruguay gör upp om gruppsegern, och där måste jag hålla ryssarna som favoriter. Egypten och Saudiarabien är totalt ointressant om man inte kan få det till en sorts ”fotbollsfinal” i arabvärlden.

Med noll skott på mål så ska man som Iran, förlora.


Sista matchen var en match där Spanien skulle köra över Iran. Fast Iran var stärkta av segern i första matchen mot Marocko. Alltså ställde de upp med elva man i sitt eget straffområde. Det höll i en halvlek. Spanjorerna kom inte igenom muren av iranska försvarare. Det gjorde de egentligen inte i andra halvlek heller, men en rensning blev till ett motlägg som träffade Diego Costa på knäet och bollen styrdes i mål. 1-0 till Spanien och helt plötsligt började Iran kunna anfalla. De lyckade inte riktigt för de hade inget skott på mål, men de hade trots detta en boll inne och hela laget firade som galningar innan de blev uppmärksamma på att det hade varit offside i momenter innan bollen gick in. Alltså dömdes målet fullt rättvist bort. Det betyder att Spanien och Portugal har fyra poäng och Iran är trea på tre poäng. Marocko får sälla sig till arabländerna som redan är utslagna efter två omgångar. Det är upplagt för att Spanien och Portugal går till åttondelsfinalerna, och ingen hade väl trott något annat.

Idag är matcherna lite jämnare och förhoppningsvis bättre.
 

Då är det lite mer intressanta matcher idag. Först ut är Danmark mot Australien. Det var väl denna match som Danmark skulle ha chans att vinna, och gör de det så har de två segrar och är vidare. Då Heja Danmark! Frankrike och Peru möts därefter och det är i samma grupp. Givetvis bör Frankrike vinna, men de imponerade inte i första matchen och Peru vill visa att förlusten mot Danmark var ett misstag. Oavgjort ligger nära till hands om jag ska tippa. Kvällen avslutas med andra omgången i grupp D. Även här borde favoriten vara klar. Argentina ska ju normalt sett slå Kroatien, men de lyckades inte knäcka Island. Så även här ligger ett oavgjort resultat närmst till hands att tro på.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 21:a juni.

1970 Brasilien världsmästare

 
VM-finalen i 1970 års världsmästerskap i fotboll i Mexiko spelades idag 1970. Brasilien ställdes mot Italien på Aztekastadion i Mexico City inför 107 412 åskådare. De såg Pelé ge Brasilien ledningen, men Italien kom tillbaka och kvitterade innan halvtidsvilan till 1-1 genom Roberto Boninsegna. I andra halvlek var det klasskillnad mellan lagen och Pelé kunde styra sina mannar till en enkel 4-1 seger genom mål av Gérson, Jairzinho och Carlos Alberto.
 

Detta var tredje gången ett lag lyckats vinna VM och Jules Rimet-pokalen tillföll Brasilien för alltid. Tyvärr blev den stulen 1983 och är sedan dess försvunnen, troligen nedsmält.
 

Det var också första och hittills enda gången en spelare vunnit tre VM, Pelé. Det var också första gången en person vunnit VM som både spelare och tränare, Mário Zagallo. Endast en person till har lyckats med denna bedrift. Nämligen Franz Beckenbauer.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 21:a juni.

31 år Sebastian PRÖDL född 1987 i Graz, Österrike.
Försvarare
13 U- och 69 A-landskamper för Österrike.
Klubbar som spelare:
SV Kirchberg (1993-97),
SV Feldbach (1997-2002),
Sturm Graz (2002-08),
Werder Bremen (2008-15),
Watford (2015-).

54 år Dean SAUNDERS född 1964 i Swansea, Wales.
Anfallare
75 landskamper för Wales.
Klubbar som spelare:
Swansea City (1980-85),
Cardiff City (1985 lån),
Brighton & Hove Albion (1985-87),
Oxford United (1987-88),
Derby County (1988-91),
Liverpool (1991-92),
Aston Villa (1992-95),
Galatasaray (1995-96),
Nottingham Forest (1996-97),
Sheffield United (1997-98),
Benfica (1998-99),
Bradford City (1999-2001). 
Lag som tränare:
Blackburn Rovers (2003-04),
Newcastle United (2004-06),
Wales landslag (2007-10 assisterande),
Wrexham (2008-11),
Doncaster Rovers (2011-13),
Wolverhampton Wanderers (2013),
Crawley Town (2014-15),
Chesterfield (2015).

63 år Michel PLATINI född 1955 i Jœuf, Frankrike
Mittfältare
7 OS- och 72 A-landskamper för Frankrike och 1 landskmp för Kuwait.
Klubbar som spelare:
AS Jœuf (1966-72),
Nancy (1972-79),
Saint-Étienne (1979-82),
Juventus (1982-87).  
Lag som tränare:
Frankrikes landslag (1988-92).
UEFAs president (2007-16).

Läs hela inlägget »

Dags att få en rimlig utvisningsregel inom fotbollen!
Inget av mina tips från igår stämde. Japan var första feltipset.

Polen förlorade på en annan märkligt regel med att spelare kan komma in hur som helst utom vid byte?
Sämsta FIFA-rankade laget var först att ta sig till åttondelsfinal.
Idag kan jag omöjligt tippa fel!

FOTBOLLSHISTORIA:
1954: 25 mål under en VM-dag.
1976: Tjeckoslovakien vinner EM med Panenkas straff.
1995: "Icke-flygande holländaren" Bergkamp till Arsenal.

FÖDDA IDAG:
Asmir, Brede, Frank.

DAGENS TRÖJA
RYSSLANDs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Jag som trott att Ryssland inte skulle klara av gruppspelet fick helt fel. Nu har det inte varit några större fotbollsnationer de mött, men efter 5-0 mot Saudiarabien så fortsatte de igår med 3-1 över Egypten. Det betyder att Ryssland i praktiken är klra för åttondelsfinal och det firar jag med denna tröja idag.

Dags att få en rimlig utvisningsregel inom fotbollen!


Jag vet att man inte ändrar på några regler inom fotbollen. Att ha videogranskning är inte att ändra på regler utan att se till att reglerna följs. Senaste stora förändringen i fotbollens regler är väl då man kom på att en avspark inte tvunget måste gå framåt utan kan spelas hem till målvakten om man så vill. Det är nog den största regeländringen på många år och det främjar ju inte offensiv fotboll, snarare tvärtom. Den allra viktigaste regeländringen bör vara att se till så att man även inom fotbollen vet när matchen ska ta slut, men jag tittar på en annan orättvis regel som fotbollen är ensam om. Det är utvisning.
 

Inget av mina tips från igår stämde. Japan var första feltipset.


I gårdagens första match inträffade en sådan, helt rätt dömd efter en avsiktlig hands. Problemet för Colombia var att utvisningen inträffade i tredje minuten och därefter var hela laget straffat resten av matchen. Regeländring bör vara som i alla andra lagidrotter. Nämligen att man ska spela med elva man i varje lag och att man efter tio minuter ska få sätta in en ny spelare. Nu visade matchen mellan Colombia och Japan att colombianerna fuskade så mycket de kunde så att domaren även skulle ge varningar och förhoppningsvis en utvisning till en japan. Detta lugnade sig något då Colomia lyckades kvittera på en frispark. Men att spela med en man mindre tog ut sin rätt och dagens första sensation (i mina ögon) var ett faktum. Det var också första gången ett asiatiskt lag lyckades vinna mot ett sydamerikanskt.

Polen förlorade på en annan märkligt regel med att spelare kan komma in hur som helst utom vid byte?


Match nummer två hade i mitt tips från igår Polen som stor favorit över Senegal. Fast jag borde veta bättre med tanke på vad Senegal gjorde med Sverige i åttondelsfinalen 2002. Polen var inte bra trots att de gjorde första målet. Ett självmål. Sedan var det en ganska dålig fotboll. I andra halvlek inträffade något som jag också har velat ha en regeländring i. Dessa dådligt sårade fotbollsspelare som blir friska så fort de fått lite smekningar av medicinmännen i laget. Då ska de utanför plan, men sedan kommer det helt vansinniga, och det är att de kan komma in i spelet igen mitt under matchen. Då borde ju spelarbyten också kunna ske mitt under matchen. Nej, en spelare som måste ha hjälp på planen ska stanna ute minst fem minuter och för bara komma in under spelaravbrott. Igår släpptes M'Baye Niang in likt en ishockeyspelare som kommer in från utvisningsbåset. Niang blev helt fri med målvakten och kunde göra 2-0. Polen fick ett tröstmål, men 2-1 till Senegal var andra sensationen, som jag inte förutsåg igår.

Sämsta FIFA-rankade laget var först att ta sig till åttondelsfinal.


Tredje sensationen inträffade i sista matchen. Här hade jag Egypten som stor favorit mot hemmalaget. Men ryssarna hade fått blodad tand av 5-0 segern i första matchen och de hade inga större problem att vinna. 3-1 slutade det sedan Mohamed Salah hade fixat en straff som han själv satte. Efter att ha varit skadad sedan Champions Leaguefinalen så var Salah inte sitt gamla jag. Dessutom har han betydligt bättre spelare som servar honom med de rätta bollarna i Liverpool än han hade igår i Egyptens landslag. Detta var första matchen i andra omgången och resultatet betydde att Egypten har noll poäng och är ute, och Ryssland har sex poäng och är vidare till åttondelsfinalerna.

Idag kan jag omöjligt tippa fel!


Andra matchen i Grupp A spelas idag mellan Saudiarabien och Uruguay och då den matchen är över så har Ryssland och Uruguay tagit sig till åttondensfinal. Där kommer sista matchen i gruppen att avgöra om Ryssland eller Uruguay ska bli etta. Saudiarabien och Egypten kommer inte att gälla mer än äran. De andra två matcherna handlar om grupp B. Portugal inleder mot Marocko och sista matchen idag står mellan Iran och Spanien. Trots att Iran leder gruppen så kommer de och Marocko att få lämna VM efter tre matcher. Detta är väl den enda grupp som var helt säker på förhand. Portugal och Spanien vinner sina två kvarvarande matcher och tar sig till åttondel.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 20:e juni.

1954 flest mål under en dag i ett VM

 
De sista matcherna i Grupp 2 och 4 spelades idag 1954 i fotbolls-VM i Schweiz. I de fyra matcherna tillverkades det totalt 25 mål, vilket är ett snitt på 6,25 mål per match. Matcherna var Ungern-Västtyskland 8-3, Turkiet-Sydkorea 7-0, Italien-Belgien 4-1 och England-Schweiz ”bara” 2-0. Då finalen spelades den fjärde juli möttes lagen från 8-3 matchen. Det var bara det att då vann Västtyskland över Ungern med 3-2 och tog därmed sitt första VM.

1976 Tjeckoslovakien Europamästare
 

Finalen i det femte Europamästerskapet i fotboll spelades idag 1976 i ett land som inte finns mer, Jugoslavien, mellan två länder som inte finns mer, Tjeckoslovakien och Västtyskland. I själva finalspelet i Jugoslavien deltog bara fyra länder. Förutom finalländerna och värdlandet var det Nederländerna. Dagens final slutade 2-2 efter både full tid och förlängning. Detta var alltså första gången en EM-final avgjordes på straffsparkar.

Den sista blev klassisk. Tjeckerna hade gjort mål på alla sina fyra första straffar. Uli Hoeness hade missat en för tyskarna. Om Antonín Panenka gör mål på sin straff är Tjeckoslovakien Europamästare och tyskarna behöver inte lägga den sista straffen. Panenka gör det som efter detta kommer att kallas just en ”Panenka”. Han förlitar sig på att målvakt Sepp Maier ska kasta sig. Det gör han och Panenka chippar en lös boll mitt i målet.

1995 ”Icke-flygande Holländaren” till Arsenal

 
Arsenals manager Bruce Rioch kunde idag 1995 meddela att en holländsk storstjärna Dennis Bergkamp hade skrivit under ett kontrakt att spela i Londonklubben. 7,5 miljoner pund kostade han. Det skulle visa sig att kontraktet som hela tiden förnyades löpte Dennis fotbollsspelarliv ut. Då han lade skorna på hyllan 2006 hade han spelat 315 matcher för Arsenal. Han var väldigt nyttig i ligan men hade det värre då Arsenal spelade långa bortamatcher i de Europeiska ligorna. Då fick han oftast stå över eftersom han vägrade att gå ombord på ett flygplan. Därför gick Bergkamp ofta under smeknamnet ”Den icke-flygande Holländaren”.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 20:e juni.

31 år Asmir BEGOVIĆ född 1987 i Trebinje, Jugoslavien.
Målvakt
11 U-landskamper för Kanada och 61 A-landskamper för Bosnien och Hercegovina.
Klubbar som spelare:

FC Kirchhausen (1994–97),
Southwest Sting Edmonton (1998–2003),

Portsmouth (2003-10),
La Louvière (2005 lån).
Macclesfield Town (2006 lån),
Bournemouth (2007 lån),
Yeovil Town (2008 lån),
Ipswich Town (2009 lån),
Stoke City (2010-15),
Chelsea (2015-17),
Bournemouth (2017-).

37 år Brede HANGELAND född 1981 i Houston, Texas, USA.
Försvarare
12 U- och 91 A-landskamper för Norge.
Klubbar som spelare:
Vidar (1998-2000),
Viking (2000-05),
FC Köpenhamn (2006-08),
Fulham (2008-14),
Crystal Palace (2014-16).

40 år Frank LAMPARD född 1978 i Romford, London, England.
Mittfältare
19 U-, 1 B- och 106 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
West Ham United (1994-2001),
Swansea City (1995-96 lån),
Chelsea (2001-14),
New York City (2014-16),
Manchester City (2014-15 lån).
Lag som tränare:
Derby County (2018-).

Läs hela inlägget »

Det är mer än jag som spyr på alla "analyser" i fotbollen!
Hellre en dålig match och vinst än en bra och förlust!

Belgien underpresterade, men vann ändå med 3-0.
Kane räddade England.
Colombia, Polen och Egypten vinner idag.

FOTBOLLSHISTORIA:
1938: VM-final mellan Italien och Ungern.
1994: Mimosas världsrekord på 108 matcher i rad utan förlust tar slut.

FÖDDA IDAG:
Brian.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i VM i Ryssland 2018

På Sveriges nationaldag använde jag denna tröja då jag hade svårt att se att Sverige skule kunna ta en seger i VM. Som tur var han jag tvätta tröja och drar den på mig redan idag igen. Jag klär mig ju efter fotbollsframgångar igå och det för man säga att Sveriges seger över Sydkorea var.

Det är mer än jag som spyr på alla "analyser" i fotbollen!


Min redovisning i mina blad om uppställning, statistik och lite bilder inskränker sig till den sista matchen igår då jag var hos en kompis och tittade på Sverige-matchen. På så sätt var jag på hemväg och matlagning då andra matchen gick och sedan kunde jag sätta mig i hemmasoffan och kolla hur det gick för England. Vi var tre personer som satt i Höllviken och tittade på hur Sverige skulle klara sin debutmatch, men innan dess var vi alla tre rörande överens om att vi alla var innerligt trötta på allt tjafs som sker före, mellan och efter matchen och som alla 28 programledare i varje kanal med stor glädje kallar analys av matchen. Vi, eller åtninstine jag spyr på ordet analys. Detta ord har klättrat upp på tredje plats av min lista på de värsta ord jag vet. Än så länge toppar ordet ”hämnas”. Tvåa hommer ”hata” och trea ”analys”.
 

Hellre en dålig match och vinst än en bra och förlust!


Nåja, Sverige startade katastrofalt och tillät Sydkorea att sticka upp och äga matchen de första tio minuterna. Sedan var det i stort sett Sverige för hela slanten. För en gångs skull började våra landslagsgrabbar skapa chanser, och de lyckades få hela fem skott att gå på mål av de femton målchanser Sveruge hade. Vad Sverige INTE har är några anfallare. Toivonen och Berg på topp var katastrof och spelföraren och dribblern Forsberg var som vanligt totalt ovän med bollen. Då är det skönt att vi har Granqvist. Han fixade både försvar och anfall och det var inte mer än rätt att han fick bli matchevinnare genom att slå den straff i mål som vi fick med hjälp av videokoll. Hoppas att alla dessa ”analytiker” i studion som velat ha bort videogranskning ändrat sig. För visst var det straff och visst var resultaten 1-0 till Sverige rättvist. Men det ska sägas att Sydkorea måste vara ett av detta VMs sämsta lag. Till och med jag kunde ha stått i Robin Olsens ställe för han fick inte ett enda skott på sig. Före matchen var jag mest orolig för att Nilsson-Lindelöf skulle göra en tabbe som skulle ge Sydkorea ett mål, för han gör minst ett stort misstag per match. Det var en fröjd att se Pontus Jansson ta över för en inssjuknad Lindelöf. Låt Granen och Pontus ta hand om försvaret i kommande matcher.

Belgien underpresterade, men vann ändå med 3-0.


Efter att ha förutspått en ganska enkel seger för Sverige så hade jag trott det samma om Belgien mot Panama. Nu var jag på andra uppdrag under den matchen så jag har inte mycket att skriva om. Jag lyckades se övertidsminuterna i matchen allra sista döende minuter och förstod att Belgien inte imponerat. 0-0 i paus och sedan måste de har tagit sig i kragen. En seger med 3-0 anses ju oftast vara ganska klar, men tydligen hade det kunnat vara ännu större vinst. Romelu Lukaku hade en chans på slutet att göra hat trick på, men han fick nöja sig med två mål och att bli Man of the match.

Kane räddade England.


En tvåmålsskytt fanns det även i gårdagskvällens sista match. Om jag berättar att det var Tunisien och England som möttes så är det helt rätt gissat: Givetvis var det lagkapten Harry Kane som gjorde två mål. Här hade jag också påstått att England skulle köra över Tunisien. Det hade de också kunnat göra om inte alla andra anfallare hade uppträtt som Berg och Toivonen. Det var mängder med missat och istället för att England skulle spä på sin 1-0 ledning så fick Kyle Walker hjärnsläpp och armbågade en tusisisk anfallare i huvudet inne i eget straffområde. Straff och 1-1. I andra tryckte England på men såg ut att misslyckas få hål på Tunisiens tredjemålvak (de andra två var skadade). Men England har ju Kane och en halv minut in på övertiden nickade han in segermålet 2-1. Rättvist och mitt tips från igåg gick in även om segerresultaten var knappa.

Colombia, Polen och Egypten vinner idag.


Idag går hemmanationen in i andra omgången. De ska möta Egypten och jag står för vad jag sagt efter första omgången i Grupp A. Egypten är det bättre lagett och kommer att vinna. Förhoppningsvis kan Mohamed Salah vara med i matchen. Men tidigare på dagen ska lagen i Grupp H träda in i VM. Här är det Colombia som kommer att vinna rättvist över Japan. Jag ska låta vara osagt hur stor segern kommer att bli, men allt utom en Sydamerikansk seger är en sensation. Även den andra matchen i Grupp H har en klar favorit. Det är Polen som spelat ihop ett starkt lag som ska ta sig vidare till åttondelsfinalen. De ska också kunna ta en rättvis seger över Senegal.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 19:e juni.

1938 Italien – Ungern i final.

 
Många ansåg att de italienska spelarna hade fått dödshot mot sig från Benito Mussolini om de inte försvarade sitt världsmästerskap. Hur det var med detta lär ingen få reda på då Italien vann finalen över Ungern med 4-2 och blev det första landslaget som försvarade sitt världsmästerskap. Det har hänt en gång till då Brasilien blev världsmästare både 1958 och 1962. VM gick 1938 i Frankrike och finalen spelades givetvis i Paris. Men inte på Parc des Princes utan på Stade Olympique Yves-du-Manoir inför 60 000 åskådare.

1994 sattes punkt för ett världsrekord.

 
Klubben ASEC Mimosas från Elfenbenskusten förlorade idag 1994 till SO Armée med 2-1. Det var Mimosas första förlust på fem år. Denna rad med matcher i ligan som obesegrade stannade på 108. Det är fortfarande världsrekord för matcher i rad utan förlust.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 19:e juni.

47 år Brian McBRIDE född 1972 i Arlington Heights, Illinois, USA.
Anfallare
5 OS- och 95 A-landskamper för USA.
Klubbar som spelare:
St. Louis Billikens (1990-93),
Milwaukee Rampage (1994),
VfL Wolfsburg (1994-95),
Columbus Crew (1996-2004),
Preston North End (2000 lån),
Everton (2002 lån),
Fulham (2004-08),
Chicago Fire (2008-10),
Wembley (2012).

Läs hela inlägget »

Är alla fotbollsspelare schizofrena?
Serbien tog en planenlig seger.

Världsmästarna har bar vunnit en match i år; mot Saudiarabien med 2-1?
Brasilien skyller på domarsystemet då de bara fick oavgjort.
Tre ganska säkra segrare i dagens matcher.

FOTBOLLSHISTORIA:
2002: Ahn slår ut Italien och sparkas från sitt klubblag.

FÖDDA IDAG:
Jason, Fabio.

DAGENS TRÖJA
MEXIKOs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Idag finns det många som bär en svensk landslagströja då Sverige ska möta Sydkorea. Jag firar med mina tröjor dagen efter, så i morgon hoppas jag kunna ha en svensk tröja på mig. Idag blir det mexikanskt beroende på sensationen då Mexiko vann med 1-0 över Tyskland.

Är alla fotbollsspelare schizofrena?


Gårdagens spelprogram i VM bjöd på lite mer än de tidigare dagarna. Det var lite jämnare och bättre lag som trädde in. Med detta så förekom också oerhört mycket fusk vida varje sammanstötning men spelare som kastade sig i diverse poser som borde fått minst hälften av spelarna att vara oförmögna att slutföra matcherna och det hade varit riktiga skador. Jag satt och fantiserade om ifall boxningen skulle bestå av idrottare med fotbollsmentalitet. Vid allta första sammanstötningen skulle den ena boxaren ramla omkull i otroliga plågor och räknas ut. Ingen boxningsmatch skulle vara längre än 15 sekunder. Det måste bli en skärpning av alla fotbollsspelare angående detta fusk. Det borde ju kunna gå att lösa för om någon spelare ligger ner i en fejkad skada så spelas bollen ut, eller om någon motståndare ska knyta skorna så väntar man med sitt inkast så att alla är med. Sedan rusar man rakt på närmsta motståndare och kastar sig omkull och kräver få frispark och varning på den motståndare som man just varit hygglig mot och stoppat spelet för. Är alla fotbollsspelare schizofrena? För jag håller på att bli det för att försöka förstå hur de tänker.
 

Serbien tog en planenlig seger.


Till själva matcherna så startade det med en på förhand säker utgång. Visst hade alla Serbien som favorit mot Costa Rica. Vi har ju en förmåga att tro att Europeiska lag är mycket bättre än mellanamerikanska. Fast än en gång visar det sig att avståndet inte är speciellt stort. Dessutom har Costa Rica lite större tro på sig själv efter framgångarna i förra VM, för att inte tala om VM 1990 då de skickade hem Sverige efter gruppspelet. Men trots detta så lyckades Serbien få in matchens enda mål som givetvis var en frispark. Eftersom det var svårt att se de båda lagen kunna göra ett spelmål. Fast det var ett ganska rättvist resultat.

Världsmästarna har bar vunnit en match i år; mot Saudiarabien med 2-1?


Match nummer två var samma som ettan igår. Då menar jag ett lag från Europa som mötte ett mellanamerikanskt lag och givetvis var de regerande världsmästarna Tyskland storfavoriter mot Mexiko. Det var inte bara matchen i sig som var intressant då det är dessa två som Sverige så småningom ska möta. Både Tyskland och Mexiko brukar inte missa att gå vidare från gruppspelet och dessutom brukar de aldrig förlora premiärmatchen. Matchen gick i ett tempo som gör att jag har svårt att se hur Sverige ska klara av något av de två lagen. Mexiko gick för fullt och gjorde också 1-0. Tyskarna försökte och försökte, men det resulterade oftare i farliga mexikanska kontringar än några riktiga målchanser för Tyskland. Det slutade sensationellt med mexikansk seger 1-0. Och ska jag ge Sverige någon chans så ska det vara mot tyskarna som har varit oerhört tama hela detta året. Trots det så var det VMs största sensation hittills.

Brasilien skyller på domarsystemet då de bara fick oavgjort.


Sista matchen var mellan VM-favoriten Brasilien och Schweiz. Detta var efter Portugal mot Spanien den match med två riktigt bra lag. Det blev också oavgjort. Coutinho gjorde ett mål som vi sett ett antal gånger på den tiden han spelade i Liverpool och många såg ett Brasilien som lätt skulle spela hem en premiärseger. Fast om man tittade på skott på mål efter första halvlek så var det bara ett enda skott på mål och det gick in. I början av andra halvlek chockade schweizarna det brasilianska försvaren med att sätta matchens andra skott på mål i mål. Fast det var en nick. Det blev fler skott på mål under matchen, men inga gick in. Tyvärr så gick snacket efter matchen att Steven Zubers nickmål inte skulle ha godkänts då han lätt knuffade till en brasiliansk försvarare innan han hoppade up och satte 1-1 i mål. Och det känns lite konstigt att när man nu har videodomare, att ingen av dessa meddelade domaren. Men även om jag inte förvånades så mycket över slutresultatet så var det många som tyckte att Brasilien – Schweiz 1-1 var en sensation.

Tre ganska säkra segrare i dagens matcher.


Det spelar tre matcher idag och här ska det inte bli spännande alls. Det finns tre säkra segrare. Sverige måste på träningarna i Ryssland ha sett till att lära sig göra mål och även om det bara blir ett enda så lär detta räcka mot ett svagt Sydkorea. Belgien håller jag som en av favoriterna och vinner de inte mot Panama som skulle det vara VMs största senasation alla tider. England är ju alltid världsmästare i sitt hemland innan de spelat första matchen, men visst ska de kunna vinna ganska enkelt över Tunisien.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 18:e juni.

2002 Ahn slår ut Italien och sparkas från sitt klubblag. 


Sverige skapade sensation då de slog ut Italien i VM-kvalet 2018, men det finns fler lag som sensationellt slagit ut Italien. Idag 2002 var det en sådan match. I VMs åttondelsfinal möttes hemmanationen Sydkorea och Italien. I Sydkorea spelade Ahn Jung-hwan. Han spelade sin vardagliga fotboll i italienska Perugia. Ahn kom att spela en märklig roll. Under matchens gång tilldömdes Sydkorea en straff. Ahn var förste straffskytt och han missade och var i den stunden Sydkoreas stora syndabock. Sydkorea lyckades kvittera till 1-1 i slutminuten och det blev förlängning. Under VM 2002 var det Golden Goal som gällde i förlängning. Det lag som gjorde mål först hade vunnit. Ahn skulle revanschera sig och gjorde målet som tog Sydkorea till kvartsfinal och skickade hem Italien. Men matchen var inte slut för Ahn. Perugia meddelade att de inte ville ha honom tillbaka till klubben. Anledningen var att han med sitt Golden Goal slagit ut Italien.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 18:e juni.

47 år Jason McATEER född 1971 i Tranmere, England
Mittfältare
1 U- och 52 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
Marine (1988-92),
Bolton Wanderers (1992-95),
Liverpool (1995-99),
Blackburn Rovers (1999-2001),
Sunderland (2001-04),
Tranmere Rovers (2004-07).
Lag som tränare:
 Tranmere Rovers (2009 assisterande)

72 år Fabio CAPELLO född 1946 i San Canzian d'Isonzo, Italien
Mittfältare
32 landskamper för Italien.
Klubbar som spelare:
SPAL (1962-67),
Roma (1967-70),
Juventus (1970-76),
Milan (1976-80). 
Lag som tränare:
Milan (1991-96),
Real Madrid (1996-97),
Milan igen (1997-98),
Roma (1999-2004),
Juventus (2004-06),
Real Madrid igen (2006-07),
Englands landslag (2008-12),
Rysslands landslag (2012-15),
Jiangsu Suning (2017-18).

Läs hela inlägget »

Även jag insåg att det var lite väl mycket med fyra matcher på en dag.
Island upphör aldrig att överraska.
"Vi är röde, vi är hvide!"
Dagens "storseger" till Kroatien.
Jag ser hellre reklam i pausen än lyssnar till förpestande analyser!


FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Norwich City FC grundas.
1962: VM-finalen mellan Brasilien och Tjeckoslovakien.
1994: Diana Ross öppnar fotbolls-VM med en praktmiss.
2003: David Beckham väljer nr 23 i Real Madrid.

FÖDDA IDAG:
Jordan.

DAGENS TRÖJA 
KROATIENs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Tre segrare i gårdagens VM-matcher gjorde att jag hade tre olika lags tröjor att använda idag. Frankrike vann med 2-1, Danmark med 1-0 och Kroatien med 2-0. Då gjorde jag som så ofta förr. Valde det lag som tog den största segern. Visserligen bara med två mål, men det var ett mer än de andra två segrarna.

Även jag insåg att det var lite väl mycket med fyra matcher på en dag.


En lördag verkar vara perfekt för fyra VM-matcher, men för mig är det tvärtom. I och med att min höftledsoperation blev instäld så har jag passat på att göra en hel del annat. Hade operationen blivit av så är det klart att man hade suttit eller legat framför TV:n hela dagen. Nu var det musik, inköp och grillning som gällde istället. Gårdgaens första match mellan Frankrike och Australien såg jag inte mer än vad som visades i efterhand, men tydligen ska Frankrike tacka de nya tekniska hjälpmedel som finns till matcherna, annars hade Australien vunnit med 1-0. Nu såg tekniken till att en tveksam straffsitiation blev en straff till Frankrike och att segermålet var precis innanför mållinjen med en marginal på max två centimeter.
 

Island upphör aldrig att överraska.


Match nummer två kom jag in i i mitten och då hade man förväntat sig att Argentina, som en del rankat som favorit till VM-titeln, redan hade avgjort matchen mot Island. Istället hade islänningarna än en gång överraskat och hade 1-1 då andra halvlek startade. Då hade dessutom Messi missat en straff, numera kallad Missi. Fast det var tydligen en hyfsad räddning av islands målvakt. Argentina låg på men frågan är om de var värda segern. Då och då kom island i en kontring och med lite tur kunde de lika väl vunnit. Nu slutade det 1-1 och det får väl ses som en sensation, eller…
 

"Vi är röde, vi är hvide!"


Nästa nordiska land till rakning var Danmark. Här handlade det om att äta det grillade så det blev ett sporadiskt tittande på den matchen. Jag hade danskarna som favoriter, men det var faktiskt Peru som var det anfallande laget av det jag såg. Detta anfall resulterade i en straff, men den behövde inte Schmeichel rädda då den sköts högt över. Det kom ett antal kontringar av Danmark och på en av dessa gjordes 1-0 och detta resulta höll sig. Danmark inledde med en seger och de nordiska länderna har startat över förväntan. Hoppas detta gäller även Sverige i morgon.

Dagens "storseger" till Kroatien.


Sista matchen var den jag hade möjlighet att titta på, men å andra sidan var det för mig, dagens minst intressanta drabbning. Kroatien tog sig an Nigeria och med tanke på träningsmatcher före VM så måste Kroatien anses vara storfavorit. Så stort favoritskap blev det inte. Nigeria stod emot och hade een del farligheter, men efter nigerianernas självmål och 1-0 till Kroatien spädde de på med 2-0 på straff. Men kroaterna imponerade inte speciellt. Viss blev det vinst med dagens ”storseger” på 2-0, men det var på ett självmål och en straff så spelmässigt finns det mer att önska av båda lagen.
 

Jag ser hellre reklam i pausen än lyssnar till förpestande analyser!


En väldigt bra sak med de senare matcherna var att de gick på TV 4. Det innebär att det är reklam i pausen och tro det eller ej, men jag tycker hundra gånger bättre om reklam än det kräkframkallande analyserna som förpestar fotbollstittandet för normala människor. Hur i helvete kan man sitta och svara på frågan: ”Ja, berätta nu vad vi fått se i första halvlek?” Vad in i helvete tror de att TV-tittarna är? Idioter? Vi har väl för ända in i glödheta själv kunnat se vad som hänt i första halvlek! Sedan skiter jag fullständigt i vem som spelar wingback på högerkanten och varför! Jag vill bara se bra spel med många chanser och inget fusk. Fast det där sista med fusk verkar vara omöjligt att stävja inom fotbollen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 17:e juni.

1902 Norwich City bildas

 
Norwich CEYMS F.C. var ett fotbollslag som grundades 1988. CEYMS står för Church of England Young Men's Society. Idag 1902 var kaptenen och vice kaptenen ur denna klubb på Criterion Cafe. De tyckte att ambitionen inte var tillräckligt stor så de bestämde sig för att starta en egen fotbollsklubb. Det blev Norwich City FC. Efter två amatörår blev klubben professionell. Mest beroende på att de uteslöts ut amatörligan för att vissa spelare hade fått lite betalning. 1921 kom de med i proffsligan och 1992 var de med i första Premier League.

1962 Brasilien – Tjeckoslovakien

 
På Estadio Nacional i Santiago i Chile spelades idag 1962 den sjunde VM-finalen i fotboll. 56 länder hade kvalat och 16 var med i turneringen. Finalen stod mellan de regerande världsmästarna Brasilien och Tjeckoslovakien. Josef Masopust gav tjeckerna ledningen efter en kvart, men sedan var det bara Brasilien. Pelé hade skadat sig redan i andra matchen men det fanns spelare som Amarildo, Zito och Vava som kunde göra mål. 3-1 slutade finalen och för andra och senaste gången hade en nation försvarat sitt världsmästerskap.

1994 VM i USA

 
Första matchen i fotbolls-VM i USA spelades idag 1994 på Soldier Field i Chicago. Tyskland vann över Bolivia med 1-0 och målet gjordes av Jürgen Klinsmann. Fast det som de flesta kommer ihåg är invigningen. Efter ett tal av Oprah Winfrey presenterade hon Diana Ross som framförde sin nya singel "I'm Coming Out". Under låten skulle Ross lägga en straff så att målet rämnade då bollen träffade nätmaskorna. Det var då bloopern kom. Diana Ross sköt så illa att bollen gick långt utanför mål, men målet rasade i alla fall. Det fanns ingen chans att göra en andra tagning i direktsändningen.

2003 Beckham till Real och varför nummer 23?
 

David Beckham var 14 år då han skrev på för Manchester United 1991. Ryktet gick att han och Sir Alex inte gick riktigt ihop. Hur det nu än var så flyttade han från Manchester idag 2003 då han skrev på för Real Madrid. David ville givetvis ha nummer 7, men det var redan upptaget av Raul. Då David kollade över de lediga numren påpekade Davids fru Victoria att basketstjärnan Michael Jordan just hade slutat sin karriär och hade David spelat basketboll i Washington Wizards hade Jordans 23 varit ledigt. På så sätt blev det 23 i Real Madrid och det numret passade ju ännu bättre då Beckham 2007 flyttade till USA och LA Galaxy.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 17:e juni.

28 år Jordan HENDERSON född 1990 i Sunderland, England.
Mittfältare
29 U- och 38 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Sunderland (2006-11),
Coventry City (2009 lån),
Liverpool (2011-).

Läs hela inlägget »

Egypten - Uruguay 0-1
Marocko - Iran 0-1
Portugal - Spanien 3-3
Dagens matcher.

FOTBOLLSHISTORIA:
1950: Maracana invigs.
2010: Spanien förlorar, men vinner så småningom VM.

FÖDDA IDAG:
Fernando, Cobi, Jürgen.

DAGENS TRÖJA
SYDAFRIKAs förstatröja i VM i Sydkorea/Japan 2002

Det enda av de tre matcher som spelades i VM igår som var värd en tröja var Portugal mot Spanien, men den slutade ju 3-3. Därför har jag tittat världen över och Sydafrika firar minnet av Sowetoupproret 1976. Alltså firar jag också deras helgdag idag med denna tröja.

Egypten - Uruguay 0-1


Även om det händer andra saker än att bara sitta och titta på fotbolls-VM så har jag sett lite av varje match och har synpunkter på var jag såg. Det startade med Egypten mot Uruguay. Två lag med två världsstjärnor, men dessa var inte riktigt i form i gårdagens match. Uruguays Luis Suarez missade tre jättechanser och var mäkta irriterad på både sig själv och så amåningom alla andra också. Jag stt bara och väntade på att han skulle ta sigg ett bett på någon motståndare, men han höll sig i skinnet. Den andra stjärnan ska normalt spela i Egypten. Det är Mohamed Salah eller Mo Salah som han går under efter ett år i Liverpool. Mo var på betydligt bättre humör och sågs leende i 89 minuter. Sergio Ramos såg ju till i Champions Leaguefinalen att skada Salah så han satt alltså på bänken hela matchen, leende utom då Gimenez nickade in Uruguays och matchens enda mål efter 89 minuter. Ett oavgjort resultat hade också varit rättvist i en ganska trist och målchansfattig match. Jag fick ändå för mig att båda dessa lag är bättre än de andra två lagen igruppen som spelade i förrgår. Och detta trots att Ryssland leder tabellen med sin 5-0 seger.

Marocko - Iran 0-1


Match nummer två var en märklig tillställning. Denna match hade aldrig visats om det inte varit VM. För vem skulle intressera sig för att se Marocko spela en fotbollslandskamp mot Iran. Då vi i familjet han en massa iranska vänner så höll jag givetvis på Iran. Men ska jag vara riktigt ärlig så vill jag helst slippase något av lagen fler gånger. Det var bara en massa spelare som låg på planen hela tiden. Detta för att försöka fuska till sig en varning på en motståndare. Nej, de här två länderna var som att se en parodi på fotboll. Spelet var OK fram till motståndarens straffområde. Där missades oftast de enklaste passningar. Därför var det inte mer är rättvist att matchen slutade 0-0. Fast detta var resultatet efter 90 minuter. Domaren hade lagt till sex minuter och efter fyra av dessa kom segermålet till Iran. Det var typiskt att det skulle vara ett  självmål. Fast både Iran och Marocko var utslagna på förhand. Vilket av dessa lag skulle kunna pressa sig förbi Portugal eller Spanien.

Portugal - Spanien 3-3


Portugal och Spanien möttes i gårdgaens tredje match och i och med den startade VM. Två lag som kan fotboll och är villiga att spela detta spel, även om det här också fanns en massa onödiga efterslängar, filmningar och spelare som gjorde allt för att psyka både motståndare och domare. Tyvärr sysslar dessa storstjärnor med sådant skit som skolungarna  tarefter på rasterna. Matchen bjöd på sex mål och typiskt vara att det blev som jag förutspådde igår: Oavgjort! Matchen hade även ett antal snygga mål samtidigt som ett av målen var en dundertabbe av de Gea. Matchens lirare blev givetvis Ronaldo. Som mest har han på de VM han hittills spelar gjort max tre mål per VM. Igår gjorde han tre mål i en match. Som sagt så är det Portugal och Spanien som kommer att ta sig vidare från gruppen.

Dagens matcher.


Idag blir det svårt att hinna med alla matcher. Fyra stycken ska avverkas med inledning klockan tolv. Den kommer jag att missa, men för spänningens skulle gör det inte så mycket. Frankrike kommer ganska enkelt att vinna över Australien. Match nummer två är oviss. Argentina är säkert mångas storfavorit mot världens minsta VM-land genom historien, Island. Men bli inte förvånade om det skulle bli oavgjort. Ett annat nordiskt land är i farten som dagens trea. Det är Danmark som möter Peru. Här är Danmark det helt klart bättre laget och jag hoppas de kan infria detta. I sista matchen imorgon ser jag Serbien sin storfavorit mot Nigeria.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 16:e juni.

1950 Världens största fotbollsstadion invigs.

 
Den 2:a augusti 1948 startades ett bygge som skulle bli världens största fotbollsstadion. Det var i Rio de Janeiro som Maracanã stadion byggdes. Den invigdes idag 1950 med matchen Rio de Janeiro All-Stars mot São Paulo All-Stars. 3-1 blev slutresultatet. Stadion skulle ta 180 000 och den största officiella publiksiffran är från sista VM matchen 1950 mellan Brasilien och Uruguay; 199 854, men man har beräknat att det var upp emot 210 000 inne på arenan. Numera har man begränsat åskådarplatserna och vid VM-finalen 2014 var publiksiffran 74 738. Det officiella namnet på stadion är Estádio Jornalista Mário Filho. Tyvärr har den förfallit och är numera inte i bruk.

2010 förlust för Spanien.

 
Spanien som var regerande Europamästare spelade sin första match idag 2010 i VM i Sydafrika. De mötte ett annat europeiskt land, Schweiz och då matchen var över stod Europamästarna som förlorare med 0-1. Spanien lyckades trots detta vinna gruppen genom segrar över Honduras och Chile. Faktiskt var det så att Spanien vann alla vidare matcher de spelade i turneringen och blev världsmästare för första gången den 11:e juli genom seger över Nederländerna med 1-0 under förlängningen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 16:e juni.

32 år Fernando MUSLERA född 1986 i Buenos Aires, Argentina.
Målvakt
96 landskamper för Uruguay.
Klubbar som spelare:
Montevideo Wanderers (1999-2007),
Nacional (2006-07 lån),
Lazio (2007-11),
Galatasaray (2011-).

48 år Cobi JONES född 1970 i Detroit, Michigan, USA.
Mittfältare
164 landskamper för USA.
Klubbar som spelare:
Westlake Warriors (1985-88),
UCLA Bruins (1988-91),
Coventry City (1994-95),
Vasco da Gama (1995-96),
Los Angeles Galaxy ().  
Lag som tränare:
Los Angeles Galaxy (2008-10 ass. tränare)

51 år Jürgen KLOPP född 1967 i Stuttgart, Västtyskland
Försvarare till anfallare.
Tysk. Inga landskamper.
Klubbar som spelare:
SV Glatten (1972-83),
TuS Ergenzingen (1983-87),
1. FC Pforzheim (1987),
Eintracht Frankfurt II (1987-88),
Viktoria Sindlingen (1988-89),
Rot-Weiss Frankfurt (1989-90),
Mainz 05 (1990-2001).  
Lag som tränare:
Mainz 05 (2001-08),
Borussia Dortmund (2008-15),
Liverpool (2015-).

Läs hela inlägget »

Världens näst största idrottsevenemang hade en invigning på en kvart.
När ska pendeln svänga tillbaka så vi slipper alla förbannde fotbollsanalyser?
Ett lag var intressant att se i premiären, men de blir bara trea i gruppen.
Uruguay och Marocko vinner och derbyt från Pyreneiska halvön slutar oavgjort?
HIF verkar inte vilja ta steget upp i Allsvenskan.


FOTBOLLSHISTORIA:
1924: Sverige vinner första matchen i Nordiska mästerskapen.
1975: Pelé gör mål i debuten för New York Cosmos.

FÖDDA IDAG:
Mohamed, Tore André, Oliver, Michael.

DAGENS TRÖJA
RYSSLANDs andratröja i VM i Ryssland 2018

Jag brukar alltid skaffa VM-landets tröja och fann denna andratröja mycket mer intressant än förstatröjan. Problemet var att jag inte trodde jag skulle få andända denna tröja under VM, då Ryssland ju måste vinna. Saudiarabien överraskade och var otroligt svagt. Så med 5-0 i premiären drar jag på mig denna tröja idag.

Världens näst största idrottsevenemang hade en invigning på en kvart.


Sommar-OS är världens största sportevenemang mediamässigt. Det varar två veckor och inleds med en invigning som är enormt pampig och jag kan även tillstå att den är överdriven. Fast om man betänker att världens näst största mediaevenemang i sportvärden är fotbolls-VM så måste jag tycka att en kvarts invigning är i ynkligaste laget. Dessutom är detta en tillställning som varar en hel och månad, dubbelt så mycket som OS. I stoleksordning är vinter-OS trea och fotbolls-EM fyra. Sedan är det långt ner till alla andra idrotts-VM.
 

När ska pendeln svänga tillbaka så vi slipper alla förbannde fotbollsanalyser?


Nåja, det jag ville komma till är att VM i fotboll satte igång. Som väl är så visas det (än så länge) i SVT och på fyran. Det är lika många personer som ett par fotbollslag som bevakar i kanalerna. Men alla ska bara ”ta pulsen” på de olika lagen och sedan ska det analysseras till döds om hur matchen kommer att spelas, varför de spelar som de gör, var varje spelare är placerad på planen och slutligen mängder med
”besserwisserexperter” som vet exakt hur varje tränare, lag och spelare skulle ha gjort. Det är tur man kan slå på exakt när matchen börjar, försvinna i pausen och stänga av så fort matchen är slut. Tänk vad trevligt en fotbollsmatch kunde varit om man haft lite reportage geografiskt och historiskt om platser, lag och spelare, men det kanske återkommer då andra än jag förklarar att man kan spy på alla analyser.
 

Ett lag var intressant att se i premiären, men de blir bara trea i gruppen.


Det behövdes inte mycket att analysera i matchen mellan värdlandet Ryssland och Saudiarabien. Ryssland är inte kvalificerade att delta i ett VM. De är ju med som värdland. Frågan är hur in i själva glödheta Saudiarabien halkade in i VM. De var i gårdagens match ett av de sämre lag som någonsin variy med i VM. Dessuom gjorde de en ”Sverige”. Alltså inte ett enda skott på mål. Fast jag är glad att jag hade helt fel i min förutsägelse igår. Mål fick vi se, och snygga var de också. Fem stycken ryska mål blev det även om det bara skulle ha varit fyra. Sista målet kom efter tre minuter och 58 sekkunders tillägg och då hade domare bara lagt till tre minuter. Att han valde att låta ytterligare 58 sekunder gå var för att Ryssland fick en frispark, som de gjorde mål på. Men enda sparken som man ska lägga till ytterligare tid på är en straffspark. Fast nästan alla domare låter inkast, hörnor och frisparka läggas trots att tiden är slut. Märkligt!

Uruguay och Marocko vinner och derbyt från Pyreneiska halvön slutar oavgjort?


Fast det var ju trevligt för VM att Ryssland fick vinna första matchen. De ska så småningom tampas med både Egypten och Uryguay och jag håller dessa båda landslag bättre än både Ryssland och Saudiarabien somredan är bortaräknade. Egypten och Uruguay möts klockan två idag och det påstås att Salah ska vara spelklar. Då kan det bli en jämn match. Annars är Uruguay favorit att vinna med ett par mål. Även Grupp B avverkar omgång ett. Först ytterligare ett möte som jag aldrig någonsin skulle ha följt om det inte varit VM. Hur många tycker att Iran mot Marocko ska bli intressant? Fast kanske. Var står dessa två lag. För nästa exakt ett år sedan förlorade Marocko till Kamerun med 0-1. Sedan har de spelat 18 landskamper utan en enda förlust. Kan de bli laget som kan överraska i VM. I så fall bör det bli vinst idag. Slutligen möts favoriterna i Grupp B. Portugal mot Spanien. Kampen om Pyreneiska halvön brukar sluta oavgjort. Det blir mitt tips ikväll också.
 

HIF verkar inte vilja ta steget upp i Allsvenskan.


Det spelades även en match i Sverige igår. Det kunde varit en Allsvensk match för ett antal år sedan. Nu spelar både Halmstad BK och Helsingborg IF i Superettan. Matchen igår var från omgång ett. Den blev då inställd. Nu har alla lag spelat tolv omgångar. HIF har hela tiden legat en eller två matcher eftaer andra lag och vid vinster i dessa matcher skulle helsingborgarna gå upp i topp. Fast det verkar de inte vilja. De hade nämligen chansen att knipa serieledningen vid vinst igår. Fast det såg ut att sluta 1-1. Domaren hade en del tilläggstid och efter fyra minuter av denna passade HBK att sätta segermålet till 2-1. Det gör att Falkenberg får behålla serieledningen före Eskilstuna och med tre lag på 24 poäng på tredje plats. Det är de båda som möttes igår och Örgryte.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 15:e juni.

1924 Sverige vinner premiären.

 
Idag 1924 gick första matchen i den första turneringen av Nordiska mästerskapen i fotboll. Sverige mötte Danmark på Idrætsparken i Köpenhamn. Danskarna tog ledningen med 2-0, men då slutsignalen gick hade Sven Rydell både kvitterat till 2-2 och gjort det svenska segermålet till 3-2. Turneringen gick över fem år och man mötte varandra två gånger per år. Förutom Sverige och Danmark deltog även Norge. Vinnare av turneringen 1929 blev Danmark med 16 poäng. Sverige kom tvåa på 13 poäng och Norge blev sist med ett poäng. I nästa omgång var Finland också med. I sista turneringen som gick 2000 till 2001 var även Island och Färöarna med.

1975 Pelé gör mål i debuten

 
Pelé hade spelat fotboll i 18 år och tillhört en och samma klubb hela tiden. Hans klubb var Santos Futebol Clube. Men 1968 slog fotbollen i USA på stort och startade upp sin nya proffsliga. North American Soccer League. Man lockade till sig storstjärnor från hela världen och 1975 hade New York Cosmos fått världens bästa fotbollsspelare genom alla tider Edson Arantes do Nascimento kallad Pelé att skriva på för dem. Han spelade sin första match idag 1975 mot Dallas Tornado. Matchen slutade 2-2 och Pelé gjorde ett av målen och passade till det andra.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 15:e juni.

26 år Mohamed SALAH född 1992 i Nagrig, Egypten.
Anfallare
22 U- och 57 A-landskamper för Egypten.
Klubbar som spelare:

El Mokawloon (2006–12),
Basel (2012–14),
Chelsea (2014–16),
Fiorentina (2015 lån),
Roma (2015-16 lån),
Roma (2016–17),
Liverpool (2017–).

45 år Tore André FLO född 1973 i Stryn, Norge.
Anfallare
76 landskamper för Norge.
Klubbar som spelare:
Stryn (1983-92),
Sogndal (1993-94),
Tromsø (1994-95),
Brann (1996-97),
Chelsea (1997-2000),
Glasgow Rangers (2000-02),
Sunderland (2002-03),
Siena (2003-05),
Vålerenga (2005-06),
Leeds United (2006-08),
Milton Keynes Dons (2008-09),
Sogndal igen (2011-12).
Han brukade ha som vana att alltid göra mål i sin debutmatch för en ny klubb.

49 år Oliver KAHN född 1969 i Karlsruhe, Västtyskland.
Målvakt
86 landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
Karlsruher SC (1975-94),
Bayern München (1994-2008).
Europamästare 1996 och VM-silver 2002 och VM-brons 2006.

54 år Michael LAUDRUP född 1964 i Frederiksberg, Danmark.
Mittfältare
25 U- och 104 A-landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
Vanløse (1971-73),

Brøndby (1973-80),
KB (1981),
Brøndby igen (1982-83),
Lazio (1983-85),
Juventus (1985-89),
Barcelona (1989-94),
Real Madrid (1994-96),
Vissel Kobe (1996-97),
Ajax (1997-98).  
Lag som tränare:
Danmark (2000-02 assisterande),
Brøndby (2002-06),
Getafe (2007-08),
Spartak Moskva (2008-09),
Mallorca (2010-11),
Swansea City (2012-14),
Lekhwiya (2014-15),
Al Rayyan (2016-).

Läs hela inlägget »