• Boris fotbollsblogg

Boris dagliga fotbollsblogg

Ta lärdom av U-17 flickor, Janne!
Hur kul är en boxningsmatch med två försvarande boxare?
Visst ska Rosengård kunna avancera i Champions League?
Endast en match är oviss inför returerna!FOTBOLLSHISTORIA:
1873: Den allra första tävlingsmatchen spelas i Skottland.
1908: Det första Milan-Inter derbyt spelas.

FÖDDA IDAG:
Ryan, Robbie.

DAGENS TRÖJA
COLOMBIAs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Under landslagssejouren denna gång passade de Syd- och Mellanamerikanska lagen också på att mötas i träningsmatcher. Därför spelades de sista landskamperna för denna gång natten till igår. Av de tre matcherna som gick av stapeln har jag bara ett vinnarlags tröja. Det är Colombias. Colombia vann nämligen med 3-1 över Costa Rica. Alltså blir det gult idag.

Ta lärdom av U-17 flickor, Janne!


Svensk landslagsfotboll har ju haft oerhört svårt att få till det med det som jag anser att fotboll går ut på. Nämligen att göra mål. Då har jag ett tips till Janne Andersson och grabbarna. Ta kontakt med det svenska landslaget för U-17 tjejer. De vet hur man gör. Där pågår kvalet till EM och Sverige var i Lettland och vann med 11-0. I samma grupp spelade även Nederländerna mot Georgien och det slutade 16-0. Vist är det kval med lag med lite olika standard, men de har i alla fall lärt sig att satsa offensivt.
 

Hur kul är en boxningsmatch med två försvarande boxare?


Visst är ett starkt försvar bra, men jag har sagt det tidigare och säger det igen. Om boxningen kört med samma principer, att försvaret är det viktigaste så hade inte ett enda slag mot motståndaren delats ut och hur kul är en sådan match att titta på. Det var ju till och med så att vår egen blivande världsmästare Ingemar Johansson i OS-finalen 1952 blev diskvalificerad för att han bara försvarade sig. Är det något för fotbollen, att diska ett lag som inte kan få ett enda skott på mål?
 

Visst ska Rosengård kunna avancera i Champions League?


Det spelades mer fotboll av vikt igår och det var även det damfotboll. Det handlade om klubbfotboll för fullvuxna damer. Champions League spelade första matchen i åttondelsfinalerna. Mediamässigt var det även denna säsong ganska ointressant och det fanns ingen match man kunde se på någon av alla de svenska TV-kanaler som finns. Trots att Sverige har med två lag. En match spelas ikväll och det är det ena svenska laget som spelar den matchen. Nämligen Rosengård mot Slavia Prag. Nog bör Malmölaget ha en god chans att ta sig vidare.
 

Endast en match är oviss inför returerna!


Det andra svenska lager är Linköping och de har nog tyvärr bara en match till att spela. Det är returen i Paris för PSG vann i Linköping med 2-0. Det är egentligen bara en match som kommer att ha en intressant retur och det är matchen mellan norska LSK Kvinner och danska Bröndby. Igår slutade den matchen 0-0. I de övriga fem matcherna ser det klart ut vilka som går vidare fredan efter första matchen. Barcelona vann med 5-0 över Glasgow. Barca klart! Lyon vann över Ajax borta med 4-0. Lyon klart! Wolfsburg – Atletico Madrid 4-0. Wolfsburg klart och 2-0 till Bayern München borta över Zürich lär göra att Bayern är klara. Nu är jag klar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 18:e oktober

1873 Renton vann första viktiga matchen i Skottland.

Sexton klubbar i Skottland hade samlat in pengar för att kunna köpa en pokal och medaljer till det lag som vann den skotska cupen. Idag 1873 spelades den allra första tävlingsmatchen i Skottland mellan Renton FC och Kilmarnock. Renton vann med 2-0. Renton gick ända till semifinalen där de förlorade mot de första cupvinnarna i Skottland; Queen's Park. De fick då mottaga den allra äldsta pokalen i fotbollshistorien. Visserligen är Engelska FA-cupen äldre, men deras första pokal stals 1895 och har aldrig återfunnits.

1908 Inter mot Milan

Då Milan vägrade ta emot spelare från andra länder bröt sig några spelare loss och bildade Internazionale, en klubb där alla nationaliteter var välkomna. Några av grundarna var schweizare och det är lite lustigt att det första derbyt lagen emellan spelades i just Schweiz. Det skedde idag 1908 i en turnering som hette Coppa Chiasso och spelades i kantonen Ticino i södra Schweiz. Inter var bara drygt ett halvt år gammalt med stretade emot bra. Till slut hade dock AC Milan vunnit med 2-1 och de har fortfarande plusstatistik på Inter.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 18:e oktober

Ryan NELSEN blir 41 år

Ryan är född 1977 i Christchurch, Nya Zeeland
Försvarare
8 OS- och 49 A-landskamper för Nya Zeeland.
Klubbar som spelare:
Newman College NAS team (1987-95),
Christchurch United (1995-98),
D.C. United (2001-05),
Blackburn Rovers (2005-12),
Tottenham Hotspur (2012),
Queens Park Rangers (2012-13).
Lag som tränare:
Toronto FC (2013-14).
Han var under flera år lagkapten för Nya Zeelands landslag. 

Robbie SAVAGE blir 44 år

Robbie är född i 1974 i Wrexham, Wales.
Mittfältare
7 U- och 39 A-landskamper för Wales.
Klubbar som spelare:
Manchester United (1991-94),
Crewe Alexandra (1994-97),
Leicester City (1997-2002),
Birmingham City (2002-05),
Blackburn Rovers (2005-08),
Derby County (2008-11),
Brighton & Hove Albion (2008 lån).
Savage var känd för sitt fysiska spel på plan och i många av de klubbar han spelade i blev han mycket populär hos fansen. Han har efter karriären jobbat som expertkommentator i TV för BBC och skriver krönikor i tidningen Daily Mirror.

Läs hela inlägget »

Belgiens U-21 klart bättre än Sveriges.
Manifest var mer spännande än ett svenskt landslag i fotboll.
Sverige och Slovakien lika bra.
Sverige sämst i Norden?
​​​​​​​Ska Tyskland åka ner i Liga B?


FOTBOLLSHISTORIA:
1919: Leeds City säljer allt på auktion.
2009: Sunderland-Liverpool även kallat "Badbollsmatchen".

FÖDDA IDAG:
Sarah, Sebastián, Graeme.

DAGENS TRÖJA
FRANKRIKEs förstatröja i EM i Schweiz/Österrike 2008

Här var det ju en tanke att en svensk landslagströja skulle pryda mig idag, men Sverige verkar ha slutat att vinna landskamper i fotboll. Förlust för U-21 och oavgjort för de stora. Men Frankrike kan man lita på, eller om det är Tyskland man inte längre kan lita på. De två möttes i UEFA Nations League och Frankrike vann med 2-1. Alltså blev det denna tröja idag istället.

Belgiens U-21 klart bättre än Sveriges.


En av Sveriges landskamper igår var tävlingslandskamp. Det var för U-21 kvalet till EM nästa sommar. Här har Sverige varit i VM i hela kvalet i stort sett. Sedan förlorade de senast mot Turkiet hemma. Fast alla ansåg att det inte hade så stor betydelse. Sverige skulle bara vinna över Belgien igår så var det klart. Nu visade det sig att det var ett underlägset Sverige. När de sedan hade otur med två avgörande domslut av domaren så var det god natt. En utebliven svensk frispark som resulterade i en kontring som gav 0-2 och strax därefter en felsktig utvisning på Isak Ssewankambo, som är svensk. 0-3 slutade det och med tanke på att Sverige bara hade två skott på mål så var det en omöjlighet att vinna. Nu hade de chansen att ta sig till ett direktkval genom att bli en av de fyra bästa tvåorna. Sverige blev femte bästa tvåa och har sprattlat färdigt i detta U-21-EM.
 

Manifest var mer spännande än ett svenskt landslag i fotboll.


Det ”riktiga” landslaget hadeledigt från UEFA Nations League. Egentligen tycker jag att de skulle träningsspelat mot San Marino eller något liknande lag så att de skulle kunna få känna hur det var att göra mål. Nu mötte de Slovakien som också tillhör Liga B i Nationa League. Efter att ha sett första halvlek med noll skott på mål av Sverige så valde jag att titta på den intressanta TV-serien Manifest istället. Det var avsnitt fyra i serien som handlar om ett flygplan som landar fem år efter att det startat, men för dem som varit med på planet har det bara gått några timmar. Spännande.
 

Sverige och Slovakien lika bra.


Lagom till mängder med byten som det blir vid träningsmatcher så upptäckte jag att Sverige och John Guidetti hade gjort 1-0. Sverige hade tydligen varit något bättre och fått hela fyra skott på mål, men det jag såg var att Slovakien också fick ett antal skott på mål och ett gick in. Lite lamt ingripande av målvakt Kristoffer Nordfeldt. 1-1 blev också slutresultatet. Jag skrev om Sveriges grupp i UEFA Nations League att de fortfarande hade chans att vinna den, men det är bara i teorin. Som jag ser det så är det i praktiken omöjligt. Tyvärr är det mer troligt att Sverige åker ner i Liga C. Det skulle kunna vara så att de byter plats med Finland.
 

Sverige sämst i Norden?


Risken finns att Sverige då kan bli  Nordens sämst placerade lag. Norge vann nämligen igår hemma över Bulgarien med 1-0. Dessa två länder ligger i topp på nio poäng var. Bulgarien har 5-3 i målskilnad och Norge 4-1. Det betyder att just nu så leder Bulgarien då det är antal gjorda mål som gäller om två lag har samma poäng. Norge har alltså chans att vinna gruppen och då skulle även de vara i Liga B vid nästa UEFA Nationa League.
 

Ska Tyskland åka ner i Liga B?


Stormatchen igår var givetvis i Liga A. Där möttes de två senaste världsmästarna Frankrike och Tyskland. Till att börja med såg det ut som om Tyskland skulle börja visa att de tillhör de bästa i Europa. De ledde med 1-0 i paus. Men det var Frankrike som statistiskt sett var det bättre laget och Griezmann steg fram i andra halvlek och nickade in kvitteringen. Sedan gjorde han som tyskarna i första, mål på straff. 2-1 till de regerande världsmästarna, och Tyskland får svårt att stanna kvar i Liga A till nästa runda i Nations League.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e oktober

1919 Leeds säljer allt på en auktion.

Leeds City FC var en fotbollsklubb som bildades 1904. Året därpå blev de medlemmar i Engelska ligan och spelade i division 2. Den sedermera Arsenal hjälten Herbert Chapman tog vid i klubben 1912. Sedan inträffade första världskriget och det skulle visa sig vara eländigt även för Leeds City. Då ligorna återupptogs hade det gått utför med klubbens ekonomi och dessutom hade en anmälan kommit in att de betalt olagliga löner under krigsåren till spelarna.
 

Alla i klubben uteslöts från ligan och det blev inte bättre än att man idag 1919 hade en stor auktion på Metropole Hotel i Leeds. Där såldes allt från klubbdresser till målstolpar och sist auktionerades spelarna ut. Dyrast blev Billy McLeod som Notts County köpte. Han kostade 1 250 pund. Billigaste spelaren gick för 100 pund. Det var Lincoln City som fick Francis Chipperfield för detta pris. Klubben lades alltså ned idag.
 

Chapman lyckades bevisa sin oskuld och kunde fortsätta verka inom fotbollen. Leeds City återuppstod 2005 som en ny klubb. De spelar numera i West Yorkshire Association Football League, Premier Division. Dessutom passade Leeds på att idag 1919 bilda ett nytt fotbollslag som kallar sig Leeds United. Det bestod i början av Citys reservlag och flyttade även in på deras arena Elland Road.

2009 Badbollen i Sunderland

 
På Stadium of Light i Sunderland hade det idag 2009 samlats 47 327 åskådare för att se hemmalaget ta emot Liverpool. Stämningen var hög och publiken hejade fram sina lag. Det var inte bara ballonger som åskådarna tagit med sig utan även badbollar. Då matchen sattes igång fanns fortfarande lite rekvisita kvar på planen. Liverpoolsupportrarna var samlade vid sitt eget mål och en av deras badbollar låg kvar i straffområdet då Sunderland sände in ett inlägg som Darren Bent fick en halvtaskig träff på. Matchbollen gick mot mål, träffade badbollen och ändrade riktning. Pepe Reina i Liverpoolmålet verkade fokusera på badbollen som gick åt höger medan matchbollen gick in till vänster. Liverpool ville givetvis att domare Mike Jones skulle blåsa av och göra nedsläpp där badbollen legat, men Mike dömde mål och hur mycket Liverpool än försökte så fick de inte in någon boll. Matchen slutade 1-0 på det berömda badbollsmålet.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 17:e oktober

Sarah BOUHADDI blir 32 år

Sarah är född 1986 i Cannes, Frankrike.
Målvakt
5 U-, 116 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:

SC Mouans-Sartoux (1994–99),
FC Mougins (1999–2001),
OS Monaco (2001–02),
CNFE Clairefontaine (2002–05),
Toulouse (2005–06),
Juvisy (2006–09),
Olympique Lyon (2009–),
Hon har nio franska mästerskap, sex cupvinster och har vunnit Champions League fem gånger.

Sebastián ABREU blir 42 år

Sebastián är född 1976 i Minas, Uruguay.
Anfallare
70 A-landskamper för Uruguay.
Klubbar som spelare:

Defensor (1993–96),
San Lorenzo (1996–98),
Deportivo La Coruña (1998–2004),
Grêmio (1998 lån),
Tecos (1999–2000 lån),
San Lorenzo (2000–01 lån),
Nacional (2001 lån),
Cruz Azul (2002 lån),
Nacional (2002 lån),
Cruz Azul (2003 lån),
América (2003 lån),
Tecos (2004 lån),
Nacional (2004–05),
Sinaloa (2005–06),
Monterrey (2006 lån),
San Luis (2007),
UANL (2007–08),
River Plate (2008),
Beitar Jerusalem (2008),
River Plate (2008–09),
Real Sociedad (2009 lån),
Aris (2009–10),
Botafogo (2010–12),
Figueirense (2012 lån),
Nacional (2013–15),
Rosario Central (2013–14 lån),
Aucas (2015 lån),
Sol de América (2016),
Santa Tecla (2016),
Bangu (2017),
Central Español (2017),
Puerto Montt (2017)
Audax Italiano (2018),
Deportes Magallanes (2018–).
Han blev känd som El Loco (sv: galningen) efter att han i Copa América 2007 chippade in sin straff för Uruguay vid ställningen 4–3 mot Brasilien i semifinalen. Brasilien vann den matchen efter ytterligare 2 straffomgångar.

Graeme LE SAUX blir 50 år

Graeme är född 1968 i St. Helier på Jersey.
Försvarare/Mittfältare
4 U-, 2 B- ovh 36 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
St Paul's (1978-87),
Chelsea (1987-93),
Blackburn Rovers (1993-97),
Chelsea igen (1997-2003),
Southampton (2003-2005),
Wembley F.C. (2012).
I Blackburn Rovers vann han Premier League 1995. 1997 gjorde Le Saux comeback i Chelsea-tröjan där han blev Englands dyraste försvarare. Chelsea betalade honom 5 miljoner pund.Le Saux var med och vann Cupvinnarcupen och engelska ligacupen 1998 samt FA-cupen 2000.

Läs hela inlägget »

Lite att göra innan det var dags för fotboll.
Första förlusten hemma på 15 år för Spanien
Island räckte inte till den här gången heller.

Finland klart för Liga B.

FOTBOLLSHISTORIA:
1878: Fotbollen i Ipswich får ett lag.
1996: Läktarkatastrof i Guatemala.

FÖDDA IDAG:
Cristian, Brynjar, Thomas, Falcao.

DAGENS TRÖJA
ENGLANDs förstatröja i Brasilien 2014

Jag hann inte se så mycket av gårdagens matcher i UEFA Nations League. Schweiz seger borta över Island var väntad, men att det bara blev 2-1 var lite överrakande. Mycket överraskande var att England borta lyckades vinna över Svanien med 3-2 och det var aldrig någonsin nära 3-3. Engelak seger ger denna engelska landslagströja idag.

Lite att göra innan det var dags för fotboll.


Det inleddes med en förlust igår. Det var säsongens första förlust och laget trillade ner till tredje plats. Jag talar (skriver) om det lag i bowlingkorpen i Löddeköpinge som jag är med i. Då vi hade sen match, med start klockan åtta så jag var inte hemma förrän strax över halvtio. Då skulle hundarna ha sin kvällsfika och när detta var över så kunde jag komma till det som denna sida oftast handlar om och som den handlat om de senaste dagarna. Nämligen fotboll och Nations League.
 

Första förlusten hemma på 15 år för Spanien


Matchen på TV 12 som jag knäppte på var Spanien mot England. På förhand en given utgång. Då Spanien vann första mötet i England med 2-1 och att Spanien inte fötrlorat en hemmamatch på 15 år så var det frågan om hur mycket Spanie skulle vinna med igår. Då kan man säga att jag blev väldigt överraskad när jag såg resultatet 0-3 i rutan. Huruvida det var rättvist kan jag inte uttala mig om. Att det var rättvist att Spanien gjorde två mål då jag såg var fullt rättvist. Det var nämligen Spanien för hela slanten. Fast 2-3 kom i matchens sista bollbehandling. Det blev inte ens avspark efter målet då matchen var slut. Sedan diskuterades mycket målvakt Pickfords klantdribbling och att Spanien skulle haft straff då han räddade situationen själv. Jag är benägen att hålla med domaren och fria.
 

Island räckte inte till den här gången heller.


Samtidigt som jag såg England vinna uppmärksammade jag att Island höll 0-0 hemma mot Schweiz som de förlorat med 0-6 till i första mötet. Alltså tänkte jag se även denna match och letade på ”fulstream” upp matchen. Då jag äntligen hittade en lämplig sida såg jag island göra mål på ett fantaskiskt långskott. Problemet för Island var att Schweiz då hade hunnit göra två mål. Sista stunden var det hemmalaget som tryckte på och 2-2 hade inte varit orättvist. Med slutresultatet 1-2 är det i alla fall klart och rättvist att Island får ta steget ner i Liga B till nästa omgång av UEFA Nations League.
 

Finland klart för Liga B.


Ett lag som redan nu är säkra en plats i en högre Liga är Finland. De hade spelat 1-0 i tre matcher och i mötet med Grekland igår slog de till ordentligt och vann med hela 2-0. Så Finland kommer med att ta steget upp i Liga B till nästa gång denna turnering spelas.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e oktober

1878 Ipswich får ett fotbollslag.

Ipswich Public School hade hållit på med amatörfotboll ett tag. Idag 1878 gjorde de slag i saken och samlades under ledning av politikern Thomas Clement Cobbold. Han fick bli ordförande i den nybildade fotbollsklubben Ipswich AFC. 1988 slogs de samman med rugbyklubben Ipswich RUFC och antog namnet Ipswich Town FC. Samtidigt fick de också tillträde till blivande hemmaarenan Portman Road som hade varit rugbylagets hemmaplan fram till 1888. Men det skulle dröja ända fram till 1936 innan Ipswich blev en riktigt professionell klubb och kom med i the Southern League. Största succén kom säsongen 1961-62 då Ipswich Town FC blev engelska ligamästare för första och hittills enda gången.

1996 tragedin i Guatemala.

Guatemala skulle möta Costa Rica i en VM-kval match idag 1996 på Estadio Mateo Flores i Guatemala City. Arenan skulle kunna ta 47 000 och det såldes 45 796 biljetter, med en massa falska biljetter var i omlopp och en knapp timme före matchen uppskattades det att när 50 000 hade kommit in. I trängseln blev det panik och då denna äntligen lagt sig hade 84 människor fått sätta livet till. De flesta hade kvävts till döds. Ytterligare 147 var skadade och givetvis (till skillnad från Heyselkatastrofen 1985) så ställdes matchen in.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 16:e oktober

Cristian RIVEROS blir 36 år

Cristian är född 1982 i Juan Augusto Saldívar, Paraguay
Mittfältare
100 A-landskamper för Paraguay.
Klubbar som spelare:

Cristóbal Colón (1993-99),
Tacuary (2000–05),
Sportivo San Lorenzo (2002 lån),
Libertad (2006–07),
Cruz Azul (2007–10),
Sunderland (2010–12),
Kayserispor (2011–12 lån),
Kayserispor (2012–13),
Grêmio (2013–14),
Olimpia Asunción (2015–17),
Libertad (2018–).

Brynjar GUNNARSSON blir 43 år

Brynjar är född 1975 i Reykjavik, Island
Mittfältare
19 U- och 74 A-landskamper för Island.
Klubbar som spelare:
KR (1987-97),
Vålerenga (1998),
Moss (1998 lån),
Örgryte IS (1999),
Stoke City (1999-2003),
Nottingham Forest (2003-04),
Stoke City (2003-04 lån),
Watford (2004-05),
Reading (2005-13),
KR igen (2013),
Lag som tränare:

Stjarnan (2017 assisterande)
HK (2018)

Thomas MYHRE blir 45 år

Thomas är född 1973 i Sarpsborg, Norge
Målvakt
56 landskamper för Norge.
Klubbar som spelare:
Moss FK (1988-92),
Viking FK (1993-97),
Everton (1997-2001),
Glasgow Rangers (1999 lån),
Birmingham City (2000 lån),
Tranmere Rovers (2000 lån),
FC Köpenhamn (2001 lån),
Beşiktaş (2001-02),
Sunderland (2002-05),
Crystal Palace (2003-04 lån),
Fredrikstad FK (2005),
Charlton Athletic (2005-07),
Viking FK igen (2007-10),  
Kongsvinger IL (2010-11).
Han var med i Norges trupp i fotbolls-VM 1998 och fotbolls-EM 2000.

Paulo Roberto FALCÃO blir 65 år

FALCÃO är född 1953 i Abelardo Luz, Santa Catarina, Brasilien.
Mittfältare
34 landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:
Sport Club Internacional (1972-80),
Roma (1980-85),
São Paulo (1985-86). 
Lag som tränare:
Brasiliens landslag (1990-91),
Club América (1991-92),
Sport Club Internacional (1993),
Japans landslag (1994),
Sport Club Internacional igen (2011),
Bahia (2012), 
Sport Club do Recife (2015-16),
Sport Club Internacional än en gång (2016).
Han var en stor profil i VM 1982, där han gjorde tre mål. Han var även en mycket omtyckt spelare bland Romas anhängare. Största framgångarna i Roma var ligasegern 1983 och finalplatsen i Europacupen påföljande år.

Läs hela inlägget »

Näst efter poäng är det gjorda mål som gäller.
Ryssarna spelade bort Turkiet från gruppseger.
Italien grep halmstrået i 92:a minuten.
Spännande avslutning i Damallsvenskan.


FOTBOLLSHISTORIA:
1887: Engelskt liga- och cuprekord som står sig än idag är 26-0.
1949: Englands och Wales allra första VM-kvalmatch.

FÖDDA IDAG:
Mesut, David, Niko, Didier, Claes.

DAGENS TRÖJA
RYSSLANDs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Liga B Grupp 2 har bara två matcher kvar att spela i UEFA Nations League. De båda matcherna innehåller Sverige, som måste vinna båda för att vinna gruppen. Ryssland och Turkiet möttes för andra gången igår och än en gång vann Ryssland. Nu med 2-0. Det betyder att Turkiet inte kan vinna gruppen, men Rysslanf ligger väldigt bra till. Därför  blir det deras tröja idag.

Näst efter poäng är det gjorda mål som gäller.


Ytterligare en dag med UEFA Nations League. Vid förra ligastoppet tyckte jag att turneringen var trevlig då lag som var lika bra möttes istället för kvalmatcher eller VM där det kan vara en himmelsvid skillnad mellan lagen. Jag vet inte, men jag tycker att jag reedan har tröttnat lite på upplägget och matcherna. Det kan ju vara så att många matcher är ganska ointressanta vid sista ligauppehållet i november då de olika grupperna i de olika ligorna ska avgöras. Och hur de avgör ordningen i de olika grupperna är enkelt i första hand, för då är detgivetvis poängen som räknas. Har två lag samma poäng så räknar man det lag före som gjort flest mål. Det handlar alltså inte om målskillnad. Har lagen även gjort lika många mål räknas minst insläppta mål. Fortfarande lika gällerinbördes möte och sedan antal gula och och röda kort och slutligen lottning om det inte går att sära två lag åt.
 

Ryssarna spelade bort Turkiet från gruppseger.


En sak som Sverige har glömt då det gäller placering i tabellen är att det är mål framåt som räknas. Efter gårdagen är det bara Sveriges två matcher i november mot Turkiet borta den 17:e november och Ryssland hemma den 21:a november som är kvar i Grupp 2, Liga B att spela. Ryssland besegrade Turkiet även hemma igår. Det blev 2-1 borta och 2-0 hemma.  Det betyder att Turkiet inte kan vinna gruppen. De ligger fyra poäng efter Ryssland. Sverige som bara har ett poäng har däremot fortfarande chans att bli gruppsegrare. Fast då krävs det att de vinner de två återstående matcherna och det måste vara större segermarginal än 1-0 i de båda matcherna. Ska Sverige ta sig till EM 2020 så är det bäst att göra detta genom det EM-kval som kommer och att de blir etta eller tvåa i den gruppen. Att ta en av de fyra plaster i EM som det finns möjlighet från Nations Leaguespelet är så komplicerat så det tar mig nog ett år att sätta mig in i. Då lovar jag att återkomma i detta fall om det skulle bli aktuellt.
 

Italien grep halmstrået i 92:a minuten.


Grupp 3 i den högsta ligan höll på att bli klar igår. Polen tog emot Italien och inget av dessa länder hade tydligen heller läst regeln att gjorda mål gäller om poängen är lika. 0-0 slutade det, nästan. Hade det gjort det så hade Portugal varit klara segrare av gruppen trots att de har två matcher kvar att spela. Nu lyckades Italiens Cristiano Biraghi göra sitt första mål  i sin tredje landskamp på två minuters övertid. De betyder att Italien fortfarande har chans attvinna gruppen, men då måste de ha hjälp av Polen att ta poäng av Portugal och det tror jag blir svårt. Dessutom måste Italien vinna i novenber över Portugal och det lär också bli svårt.
 

Spännande avslutning i Damallsvenskan.


Förutom dessa landskamper så finns det en liga till som spelade igår och som har svenskt intresse. Nämligen Damallsvenskan. Kalmar-Piteå 1-2, Växjö-Göteborg 0-4 och Rosengård-Hammarby 5-1. Dessa resultat var av stort intresse då det handlade om matcher där den kommamde svenske mästaren var inblandad. Då det öterstår två omgångar leder Piteå med 45 poäng. Rosengård har 42 och Götebort 41. Rosengård har den tuffaste avslutningen. De möter först Piteå hemma och som avslutning Göteborg borta. Fast vinner de dessa båda matcher är de svenska damfotbollsmästare för elfte gången.

FOTBOLLSHISTORIA från den 15:e oktober

1887 Rekordseger i Engelsk fotboll.

FA-cupen 1887-88 spelade idag 1887 sin första omgång. Preston North End som nådde semifinalen förra säsongen tog emot Hyde FC. Det var aldrig någon diskussion om vilket lag som skulle gå vidare. Preston vann enkelt. Faktum är att det än i dag är den största segern i de högre ligorna och cuperna i England. Rekordet lyder 26-0. FA-cupsäsongen fortsatte för Preston med 9-1 över Bolton Wanderers, 4-0 över Halliwell, 3-1 över Aston Villa, 3-1 över The Wednesday och i semifinalen 4-0 över Crewe Alexandra. Trots detta blev det bara andra plats då Preston besegrades i finalen med 1-2 mot West Bromwich Albion.

1949 Wales – England i VM-kval

 
På Ninian Park i Cardiff spelade idag 1949 Wales och England sina första VM-kvalmatcher i historien. England vann med 4-1. Båda lagen hade varit med i FIFA sedan 1906. En dispyt om ersättning till amatörspelare gjorde att alla brittiska lag gick ur FIFA 1929 och följaktligen kunde de inte vara med i VM. 1946 återinträdde alla fyra landslag i FIFA igen. De bestämde då att de brittiska mästerskapen skulle gälla som VM-kval och ettan och tvåan skulle få kvala in till VM. Det blev England och Skottland. Skottarna ansåg att om de inte vann brittiska mästerskapen så ville de inte delta och åkte aldrig till Brasilien 1950.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 15:e oktober

Mesut ÖZIL blir 30 år

Mesut är född 1988 i Gelsenkirchen, Västtyskland
Mittfältare
27 U- och 92 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
Westfalia 04 Gelsenkirchen (1995-98),
Teutonia Schalke-Nord (1998-99),
Falke Gelsenkirchen (1999-2000),
Rot-Weiss Essen (2000-05),
Schalke 04 (2005-08),
Werder Bremen (2008-10),
Real Madrid (2010-13),
Arsenal (2013-). 
MERITER;
Schalke
Tyska ligan: Andraplats 2006/2007
Werder Bremen
Tyska cupen: 2008/2009
Uefacupen: Andraplats 2008/2009

Real Madrid
Spanska cupen: 2010/2011
La Liga: 2011/2012

Arsenal
Engelska FA-cupen: 2013/2014; 2014/2015; 2016/2017
FA Community Shield: 2015; 2017

Tyskland U21
U21-EM: 2009
Tyskland
VM i fotboll: 2010 (brons)
EM i fotboll: 2012 (brons)
VM i fotboll: 2014 (guld)

David TREZEGUET blir 41 år

David är född 1977 i Rouen, Frankrike
Anfallare 5 U- och 71 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Platense (1985-95),
Monaco (1995-2000),
Juventus (2000-10),
Hércules (2010-11),
Baniyas (2011),
River Plate (2012-13),
Newell's Old Boys (2013-14 lån),
Pune City (2014). 
MERITER:
Juventus
Italiensk mästare 2001/2002, 2002/2003, 2004/2005, 2005/2006
Italienska supercupen vinnare 2002, 2003

AS Monaco
Fransk mästare 1996/1997, 1999/2000
Franska supercupen vinnare 1997

Frankrikes landslag
Världsmästare 1998
Europamästare 2000

Individuella priser
Årets spelare i Serie A 2002
Skytteligavinnare i Serie A 2001 (24 mål)

Niko KOVAČ blir 47 år

Niko är född 1971 i Berlin-Wedding, Västberlin, Vässttyskland
Mittfältare
83 A-landskamper för Kroatien.
Klubbar som spelare:

Rapide Wedding (1987–19),
Hertha Zehlendorf (1989–91)
Hertha BSC (1991-96),
Bayer Leverkusen (1996–99)
Hamburger SV (1999–2001)
Bayern München (2001–03)
Hertha BSC igen(2003–06)
Red Bull Salzburg (2006–09).
Lag som tränare:
Red Bull Salzburg (2009–11 akademin)
Kroatien U21 (2012–13),
Kroatiens landslag (2013–15),
Eintracht Frankfurt (2016–18)
Bayern München (2018–).
Han var lagkapten för Kroatien vid EM i fotboll 2004, VM i fotboll 2006 och EM i fotboll 2008. Han är storebror till Robert Kovač.

Didier DESCHAMPS blir 50 år

Didier är född 1968 i Bayonne, Frankrike
Mittfältare
18 U- och 103 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Bayonne (1976-83),
Nantes (1983-89),
Marseille (1989-94),
Bordeaux (1990-91 lån),
Juventus (1994-99),
Chelsea (1999-2000),
Valencia (2000-01).
Lag som tränare:
Monaco (2001-05),
Juventus (2005-06),
Marseille (2009-12),
Frankrikes landslag (2012-).
MERITER SOM SPELARE:
Uefa Champions League 1993
Världsmästare 1998
Europamästare 2000

MERITER SOM TRÄNARE:
AS Monaco
Vinnare av Coupe de la Ligue 2003
Final i Uefa Champions League 2004

Juventus
Vinnare av Serie B 2007
Olympique de Marseille
Vinnare av Ligue 1 2010
Vinnare av Coupe de la Ligue 2010, 2011, 2012
Vinnare av Trophée des Champions 2010, 2011

Frankrikes landslag
Tvåa i Europamästerskapet 2016
Världsmästare 2018
Han är med i en unik skara som blivit världsmästare både som spelare och tränare. De andra två är Mário Zagallo (Brasilien) och Franz Beckenbauer (Västtyskland och Tyskland).

Claes CRONQVIST blir 74 år

Claes är född 1944 i Landskrona, Skåne
Försvarare/Mittfältare/Anfallare
16 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Landskrona BoIS (1962-65),
Djurgårdens IF (1966-70),
Landskrona BoIS igen (1971-80),
IFK Hässleholm (1981),
Borstahusens Bollklubb (1982).
Claes Cronqvist brukar räknas som en av de stora profilerna i fotbollsklubben Landskrona BoIS. Han spelade fjorton säsonger i dess A-lag, 1962-1965 och 1971-1980, hann med hela 453 A-lagsmatcher och har även tränat klubben, 1983-1985, samt varit dess klubbdirektör. 

Läs hela inlägget »

Cassanos egna ord.
Antonio Cassano.
Henry till Monaco.
Gibraltar skriver historia. Positivt.
Tyskland skriver historia. Negativt!


FOTBOLLSHISTORIA:
1873: Jules Rimet "fotbolls-VMs skapare" föds.
1878: Första elljusmatchen spelas. Andra elljusmatchen gick 1956.
2006: Cech spräcker skallen, Cudicini medvetslös och John Terry avslutar i mål.

FÖDDA IDAG:
Karen, Pär, Matthew.

DAGENS TRÖJA
NEDERLÄNDERNAs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

UEFA Nations League spelade ett antal matcher igår. Flest lag är det i Liga D så  de spelar också flest matcher, men det var lag som vann igår som t ex Gibraltar och dem har jag ingen landslagströja från. Endast en match i Liga A och den vann Nederländerna rättvist och överlägset med 3-0  över Tyskland. Alltså blir det denna orangea tröja idag.

Cassanos egna ord.


"Fotboll har gett mig så mycket. Den tillät mig att träffa magnifika människor, stora mästare och vanliga människor. Den tog mig från gatan, gav mig en underbar familj och framför allt tillät den mig att ha så kul. Än idag, när jag tittar på en match, blir jag hypnotiserad. Det är den bästa sporten i världen. Ja, jag vet, om jag hade haft en annan personlighet hade jag kunnat vinna mer och spela bättre, men tro mig, jag har ändå upplevt otroliga känslor och i dag har jag allt som betyder något. Min familj, vänner och jag ångrar ingenting.
Tack till alla, från hjärtat. Antonio Cassano."
 

Antonio Cassano.


Detta var orden från en spelare som många gånger förr sagt att han skulle sluta. Men nu är det tydligen allvar. Riktigt allvarligt var det även 2011 då Cassano drabbades av en stroke och tvingades till en hjäroperation, men han  kom tillbaka. Fast nu tackar han för sig efter att ha spelat hela sin karriär i Italien utom 2006 till 2008 då det blev 19 matcher i Real Madrid. Han hann även med 30 U- och 36 A-landskamper för Italien.
 

Henry till Monaco.


En annan spelare som avslutat sin spelarkarriär för fyra år sedan är fransmannen Thierry Henry. Som tränare så har han jobbat i det Belgiska landslaget sedan 2016- Fas det har ”bara” varit som hjälptränare. Det ryktades om att han skulle kunna ta över Aston Villa nu i en tid då den ene tränaren efter den andre sparkas för att laget inte presterat. Det är vad som hänt även i Monaco. Där har det inte gått som man tänkt och tränaren Leonardo Jardim fick sparken i veckan som gick. Igår meddelades att Henry skrivit på ett kontrakt på tre år och blir den som tar över det franska klubblaget som heter likadant som en av Europas nationer, Monaco.
 

Gibraltar skriver historia. Positivt.


UEFA Nations League skrev historia på ett antal sätt igår. Det trevligaste var att Gibraltar vann sin första tävlingsmatch någonsinn. Det var borta mot Armenien som de gjorde ett straffmål som blev matchens enda. Det i och för sig Gibraltars tredje landskampsseger som fullvärdig UEFA och FIFA nation. De tidigare segrarna var träningsmatcher, båda hemma mot Malta 2014 och Lettland i våras. Alla tre vinsterna har varit med 1-0. Jag skrev trevlig historia fast det var inte så trevligt för Armenien förståss.
 

Tyskland skriver historia. Negativt!


Tyskland har  det inte heller så trevligt när det gäller Joachim Löws landslag. De åkte på en brakförlust i Amsterdam mot Nederländerna med 3-0. Historien skriver in detta resultat som den största segern för Nederländerna över Tyskland någonsinn. Det har heller aldrig hänt förr att Tyskland inte gjort ett enda mål i tre tävlingsmatcher i rad. Danmark tog ledningen i sin grupp där Wales är tvåa och gårdagens danska motståndare Irland trea. Fast Danmark gjorde en Sverige; spelade 0-0 och skott på mål var 2-1 till Danmark. Alltså ganska uddlös match. Det är tydligen inte bara Tottenham som saknar Christian Eriksen (skadad) utan även det danska landslaget. Norge var  också i elden igår och Lagerbäcks gutter klarade sig bra. 1-0 hemma över Slovenien ger dem andra plats i tabellen efter Bulgarien.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e oktober

1873 Jules Rimet föds

Fotbolls-VMs skapare Jules Rimet föds i Theuley i norsöstra Frankrike. Då han var 24 år startade han idrottsklubben Röda Stjärnan i Paris. Trots att Jules inte var fotbollsspelare beslöt han att just fotboll skulle vara huvudsporten för klubben. Efter att ha kämpat i första världskrigen kom han tillbaka till Paris och var med om att starta FFF, Fédération Française de Football, Franska fotbollsförbundet 1919.
 

Två år senare tog han över som president i FIFA som bildats i Frankrike 1904. Då fanns ett dussin länder med i FIFA. Jules tog initiativet till att starta ett VM i fotboll. 1930 hölls det för första gången i Uruguay. Polkalen världsmästarna vann kallades Jules Rimet Trophy. Den finns inte mer då den blev stulen efter det att Brasilien vunnit den för alltid 1972. Jules Rimet finns inte heller längre. Han dog 1956. Bara två år tidigare lämnade han posten som president i FIFA. Då fanns det 85 länder i FIFA.

1878 första match i elljus.

På Sheffield's arena Bramall Lane spelades idag 1878 en match mellan två lag hopsatta av stadens spelare. Det var första kvällsmatchen som gick i elljus. Elektriker John Tasker stod för ljuset som bestod i fyra elljus uppsatta på träpelare. Ljusen drevs med en Siemens generator. Man uppskattar att det var cirka 20 000 på matchen. Då det var mörkt hade cirka 6000 passat på att planka in. Detta var större publiksiffra än vid samma års FA-cupfinal. Tio år senare ansågs denna typ av ljus så riskabel att det förbjöds. Nästa match i England som spelades i elljus var Portsmouth mot Newcastle på Fratton Park den 22:e februari 1956.

2006 Chelsea behövde tre målvakter.

Dagens ligamatch 2006 mellan Reading och Chelsea startade med en hård sammanstötning mellan Readings Stephen Hunt och Chelseas målvakt Petr Cech. Den skedde redan efter 20 sekunder och Cech spräckte skallen, något som fick honom att vila från fotbollen en lång stund och efter detta spelar han alltid i sin Nya Zeeländska rugbyhjälm. Inbytte målvakten Carlo Cudicini höll i nästan hela matchen innan han kolliderade men Readings Ibrahima Sonko. Medvetslös föll Cudicini till marken och Chelsea var tvungna att sätta in sin tredje målvakt. Det blev kaptenen John Terry. Han höll nollan och det hade även hans tidigare två målvakter gjort så Chelsea vann med 1-0, men hade blivit av med två målvakter.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 14:e oktober

Karen BARDSLEY blir 34 år

Karen är född 1984 i Santa Monica, Kalifornien, USA.
Målvakt
12 U- och 74 A-landskamper för England och 5 OS-landskamper för Storbritannien..
Klubbar som spelare:'

Cal State Fullerton Titans (2002–06),
Ajax America Women (2007),
Pali Blues (2008),
Sky Blue FC (2009–11),
Linköpings FC (2011–12),
Lincoln Ladies (2013),
Manchester City (2014–).
Bardsley var en del av Englands trupp i världsmästerskapet i Kanada år 2015. Hon vaktade målet i samtliga lagets matcher i turneringen, där England tog ett historiskt brons; den första VM-medalj nationen lyckats erövra i fotboll för damer.

Pär ZETTERBERG blir 48 år

Pär är född 1970 i Falkenberg, Halland.
Mittfältare
12 U- och 30 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Falkenbergs FF (1978-86),
Anderlecht (1986-91),
Charleroi (1981-93),
Anderlecht igen (1993-2000),
Olympiakos (2000-03),
Anderlecht än en gång (2003-06).
MERITER:
Belgisk mästare 1991, 1994, 1995, 2000, 2004 och 2006
Belgisk cupmästare 1994
Grekisk mästare 2001, 2002 och 2003
Grekisk cupmästare 2001 och 2002
Guldbollen: 1997
Gouden Schoen: 1993, 1997

Matthew LE TISSIER blir 50 år

Matthew är född 1968 i St. Peter Port på ön Guernsey
Mittfältare
21 U-, 6 B- och 8 A-landskamper för England, och ett antal U-landskamper för Guernsey.
Klubbar som spelare:
Vale Recreation (1975-84),
Southampton (1984-2002) 456 matcher,
Eastleigh (2002-03),
Guernsey (2013).
Le Tissier spelade hela sin karriär i Southampton FC, trots anbud från större klubbar valde han alltså att stanna i Southampton, vilket tillsammans med hans skicklighet på det offensiva mittfältet gjorde honom omåttligt populär bland lagets supportrar. Le Tissier gjorde mål på 48 av 49 straffsparkar för Southampton. Mark Crossley var den som räddade straffen och därför blev han historisk.

Läs hela inlägget »

Kroatien utan publik för en förseelse för tre år sedan.
Lukaku och Finland går bra.


FOTBOLLSHISTORIA:
1993: Makedoniens första landskamp i historien.
2006: FIFA bestraffar Kamerun igen för "fel" landslagsdress.

FÖDDA IDAG:
Kári, Antonio.

DAGENS TRÖJA
GREKLANDs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

UEFA Nations League går vidare. Det spelades två matcher i Liga A. En mesig utan publik i Kroatien och utan mål, och en lite häftigare då Belgien vann med 2-1 över Schweiz. Men igår hade jag en tröja från en Europamästare och jag tänkte fortsätta med det idag. EM-vinnaren från 2004 Grekland spelar i Liga C och vann med 1-0 över Ungern igår.

Kroatien utan publik för en förseelse för tre år sedan.


UEFA preskriberar inga btott. 2015 spelade Kroatien och Italien EM-kval. Det var lite bråk, men framförallt hade några lyckats lägga ut band på planen så att det föreställde den nazistiska symbolen av en svastika (hakkors).  För detta beslutade UEFA att Kroatien som straff skulle få spela sina nästa två hemmamatcher inför tomma läktare. Då det efter EM i Frankrike började spelas VM-kval så var dessa matcher sanktionerade av FIFA och då kunde inte straffet dömas ut. Nu är det UEFA som står för turneringen UEFA Nationa League och då träder alltså straffet i kraft. På den lilla arenan i Reijka, Stadion HNK Rijeka går det in 8 279 åskådare. Det spelade inte så stor roll då det endast var knappt hundra journalister på plats. Vad som inte var på plats var målskyttet. Lika ynkligt som i sveriges match även om det var närmare mål i Reijka med friläge och stolpträffar.
 

Lukaku och Finland går bra.


Mål  blev det i den andra matchen från Liga A. Det var Belgien eller med tanke på målen skulle man kunna säga att de var Romelu Lukaku som vann med 2-1 över Schweiz. Det är ju dessa två lag som kommer att slåss om segern i gruppen då det tredje laget hamnat alldeles fel då UEFA satte ihop grupperna. Island skulle inte tillhöra Liga A. I Liga B spelade Österrike och Nordirland 1-0, fast ledaren i gruppen Bosnien har redan besegrat gårdagens kombatanter en gång. Ungern, Grekland och igår Estland. Det är de tre lag Finland spelat emot i Liga C, Grupp 2. Finland vann igår med 1-0 borta mot Estland. Det var deras tredje seger och givetvis ledning i gruppen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e oktober

1993 Makedonien spelar landskamp.

Både Slovenien och Makedonien hade varit egna nationer i två år då Jugoslavien delades upp. Slovenien hade spelat tre landskamper innan de idag 1993 mötte Makedonien som spelade sin allra första fotbollslandskamp i historien. Det gick alldeles utmärkt då de vann med 4-1. Makedoniens stora stjärna var Darko Pančev och han gjorde också ett av målen, men Makedoniens första landskampsmål gjorde Zoran Boškovski.

2006 Fel landslagsdress för Kamerun

 
Sepp Blatter och FIFA lät idag 2006 meddela att Kamerun skulle bestraffas med 6 poängs avdrag i kommande Afrikanska mästerskap och kommande VM-kval. Orsaken var att de inte hade en lagdress som FIFA kunde godkänna. Redan 2002 tvingade FIFA Kamerun och Puma att sy på ärmar på dem VM-tröja som de redan använt i Afrikanska mästerskapen och som mer liknade en baskettröja. Nu hade Puma tillsammans med Kamerun tagit fram en dräkt med dragkedja vid axlarna och där byxor och tröja satt ihop. Dräkten hade egentligen ingen som helst betydelse för fotbollsspelet, tvärtom så hade aldrig spelarna tröjan utanpå shortsen då de ju hängde ihop. FIFA och Blatter sysslade med märkliga saker redan för drygt tio år sedan.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 13:e oktober

Kári ÁRNASON blir 36 år

Kári är född 1982 i Göteborg.
Mittfältare
70 landskamper för Island.
Klubbar som spelare:
Valur (1992-99),
Víkingur (1999-2001),
Gonzaga Bulldogs collage USA (2002-03),
Adelphi Panthers collage USA (2004),
Djurgårdens IF (2005-06),
AGF Århus (2007-09),
Esbjerg fB (2009 lån),
Plymouth Argyle (2009-11),
Aberdeen (2011-12),
Rotherham United (2012-15),
Malmö FF (2015-17),
Omonia (2017),
Aberdeen igen (2017-18),
Víkingur igen (2018),
Gençlerbirliği (2018-).
Hans meriter inom fotboll är hämtade från Sverige. Han har blivit svensk mästare två gånger. 2005 med Djurgården och 2016 med Malmö FF.

Antonio DI NATALE blir 41 år

Antonio är född 1977 i Neapel, Italien
Anfallare
42 landskamper för Italien.
Klubbar som spelare:
Empoli (1994-2004),
Iperzola (1997-98 lån),
Varese (1998 lån),
Viareggio (1998-99 lån),
Udinese (2004-16).
Di Natale vann skytteligan i Serie A för säsongen 2009/10, liksom 2010/11. Antonio Di Natale anses vara Udinese's bästa och mest trogna spelare genom tiderna.

Läs hela inlägget »

Förvånansvärt sen starttid, även om inte Ryssland har sommartid.
Enda minnet av Ryssland-Sverige blir om man googlar det i framtiden.

Europamästarna stormar på och världsmästarna spelade oavgjort.

FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Första fotbollslandskampen där inget av lagen var brittiskt.
2003: Sveriges damer förlorar VM-finalen på ett "Golden Goal".

FÖDDA IDAG:
Wim, Chris.

DAGENS TRÖJA
PORTUGALs andratröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Så var UEFA Nations League igång igen. Sverige var i Ryssland och spelade 0-0. En match som ongen kommer att minnas om man inte googlar resultatet i framtiden. Alltså tar jag istället på mig Europamästarnas andratröja idag. Portugal har öppnat med två segrar. Först seger över Italien och igår vann de borta med 3-2 över Polen.

Förvånansvärt sen starttid, även om inte Ryssland har sommartid.


Ryssland har en tid som oftast ligger före vår några timmar, så det är inte ovanligt att matcher där går lite tidigare. Därför ställer jag frågan. Varför i hela världen startade Ryssland – Sverige en timme efter alla andra matcher. 21:45 var det kickoff. Normalt sett borde det vara 22:45 i Kaliningrad fast då man inte kör med sommartid i Ryssland så var klockan kvart i tio även på Kaliningrad Stadium. Med en så sen stratid så fattar ju alla att spelarna är trötta och inte orkar tänka på att göra mål. 12 -10 i rysk favör var det i det som statistiken kallade målchanser.
 

Enda minnet av Ryssland-Sverige blir om man googlar det i framtiden.


Det är lite lättare att avgöra hur många skott som gick på mål. Rysskand ett och Sverige två. Det är väl bevis nog på att åtminstone anfallarna var för trötta för att göra något konstruktivt. Sedan kan man som på TV 4 säga att Sverige är ett lag som är svårbesegrat och att de hade vassare chanser än Ryssland. Vassare och vassare. De hade dubbelt så många chanser på mål som Ryssland. Men ska man vara riktigt ärlig så var det ganska tråkigt att sitta och titta på. Enda minnet av matchen kommer att vara om man googlar på den i framtiden.
 

Europamästarna stormar på och världsmästarna spelade oavgjort.


Det spelades endast en match i Liga A och det var Polen mot Portugal i gruppen som även består av Italien. 3-2 borta vann Portugal med och de leder gruppen och ser även ut att kunna vinna den. Två segrar samtidigt som Polen och Italien har mötts och spelat oavgjort. Oavgjort blev det även i träningslandskampen mellan Frankrike och Island. Och bara fyra minuter före slutet ledde islänningarna med 2-0. Men de har haft problem att kunna spela i 90 minuter. Även om det var träningsmatch och en del reserver så var det trupperna som båda lag ska spela match med i UEFA Nations League med senare i detta landslagssjok med matcher innan seriefotbollen sätter igång igen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e oktober

1902 första landskampen utan britter.

På Wiener A.C.s hemmaarena spelades idag 1902 en landskamp mellan Österrike och Ungern. I och för sig inte så konstigt då dessa två länder var i union med varandra fram till 1918. Kejsardömet Österrike besegrade Kungariket Ungern med 5-0. Josef Taurer och Gustav Huber gjorde varsitt mål och Johann Studnicka gjorde ett hat trick. Det unika med landskampen var att detta blev den första landkamp mellan nationer där inget brittiskt lag deltog.

2003 Golden Goal avgör VM-finalen

 
På The Home Depot Center i Carson i USA spelades idag fjärde VM-finalen i fotboll för damer. För första och hittills enda gången hade Sverige tagit sig till final genom att komma tvåa i sin grupp efter USA och sedan vinna kvartsfinalen över Brasilien med 2-1 och semin med samma siffror över Kanada. Motståndarna Tyskland hade överlägset vunnit sin grupp och sänkt Ryssland i kvarten med 7-1 och USA i Semin med 3-0. Det var alltså inget snack om vilka som var favoriter i finalen.
 

Sverige tog ledningen genom Hanna Ljungberg i slutet av första halvlek. I början av andra kvitterade Maren Meinert. 1-1 stod sig matchen ut och det blev förlängning. Åtta minuter in i den tog matchen slut. Då gjorde Nia Künzer 2-1, och då man tillämpade ”Golden Goal” så var det likt ishockeyns ”sudden death” slut då första laget gjorde, mål. Snöpligt för Sverige, men innerst inne var det värdiga världsmästare som kunde lyfta pokalen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 12:e oktober

Wim JONK blir 52 år

Wilhelmus Maria "Wim" Jonk är född 1966 i Volendam, Nederländerna.
Mittfältare
49 landskamper och 11 mål för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
Volendam (1986-88),
Ajax (1988-93),
Inter (1993-95),
PSV Eindhoven (1995-98),
Sheffield Wednesday (1998-2000).
Lag sm tränare:
Ajax (2008-11 individuell ungdomstränare)
Ajax (2011-15 chef för ungdomsakademin)
Två gånger har han vunnit UEFA-cupen. Först 1992 med Ajax och sedan 1994 med Inter.

Chris NICHOLL blir 72 år

Christopher John Nicholl är född 1946 i Wilmslow, England.
Försvarare
51 landskamper och 3 mål för Nordirland.
Klubbar som spelare:
Burnley (1963-66),
Witton Albion (1966-68),
Halifax Town (1968-69),
Luton Town (1969-72),
1972-77 Aston Villa,
Southampton (1977-83),
Grimsby Town (1983-84).
Lag som tränare:
Southampton (1985-91),
Walsall (1994-97),
Nordirland (1998-2000 hjälptränare).
Hans första landslagsmål gjorde han den 30:e oktober 1974 i en EM-kvalmatch. Den gick på Råsunda och det var alltså mot Sverige.

Läs hela inlägget »

Jag tackade nej till att tjäna pengar på min hemsida.
Ett liv som är förstört av betting och spel.
Jag ser ner på de kändisar som sålt sig till spelreklam.
Men jag ser upp till Charlotte Kalla.
Det var nog rätt att varken Italien eller Ukraina fick plats i VM.


FOTBOLLSHISTORIA:
1958: Bill Nicholson tar över som manager för Spurs.
1962: Pelé mot Eusebio.
2006: Englands målvakt Robinson gör en grov miss.

FÖDDA IDAG:
Seamus, Bobby.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER UNITEDs förstatröja 2012/13

Landskampsspelet startade igår men två träningsmatcher mellan Albaien och Jordanien plus Italien mot Ukraina. Tre av lagen har jag tröjor från, men båda macherna slutade oavgjort. Alltså har jag valt dagens Manchester Unitedtröja av en annan anledning. Nämligen att Uniteds store spelare Bobby Charlton fyller 81 år idag.

Jag tackade nej till att tjäna pengar på min hemsida.


Det är kul att mitt skrivande här uppskattas. I veckan fick jag ett förslag av ett internationellt företag med bas i Leeds och ett antal svenskar anställda. De var intresserade att föra in artiklar i min blogg som jag skulle kunna tjäna lite pengar på. Nu visade det sig att de flesta artiklar var från speloch bettingföretag som de jobbade för. Då sa jag nej. Jag är helt emot marknaden som exploaterar dessa beroendeframkallande casinon och bettingbolag som det vimlar av. Egentligen är det märkligt att ett land som Sverige inte tagit avstånd från dessa drogliknande verksamheter.
 

Ett liv som är förstört av betting och spel.


Just igår var jag och hämtade ut min bil som genomgått en smärre reparation. Då kom vi att prata om detta och han som äger bilverksaden berättade att hans granne som jobbat på bank just nu sitter inne. Han hade spelat bort 13 miljoner kronor. Hans föräldrar hade gjort honom arvslös endast för att om arvet skulle utfalla så kommer detta att omedelbart gå till kronofogden. Det innebär att hans liv är förstört för all framtid. Visst är summan 13 miljoner extrem, men hur många är det inte runt om i Sverige som ligger på spelskulder upp till 100 000 kronor. Där en del har familjer som alla får lida.
 

Jag ser ner på de kändisar som sålt sig till spelreklam.


Kan jag bidra att motverka spelbolagen genom att inte lägga in spel och dobbel på min hemsida så är det värt att avstå från vad jag skulle kunnat tjäna. Detta att bojkotta spelreklam tycker jag att svenska kändisar också skulle kunna tänka på. Därför ser jag ner lite på personer som sålt sig till spelbolagen, som Zlatan, Glenn Hysén, Tomas Brolin, Börje Salming, The Mauler, Mikael Persbrandt, Sarah Sjöström, Måns Zelmerlöw, Patrik Ekwall, Stefan Schwarz, Andreas Andersson, Hanna Ljungberg, Philip och Fredrik och en hel del andra, och uppmanar dem att ta avstånd från spelbolag och satsa sina intjänade reklampengar på  att hjälpa spelmissbrukare.
 

Men jag ser upp till Charlotte Kalla.


I detta sammanhang så måste jag ge en eloge och framhäva Charlotte Kalla. Givetvis har även hon fått förslag på feta summor för att ställa upp på reklam för spelbolag, men hon har vägrat och jag lägger ut ett reportage från Aftonbladet den 22:a juni i år där det stod så här:
”Men Charlotte Kalla, 30, vägrar.
I maj berättade hon om anledningen bakom beslutet.
– Det finns ett så himla stort mörkertal med spelmissbruk och är man stor måste man också ta ansvar, sa längdstjärnan bland annat i en intervju med GP.
Och responsen har varit positiv.
I en intervju med Sundsvalls Tidning berättar Kalla att många har hyllat henne för hennes ställningstagande.
– Min mamma ringer mig flera gånger i veckan och läser upp brev från drabbade och det fortsätter att strömma in i alla kanaler, säger 30-åringen.
Hon fortsätter:
– Det är svårt att förstå att man kan ha så stor inverkan. För mig är det viktigaste att jag är mig själv och att jag gör det jag själv kan stå för.
Till GP sa Kalla att hennes egen psykolog Thomas Nilssons arbete med spelmissbrukande klienter också legat till grund för hennes beslut att nobba spelbolagen.
– Hans profession har påverkat min inställning och kunskap kring det. Precis som med andra beroenden så är det så många som drabbas runt omkring, sa Kalla.”
 

Det var nog rätt att varken Italien eller Ukraina fick plats i VM.


När det gäller matcher så var de många U-landslag som var igång med sina kval till Europamästerskapen i sina respektive åldersklasser. Allt från U-17 till U-19 med både pojk- och flickmatcher. Inga svenska ”småttingar” spelade igår. Vad det gäller de fullvuxna så spelades det två landskamper igår. Albanien tog emot Jordanien och lite överraskande klarade Jordanien 0-0. Den andra matchen skulle Italien vinna över Ukraina, men det slutade 1-1. Italien är inte så bra just nu. Varken de eller Ukraina var med i VM i somras och det var kanske riktigt att de skulle vara utanför.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e oktober

1958 Bill Nicholson ny manager i Tottenham.

Bill Nicholson höll sig till Tottenham Hotspur i hela sitt liv. Från 1938 till 1955 spelade han 314 matcher för laget. Det blev till en landskamp för England också men det var enda gången han lämnade Tottenham. 1958 fick Spurs manager Jimmy Anderson sparken och idag tillträdde Bill Nicholson som ny manager. På eftermiddagen var det match mot Everton och man får säga att debuten som manager gick ganska bra. Tottenham vann idag 1958 med 10-4. 1961 firade Bill och hans lag sin största triumf genom att vinna dubbeln, ligan och FA-cupen. 1974 förlorade Tottenham UEFA-cup finalen mot Feyenoord och då sa Bill upp sig som manager för laget han tillhört i 36 år.

1962 Pelé är fortfarande världens bästa.

 
Santos från Sydamerika och Benfica från Europa möttes idag i Lissabon i andra matchen av Intercontinental Cup. Santos hade vunnit första matchen den 19:e september på Maracaña med 3-2 så de borde ha god chans att vinna hela cupen med en seger hemma. Fast de flesta tänkte inte så mycket på vilket lag som skulle vinna utan mer på vilken världsstjärna som skulle glänsa mest. Båda lagen hade en stor stjärna, kanske de två bästa fotbollsspelarna just då. I Santos spelade Pelé och i Benfica Eusebio. Det blev Santos och Pelé som regerade. Santos vann dagens match med hela 5-2 och Pelé som avgjort första mötet gjorde ett hat trick i dagens match.

2006 enkelt göra mål på England.

 
Kvalet till EM 2008 hade kommit igång efter sommarens VM i Tyskland. England hade bortamatch idag 2006 mot Kroatien. Det var tredje omgången för båda nationerna och hittills hade ingen av den släppt in något mål. England keeper Paul Robinson var den förste som fick ge sig efter ett nickmål av Kroatiens brasse Eduardo. Men det är det som inträffade åtta minuter senare som alla kommer ihåg efteråt. Då hade Phil Neville bollen och skickade den bak till sin målvakt som skulle rensa upp. Men en liten tuva gjorde att bollen hoppade till just då Robinson tog sats att dra på. Det resulterade i ett praktfullt hål i luften och en boll som sakta och försmädligt rullade in i mål. England förlorade med 2-0 och Robinson hölls utanför landslaget i två år.

Fast Paul Robinson har gjort mål också som det mot Watford i Premier League. Målet finns på andra videon

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 11:e oktober

Seamus COLEMAN blir 30 år

Seamus är född 1988 i Killybegs, Irland
Försvarare
13 U- och 47 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
St. Catherine's (2000-06),
Sligo Rovers (2006-09),
Everton (2009-),
Blackpool (2010 lån).
Seamus startade som utövare av Gaelic football innan han gick övertill vanlig fotboll. 2009 och 2010 utsågs han till Irlands bäste U-21spelare

Bobby CHARLTON blir 81 år

Bobby är född 1937 i Ashington, England
Anfallare
11 U- och 106 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Manchester United (1953-73) 606 matcher,
Preston North End (1974-75),
Waterford United (1976).
Lag som tränare:
Preston North End (1973-75 spelande tränare),
Wigan Athletic (1983 hjälptränare).
En Manchester Unitedlegend som bl a överlevde Münchenkraschen 1958.
Världsmästare 1966.
Bobby Charlton kallas numera oftast för Sir Bobby efter att han 1994 blivit adlad av den engelska drottningen. Sir Bobby sitter för närvarande i Manchester Uniteds styrelse.

Läs hela inlägget »

Är tennisen en förebild för jämlikhet i sporten?
Italien tog lite revansch på Sverige i fotboll. Damerna spelade igår.
Checkatrade Trophy igång i cuperas förlovade land.


FOTBOLLSHISTORIA:
1999: Två debutanter med olika framtidsutsikter i Englands landslag.

FÖDDA IDAG:
Xherdan, Yasser, Tony, Charlie.

DAGENS TRÖJA
STOKE CITYs förstatröja 2014/15

Sveriges damer spelade landskamp mot Italien igår och hade de vinnit så hade det blivit en svensk tröja idag. Som tur var så har jag en del tröjor ner i divisionerna i den engelska fotbollen. Igår spelades en omgång i Checkatrade Trophy som är en cupturnering för lagen o tredje och fjärde divisionen. Här finnd även U-23 lag med från de två högsta divisionerna.  Ett sådant U-23 lag som vann igår var Stoke. De besegrade Morecambe med 2-1 borta.

Är tennisen en förebild för jämlikhet i sporten?


Hur skriver man om fotboll om det inte hänt något av värde. Men vadå? Damerna spelade ju landskamp, och jag är ju mycket för att det ska bli jämlikt där, men det lir det aldrig. Här har alla sporter lite att ta efter tennisen. Det är den sport där prispengarna är lika stora för herrar och damer. Sedan får de betalt efter prestation. Ju längre  de går i en turnering desto mer betalt. Varför har inte fotbollen en sådan löneskala. Där kan en spelare vara hur djävla dålig som helst och ändå hämta ut sina miljoner.
 

Italien tog lite revansch på Sverige i fotboll. Damerna spelade igår.


Hur var det nu med de svenska fotbollsdamerna som spelade landskamp. Ja, i ärlihetens namn ska det väl sägas att det inte var så mycket med något av lagen. Kanske var Sverige bäst, men om man bara tittar till slutresultatet, och det är ju det enda man kommer ihåg historiskt sett så vann Italien med 1-0. Nu ska det sägas att det var en träningsmatch med mängder av byten och inte direkt något toppat svensklag. Mycket nykomlingar och unga förmågor, så vad matchen gav kan diskuteras.
 

Checkatrade Trophy igång i cuperas förlovade land.


Annars är den enda ”riktiga” fotboll som jag kollade upp slutresultat ifrån Checkatrade Trophy. Det är den turnering som skapades för att lagen i tredje och frärde divisionen också skulle få vinna en titel. De senaste åren har turneringen spelats med principen gruppspel på hösten och cupspel på våren. För att fylla ut grupperna så finns även lag från Premier League och League Championship med. Då kan ju grundprincipen med cupen falla. Fast lagen från de två högsta divisionerna är ”bara” U-23 lag. Igår var det fyra av dessa lag som vann. West Bromwich vann med 2-1 över Blackpool, Tottenham slog Gillingham med 4-0, Newcastle gjorde 2-0  på Notts County och Stoke besegrade Morecambe med 2-1. Alla segrar på bortaplan.

FOTBOLLSHISTORIA från den 10:e oktober

1999 två nya i Englands landslag

England spelade idag 1999 en vänskapsmatch på Stadium of Light i Sunderland mot Belgien. Det blev seger med 2-1. Men mer intressant var att manager Kevin Keegan hade plockat med två debutanter i ett landslag fullt av veteraner. Den ene debutanten hette Frank Lampard och han blev utbytt i andra halvlek. Den andre hette Stephen Guppy och klassades av journalister som den mest lovande mittfältaren i Englands historia. Guppy fick spela hela matchen, men det var också den enda landskamp han gjorde. "Medelmåttan" Frank kom att göra 89 landskamper innan han slutade i landslaget.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 10:e oktober

Xherdan SHAQIRI blir 27 år

Xherdan är född 1991 i Gjilan i Jugoslavien, nuvarande Kosovo
Mittfältare
27 U- och 76 A-landskamper för Schweiz.
Klubbar som spelare:
SV Augst (1999-2001),
FC Basel (2001-12),
Bayern München (2012-15),
Inter (2015),
Stoke City (2015-18),
Liverpool (2018-).

Yasser AL-QAHTANI blir 36 år

Yasser är född 1982 Kohbar i Saudiarabien,
Anfallare
108 A-landskamper för Saudiarabien.
Klubb som spelare:
Al-Qadisiya (2000–05),
Al-Hilal (2005–18),
Al Ain (2011–12 lån).
2007 utnämndes han till Åters fotbollsspelare i Asien. 2013 avslutade han sin landskampskarriär och då var han lagkapten.

Tony ADAMS blir 52 år

Tony är född 1966 Romford i London,
Försvarare
5 U-, 15 B- och 66 A-landskamper för England.
Klubb som spelare:
Arsenal (1980-2002) 504 matcher.
Lag som tränare:
Wycombe Wanderers (2003-04),
Portsmouth (2008-09),  
Gabala FK (2010-11),
Granadas landslag (2017).
Tony Adams är Arsenals mest framgångsrika lagkapten genom tiderna. Under 19 säsonger i klubbens A-lag vann han tio stora titlar.

Charlie GEORGE blir 68 år

Charlie är född 1950 i Islington i London.
Anfallare
1 landskamp för England.
Klubbar som spelare:
Arsenal (1966-75),
Derby County (1975-78),
St. George Saints (1977 lån),
Minnesota Kicks (1978),
Southampton (1978-81),
Nottingham Forest (1980 lån),
Bulova (1981-82),
Bournemouth (1982),
Derby County (1982),
Bulova igen (1982),
Dundee United (1982),
Coventry City (1983).
I Tipsextras begynnelse blev Charlie snabbt en ikon för engelsk ligafotboll och i Arsenal. Han liknade en postjärna och hyllades också som en sådan. Det mest berömda målet han gjorde är segermålet i förlängningen mot Liverpool i FA-cupfinalen 1971, då han drog till från 20 meter och firade målet genom att lägga sig raklång på gräsmattan. Målet innebar att Arsenal vann "Dubbeln" – seger i både ligan och FA-cupen.

Läs hela inlägget »

Sundsvall, Sveriges Spanien.
Gamla Allsvenskarna Gefle och Jönköping ligger risigt till i Superettan.

FOTBOLLSHISTORIA:
1875: Fotbollshistoriens första matchprogram.
1996: VM-kval: Bortalaget var på plats, men inte hemmalaget.

FÖDDA IDAG:
Mark, Gheorghe.

DAGENS TRÖJA
SUNDERLANDs förstatröja 2011/12

Snart startar landskamperna i UEFA Nations League och då blir det dags att plocka fram landslagströjorna igen. Innandess är det ett fåtal matcher jag har att välja tröja ifrån. Men i England spelades en match i Premier League Cup. Sunderland tog ledningen i Grupp A då de vann med 2-0 över Charlton igår.

Sundsvall, Sveriges Spanien.


Vad det gäller att redovisa matcher från igår så var det inte så att det saknades spel, men det är inte många som följer ligorna i exempelvis Vietnam, Jamaika eller Liberia. Jag har inte tänkt att följa upp spelet i dessa ligor heller. Men det spelades faktiskt några matcher svensk toppfotboll igår. Omgång 25 avslutades med matchen Sundsvall mot Kalmar. De är båda lag som har sitt på det torra. De kämpar inte om topplatser, men riskerar inte heller att ramla ur. Sundsvall vann med 2-0. Intressant med denna klubb är att båda målen gjordes av två spanska spelare. Kanske inte så konstigt då Sundsvall hade fem spanjorer på planen under gårdagens match. Så Sveriges Spanien ligger alltså i Sundsvall.
 

Gamla Allsvenskarna Gefle och Jönköping ligger risigt till i Superettan.


Även Superettan avverkade matcher. Det var två stycken från 26:e omgången. Då ligan bara har fyra matcher kvar så anser vissa lag att det är ”färdigspelat” för i år verkar det som. Gefle som ligger sist och som för någon omgång sedan var klara att lämna Superettan, sprattlar på. Sju poäng på de tre senaste matchherna gör att de fortfarande ligger sist med samma poäng som Landskrona. Gefle vann igår över GAIS som inte har mycket att spela för där de ligger mitt i tabellen. 1-0 slutade det till Gefle. Då var matchen mellan IK Frej och Jönköping mer betydelsefull för båda lagen som ligger i botten runt kvalstrecket. Givetvis slutade en sådan match 1-1 vilket inte gynnade något av lagen som båda förlorade två poäng. Frej är över kvalstrecket och Jönköping under.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e oktober

1875 Första matchprogrammet

På Hampden Park i Glasgow möttes idag skottska Queen's Park FC och engelska Wanderers FC. Skottarna hade inga problem att vinna. 5-0 slutade matchen. Det speciella med dagens match 1875 var att det var första gången i historien som det såldes ett matchprogram. Programmet bestod i ett enda blad där man kunde läsa datum, plats och laguppställningar för de båda lagen. Det fanns också en uppmaning till publiken ”Var vänliga och häng inte på repen”.

1996 Skottland hade tre poäng

Kvalet till VM 1998 hade spel idag 1996 i Tallinn. Det var Skottland som hade bortamatch mot Estland. Det var en kvällsmatch och då arenan inte hade elljus hade Estländska förbundet skaffat in tillfälligt ljus. Skottarna tyckte de var för låga och att det inte skulle bli tillräckligt ljus, men FIFA beslöt dagen innan att matchen skulle gå avtalad tid. De ändrade sig dock på kvällen och fastställde att matchen skulle spelas klockan tre på eftermiddagen.
 

Skottarna var uppställda idag 1996, men det fanns inga motståndare då Estländarna vägrade godkänna FIFAs beslut att flytta fram matchen. Domare blåste igång och blåste av matchen och förklarade Skottland vinnare. Estland protesterade och fick igenom sin protest. Matchen kom att spelas den 7:e februari 1997 i Monaco. Den slutade 0-0 och Skottland förlorade två poäng, men det gjorde inte så mycket för de hade inte tagit sig till VM i alla fall. Det gjorde inte Estland heller.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 9:e oktober

43 år Mark VIDUKA född 1975 i Melbourne, Australien
Anfallare
38 U- och 43 A-landskamper för Australien.
Klubbar som spelare:
AIS (1992-93),
Melbourne Knights (1993-95),
Dinamo Zagreb (1995-98),
Celtic (1998-2000),
Leeds United (2000-04),
Middlesbrough (2004-07),
Newcastle United (2007-09).

51 år Gheorghe POPESCU född 1967 i Calafat, Rumänien
Försvarare/mittfältare
115 landskamper för Rumänien.
Klubbar som spelare:
Dunarea Calafat (1980-84),
Universitatea Craiova (1984-90),
Steaua Bukarest (1988 lån),
PSV Eindhoven (1990-94),
Tottenham Hotspur (1994-95),
Barcelona (1995-97),
Galatasaray (1997-2001),
Lecce (2001-02),
Steaua Bukarest igen (2002),
Hannover 96 (2002-03).

Läs hela inlägget »