• Boris fotbollsblogg

Boris dagliga fotbollsblogg

Dagbok från Atenresan tisdagen den 16:e juni 2019.

Det som gällde i morse var att hänga på låset till matsalen klockan sju. Alltså tidigt upp för att hinna alla sysslor som en morgontoalett kräver innan frukost. Då det kändes lite stressat så åt vi, vad hann man inte tänka på. Vadan denna stress? Jo, strax över halv åtta skulle vi vara vid det närbelägna hotellet Stanley. Där skulle en buss hämta upp oss för dagsresan till antika Delfi. KeyTours hette bolaget som vi bokat resan av och bussen skulle som sagt stanna utanför Stanley Hotell. Det hade den inte gjort 20 i åtta så Ebba sattes att kontakta bolaget och jag letade Key Tours bussar. På två olika håll löste vi båda våra uppgifter utan att veta om varandras framgång. Jag hittade bussen med en chaufför som tydligen inte hade den blekaste aning om att det fanns andra språk än grekiska, men Delfi fattade han och nickade. Samtidigt kom Ebba med reseledaren och de två andra i vår grupp, Frida och Emil är det jag tänker på.
 

Vi installerade oss i bussen som sattes i rörelse. Nu skulle alla andra resenärer hämtas upp från de andra hotellen. Vi fick oss en rundtur i Atens mest slumaktiga kvarter. Höghusen var öde och de familjer vi såg låg på gatan. Fan vet om jag inte tyckte mig se en zoombie också, då området liknade ett scenario från ”The living dead”. Nåja, vi klarade oss även om det tog en dryg timme innan alla resenärer hämtats upp från alla hotell och vissa slutligen bytt buss, då de skulle till en annan heldagstur. Det gjorde att vår buss fylldes upp av de som kom med andra bussen. Slutligen försvann reseledaren och en ny steg på vår buss. Hon hette Maria och försökte sig även på en del skämt då hon inte knuffade upp sina glasögon som hela tiden halkade ner på näsan.
 

På väg till antika Delphi fick vi diverse guidade föreläsningar om det vi åkte förbi. Det var både den nu befintliga naturen och sägner från den grekiska mytologin. Ganska intressant och de flesta passagerarna tyckte att det blev än mer intressant då vi hade svängt av motorvägen och kört ytterligare 50 kilometer på mindre vägar. Då stannade nämligen bussen till på ett fik där det kunde köpas kaffe och diverse förfriskningar, men framförallt var det största intresset för de flesta; toalettbesöket. Jag köpte en påse med fyra chokladkakor, en dricka och en påse chips. Ebba hade cash och skulle betala. Men ett par timmar efter denna händelse så tjatade hon fortfarande om det hiskeliga priser av 10,50 Euro för varorna. Klart att de som driver fiket vet vad de ska ta för priser då tydligen alla dagsresebussar från Aten till Delfi stannar här. Alla i vårt sällskap fick ta del av varsin chokladkaka och det var det ingen som klagade på.
 

Bussturen gick vidare upp i bergen och på serpentinvägar. Det var berg på ena sidan och stup på andra. Trots det kom vi till en stad som var imponerande och låg på bergssluttningen. Arachova heter den. Den smala bygatan var under omläggning och busschauffören hade med stor säkerhet framfört en buss här flera gånger. Frågan vi ställde oss var: Vad sysslar alla människor med i en stad som denna?
 

Ytterligare någon kilometer längre fram kom vi till vårt mål; Antika Delphi. Maria hade plockat fram en liten manick som alla kunde fästa på sitt öra. Med den skulle vi kunna höra allt hon sa då hon guidade. Alla de fyrtio turisterna hade en fungerande ”hörapparat”. Alla utom Ebba. Lite typiskt! Vi slogs nästan om att låna ut vår ”lur” till Ebba. Ja, inte Emil. Han var nöjd att höra, och vi kom på att det kanske var bättre att Frida följde guiden då jag skulle skymma för mycket för de andra. Det kom att visa sig att jag hela tiden hade kommentarer och frågor och även viss fakta att komma med. Det gick tydligen hem för maria tyckte efteråt att vi varit trevliga och att jag var ”The funny guy that made my day!”
 

Fast innan jag fick dessa lovord så var vi uppe på sluttningen där bland annat lämningarna av Apollontemplet fanns. Det var här Oraklet i Delfi fanns. Oraklet var en kvinna som satt och andades in ångor från en spricka i marken. Då hon fick en fråga började hon hallucinera. Dessa hallucinationer tolkades sedan av en präst och i bästa fall fick man ett svar som man kunde tyda lite hur som helst. Till detta ställe kom inte bara de som ville träffa oraklet utan det var även en sorts dåtidens Google där man kunde bli upplyst om diverse saker som hände i världen eller åtminstone i Grekland.

Att Delphi byggdes där det gjorde berodde på Zeus. Det påstås att han, en dag då han inte hade någon älskarinna i sikte, släppte lös sina två örnar. Han hade beslutat att där dessa två fåglar möttes skulle jordens medelpunkt ligga. De möttes givetvis på den plats där antikens Delphi kon att ligga. Förutom templet fanns det en av de bäst bevarade antika amfiteatrarna. Den hade plats för 5 000 personer och på en bild från 1930 så uppfördes en föreställning för fullsatta läktare. Sedan dess har teatern blivit något sämre och det vore inte tillrådligt att sätta publik på läktarna.

Efter guidningen på denna fantastiska plats fick lite tid för oss själva på området. Den utnyttjade vi till att ta oss allra högst upp. Här låg nämligen Stadion. Helt otroligt fanns det ett så plant område på sluttningen att man kunnat bygga en stadion som hade plats till 7 000 åskådare. Då de antika olympiska spelen tog slut så fortsatte man på detta ställe med att hålla idrottstävlingar vart fjärde år. De kallades de Pythiska spelen. De startade 582 fKr och man vet att det höll på till åtminstone 424 eKr. Förutom löpning en stadionlängd, två stadionlängder, löpning med hjälm och sköld, diskus, spjut, längdhopp, boxning, brottning och en antik form av MMA så förekom även tävling i sång, flöjtspelning, skådespel, dans och konst.
 

Efter besöket på toppen var det nästan så att vi var tvungna att göra ett litet Pythiskt spel i löpning för att hinna i tid tills vi skulle in på museet. Fast Emil förklarade att det var under hans värdighet att springa för att hinna i tid till något. Det blev istället en rask promenad och några minuter försent kunde vi ansluta till svansen av vårt gäng för att vara med Maria igen då hon var i sitt esse när hon förklarade om alla statyer som fanns här inne. En anekdot som hon berättade om den grekiska mytologin var att som förälder så var det finaste man kunde göra mot sitt barn; Att döda det i sömnen då det var som lyckligast. Det för att en oförstörd själ skulle kunna komma så nära gudarna som möjligt. Min kommentar till detta var: ”Too, late!” Vilket tydligen fler tyckte var en underfundig kommentar.
 

Efter ett fantastiskt besök på denna mytomspunna, historiska plats fortsatte vi med buss in och igenom dagens Delfi. Ytterligare en stad som Arachova, som vi åkte igenom tidigare. Strax utanför Delfi låg den restaurang som var inbokad för lunch. Några beställde och vi som hade förbeställt fick någon förrätt med kryddad ost bakad i mördeg. Huvudrätt, kyckling med pasta och till efterrätt en liten chokladbakelse. Inte bara Frida utan även Ebba hade blivit vegetarian och fick en bakad aubergine. Alla utom Emil var nöjda. Idag var det han som fick nojor av att kycklingbenen stirrade på honom. Tyvärr kunde jag inte avhjälpa detta. Vi delade bord med en amerikansk kvinna som gjorde videofilmer och två nederländska studenter. Det blev lite snack med dessa mellan tuggorna.
 

Innan bussen skulle avgå så hann vi ut utanför restaurangen till en utkiksplats där man kunde beskåda hela dalen, Korintiska viken och tvillingstäderna Itea och Kirra. Sedan sprintade vi, nej, vi gick till bussen och kunde börja återresan samma väg som vi kom hit. Åtminstone var det samma bergsväg till att börja med, så därför kunde jag inte låta bli att än en gång imponeras av detta landskap. Sedan blev det en resa i halvdvala tills bussen gjorde ett stopp längst motorvägen för toalettbesök. Detta var bara för veklingar så vi satt kval på bussen. Då vi vaknat till så kunde Frida och jag studera vad vi åkte förbi. Det var mängder med industrier och övergivna byggnader hela vägen in mot Aten. På ett ställe hade tydligen samma graffitimålare varit framme som inne i Aten. Här stod Boris i samma stil och lite längre fram ”Our Guy Boris”. Graffiti kan vara fint ibland!
 

In mot Aten så blev det inte riktigt samma väg då vi helt plötsligt så Olympiakos fotbollsstadion idag igen. Turen till hotellen gick tydligen genom Pireus. Jag tror att det hade lite att göra med att jag berättat för guiden att vi varit först på i morse och att det tagit en timme innan alla var på och vi kunde starta resan till Delphi. Alltså skulle vi få hoppa av först, men det var vid en tunnelbanestation som skulle ta oss direkt till vår hemmastation. Vi fyra är ju så bra på att komma överens så vi hade inte riktigt blivit klara över vad vi ville. Men det hade vi då bussen stannat och ingen av oss gick av. ”Syntagma!” var svaret Maria fick då hon undrade om ”The Swedish family inte skulle av”. Vi hoppade av vid Syntagma strax utanför regeringsbyggnaden och fick reda på av Maria att om tio minuter var det vaktavlösning om vi ville se. Dessutom tackade hon oss för att vi hade livat upp hennes dag och för detta så fick hon en kram av oss. Det tror jag vi var ensamma om som resenärer på dagens resa.
 

Vaktavlösningen var, som det oftast brukar vara, en märklig procedur, med olika hoppssteg och finjusteringar. Emil fann vissa smekningar mellan militärerna lagda år det erotiska hållet. Jag tyckte mer det såg ut som John Cleeses ”Department of Silly Walks” från den berömda Monty Python-sketchen. Att vi gick av där vi gick av hade med Emils hunger att göra. De stirrande kycklingbenen hade inte gjort honom tillfreds med hans hungerkänslor. Han behövde det mål mat till idag. Det behövde inte vi andra. Åtminstone inte förrän vi hittade ett wook-ställe, lite i stil med ”Kina-box”. Ebba och jag höll Emil sällskap och mumsade i oss varsin måltid också. Vi satte oss vid ett bord på gatan där det satt några ”Wook-tanter”. Innan vi hunnit öppna våra boxar kom en person ut och körde bort oss. Det var tydligen hans bord och då det inte var från hans kaffeställe vi hade vår måltid fick vi inte sitta där, men gummorna fick. Orättvist! Frida ville ha te från det ställe vi blev bortkörda ifrån. Nu var det jag som var bestämt och genast sade: ”Aldrig i livet!”
 

Istället tyckte jag att vi skulle gå till torget Monastiraki. Där skulle det finnas ett kaffeställe med got om sittplats. Kaffestället hade jag rätt i. Sittplatser; Nej. Men kaffe och te kan man dricka stående eller gående. Emil var nöjd och ville inte smaka min brownieliknande kaka. Det ville Ebba som även tagit en Coca cola. För mig blev det en dubbel cappucino. Då vi stod på torget hade man en tävling där det gällde att smaka skillnad på en Coke och en Pepsi. Alla tyckte att Ebba skulle vara perfekt då hon älskar Coca cola, men inte utan i värsta nödfall kan tänka sig en Pepsi. Nu fanns det två aber i sammanhanget. Dels påstod hon att det inte var nyöppnade flaskor drycken kom ifrån. Det skulle försvåra smakupplevelsen. Men största orsaken till att hon inte ställde upp var JAG. Hon visste att om hon skulle missa skillnaden mellan dessa drycker och att jag skulle få veta det, då hade det säkert blivit en sak hon fått höra i resten av sitt liv. Eller så skulle det åtminstone stå i dagens dagbok.
 

Då vi sörplat i oss våra koffein och teinhaltiga drycker var det bara ner i underjorden och för första gången idag kunde vi använda våra tunnelbanekort. Det var inte bara till glädje för oss, för då vi skulle dra våra kort passade ett antal fripassagerare också att passera grindarna. Fast vi åkte legalt och efter ett byte kom vi hem igen till vår station Metaxourghio. Härifrån var det tio steg till nämsta öppna lilla butik som sålde drycker. Med vatten och en för mig ny Icetea (hallonsmak) så vandrade vi ytterligare hundra meter till vårt hotell. Här läste jag gårdagens dagbok och vi diskuterade vad vi skulle göra imorgon. Alla studerade broschyrer över dagsutflykter eller halvdagsutflykter. Kanske börjar jag bli gammal, men jag tyckte vi kunde ta lite av det vi har biljett till och kanske något museum. Vi får se! Klockan har blivit över tolv och det är möjligt att jag också borde sova, men det sista jag tyckte de yngre bestämde innan de snusade in var att vi skulle ta en lite senare frukost i morgon. Kanske halv nio.

Läs hela inlägget »

Dagbok från Aten måndagen den 15:e juni 2019.

Trots lite udda sängkläder med två dubbelsängslakan och täcke som användes i varsin enkelsäng så sov vi fram till halvåtta. Det var ganska mycket sängkläder att trassla in sig i, men med luftkonditioneringen var det ganska okay i alla fall. Lagom till klockan åtta var vi nyduschade och kunde spatsera ner till matsalen för frukost. Det var tomt på människor och vi trodde att vi var de enda gästerna på hotellet. En vänlig tjej stod dock bland all mat som serverades och skulle hjälpa till så gott det gick. Jag hade plockat fram en extra tallrik att lägga tepåsar, melonskal, olivkärnor och diverse andra saker på. Vips sa det bara så hade tjejen dukat av den tallriken. Som tur var så dör det upp fler gäster och vi kunde käka vår frukost i lugn och ro. Lite skumt var det för det verkade som alla andra hade stått och väntat på att vi skulle äntra matsalen, oh sedan bara strömmade det in folk.
 

Vi lämnade den fulla matsalen för de sista bestyren på hotellrummet innan det bar iväg ut på stan. Idag skulle det bli regn lovade meteorologerna. Men det skulle visa sig att de hade lika bra koll på vädren som Öresundstågen har på sina tågtider. Ännu dan dag med långt över 30 grader i solen, som visade sig framme mest hela dagen.
 

Först så märkte vi inte av solen då vi satt under jord i fyra tunnelbanetågsstationer. Vi steg av på stationen Acropoli. Då kan alla räkna ut vad dagen var ämnad till. Rätt! Vi hade även biljett inköpt hemifrån till Akropolisklippan som man väl får säga är den stora symbolen som figurerar i bild då man ser bilder av Aten. Det blev en vandring upp till toppen genom ett antal årtusenden och väl uppe kom vi alla ihåg de visdomsord som alla som varit här tidigare intalade oss. ”Passa på och var där tidigt så att ni inte är uppe på toppen när det är som hetast vid tolvtiden.” Vi var uppe på toppen vid tolvtiden.
 
Ebba hade ”Guidad speaker” i sin mobil genom någon app som man kunde ladda ner. Genom den fick man reda på massor av fakta från flydda tider, dock var det inte mycket fakta av det som fanns kvar här uppe. Det fanns bland annat en historia som sa: ”Då detta tempel byggdes föll en arbetare så illa att han var döende. Man tillkallade hjälp och en staty av mannen uppfördes och den stod till höger om er. Den finns dock inte kvar sedan många år tillbaka.” Okay, faktan gick fram men… Nu var det hela imponerande i alla fall, trots att det inte var så mycket grekiskt kvar. Mycket var raserat och återuppbyggt av Romarna då de härjade i det antika Aten.

Det var inte bara de gamla byggnaderna som fascinerade utan även den oerhörda utsikt man hade över hela Aten. Lite synd var att Parthenon, templet på toppen var under restaurering. I och för sig var det kanske inte synd utan tvärtom, men byggkranen inne i byggnadsruinen förtog lite av helheten. Däremot imponerades vi av de båda amfiteatrarna Dionysosteatern och den något mindre Herodes Atticus teater. Den sistnämnda var fortfarande i bruk och här uppförs med jämna mellanrum teaterpjäser eller konserter. Vi kollade, men tyvärr så var det inget som gick under den tid vi är kvar i Aten.

Vi gick däremot själv upp på Areopagus backe som är en liten utsiktsplats med massor av hal marmorsten att halka omkring på. Namnet kommer av Ares, den grekiske krigsguden som påstods ha ställts inför rätta på denna klippa av gudarna då han anklagades för att ha dödat Poseidon's son Halirrhothius. Detta för att Halirrhothius hade våldtagit en av Ares döttrar. Ares frikändes. Vi var all fredliga och fria att lämna klippan för att vandra ner mot tunnelbanestationen och ta oss vidare. Men jag som trodde att meteorologerna skulle ha rätt med sin regnvarning gick genast med på att vi kunde gå in på Akropolismuséet.
 

Detta för att undkomma regnet, men även av intresse. På väg in upptäckte vi att Fridas solhatt gett med sig i hettan och svetten. Hon såg ut som en slokörad vädurskanin, men nu skulle hon ju inte behöva hatten på någon timme. Det var en ganska lång kö, men det gick snabbt att komma in. Museet var i tre våningar och överst var det Panthernons 17 gånger 8 pelare och alla utsmyckningar och skulpturer som fanns bevarade och till beskådande i en nästan exakt skala av det riktiga Panthernon. Det var ganska coolt. Det var det även att kunna använda toaletten innan vi någon timma senare vandrade ut och sedan ner under jord. Under museet fanns det utgrävningar av den bebyggelse som fanns på platsen på tre och fyrahundratalet. Lite skumt var det att taket här var golvet ovanför och detta var ett glasgolv, vilket innebar att om man tittade upp kunde man få se andra ”utgrävningar”.
 

Fast vi tittade inte så mycket upp utan istället ut. Fyra personer som vandrade ner mot tunnelbanan och inget bestämt. Det var för tidigt att äta middag, men vi måste ha dricka. Vad skulle vi göra? Frida stegade in på en restaurang och uppmärksammade att de hade milkshake. Det kunde vi ta varsin. På förfrågan hos värden så gick det bra. Vi fick plats och en matsedel och hänvisade de milkshakes som fanns. Då vi började bläddra så var han genast framme och rättade till och lade upp sidan där milkshakes fanns. Det visade sig att vi vann striden med ägaren. Ingen tog milkskake utan det blev lite pommes, glass, baklava, fruktsallad, Coca cola, vatten och en alkoholfri öl.
 

Baklavaätaren hade fått en snilleblixt. Samtidigt fick han ta över som reseledare. ”Vi sticker till Greklands tredje största stad!” Detta kom han på då han hade sett att vårt tunnelbanekort tog oss till ändstationen i söder; Pireus. Det visade sig att det enda stället tunnelbanekortet inte gällde till var flygplatsen, så för ett resepass på 90 kronor var det inte illa att ta en resa till Pireus. Jag har ju bott där i ett och ett halvt år, men det var i studentboendet Pireus i Malmö. Nu var det dags att komma till det riktiga Pireus. Det var mer som imponerade redan på resan dit. Stationen innan Pireus hette Faliro och den stannade precis vid Karaiskakis-stadion. Detta är fotbollsklubben Olympiakos FCs hemmaarena. Den tar drygt 32 000, men såg mycket mäktigare ut från utsidan.
 

Framme i Atens hamnstad stötte vi på enträgna skoförsäljare som trots att jag sa mitt skonummer kom med de största han hade och påstod att de passade. För att överbevisa honom krängde jag på mig skorna. Oj, vad de passade tyckte han. Så den taktiken ska jag inte använda mer. Guiden Emil tog oss vidare till hamnen där de stora kryssningsfartygen låg. Ingen hade riktigt koll på vad vi förväntat os, men det var liv och trafik. Han hade hittat en lite mindre marina på andra sidan halvön Pireus ligger på. Zea heter den och där skulle det vara nära havet och lugnt. På väg dit sprang vi på den första sportaffär jag sett på resan. Trots det lokala favoriterna Olympiakos så hade de inga fotbollströjor så vi kryssade med vår guides hjälp ner till Zea.
 

Här beundrade vi hamnen eller förfärades över hur svinrika människor det finns. Det som låg här var inga privata småbåtar utan privata sjömonster. I aktern fanns oftast både livbåt med motor och en vattenscooter. Vi fotograferade, som vi även gjort resten av dagen, innan vi tog oss runt marinan och upp på vägen som skulle ta oss tillbaka. Här låg fullt med caféer och även restauranger. Uteserveringen var nära kajen och restaurangen på andra sidan en ganska livligt trafikerad väg. Av intresse ville jag vi skulle äta här. Ena orsaken var att restaurangen serverade fisk. Andra var att se kyparna passera gatan utan att bli överkörda.
 

Alla åt vi fisk, förutom reseledaren Emil. Han har blivit en riktig dansk. Det äts inte en maträtt av honom utan att det finns bacon med på något hörn. Så även idag. Ebba beställde pasta med räkor. Problemet var att räkorna ”tittade” på henne. Hon älskar räkor, men vill att de ska vara skalade. Det var de bara på mitten. Men med gemensamma krafter så fick hon och jag av allt oätbart på räkorna och sedan var alla nöjda. Egentligen får jag väl erkänna att jag också var nöjd att kyparna klarade sig. Som vår guide Emil sa så hade det varit hemskt att leva med att kyparen i Pireus dog på gatan då han kom med just min beställning.
 

På hemvägen till tunnelbanan passerade vi en liten butik med italiensk glass. Säga vad man vill om att vi är i Grekland, men italiensk glass är gott. Så gott att alla tog lite och jag mest. Hela tre kulor. Smaskande på denna kom vi till Pireus tunnelbanestation och satte oss på ett tåg som redan vid ändstationen var fyllt. Istället för att byta tåg den sista biten gick vi från Omonia-stationen och hem. Det tog lika lång tid som det antagligen tagit att vänta på det tåg som skulle ta oss en station. Promenaden gick fint och jag stötte även på Boris.
 

Istället för att gå in på hotellet gick vi till vår lokala butik och inhandlade dricka och diverse saker att ha ikväll och imorgon då vi ska ut på en heldagsfärd till Delfi och få oss några visdomens ord. Till detta kunde cash behövas och en bankomat letades upp. Den fanns ett par hundra bort från vårt hotell vid Stanley Hotel. Det är här vi ska vara imorgon klockan halvåtta. Det innebar att alla de små har lagt sig väldigt tidigt då de tycker att de ska upp väldigt tidigt imorgon. Jag klarar mig med lite färre timmar, men så här vid halvtolv så får dagboken för idag vara klar.

Läs hela inlägget »

Dagbok från Aten den 14:e juni 2019.

Hephaistos tempel i Agora Hephaistos tempel i Agora

Nu blir det inte fotboll utan resan till Aten. Klockan fyra steg familjen upp för att ta taxi till Hyllie station 20 i fem. Öresundståget skulle komma klockan fem och det var bara någon enstaka minut försenat så det tog oss smidigt till nästa station som var Kastrup. Då vi steg av tåget var vi fyra stycken på plats i Danmarks största flygplats. Det var mina döttrar Ebba och Frida, deras kompis Emil och jag. De två vars namn börjar på E hade bagage att checka in och det lyckades andra gången då de kommit på att trycka ut incheckningslappar som ska fästas på bagaget. Men det var ju en hel vecka sedan de var i London. Ja, jag vet! Då hade de allt i handbagaget.
 

London var också den senaste resan jag gjorde med flyg utomlands för drygt ett och ett halvt år sedan. Den gången fick jag visa mitt pass minst tio gånger innan jag kunde kliva ut på engelsk mark. Då vi klockan sju startade resan i ett SAS-plan till Aten hade jag inte visat passet en enda gång. Framme i den grekiska huvudstaden, efter en behaglig flygtur, så skulle klockan ställas fram en timme. Bagaget kom som det skulle även om Emil lät sin ”handbagageväska” åka två rundor på bandet.
 

Då vi lämnade flygplatsen stod en taxichaufför med en Ipad där det stod Ebba Herbertsson på. Vi installerade oss i taxin som skulle ta oss till ”Lotus Hotel”. I baksätet på denna taxi så kom jag på att jag fortfarande inte haft någon som helst användning av mitt pass än. Ingen var intresserad att titta på det, och jag som var rädd att det skulle slitas ut på Londonresan 2017. Ebba, Frida och jag satt bak i taxin och Emil tvingade jag sitta fram. Det var lite taktiskt då Emil erkände då vi stannade utanför hotellet att han satt på helspänn och förtvivlat trampade sin obefintliga bromspedal nästan igenom golvet. Som sagt så var det obegripliga trafikregler. Man kunde hålla vilken fil som helst och passade inte det så skapade man en egen bara bilen kom fram. Och det gjorde den. Fem Euro i dricks blev chaufförens extra inkomst för att vi kom helskinnade fram. Resan var annars redan betald vid bokningen hemifrån.
 

Lotus Hotel ligger i området runt Metaxourghios tunnelbanestation. Det är ett riktigt skabbigt, men samtidigt lite mysigt område med ett Hotell som däremot är bättre än området. Vi hade två dubbelrum och Ebba och jag tog det ena medan Feida och Emil tog det andra. Det som har balkong, men där är det knappast intressant att sitta, då det är 29 grader ute och hotellets rum hade luftkonditionering. Det var betydligt behagligare att var i rummet. Fast innan vi fick tillgång till rummen var vi tvungna att vänta till klockan två. Personalen var överförvänliga och rekommenderade en närbelägen restaurang som hette ”Tasty Corner”.
 

Vi fick vägbeskrivning och en karta och efter en kort promenad hittade vi stället. Jag har ju nämnt området och tre i sällskapet tyckte restaurangen såg sjabbig ut och var helt plötsligt inte så hungriga trots att ingen ätit något rejält på hela dagen. Jag brukar säga att ”Det spelar inte mig någon roll. Välj Ni!” Men helt plötsligt bestämde jag att vi skulle äta på Tasty Corner. I Grekland så blev det givetvis moussaka för min del. Häftigt tillagad genom att dela en aubergin och sedan fylla varje halva med färsröra och en ost-äggstanning på toppen. Gott och mättande och resten av sällskapet blev tydligen också nöjda och mätta av sina rätter. Efter maten tog vi en runda runt våra kvarter och gick ner på den lokala tunnelbanestationen för att köpa ett femdagarskort till alla färdmedel (tåg, bussar och trambussar) för 9 Euro. Innan klockan hann bli två hade vi även varit inne i en lokal mataffär och köpt dricka och lite snacks för att eventuellt ha på kvällen.
 

Efter lite behövlig vila och installering av det som idag är nästan viktigast bland alla som tar in på ett hotell: nämligen WiFi. Alla lyckades logga in och mobiler, för de andra tre och datorn för min del. Genast kopplades ”Rockkanalen” upp. Det var inte Rockklassier utan som jag skrev: Rockkanalen. Det visade sig att även SVT Play fungerar så Frida kan se ”Allsång på Skansen” på tisdag. Vid fyra tyckte alla att det var tid att utnyttja våra nyinköpta lokaltrafikbiljetter. Det blev så klart tunnelbanan.
 

Den tog oss från Metaxourghio-stationen fyra hållplatser fram till stationen Syntagma. Här finns Syntagmatorget och i ena änden ligger Parlamentet. Vi promenerade från torget och kom ner på den stora handelsgatan Ermou. I slutet av gatan låg Kapnikarea. Det är en grekisk-ortodox kyrka som troligen tillkom på 1000-talet och är en av de äldsta kyrkorna i hela Aten. Denna lille kyrka var vi inne i och då vi kom ut ville gänget ner för en marknasgata kallad Aiolou. Här var det som att gå på en svensk sommarmarknad, fast med lite bättre varor kanske, men det var mängder med butiker som hade smycken, skor, souvenirartiklar och diverse andra saker. Två av oss fastnade i varje smyckesaffär, medan Emil och jag fick vänta i eller utanför butikerna. Vi hittade dock ett ställe som alla gillade. Det var där man tillverkade smoothies och juicer av ren färsk frukt. Fantastiskt gott i hettan.
 

När den kilometervis långa marknadsgatan äntligen tog slut stod vi nästan utanför inträdet till, Antika Agora. Dit hade vi också beställt och betalt inträde till hemifrån. Agora är benämningen av rum på torg i antika grekiska städer. De användes som marknadsplats eller allmän mötesplats. Agoras yttre begränsning utgjordes av ett antal stoa, det vill säga en lång täckt valvbåge uppburna av kolonner eller pelare, i vilken man kunde promenera eller stå i skugga under dagens varma timmar. Det vet i tusan om vi hittade så mycket skuggor, men det fanns en del andra varelser som hade läst på bättre. Det var ett ganska stort antal katter som låg i skuggan och vilade här och där i Atens Agora. Annars kan man säga att detta var det forntida Atens hjärta. Här brukade de gamla filosoferna framföra sina nya idéer och i början av vår tideräkning kom även Paulus hit och predikade om nya, för grekerna främmande gudar.
 

Visserligen hade vi köpt vatten från en automat inne på Agora, men lite mat hade varit på sin plats innan vi skulle hem till hotellet igen. Klockan hade blivit runt sju och som av en händelse var vägen parallellt med marknadsgata fylld med restauranger. Vi tittade in på den första och skulle fundera på deras utbud, men då vi upptäckte att det var ett par hundra meter lång väg med bara restauranger så vände vi tillbaka till den första. Alltså intogs middagen på restaurang Kouti, men tunnelbanan som ackompanjerade alla människor som satt i restaurangen eller passerade på promenadstigen Adrianou. Ja, sedan lät regnet också ganska mycket, men det hade gått över då vi ätit vår middag. Frida hade lättare att hitta vegetariska alternativ här och jag tog min andra grekiska paradrätt; souvlaki som är ett grillspett. Jag valde lamm som bas.
 

Regnet hade avtagit och solen värmde igen då vi vandrade mot närmsta tunnelbanestation för att ta oss till hotellet. Men vänta! Frida måste ha te och jag kaffe. Skulle vi ta det inne i centrum eller hemma i våra skabbiga kvarter? Då vi visste att vår lunchrestaurang låg granne med diverse caféer så valde vi resa hem med tunnelbanan. Ett byte och två stationer senare var vi hemma. Första caféet sålde inte te. Grannen kunde fixa de så där satt Frida med te, jag med kaffe och de små med varsin Coca cola. Vi vandrade hem i mörkret och lät cafégästerna och barnen leka vidare på söndagskvällen.
 

Vi kom helskinnade hem utan att ha blivit antastade ens. Fast jag tycker nog att det verkar lika säkert här som på Malmös gator. Vi fick fixat ett lakan till varje rum då vi som låg i sängarna tyckte att ett stort gemensamt täcke var lite väl jobbigt att bråka om. Med denna nya fördelning av sängkläder så tyckte en del att de fått så lite sömn under dygnet att det var lika bra att slagga in redan klockan elva. Det var ganska lagom tills jag blev klar med denna skrift. Fast klockan elva och klockan elva. I Sverige är hon ju bara tio. Men det hjälper visserligen inte imorgon om man är kvar i Aten och det ska vi alla vara i några dagar till.

Läs hela inlägget »

Nu blir det kultur i Aten istället för fotboll.
Allsvenskan.

Semesterstängt till på lördag!

FOTBOLLSHISTORIA:
1969: Det beryktade fotbollskriget mellan El Salvador och Hunduras utbryter

FÖDDA:
Dwayne, Samir, Sergey, Howard, Hwang.

VECKANS TRÖJOR

Då jag och mina döttrar åker till Aten några dagar så blir det klädsel enbart i grekiska landslagströjor de närmaste dagarna. Jag har faktiskt en dubblett av tröja nummer två från vänster, så det ska räcka till alla fem dagarna.

DAGENS BLOGG OM LÖRDAGEN DEN 13:e JULI 2019

Nu blir det kultur i Aten istället för fotboll.


Idag åker jag och mina döttrar Ebba och Frida till Aten för en femdagars kulturresa. Vi är inte några som nyttjar alkohol, så att sitta och hiva i sig vin, öl och andra spritdrycker är inte aktuellt. Ingen av oss är intresserade av att ligga vid pooler eller på stränder och sola. Vi snarare gör det mesta för att skydda oss från solen. För även om denna stjärna är livsviktig för att vi ska kunna leva på vår planet, så är solen en orsak till mängder av sjukdomar och problem om man inte handskas rätt med den. Det är vad vi ska försöka göra på diverse historiska och kulturella platser i den grekiska huvudstaden. Så som alla förstår så kommer det att bli ett uppehåll i denna blogg ett antal dagar. Nästa veckoslut är jag troligen tillbaka igen på detta forum.
 

Allsvenskan.


Före semestern så ska jag ge en kort kommentar om de enda matcher som gällde något igår. Och då menar jag så klart inom svenskt intresse. Allsvenskan. Tre matcher och AIK visade sig vara bättre mot allsvenskt motstånd än armeniskt. 3-0 mot Elfsborg, lätt som en plätt. Däremot var de andra två matchernas resultat något överraskande. Bottenlaget Falkenberg klarade 1-1 mot Göteborg. Det gjorde att Falkenberg tog sig förbi Eskilstuna. Men det varade bara några timmar då Eskilstuna senare tvålade dit Kalmar FF med 3-1.
 

Semesterstängt till på lördag!

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e juli.

1969 Fotbollskriget utbryter

"De säger att fotboll handlar om liv och död - men det är viktigare än så." Så sa Liverpools manager Bill Shankley en gång och idag 1969 fick han rätt. Då startade ”Fotbollskriget” mellan El Salvador och Honduras. I korthet handlade de om kval till VM 1970. El Salvador och Honduras hade vunnit varsin kvalgrupp. De skulle sedan mötas för att se vem som skulle få kvala mot segraren av matchen Haiti – USA. Det blev Haiti.
 

Mellan El Salvador och Honduras var det så jämt att det krävdes en tredje och avgörande match som spelades i Mexiko den 26:e juni. Det slutade 1-1 och i förlängningens 25:e minut tog Honduras ledningen, men det var ett tillägg på över åtta minuter och under denna tid lyckades El Salvador både kvittera och göra ett segermål. Detta resulterade i att El Salvadorer bosatta i Honduras förföljdes och tvingades fly. Idag 1969 gick El Salvadoriska militärstyrkor över gränsen till Honduras. Det var där som det fyra dagar långa kriget utkämpades. Ett krig som även ibland kallas 100-timmarskriget.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e juli.

Dwayne MILLER blir 32 år

Dwayne St Aubyn MILLER är född 1987 i Parish of Saint Thomas, Jamaica
Målvakt
12 U- och 34 A-landskamper för Jamaika.

Klubbar som spelare:
York United (2000-03),
Tivoli Gardens (2004-05),
Harbour View (2005-10),
Syrianska FC (2010-13)
Syrianska FC igen (2015-).

I augusti 2014 skrev Miller på för Landskrona BoIS, vilket dock var efter det svenska transferfönstret hade stängt. Landskrona blev tvungna att söka dispens för övergången, men SvFF beviljade inte dispensen och övergången blev därför inte av.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e juli.

Samir HANDANOVIC´ blir 35 år

Samir HANDANOVIC´ är född 1984 i 
Ljubljana, Jugoslavien.
Målvakt
15 U- och 81 A-landskamper för Slovenien.

Klubbar som spelare:
Slovan (1995-2002),
Domžale (2002–04),
Zagorje (2003–04 lån),
Udinese (2004–12),
Treviso (2005–06 lån),
Lazio (2006 lån),
Rimini (2006–07 lån),
Inter (2012–).

Han spelade för Slovenien i världsmästerskapet i fotboll 2010.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e juli.

Sergei IGNASHEVICH blir 40 år

Sergei Nikolayevich IGNASHEVICH är född 1979 i Moskva, Sovjetunionen
Försvarare
11 U- och 127 A-landskamper för Ryssland.

Klubbar som spelare:
Torpedo Moskva (1988–97),
Spartak Moskva (1997),
Spartak Orekhovo (1999),
Krylia Sovetov (1999–2000),
Lokomotiv Moskva (2000–03)
CSKA Moskva (2003–18).

Lag som tränare:
CSKA Moskva U-21 (2018–19)
Torpedo Moskva (2019–).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e juli.

Howard WEBB blir 48 år

Howard Melton WEBB är född 1971 i Rotherham, West Riding of Yorkshire, England
Domare

Han utbildade sig till polis och bosatte sig i Sheffield.
Hans pappa var fotbollsdomare under 35 år och detta intresserade även Howard.
1989 startade han sin domarkarriär i mindre ligor.
Så småningom avancerade han till Premier League, UEFA och FIFA-domare.
Han är den ende domare som samma år 2010 dömde både Champions League-finalen och VM-finalen.
2014 meddelade han att han dömt sin sista match.
Men han har fortsatt jobba inom Premier League och internationellt som styrelsechef och medlem i domarorganisationer som utser domare och videodomare till nationella och internationella turneringar.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e juli.

HWANG Sun-hong blir 51 år

HWANG Sun-hong är född 1968 i Yesan, Chungnam, Sydkorea
Anfallare
2 U- och 103 A-landskamper för Sydkorea.

Klubbar som spelare:
Konkuk University (1987–90),
Bayer Leverkusen (1991),
Wuppertaler SV (1992),
Pohang Steelers (1993–98),
Cerezo Osaka (1998–99),
Suwon Samsung Bluewings (2000),
Kashiwa Reysol (2000 lån),
Kashiwa Reysol (2000–02),
Chunnam Dragons (2002).

Lag som tränare:
Busan IPark (2008–10)
Pohang Steelers (2011–15),
FC Seoul (2016–18),
Yanbian Funde (2019).

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

"Var god dröj!"
Härlig dag på Fredriksdal.
Jag kommer aldrig att acceptera trningsmatcher där ett helt lag byts ut!
Visst ska man kunna spela träningsmatcher, även om UEFA inte vill det.FOTBOLLSHISTORIA:
1930: Lucien Laurent gör världens första VM-mål.
2003: Maine Road memorabilia auktioneras bort.
2011: Liverpool spelar för första gången i Kina.

FÖDDA:
Jonathan, Guillermo, Craig, Roberto.

DAGENS TRÖJA

Igår var det ingenfotboll att tala om och idag har jag inte något jubileum för klubb eller land som skulle kunna hedras med Dagens Tröja. Alltså är det dags igen att titta på träningsmatcher. Premier Leaguenykomlingarna Sheffield United var i Faro i Portugal och mötte spanska Real Betis. Den matchen vann United med 1-0. Därför har jag deras gamla hemmatröja på mig idag.

DAGENS BLOGG OM FREDAGEN DEN 12:e JULI 2019

"Var god dröj!"


Det blev inte så mycket fotboll igår heller, men det hade sina skäl i den enkla sanningen att det inte spelades några matcher av större rang. Andra delen i utebliven fotboll för min del var för att ett nytt evenemang var inplanerat. Det var den årliga resan upp till Helsingborg och Fredriksdalsteatern som Eva Rydberg övertog från Nils Poppe 1994. Det är alltså hennes 25-årsjubileum som teaterdirektör i år. Detta firas med ”Var god dröj!”, en sjukhuskomedi skriven av John Chapman som jobbade mycket med Ray Cooney som är min favorit-komedi-pjäsförfattare.  
 

Härlig dag på Fredriksdal.


I vanlig ordning var det en underhållande engelsk förväxlingsfars som var väl värda pengarna. Att vi sedan hade beställt matkorg och kunde sitta i det fina sommarvädret på Fredriksdal och käka räkrulle med kaffe var inte heller att förakta. Alltså två dagars kulturyttringar som båda var trevliga var och en på sitt sätt.
 

Jag kommer aldrig att acceptera trningsmatcher där ett helt lag byts ut!


Om fotboll skrev jag igår att det var klent med matcher. Endast en massa onödiga träningsmatcher. För detta fick jag på pälsen av läsare som oftast endast kommenterar saker de inte håller med om men sällan ger ett utlåtande då de håller med vad jag skriver. Fast det kan ju vara så att dessa inte håller med om några av mina synpunkter på fotboll. För att förtydliga tråkigheten av träningsmatcher så är det sättet dessa matcher spelas på. Nämligen att man byter ut hela laget i paus och sätter in elva nya spelare. När man som Liverpool gjorde dessutom byter ut ytterligare en av de inbytta i mitten av andra halvlek så anser jag att både publikmässigt och sportsligt sådana träningsmatcher är tramsiga. Då är det, enligt min mening, bättre att spela fler träningsmatcher och låta spelarna spela hela matcher.
 

Visst ska man kunna spela träningsmatcher, även om UEFA inte vill det.


Givetvis menar jag inte att man ska skippa träningsmatcher och endast spela tävlingsmatcher. Visserligen har de höga herrarna i UEFA kommit fram till detta då det gäller landslagsspel. De vill ju skippa träningsmatcher och bara spela tävlingsmatcher. Det var ju på detta sätt som Nations League kom till. Det ska vara tävlingsmoment i varje match. Men även klubblag spelar ju olika träningsturneringar innan ligasäsongen startar. Hade jag hållit stenhårt på någon klubb och följt dessa så hade jag nog hellre sett att de spelade någon träningsturnering istället för en ren vänskapsmatch som ju i ärlighetens namn inte gäller någonting.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e juli.

1930 VM:s första matcher

 

På Estadio Pocitos i Montevideo spelade Frankrike och Mexiko en landskamp i fotboll. Samtidigt spelade USA och Belgien 3-0 på Estadio Gran Parque Central, också det i Montevideo. Dessa två fotbollsmatcher var de allra första i fotbollsVMs historia. Lucien Laurent heter världens första VM-målskytt. Efter 19 minuter gav han Frankrike ledningen i matchen som fransmännen vann med 4-1.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e juli.

2003 Maine Road säljs
 

Manchester City spelade sin sista säsong på hemmaarenan Maine Road våren 2003. De hade spelat där sedan 1923 och det var den arena som haft de största publiksiffrorna i England.  84 569 såg City mot Stoke i FA-cupen 1934. Manchester City skulle flytta till sin nya City of Manchester Stadium, senare sponsrad till namnet Etihad Stadium. Maine Road har blivit bostäder, men idag 2011 anordnades en auktion där man sålde ut allt som gick att auktionera bort. Runt tusen supporters hade kommit och de 100 000 pund man fick in skänktes till välgörande ändamål. Man hade hoppats att straffpunkterna skulle vara det som skulle vara mest intressanta, men de hade redan grävts upp och var stulna då auktionen startade idag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e juli.

2011 Liverpool - Guangdong Sunray Cave
 

Liverpool spelade idag 2011 för första gången i Kina. Det var försäsongens turné som även inkluderade matcher i Malaysia och Sydkorea. Men idag ställde Kenny Dalglish upp elva män som snabbt tog ledningen med 2-0, men släppte in ett innan halvtid. I andra halvlek kom ett helt nytt Liverpool ut. Kenny hade bytt hela laget. Här fanns bland annat nykomlingen Andy Carroll som gjorde 4-1 i 89:e minuten. Trots detta lyckades kineserna reducera till 4-3 innan slutsignalen ljöd.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e juli.

Jonathan MENSAH blir 29 år

Jonathan MENSAH är född 1990 i Accra, Ghana
Försvarare 
6 U- och 65 A-landskamper för Ghana.

Klubbar som spelare:
Ashanti Gold (2000-08),
Free State Stars (2008-09),
Udinese (2010-11),
Granada (2010-11 lån),
Evian Thonon Gaillard (2011-16),
Anzhi Makhachkala (2016),
Columbus Crew SC (2017-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e juli.

Guillermo OCHOA blir 33 år

Francisco Guillermo OCHOA Magaña är född 1985 i Guadalajara, Jalisco, Mexiko.
Målvakt
6 U- och 106 A-landskamper för Mexiko.

Klubbar som spelare:
América (2000–11),
San Luis (2004 lån),
Ajaccio (2011–14),
Málaga (2014–17),
Granada (2016–17 lån),
Standard Liège (2017–)

Ochoa var Mexikos förstemålvakt i VM 2018 i Ryssland. Han svarade på fyra matcher för 25 räddningar, näst flest i turneringen efter Belgiens Thibaut Courtois som på sju spelade matcher lyckades göra två räddningar fler.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e juli.

Craig BELLAMY blir 39 år

Craig Douglas BELLAMY är född 1979 i Cardiff, Wales
Mittfältare/Anfallare
16 U- och 78 A-landskamper för Wales. och 5 OS-landskamper för Storbritannien.

Klubbar som spelare:
Bristol Rovers (1988-90),
Norwich City (1990-2000),
Coventry City (2000-01),
Newcastle United (2001-05),
Celtic (2005 lån),
Blackburn Rovers (2005-06),
Liverpool (2006-07),
West Ham United (2007-09),
Manchester City (2009-11),
Cardiff City (2010-11 lån),
Liverpool igen (2011-12),
Cardiff City igen (2012-14).

Lag som tränare:
Anderlecht U-19 (2019-).

Inför Champions Leaguemötet med FC Barcelona i februari 2007 rapporterades det att Bellamy attackerat lagkamraten John Arne Riise med en golfklubba under ett träningsläger i Algarve inför matchen. Som ett resultat av händelsen bötfälldes både Bellamy och Riise av klubben. I matchen mot Barcelona gjorde Bellamy mål framspelad av just Riise och firade genom att härma en golfswing i luften.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e juli.

Roberto MARTÍNEZ blir 46 år

Roberto MARTÍNEZ Montoliú är född 1973 i Balaguer, Spanien
Mittfältare
0 landskamper för Spanien

Klubbar som spelare:
Balaguer (1982–90),
Zaragoza (1990–94),
Balaguer igen (1994–95),
Wigan Athletic (1995–2001),
Motherwell (2001–02),
Walsall (2002–03),
Swansea City (2003–06),
Chester City (2006–07).

Lag som tränare:
Swansea City (2007–09),
Wigan Athletic (2009–13),
Everton (2013–16),
Belgiens landslag (2016–).

Under ledning av Martínez har Belgien tagit sig till VM-slutspelet 2018 i Ryssland, där tog brons.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Toppen Metallica! Botten Öresundstågen!
Afrikanska mästerskapen och Europa League.


FOTBOLLSHISTORIA:
1988: Juventus fick en minnesplakett som de och Ajax är ensamma i världen om.
1998: Frankrike vinner VM på hemmaplan.

FÖDDA:
James, Simone, Antonio, Christian, Dimitar.

DAGENS TRÖJA

Egentligen skulle dagens tröja ha varit Malmö FFs för segern med 7-0 i kvalet till Europa League, men då jag ska till Helsingborg idag så får det bli en röd tröja istället. Liverpool var igång med träningsmatcherna och vann med 6-0 över Tranmere. isserligen i en sådan löjlig träningsmatch där man byter ut hela laget i paus. Men en seger är en seger och jag testar den senaste Liverpooltröjan idag.

DAGENS BLOGG OM TORSDAGEN DEN 11:e JULI 2019

Toppen Metallica! Botten Öresundstågen!


Hur tar man sig enklast till Köpenhamn? Många skulle nog svara; med Öresundstågen. Och år efter år så tror man det själv också, men Öresundstågen är inte enkla. Att jag tar upp detta beror på att gårdagen gick ut på att det skulle åkas till TeliaParken i den danska huvudstaden. Där spelade Metallica och jag och mina två döttrar Ebba och Frida hade biljetter dit. Först tog vi oss i god tid till Hyllie station för att hinna över med tåget så att vi skulle kunna lyssna till båda förbanden. Fast Öresundstågen… Förseningar gjorde att vi kom fram till parken lagom till det norska bandet Bokassa spelade sin sista låt och tackade för sig.
 

Däremot var vi på plats till Linköpingsbandet Ghost gjorde sitt framträdande. Ett coolt band inom genren Hårdrock, heavy metal. Om banden var drogfria så var definitivt inte publiken det. Fast mestadels var det litervis med öl de hävde i sig, vilket resulterade i ett antal öl- respektive toalettbesök. Det var ett hoppande upp och ned på platserna vi satt på för att släppa förbi ölsugna och kissnödiga personer. Det stod i tidningen om Göteborgskonserten för två dagar sedan då reportrarna upprördes över att publiken där inte respekterade rökförbudet. I Köpenhamn fanns det inget rökförbud, så vi blev rejält inrökta.
 

Men när väl Metallica steg upp på scenen så var detta med öl och rök inget man tänkte på. De var lika medryckande som man kunde tänkas sig. James Hetfield skötte sång och snack och lite förvånad var jag över att inte Lars Ulrich, som ju var på hemmaplan så att säga, hade något att säga. Då klockan närmade sig tolv och bandet stegat av så var det dags för tre extranummer. Först ”Spit Out the Bone” och de två avslutande var givetvis höjdarna ”Nothing Else Matters” och ”Enter Sandman”.
 

Glada och nöjda tog vi oss ut ur TeliaParken tillsammans med 50 000 andra Metallica-supporters. Vi skulle ta tåget tillbaka till Malmö från Österports station. Här var det packat med koncertdeltagare, och Malmötåget skulle avgå två minuter i ett. Vi var på plats strax efter tolv. Tåget kom med endast sex vagnar. Dessa fylldes upp i topp och vi kom med och slapp vänta en timme på nästa tåg. Nörreport, Köpenhamn C, Örestad, Tårnby och Kastrup var de stationer tåget passerade innan det anlände Hyllie. Dessa stationer var fyllda med Metallica-fans som på något underligt sätt trodde att de skulle kunna komma på tåget. Det gjorde de inte. Vad värre var, var att på Kastrup fanns en drös med kvällsresenärer och resväskor som skulle hem från sin semestervecka utomlands. Fast det blev stopp när de skulle åka Öresundsåget över bron. Tänk själv ett knökfullt tåg som stod stilla i tio minuter på varje station utan att kunna ta på folk, utan bara för att få bort dem så att dörrarna skulle kunna stängas. Dessutom fanns vi inuti tåget som givetvis inte hade någon AC eftersom den gått sönder. Klockan två var vi i Hyllie och tio minuter senare hemma. Metallica; Toppen! Öresundstågen: Botten! Fast detta visste vi alla om sedan tidigare.
 

Afrikanska mästerskapen och Europa League.


Det blev alltså inte någon fotboll, men halvtre satt jag och kollade upp resultat som kvartsfinalerna från Afrikanska mästerskapen där Algeriet slog Elfenbenskusten efter straffar. Tunisien avgjorde lätt efter 90 minuter med 3-0 över Madagaskar. Alltså möts Senegal och Tunisien plus Algeriet och Nigeria i semifinalerna. På tåget över bron fanns en glad dansk som skojade friskt i eländet. Ett favorituttryck han hade då vi närmade oss Malmö var: Heja di blåe!. Jag såg att det var rätt uttryckt. Malmö FFs första match i Europa Leaguekvalet mot Nordirländska Ballymena slutade 7-0. Det behövs ingen retur. MFF är redan vidare till nästa kvalomgång. Det är även andra svenska laget IFK Norrköping. 2-0 borta över irländska St Patricks bör också räcka till avancemang.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e juli.

1988 UEFAs minnesplakett till Juventus.

UEFA presidenten Jacques Georges delade idag 1988 på UEFAs möte I Geneve ut den första UEFAs minnesplaket till Juventus ordförande Giampiero Boniperti. På plaketten stod det ingraverat: “The UEFA to Juventus F.C. First club having won the three international UEFA club competitions: European Champions Clubs' Cup, European Cup of the Winners' Cup, UEFA Cup.” Detta är en plakett som endast Ajax också fått. Då Barcelona krävde en likadan utmärkelse 1992 vägrade UEFA ge dem denna plakett då de inte vunnit UEFA-cupen utan bara motsvarande turnering som då hette Fairs Cup. Så genom historien är det bara Juventus och Ajax som har denna minnesplakett. Sedan har faktiskt Bayern München och Chelsea också vunnit alla de tre olika cuperna.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e juli.

1998 värdlandet blir världsmästare.
 

Paris och Stade de France stod värdar för dagens VM-final i fotboll. Frankrike hade tagit sig till final genom att enkelt vinna sin grupp. Därefter hade det bara blivit ett måls övervikt i slutspelet. I kvarten mot Italien krävdes det straffar. Finalmotståndarna Brasilien hade också vunnit sin grupp trots att de förlorade en match. Den mot Norge. I slutspelet slog de sedan ut Danmark i kvarten och klarade semifinalen på straffar över Nederländerna. Något hade hänt med Brasiliens storstjärna Ronaldo och det var oklart om han skulle vara med i finalen. Det var han, men turerna hade satt sina spår bland de andra spelarna i Brasilien. Därför blev det en ganska enkel och överlägsen finalseger till Frankrike med 3-0. 80 000 på läktaren kunde glädjas åt Zinedine Zidanes två mål då han lyfte VM-pokalen efter matchen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e juli.

James RODRIGUEZ blir 28 år

James David RODRIGUEZ Rubio är född 1991 i Cúcuta, Colombia
Anfallare
16 U- och 76 A-landskamper för Colombia.

Klubbar som spelare:
Academia Tolimense de Fútbol (2001-05),
Envigado (2005-08),
Banfield (2008-10),
Porto (2010-13),
Monaco (2013-14),
Real Madrid (2014-),
Bayern München (2017-19 lån).

James deltog i VM 2014 i Brasilien med sitt landslag Colombia och gjorde där ett mål i samtliga gruppspelsmatcher.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e juli.

Simone LAUDEHR blir 33 år

Simone LAUDEHR är född 1986 i Regensburg, Västtyskland
Mittfältare
65 U- och 103 A-landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
FC Tegernheim (1989-96),
SC Regensburg (1996-2003),
FC Bayern München (2003-04),
FCR 2001 Duisburg (2004-12),
1. FFC Frankfurt (2012-16),
FC Bayern München igen (2016-).

Världsmästare 2007, Europamästare 2009 och 2013. OS-mästare 2016.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e juli.

Antonio CASSANO blir 37 år

Antonio CASSANO är född 1982 i Bari, Italien
Anfallare
30 U- och 39 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Bari (1997-2001),
Roma (2001-06),
Real Madrid (2006-08),
Sampdoria (2007-08 lån),
Sampdoria (2008-11),
Milan (2011-12),
Inter (2012-13), 
Parma (2013-15),
Sampdoria igen (2015-17),
Hellas Verona (2017).

2011 fick Cassano en stroke och var tvungen att hjärtopereras.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e juli.

Christian VIERI blir 46 år

Christian VIERI född 1973 i Bologna, Italien.
Anfallare
22 U- och 49 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Marconi Stallions (1987-88),
Santa Lucia (1988-89),
Prato (1989-90),
Torino (1990-92),
Pisa (1992-93),
Ravenna (1993-94),
Venezia (1994-95),
Atalanta (1995-96),
Juventus (1996-97),
Atlético Madrid (1997-98),
Lazio (1998-99),
Inter (1999-2005),
Milan (2005-06),
Monaco (2006),
Sampdoria (2006),
Atalanta igen (2006-07),
Fiorentina (2007-08),
Atalanta ännu en gång (2008-09).

Vieri föddes i Bologna, men hans familj flyttade till Australien en period under hans uppväxt. Hans far Roberto Vieri spelade i Sydney-klubben Marconi Stallions. Hans bror Massimilano Vieri var med i det australiska landslaget 2004. Vieri spelade för Marconi Stallions när han var liten men slutade när familjen flyttade tillbaka till Italien. Hans mor Nathalie är från Frankrike.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e juli.

Dimitar PENEV blir 74 år

Dimitar Dushkov PENEV är född 1945 i Sofia, Bulgarien.
Försvarare
90 A-landskamper för Bulgarien.

Klubbar som spelare:
Lokomotiv Sofia (1962-64),
CSKA Sofia (1964-77). 

Lag som tränare:
Dimitrovgrad (1977-79),
CSKA Sofia (1979-83 assisterande),
Al-Yarmouk (1983-85),
CSKA Sofia igen (1985 assisterande),
CSKA Sofia (1985-90),
Bulgariens landslag (1989);.
Bulgarien landslag igen (1991-96),
Al-Nassr (1997),
Spartak Varna (1998),
CSKA Sofia igen (1998-2000),
Liaoning (2003),
Bulgariens landslag igen (2007),
CSKA Sofia igen (2008-09),
CSKA Sofia igen (2011-12).

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Chelseas nya.
Än är inte Champions League intressant.

Två kvartsfinaler klara.

FOTBOLLSHISTORIA:
1966: Englands-VM inleds.
1982: I Spanien vinner Italien sitt tredje VM.

FÖDDA:
Mohamed, Hermann, Andre, Hugo.

DAGENS TRÖJA

Jag hade tänkt ha min senaste tröja då Chelsea spelade en träningsmatch mot Bohemians från Irland. Den matchen borde de enkelt vunnit, men då det slutade 1-1 så fick det bli en av vinnarna i kvartsfinalerna i Afrikanska mästerskapen istället. Nigeria - Sydafrika 2-1.

DAGENS BLOGG OM ONSDAGEN DEN 10:e JULI 2019

Chelseas nya.


Den tionde juli 2013 föddes Rhiann. Alltså firade vi hennes födelsedag. Rhiann är en av våra hundar. Det är hon som alltid finns med på ”Dagens Tröja”. Det var alltså fullt hus hela dagen hemma hos oss. Nu hade inte detta riktigt med födelsedagen att göra utan människorna som var på besök var det av andra orsaker. Under denna tid hann jag att redigera och lägga in min senaste tröja, Chelseas nya hemmatröja, på min hemsida.

Än är inte Champions League intressant.


Fotbollsspelandet innehöll lika ointressanta kvalmatcher till de Europeiska ligorna som igår. De är givetvis inte ointressanta för de som har något av de inblandade lagen som sitt favoritlag, men som blivande lag i den riktiga Champions Leagueturneringen så är det inte många som av de som kvalade igår som tar sig dit. De enda intressanta matcher som spelades igår var de två kvartsfinalerna i Afrikanska mästerskapen.
 

Två kvartsfinaler klara.


Först ut var Senegal mot Benin. Favorit var Senegal och då de lyckades göra ett mål och Benin endast lyckades dra på sig en utvisning så var det Senegal som tog sig till semifinal ett. Deras motståndare väljs idag. Det kommer att bli antingen överraskningen Madagaskar eller favoriten Tunisien. Kvart nummer två gick mellan favoriten Nigeria och Sydafrika. Även om Sydafrika kunde kvittera Nigerias ledning så var det Nigeria som helt rättvist kunde göra 2-1 och i semifinal väntar Elfenbenskusten eller Algeriet. Det avgörs senare idag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e juli.

1966 VM startar

 

Det var ett ganska sent VM i England. Idag inleddes turneringen där hemmalaget England tog emot Uruguay. 87 000 hade samlats på Wembley för att se engelsmännen sopa banan med allt motstånd. Det kom de att göra så småningom och nitton dagar senare stod de som världsmästare. Fast inledningsmatchen blev en nervös och mållös historia. Genast höjdes ett antal klagande röster, men det ändrades efter hand som turneringen framskred.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e juli.

1982 finalen i Spanien-VM
 

På Santiago Bernabéu-stadion i Madrid hade 90 000 personer samlats för att se VM-finalen mellan Italien och Västtyskland. Hemmanationen Spanien hade som vanligt misslyckats och hamnat sist i sin grupp i andra gruppspelet där Västtyskland hade vunnit före England. Italien hade imponerat då de hamnat i andra gruppspelet tillsammans med Argentina och Brasilien. Italienarna fortsatte imponera i dagens final. Det hade det mesta av spelet och hade gjort 3-0 innan Paul Breitner strax före slutet lyckades göra ett tyskt tröstmål. En av finalens målskyttar var skytteligavinnaren Paolo Rossi som i finalen gjorde sitt sjätte mål. Med segern blev Italien världsmästare för tredje gången.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e juli.

Mohamed ELNENY blir 27 år

Mohamed Naser Elsayed ELNENY är född 1992 i El-Mahalla El-Kubra, Egypten.
Mittfältare.
12 U- och 67 A-landskamper för Egypten.

Klubbar som spelare:
Al Ahly (1997–2008),
El Mokawloon (2008–13),
Basel (2013 lån),
Basel (2013–16),
Arsenal(2016–).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e juli.

Hermann HREIÐARSSON blir 45 år

Hermann HREIÐARSSON är född 1974 i Reykjavik, Island
Försvarare.
6 U- och 89 A-landskamper för Island.

Klubbar som spelare:
ÍBV (1986-97),
Crystal Palace (1997-98),
Brentford (1998-99),
Wimbledon (1999-2000),
Ipswich Town (2000-03),
Charlton Athletic (2003-07),
Portsmouth (2007-12), 
Coventry City (2012),
ÍBV igen (2013),
Fylkir (2014). 

Klubbar som tränare:
ÍBV (2013 spelande-manager)
Fylkir (2015-16),
Fylkir (2017-18 damer),
Kerala Blasters (2018 assisterande).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e juli.

Andre OOIJER blir 45 år

Andre Antonius Maria OOIJER är född 1974 i Amsterdam, Nederländerna
Försvarare
55 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
SDW (1979-82),
SDZ (1982-86),
Ajax (1986-95),
Volendam (1994-95 lån),
Roda (1995-97),
Blackburn Rovers (2006-09),
PSV Eindhoven igen (2009-10),
Ajax igen (2010-12).

Lag som tränare:
PSV Eindhoven (2014-15 U-19).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e juli.

Hugo SÁNCHEZ blir 61 år

Hugo SÁNCHEZ Márquez är född 1958 i Mexico City, Mexiko.
Anfallare
58 A-landskamper för Mexiko.

Klubbar som spelare:
UNAM (1972-81),
San Diego Sockers (1979-80 lån),
Atlético Madrid (1981-85),
Real Madrid (1985-92), 207 matcher och 164 mål.
América (1992-93),
Rayo Vallecano (1993-94),
Atlante (1994-95),
FC Linz (1995-96),
Dallas Burn (1996),
Celaya (1997).   

Lag som tränare:
UNAM (2000-05),
Necaxa (2006),
Mexikos landslag (2006-08),
Mexiko U 23 (2008),
Almería (2009-10),
Pachuca (2012).

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Nio bogeys i rad.
Ska AIK redan åka ut från Champions League?
Mycket ganska ointressant kvalspel.

Jämför herr- och herrfotboll.
Lasse Heineman.
Tack Lasse för de kloka orden om dagens fotboll!


FOTBOLLSHISTORIA:
1994: Sverige till semifinal i VM och Ravelli blir kung.
1999: VM-final mellan USA och Kina.

FÖDDA:
Ada, Mario, Park, Mark, Danny, Mats, Frank, Staffan.

DAGENS TRÖJA

Uhren Cup är en försäsongsturnering på fyra lag som har hållits i Grenchen och Biel i Schweiz sedan 1962. Lagen i årets turnering är Luzern, Young Boys, Eintracht Frankfurt och Crystal Palace. Då inga matcher får sluta oavgjorda och gårdagens match mellan Crystal palace och Luzern slutade 1-1 så blev det straffar. Efter tolv straffar missade Luzern och Crystal Palace vann. Därav dagens tröja.

DAGENS BLOGG OM TISDAGEN DEN 9:e JULI 2019

Nio bogeys i rad.


När det gäller tisdagsgolfen så har och kommer det att bli endast ett gästspel i det gubbgäng jag är med i på fem veckor. Det var igår. Jag tror jag gjorde de första nio hålen på ett sätt jag aldrig gjort förut. Jag hade nio bogeys. Alltså ett slag mer än man ska ha på hålen, och det var helt enlig mitt handikapp. Alltså vann jag de första nio hålen och kammade hem 160 kronor. De sista nio gick inte lika bra. Kommande tisdagar är jag i Aten respektive Växjö.
 

Ska AIK redan åka ut från Champions League?


Jag tänkte se hur det skulle gå för den svenska representanten, AIK, i Champions Leaguekvalet. Fast den matchen spelades under eftermiddagen och då läste jag deckare och lagade middag, så jag fick kolla upp resultatet efteråt. Lite lustigt är det att Champions League som är en UEFA (Europa) turnering har lag från Asien. Armenien är ett asiatiskt land och därifrån kom AIKs motståndare Ararat-Armenia. AIK var en man kort sedan Robert Lundström fick sin andra varning efter 13 minuter. Detta bidrog lite till att Ararat-Armenia kunde vinna med 2-1. Frågan är om AIK kan vända detta hemma på onsdag? Jag är tveksam.
 

Mycket ganska ointressant kvalspel.


Det spelades ytterligare ett antal kvalmatcher, men de är i stort sett ointressanta då knappast något av de sexton lag som var igång igår kommer att ta sig till den riktiga turneringen. Till detta krävs ytterligare segrar i tre kvalomgångar till.
 

Jämför herr- och herrfotboll.


Fast en annan sak jag kom att tänka på inom fotboll är att många tycker om att jämföra dam- och herrfotboll. De går liksom inte för det är ganska olikt och har egentligen bara ordet fotboll gemensamt. Men att jämföra herr- och herrfotboll går inte heller. Denna tanke slog mig då jag likt min gamle far var, numera också är prenumerant av veckotidningen ”Kvällsstunden”. Här finns en massa olika reportage och fakta om historiska, geografiska och olika personers händelser. I senaste numret var sportprofilen Lasse Heineman.
 

Lasse Heineman.


Lasse Heineman var en fotbollsspelare som gjorde debut i 1950-talets stora ”poplag” i Sverige, Degerfors. Han kom att kännetecknas som den store liraren och 1963 blev han delad Allsvensk skyttekung på 17 mål. Det delade han med Bosse Larsson. Han var nära att bli proffs i Genua, men de italienskareglerna för tillåtelse av utlandsproffs ändrades i samband med att kontraktet skulle skrivas så han fick åka hem igen. 1968 var han i USA och Detroit och Washington. Efter den säsongen lades hela amerikanska ligan ner och Lasse kom hem igen. Då han spelade i Degerfors, Elfsborg och avslutningsvis Karlskoga hade han hela tiden ett vanligt jobb vid sidan av fotbollen. Han fick spela två landskamper och är nu 76 år. Lasse som givetvis är en stor fotbollsälskare avslutar med att nämna det om dagens fotboll som jag menar är det bevis på att herrfotboll och herrfotboll kan vara två skilda ting. Så här avslutar Lasse intervjun i Kvällsstunden.
 

Tack Lasse för de kloka orden om dagens fotboll!


”-Det går för fort. Spelet blir brutalare. Det finns inte längre plats för ”lirare”. Och det har kommit in alldeles för mycket pengar i sporten. Jag blir faktiskt ledsen när jag ser och tänker på det.”
Äntligen har jag en själsfrände som ser lite på dagens fotboll så som jag har försökt påtala flera gånger på min blogg.

FOTBOLLSHISTORIA från den 10:e juli.

1994 Ravelli hjälte

Vid VM i USA spelades idag 1994 två kvartsfinaler. Det första innehöll en rejäl överraskning då Bulgarien slog ut Tyskland med 2-1. Men den andra kvarten hade stort intresse i Sverige. Tommy Svenssons grabbar skulle gräva guld i USA genom att ta sig an Rumänien. Efter en mållös första halvlek tog Sverige ledningen i 78:e minuten genom frisparksvarianten som blivit klassisk då Brolin lurar rumänerna. Två minuter före slut kvitterar Rumäninen och det blir förlängning.
 

Denna startar riktigt illa. Florin Răducioiu gör sitt andra mål efter 101 minuter. I samma minut får Stefan Schwarz sin andra varning och Sverige spelar med tio man. Trots detta lyckas Kennet Andersson i 115:e minuten nicka in 2-2 och det blir straffar. Efter fem straffar är det fortfarande lika 6-6. Sjätte straffomgången inleds med att den unge inhopparen Henrik Larsson gör mål. Sedan händer det som vevats efteråt om och om igen. På Miodrag Belodedicis straff kastar sig Thomas Ravelli rätt och räddar. Sverige är i semifinal.

FOTBOLLSHISTORIA från den 10:e juli.

1999 VM-final avgörs på straffar
 

På Rose Bowl i Pasadena, Kalifornien spelades idag 1999 VM-final mellan antagonisterna USA och Kina. De senaste åren hade dessa två nationer mötts tre gånger i både VM och OS turneringar. Det brukade vara jämna matcher och det var det även idag. De 90 185 som kommit till Rose Bowl fick se en mållös match och avgörandet fick ske på straffar. Alla tio straffar fick läggas och det var bara stackars Liu Ying som missade sin. USA tog därmed sitt andra världsmästerskap i fotboll på damsidan.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e juli.

Ada HEGERBERG blir 24 år

Ada Martine Stolsmo HEGERBERG är född 1995 i Molde, Norge
Anfallare
35 A-landslamper för Norge.

Klubbar som spelare:
 
Sunndal (2005-09),
Kolbotn (2010–11),
Stabæk (2012),
Turbine Potsdam (2013–14),
Olympique Lyonnais (2014–).

2018 vann hon Ballon d'Or. Hon har i landslaget bland annat tagit EM-silver, även om hon sedan 2017 bojkottar landsslagsspel.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e juli.

Mario GOMEZ blir 34 år

Mario GOMEZ García är född 1985 i Riedlingen, Västtyskland
Anfallare
57 U- och 74 A-landslamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
SV Unlingen (1990-98),
FV Bad Saulgau (1998-2000),
SSV Ulm 1846 (2000-01),
VfB Stuttgart (2001-09),
Bayern München (2009-13),
Fiorentina (2013-16),
Beşiktaş (2015-16 lån),
VfL Wolfsburg (2016-18),
VfB Stuttgart igen (2018-).

Han spelade VM 2010 och EM 2012 med Tyskland, men blev inte uttagen till VM-truppen 2014, detta då han var skadad under några månader och inte hittade sin form till dess.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e juli.

PARK Chu-young blir 34 år

PARK Chu-young (박주영) är född 1985 i Daegu, Sydkorea
Anfallare
56 U- och 68 A-landslamper för Sydkorea.

Klubbar som spelare:
Cheonggu High School (2001–03),
Zico Football Center (2002 lån)
Korea University (2004),
FC Seoul (2005–08),
Monaco (2008–11),
Arsenal (2011–14),
Celta Vigo (2012–13 lån),
Watford (2014 lån),
Al-Shabab (2014–15),
FC Seoul (2015–).

Han har spelat både VM 2006 och 2010.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e juli.

Mark GONZÁLEZ blir 35 år

Mark Dennis GONZÁLEZ Hoffmann är född 1984 i Durban, Sydafrika.
Anfallare
7 U- och 56 A-landskamper för Chile.

Klubbar som spelare:
SG Borken (1994-99),
Universidad Católica (1999-2004),
Albacete (2004-05),
Liverpool (2005-07),
Real Sociedad (2006 lån),
Real Betis (2007-09),
CSKA Moskva (2009-14),
Universidad Católica igen (2014-15),
SC Recife (2016),
Colo-Colo (2017),
Magallanes (2018-).

Copa America mästare 2016.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e juli.

Danny BOFFIN blir 54 år

Daniel "Danny" Edouward BOFFIN är född 1965 i Sint-Truiden, Belgien
Anfallare
53 A-landskamper för Belgien.

Klubbar som spelare:
Sint-Truiden (1975-87),
FC Liège (1987-91),
Anderlecht (1991-97),
Metz (1997-2000),
Sint-Truiden igen (2001-03),
Standard Liège (2004).

Lag som tränare:
Sint-Truiden (2011–12 anfallstränare)
Sint-Truiden (2012–13 undomstränare)
Tienen (2014–15 undomstränare)
Bolderberg (2017), 
Patro Eisden Maasmechelen (2017–18).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e juli.

Mats MAGNUSSON blir 56 år

Mats Tuve MAGNUSSON är född 1963 i Helsingborg
Anfallare
30 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (1973-81),
Malmö FF (1981-85),
Servette FC (1985-86),
Malmö FF igen (1986-87),
S.L. Benfica (1987-92),
Helsingborgs IF (1992-94).

Lag som tränare:
Helsingborgs IF (1994 ungdomstränare),
Helsingborgs IF (1995-99 assisterade tränare),
Kristianstads FF (2000-02),
Högaborgs BK (2003),
Arlövs BI (2010),
Trelleborgs FF (2014- ungdomstränare).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e juli.

Frank STAPLETON blir 63 år

Francis Anthony "Frank" STAPLETON är född 1956 i Dublin, Irland
Anfallare
71 landskamper för Irland.

Klubbar som spelare:
Arsenal (1972-81),
Manchester United (1981-87),
Ajax (1987),
Derby County (1987-88),
Le Havre (1988-89),
Blackburn Rovers (1989-91),
Aldershot (1991),
Huddersfield Town (1991),
Bradford City (1991-94),
Brighton & Hove Albion (1994-95). 

Lag som manager:
Bradford City (1991-94),
New England Revolution (1996),
Jordanien (2014-15 ass. tränare).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e juli.

Staffan TAPPER blir 71 år

Staffan Lars Anders TAPPER är född 1948 i Malmö
Mittfältare
36 A-landskamper för Sverige.

Klubb som spelare:
Malmö FF (1967 – 1979) 407 matcher.

VM i fotboll: 1974, 1978
Finalist i Europacupen 1979

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Gårdagens present från London, tröja nummer 652.
Mexiko bäst i Nordamerika.
Alla kvartsfinallagen i Afrika är klara.
Två 1-1 matcher i Allsvenskan var båda överraskande.


FOTBOLLSHISTORIA:
1867: Skottlands äldsta klubb, Queens Park FC bildas.
2001: Real Madrid sätter nytt transferrekord då de köper Zinedine Zidane.
2006: Italien blir världsmästare efter straffar, men mest kommer man ihåg Zidanes danska skalle på Materazzi.

FÖDDA:
Ashley, Gary, Gianluca, Steve, Torbjörn.

DAGENS TRÖJA

Med tanke på att den tredje stota finalen spelades natten till igår så har jag mästarnas tröja från VM 2014. Det var finalen i Gold Cup, alltså de Nord- och Mellanamerikanska mästerskapen. Är det inte USA så är det nästan alltid Mexiko som står som mästare. Finalen mellan just Mexiko och USA slutade 1-0 i år.

DAGENS BLOGG OM MÅNDAGEN DEN 8:e JULI 2019

Gårdagens present från London, tröja nummer 652.


Lite utanför fotbollen och lite med tillbringade jag måndagen med att vänta på det utlovade regnet. Det kom aldrig och det blev både hundpromenad, klippt gräsmattan, veckohandlat och startat på den fjärde boken om morden i Falsterbo av Olséni & Hansen ”Strandhotellet”. Vi hann även se klart den åttonde säsongen av Mord i Paradiset innan det var dags att hämta döttrarna som varit på weekendresa i London. Det var här fotbollen kom in. Med sig hade de tröja nummer 652, Chelseas nya förstatröja.
 

Mexiko bäst i Nordamerika.


Fotbollen som spelades var bland annat finalen i de Nordamerikanska mästerskapen. Gold Cup. Denna turnering spelas vart annat år och skulle inte samma lag vinna två gånger i rad så har man en direkt utslagningsmatch mellan de två segrarna om vilket land som ska få representera kontinenten på FIFA Confederations Cup. Den turnering som också kallas för-VM och går året innan VM, oftast i  det land som sedan ska hålla VM. I sedvanlig ordning så var det Mexiko som mötte USA i finalen. Trots att mästerskapet nästan alltid hålls i USA så var det Mexiko som i år drog det längsta strået. Det var en föga upphetsande final som slutade 1-0.
 

Alla kvartsfinallagen i Afrika är klara.


De sista kvartsfinalerna i Afrikanska mästerskapen blev klara. Madagaskar skulle få sin motståndare från matchen mellan Ghana och Tunisien. Det var en match som på förhand kunde gå hur som helst. Just därför slutade det 1-1 och straffar fick till sist avgöra. Av de tio straffarna missades bara en. Det var Ghana som missade så kvartsfinal två blir mellan Madagaskar och Tunisien. Kvartsfinal tre hade redan Algeriet som ena lag. Här var det segraren i matchen Mali och Elfenbenskusten som skulle bli Algeriets motståndare. Det blev endast ett mål i matchen och det gjorde Elfenbenskusten. Så det var det tippade laget som tog sig till kvartsfinal.
 

Två 1-1 matcher i Allsvenskan var båda överraskande.


Slutligen så fortsatte Allsvenskan med omgången som gjorde att alla lag spelat minst 14 matcher. Två matcher avslutade omgången. Båda slutade 1-1 och båda var något överraskande. Att Helsingborg skulle ta poäng i Borås mot Elfsborg hade inte många trott, men det gjorde de. Att Djurgården skulle tappa poäng borta mot bottenlaget Eskilstuna var det ingen som hade trott, men det gjorde de. Det betyder att Djurgården som tvåa tappade ytterligare två poäng till etta Malmö FF och skulle stockholmarna vinna nästa match är de fortfarande tre poäng efter.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e juli.

1867 äldsta klubben utanför England och Wales.

I Queens Park FCs historieberättelse står det från idag att: "Tonight at half past eight o'clock a number of gentlemen met at No. 3 Eglinton Terrace for the purpose of forming a football club." Klubben blev därmed Skottlands äldsta fotbollsklubb. Det dröjde ett år innan de mötte ett annat lag från Skottland, Thistle FC. Matchen slutade 2-0 till Queens Park. 1870 gick klubben med i Engelska FA och var i final i FA-cupen både 1884 och 1885, men förlorade båda finalerna till Blackburn Rovers. Queens Park FC spelar fortfarande och är med i Scottish League Two. Det är det enda amatörlaget i det skottska proffsligasystemet.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e juli.

2001: 76 miljoner Euro var nytt transferrekord
.

Vilken klubb kan kasta upp hur mycket pengar som helst? Jo, givetvis Real Madrid. Det var vad de gjorde idag. De betalade 76 miljoner Euro, som då var nytt rekordpris på en fotbollsspelare. Spelaren de ville ha och fick var Zinedine Zidane. Han utsågs till Världens bästa fotbollsspelare tre gånger (1998, 2000 och 2003). De två första gångerna han fick detta pris tillhörde han Juventus, men han hade även en ledande roll i Real Madrids framgångar och speciellt i Champions Leaguefinalen 2002. 2006 lämnade han klubben och fotbollen som spelare. Men han skulle koma tillbaka och 2016 vann han Champions League med Real Madrid som manager.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e juli.

2006 Italien tar sitt fjärde VM
 

Tyskland hade räknat med att spela final i VM idag 2006 på Olympiastadion i Berlin. Men de förlorade ju semifinalen till Italien. Därför var det Italien som Frankrike fick möta i finalen inför 69 000 åskådare. Matchen öppnade med en straff som Zinedine Zidane slog ribba in. Efter 19 minuter hade Italien kvitterat genom en lite ovan målskytt, nämligen Marco Materazzi. Därefter blev det inte fler mål utan matchen fick avgöras på straffar. David Trezeguet missade sin straff medan Italien gjorde mål på alla sina och så var Italien världsmästare i fotboll för fjärde gången.
 

Men finalen kommer man ihåg för något helt annat. Nämligen det som hände i 110:e minuten. De två målgörarna var inblandade och klumpigast var Zidane. Han hade fått höra trakasserier av Materazzi under hela matchen och tröttnade och skallade italienaren i bröstet. Detta var det sista Zidane gjorde som spelare på en fotbollsplan under en tävlingsmatch. Ett snöpligt slut för en stor fotbollsspelare.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juli.

Ashley YOUNG blir 34 år

Ashley Simon YOUNG är född 1985 i Stevenage, England.
Mittfältare
10 U- och 39 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Watford (1995-2007),
Aston Villa (2007-11),
Manchester United (2011-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juli.

Gary KELLY blir 45 år

Gary Oliver KELLY är född 1974 i Drogheda, Irland.
Försvarare
5 U- och 51 A-landskamper för Irland.

Klubbar som spelare:
Drogheda United (1989-90),
Home Farm (1990-91),
Leeds United (1991-2007) 430 matcher.

Han deltog bland annat i VM 1994 och VM 2002.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juli.

Gianluca VIALLI blir 55 år

Gianluca VIALLI född 1964 i Cremona, Italien
Anfallare
20 U- och 59 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Pizzighettone (1973-78),
Cremonese (1978-84),
Sampdoria (1984-92),
Juventus (1992-96),
Chelsea (1996-99). 

Lag som tränare:
Chelsea (1998-2000 spelande 1998-99),
Watford (2000-01).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juli.

Steve COPPELL blir 64 år

Stephen "Steve" James COPPELL är född 1955 i Liverpool, England.
Anfallare
1 U- och 42 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Tranmere Rovers (1973-75),
Manchester United (1975-83) 322 matcher. 

Lag som tränare:
Crystal Palace (1984-93),
Crystal Palace igen (1995-96)
Manchester City (1996),
Crystal Palace igen (1997-98),
Crystal Palace igen (1999-2000),
Brentford (2001-02),
Brighton & Hove Albion (2002-03),
Reading (2003-09),
Bristol City (2010),
Crawley Town (2012-13 director of football),
Portsmouth (2013-14 director of football),
Kerala Blasters (2016-17),
Jamshedpur (2017-18),
ATK (2018-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e juli.

Torbjörn NILSSON blir 65 år

Torbjörn Anders NILSSON är född 1954 i Västerås, Västmanland
28 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Jonsereds IF (1965-73),
IFK Göteborg (1974-76),
PSV Eindhoven (1976-77),
IFK Göteborg igen (1977-82),
FC Kaiserslautern (1982-84),
IFK Göteborg ännu en gång (1984-86),
Jonsereds IF igen (1988-89). 

Lag som tränare:
Jonsereds IF (1988-90),
Örgryte IS (1991-93),
IK Oddevold (1994-95),
Västra Frölunda IF (1997-99),
BK Häcken (2001),
Sverige U21 (2002-04),
Kopparbergs/Göteborg FC (2008-13),
Utsiktens BK (2014),
IFK Göteborg (2017 assisterande).

1982 blev han UEFA-cupmästare med IFK Göteborg och samma år vann han Guldbollen.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Rätt som det regnade så kom det en skur!
Visst var det favoriten USA som blev världsmästare.
Åtta mål i en Allsvensk match är helt OK.
En överraskning och en favorit vidare i Afrika.
Brasilien ledde i paus.

Brasiliens nionde mästerskapstitel.
Är Richarlison korkad och oförskämd?
Liverpools nya blev nummer 651.


FOTBOLLSHISTORIA:
1990: Västtyskland vinner VM-historiens tråkigaste final.
1991: Sextonårige Beckham skriver på för Manchester United.
2006: Tyskland vinner bronsmatchen i hemma-VM.
2014: Tyskland utklassar värdlandet.

FÖDDA:

Son, Virgil, Juan, Robbie, Magnus.

DAGENS TRÖJA

Det fanns en del vinnande lag igår att välja tröjor från. För mig fanns det bara ett. Jag har ingen tröja av de två som vann i Afrikanska mästerskapen, och jag har bara en USA-tröja som är i tvåtten, så det blev inte damernas världsmästare. Jag har heller ingen Peru-tröja så det var tur att Brasilien vann Copa America över Peru med 3-1. Då kan jag ha denna VM-tröja från 2006 idag.

DAGENS BLOGG OM SÖNDAGEN DEN 7:e JULI 2019

Rätt som det regnade så kom det en skur!


Jag tror dagens ordspråk passar bra in på vad som gjordes igår. Promenader med hundarna, golfbanan eller annan uteverksamhet var det inte tal om. Det var lite som man brukade säga där jag kom ifrån när jag var liten: ”Rätt som det regnade så kom det en skur!”. Så det fick bli läsning av ”Pappas pojke” av Emelie Schepp som jag blev klar med, och jag ser redan fram mot femman i serien. Därefter blev väntan på att gårdagens två finaler skulle starta. Först VM-final mellan USA och Nederländerna och sedan Sydamerikafinal mellan Brasilien och Peru.
 

Visst var det favoriten USA som blev världsmästare.


Jag var inte klar med min bok förrän en stund in på andra halvlek i VM-finalen mellan USA och Nederländerna. Att jag inte kastade mig framför TVn klockan fem berodde till viss del på att jag var ganska övertygad om att USA skulle leka hem denna final. Det hade de inte gjort målmässigt då jag kom in. 0-0 stod det och det dröjde inte länge förrän domaren tog ett totalt felaktigt beslut då hon gav USA en hörna som egentligen skulle vara inspark. Fast här tog VAR vid och istället ändrades domslutet till straff. Kanske berodde det på att jag som europé höll på  Nederländerna, men beslutet att döma straff kan diskuteras. Efter 1-0 på straff så spädde USA på till 2-0 och de tog sitt fjärde VM. De har vunnit hälften av alla dam-VM som spelats. Fast om man ser till antal skott på mål som USA vinner med 9-1 så var det en rättvis seger.
 

Åtta mål i en Allsvensk match är helt OK.


Innan nästa TV-fotboll så kollade jag in Allsvenskan. Alltså resultaten, fast matchen Hammarby mot Falkenberg skulle jag ju kunnat se med tanke på att det blev mål i den matchen. Visserligen inte särskilt spännande, men trots det åtta mål. 6-2 till Hammarby blev det. Alltså seger till ett Stockholmslag. Göteborgslaget gick det sämre för. BK Häcken förlorade till Norrköping med 1-2. Det betyder att Sveriges tionde stad Norrköping har klämt sig in bland de tre största som tidigare innehade de sex första platserna. Nu ligger Norrköping sexa, en plats före Hammarby.
 

En överraskning och en favorit vidare i Afrika.


Före finalen i Copa America så stack jag emellan med lite åttondelsfinaler i Africa Cup of Nations. Den första åttondelen var en liten sensation då Madagaskar slog ut Demokratiska Republiken Kongo. Det var helt rättvist efter 2-2 att Madagaskar vann straffläggningen. De satte sina fyra och då Kongo bara gjorde två mål på lika många straffar så var Madagaskar i kvartsfinal. Där får de möta Algeriet. De tog nämligen emot Guinea i sin åttondel. Här blev det favoritseger och det var aldrig något snack. 3-0 slutade det.
 

Brasilien ledde i paus.


Då vi passade på att titta på avsnitt fem och sex i åttonde säsongen av ”Mord i Paradiset” så kom jag in i Copa Americafinalen då Brasilien ledde med 1-0. Brasilien var ju favoriter mot Peru. Båda har vunnit turneringen tidigare. Peru har två segrar. Den senaste 1975, medan Brasilien har åtta segrar och senast var 2007. En straff som var så klar att det var löjligt att uppta tid med att VAR-granska det gjorde att ställningen blev 1-1. På övertiden i första halvlek återställde Gabriel Jesus ordningen genom att göra ett snyggt mål till ställningen 2-1.
 

Brasiliens nionde mästerskapstitel.


Andra halvlek är det givetvis Peru som letar kvittering. Detta klarar de av ganska bra utan att få in något mål ända till minut 70. Då får Gabriel Jesus sin andra varning och blir utvisad. Med en man mer händer något märkligt med Peru. De har inte en enda målchans, och de börjar spela osedvanligt hårt och drar på sig frispark efter frispark. Detta utnyttjar de brasilianska spelarna till att ligga ner lite extra. Till sist gör Peru helt onödiga tacklingar i eget straffområde. Richarlison sätter straffen och Brasilien blir mästare med 3-1 i finalen.
 

Är Richarlison korkad och oförskämd?


Jag vet inte varför Richarlison tycker att det är helt okay att bli varnad? Det är inte första gången jag skriver om hans helt oförklarliga målfirande genom att dra av sig tröjan. Alla vet att detta är en säker varning. Sedan tycker jag att det är samma som att vanära en nationsflagga genom att trampa på den, då man sliter av sig matchtröjan som är den yttersta symbolen för det lag man spelar för.
 

Liverpools nya blev nummer 651.


Avslutningsvis så lägger jag till min senaste tröja i samlingen som är nummer 651. Det är kommande säsongs förstatröja från Liverpool FC.

FOTBOLLSHISTORIA från den 8:e juli.

1990 Västtyskland – Argentina 1-0

På Olympiastadion i Rom hade det idag 1990 blivit dags för final i VM. Den stod mellan Västtyskland och Argentina. Båda lagen hade kommit hit från semifinaler som avgjordes på straffar. Västtyskland slog ut England och Argentina vann över hemmanationen Italien. Lite typiskt var det att även finalen avgjordes på straff, men det behövdes bara en. Den kom i 85:e minuten och det var Andreas Brehme som placerade in den till Västtysklands andra VM-titel. Denna final brukar klassas som den tråkigaste finalen i VM-historien. För Franz Beckenbauer blev den historisk. Han blev den andre personen som vunnit VM som både spelare och idag manager.
 

För Sverige blev det också en tråkig VM-tillställning. Det var det VM vi åkte ut i marschtakt 1-2, 1-2, 1-2. Mot Brasilien, Skottland och Costa Rica.

FOTBOLLSHISTORIA från den 8:e juli.

1991 Beckham blir Manchester Uniteds
 

Sexton år gammal skriver David Beckham idag 1991 kontrakt med Manchester United. Han ingick i det som kallades "Fergie's Fledglings" (Alex Fergusons spirande stjärnor). Ungdomarna plockades av Freguson och tränades till början av  Brian Kidd och Eric Harrison. I denna årskull ingick förutom David Beckham även Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Paul Scholes och Phil Neville.

FOTBOLLSHISTORIA från den 8:e juli.

2006 Sista matchen för Tyskland i VM vinner de.
 

Tyskland hade förlorat finalen för fyra år sedan mot Brasilien. Nu skulle de ta revansch på hemmaplan. Allt gick som på räls fram till semifinalen. Då chockade Italien de tyska spelarna med att vinna i förlängning med 2-0. Alltså blev värdlandets sista match dagens bronsmatch. Men här återställdes ordningen. Efter 0-0 i paus mot Portugal tog tyskarna över i andra och Bastian Schweinsteiger gjorde två mål innan Armando Teixeira Petit hjälpte till med ett portugisiskt självmål. Nuno Gomes reducerade till 3-1, men då återstod bara två minuter och Tyskland fick nöja sig med ett brons på hemmaplan.

FOTBOLLSHISTORIA från den 8:e juli.

2014 Brasilien - Tyskland 1-7.
 

Äntligen skulle Brasilien få vinna VM på hemmaplan. Hittils hade det gått enligt planerna även om det hade krävts förlängning och straffar i åttondelsfinalen mot Chile. Idag 2014 var det dags för semifinal och Brasilien stötte på sitt första motstånd av ett lag som skulle kunna räknas som jämbördigt i motstånd. Det var Tyskland. Semifinalen gick till historien som den största katastrofen för brasiliansk fotboll. Spelet gick helt i baklås och tyskarna utklassade värdlandet med 7-1. Inte nog med att tyskarna vann. Miroslav Klose fick vara med i startuppställningen och då han gjorde 2-0 var det hans 16:e VM-mål totalt. Det betydde att han var ensam skyttekung i VM, ett mål mer än brasilianaren Ronaldo på totalt 15 mål. 

Detta tog knäcken på Brasilien som även förlurade matchen om tredje pris. Där blev det "bara" 0-3 till Nederländerna. Tyskarna blev världsmästare men tvingares till förlängning innan de kunde vinna med 1-0 över Argentina.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e juli.

SON Heung-min blir 27 år

SON Heung-min (손흥민) är född 1992 i Chuncheon, Sydkorea.
Anfallare
28 U- och 81 A-landskamper för Sydkorea.

Klubbar som spelare:
FC Seoul (2004-08),
Hamburger SV (2008–13),
Bayer Leverkusen (2013–15),
Tottenham Hotspur (2015–).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e juli.

Virgil van DIJK blir 28 år

Virgil van DIJK är född 1991 i Breda, Nederländerna.
Försvarave
4 U- och 28 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Willem II (2002–10),
Groningen (2010–13),
Celtic (2013–15),
Southampton (2015–18),
Liverpool (2018–).

Övergångssumman från Southampton till Liverpool på 75 miljoner pund gjorde holländaren till värdens dyraste försvarsspelare någonsin.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e juli.

Juan PAREDES blir 32 år

Juan Carlos PAREDES Reasco är född 1987 i Esmeraldas, Ecuador.
Anfallare
76 A-landskamper för Ecuador.

Klubbar som spelare:
Huracán SC (2004-06),
Barcelona SC (2006-07),
Deportivo Cuenca (2007-10),
Rocafuerte (2008 lån),
Deportivo Quito (2010-13),
Barcelona SC igen (2013-14),
Granada (2014),
Watford (2014-17),
Olympiakos (2017 lån),
Emelec (2017-).

Vid VM i Brasilien 2014spelade han alla minuter i Ecuadors tre matcher.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e juli.

Robbie KEANE blir 39 år

Robert David "Robbie" KEANE är född 1980 i Tallaght, Irland.
Anfallare
15 U- och 146 A-landskamper för Irland.

Klubbar som spelare:
Fettercairn YFC (1986–90),
Crumlin United (1990–96),
Wolverhampton Wanderers (1996-99),
Coventry City (1999-2000),
Inter Milan (2000-01),
Leeds United (2000-01 lån)
Leeds United (2001-02),
Tottenham Hotspur (2002-08),
Liverpool (2008-09),
Tottenham Hotspur igen (2009-11),
Celtic (2010 lån),
West Ham United (2011 lån),
Los Angeles Galaxy (2011-16),
Aston Villa (2012 lån)
ATK (Indien) (2017-18).

Lag som tränare:
ATK (Indien) (2018 spelande).
Irlands landslag (2018- assisterande),
Middlesbrough (2019- assisterande).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e juli.

Magnus ERLINGMARK blir 51 år

Per Magnus ERLINGMARK är född 1968 i Jönköping, Småland.
Försvarare
37 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
BK Forward (1978-88),
Örebro SK (1989-92),
IFK Göteborg (1993-2004),
BK Häcken (2005).

Han var en i truppen i laget som tog VM-brons 1994 i USA, där han endast spelade en minut mot Ryssland.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »