MAJ

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21  
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

7:e maj

VIP födda den 7:e maj

Några andra som också är födda den 7:e maj
.

1916 – Tore Wretman, svensk hovtraktör (död 2003)
1927 – Elisabeth Söderström, svensk operasångare (sopran) (död 2009)
1831 – Ingvar Wixell, svensk operasångare (baryton) (död 2011)
1945 – Ewert Ljusberg, svensk trubadur, vissångare och underhållningsartist, republiken Jamtlands president 1989–
1965 – Gigi Hamilton, svensk sångare, medlem i gruppen Style
1968 – Eagle-Eye Cherry, svensk-amerikansk sångare

Några händelser som inträffat den 7:e maj

 


SLOTTET TRE KRONOR BRINNER


1697 – En eldsvåda utbryter på vinden ovanför rikssalen på slottet Tre Kronor i Stockholm, vilket leder till att hela slottet brinner ner. Liket efter Karl XI, som har avlidit en månad tidigare, räddas undan lågorna, men större delen av riksarkivet och kungliga biblioteket förstörs. Orsaken till branden blir aldrig fastslagen, men i februari året därpå döms knekten Mattias Hansson och hans överordnade, brandmästare Sven Lindberg till döden, medan knekten Anders Andersson döms till fem gatlopp. Dödsdomarna mildras dock till sju gatlopp och sex års fästning, men den gamle Sven Lindberg dör under gatloppen. Tillsammans med kungens död och det faktum att den unge Karl XII tappar kronan vid sin kröning hösten samma år ses branden som ett omen om dåliga tider.
___________________________________________________________________________________________

VULKANUTBROTT UTPLÅNAR ETT FOLKSLAG


1902 – Vulkanen Soufrière på den karibiska ön Saint Vincent får ett utbrott, varvid 1 680 personer omkommer. Då de flesta är cariber leder detta till att caribkulturen utplånas. Dagen därpå får vulkanen Montagne Pelée på den närbelägna ön Martinique dessutom ett utbrott, som leder till över 30 000 människors död.

______________________________________________________________________________________________________

PASSAGERARFARTYGET LUSITANIA SJUNKER


1915 – Den brittiska passagerarångaren RMS Lusitania blir torpederad av en tysk ubåt vid Old Head of Kinsale utanför den irländska kusten och sjunker på 18 minuter, varvid 1 198 av de 1 959 personer som finns ombord omkommer. Vid det efterföljande förhöret frikänns fartygets befälhavare, kapten William Thomas Turner, från samtliga åtalspunkter, men går med på att ange att fartyget träffades av två eller tre torpeder, istället för en, som både han och den tyske ubåtskaptenen Walter Schwieger noterade vid själva förlisningen. Orsaken till detta är att man vill dölja, att fartyget, förutom passagerare, fraktade ammunition och därmed var legitimt mål för tyska ubåtar. Eftersom 124 av de omkomna var amerikaner leder sänkningen till, att kravet på att USA ska inträda i det pågående första världskriget för första gången förs fram offentligt. Det dröjer dock till 1917, innan detta sker, sedan Tyskland har återupptagit ubåtskriget – den här gången nöjer sig den amerikanske presidenten Woodrow Wilson med att avlägga en officiell protest till Tyskland.
___________________________________________________________________________________________

DÖDSSTRAFF I SVERIGE AVSKAFFAS


1921 – Den svenska riksdagen beslutar att dödsstraffet ska avskaffas i den civila strafflagen från och med 30 juni 1921, vilket innebär, att inget brott kan leda till dödsstraff i fredstid. Dödsstraffet i krigstid finns dock kvar fram till 1972.
___________________________________________________________________________________________

ANDRA VÄRLDSKRIGET I EUROPA ÄR SLUT


1945 – Den tyske generalstabschefen Alfred Jodl undertecknar Tysklands ovillkorliga kapitulation i den allierade överbefälhavaren Dwight D. Eisenhowers högkvarter i Reims i norra Frankrike klockan 02.41 på morgonen. Därmed är andra världskriget över i Europa och stridigheterna ska upphöra senast vid midnatt. Dagen därpå proklameras därför som Seger i Europa-dagen, men det dröjer ytterligare fyra månader, innan kriget är helt över, då stridigheterna fortsätter i Asien till 2 september.
___________________________________________________________________________________________

SONY GRUNDAS


1946 – Det japanska teknikföretaget Tokyo Tsushin Kogyo Kaisha grundas i Tokyo och dess första konsumentprodukt blir en riskokare. 1958 byter företaget namn till Sony Corporation och är idag ett av världens största teknik- och elektronikföretag.