MAJ

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21  
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

22:a maj

VIP födda den 22:a maj

Några andra som också är födda den 22:a maj
.

1859 – Arthur Conan Doyle, brittisk författare, mest känd för detektiven Sherlock Holmes (död 1930)
1907 – Laurence Olivier, brittisk skådespelare och regissör (död 1989)
1943 – Percy Nilsson, svensk affärsman och idrottsledare
1959 – Morrissey, brittisk sångare, tidigare vokalist i indiepop-bandet The Smiths

Några händelser som inträffat den 22:a maj

 

SLAGET VID GRANIKOS


334 f. Kr. – Den makedoniske kungen Alexander den store och hans här vinner en stor seger över perserna, under den grekiske legosoldaten Memnons befäl, i slaget vid Granikos nära Marmarasjön. Ett stort antal av den persiske kungen Dareios III:s grekiska legosoldater blir massakrerade, medan omkring 2 000 överlevande skickas tillbaka till Makedonien som fångar.
_______________
______________________________________________________________________________________

ROSORNAS KRIG INLEDS


1455 – Under ledning av hertig Rikard av York och Richard Neville besegrar en yorkisk här en lancastrisk armé, ledd av Edmund Beaufort i det första slaget vid St Albans. Detta blir inledningen på det engelska inbördeskrig, som kommer att vara i 30 år (till 1485) och gå till historien som Rosornas krig (efter de stridande ätterna York och Lancasters sköldmärken, en vit respektive röd ros). För Yorksidan blir slaget en stor framgång, eftersom de lyckas tillfångata Englands lancastriske kung Henrik VI, som man gör uppror emot, och därmed lyckas återfå en del politisk makt. Dessutom stupar flera av både hertig Rikards och Nevilles rivaler och fiender i slaget.
___________________________________________________________________________________________

KRISTIANSTAD ANLÄGGS


1614 – Den danske kungen Kristian IV låter anlägga en ny stad i nordöstra Skåne, vilken får namnet Kristianstad efter honom själv. Staden är tänkt att bli en ersättning för det intilliggande , som svenskarna har bränt ner under det nyligen avslutade Kalmarkriget. Det dröjer dock till 1622, innan Kristianstad får formellt stadsprivilegium.
___________________________________________________________________________________________

FÖRSTA ÅNGFARTYGET SOM KORSAR ATLANTEN STARTAR SIN RESA


1819 – Det året innan sjösatta amerikanska kombinerade segelfartyget och hjulångaren SS Savannah lämnar hamnen i Savannah i Georgia för seglats mot Storbritannien. Avresan har blivit två dagar försenad, men när hon den 20 juni angör Liverpool har hon blivit historisk, då hon är det första ångfartyg, som har korsat Atlanten (även om det mesta av resan har gått med segel). Den 9 augusti kommer hon till Helsingör i Danmark och den 14 till den svenska huvudstaden Stockholm och blir därmed även det första ångfartyget i Östersjön. Trots dessa historiska rekord blir hon ingen kommersiell framgång och redan 1821 förliser hon vid Long Island utanför New York.
___________________________________________________________________________________________

STÅLPAKTEN BILDAS


1939 – Det nazistiska Tyskland och det fascistiska Italien undertecknar den så kallade Stålpakten, genom vilken de båda länderna förbinder sig att samarbeta internationellt och att ställa upp på varandras sida i händelse av krig. Eftersom Tyskland inte har informerat Italien om sitt anfall på Polen den 1 september samma år och italienarna inte är färdigrustade för krig, förklarar sig Italien vara ”icke krigförande part” när andra världskriget på så vis utbryter.

___________________________________________________________________________________________
CEYLON BLIR SRI LANKA


1972 – Ö-nationen Ceylon, utanför Indiens kust, antar en ny författning och byter samtidigt namn till Sri Lanka. Dessutom blir landet samtidigt medlem av det brittiska samväldet, 24 år efter självständigheten från Storbritannien 1948.

______________________________________________________________________________________________________

ETT GEMENSAMT JEMEN BILDAS


1990 – De båda republikerna Nord- och Sydjemen på arabiska halvön går i union och bildar det förenade Jemen. Landets förste president blir den då nordjemenitiske presidenten Ali Abdullah Saleh.
___________________________________________________________________________________________

JOHNNY CARSON PENSIONERAR SIG


1992 – Den amerikanske skådespelaren och komikern Johnny Carson leder sitt sista avsnitt av den klassiska pratshowen The Tonight Show, som han har varit programledare för sedan 1962. När han nu pensionerar sig har tv-bolaget NBC lovat Carsons gode vän David Letterman att överta programledarskapet för showen, men det går istället till Jay Leno. Letterman inleder därför en egen pratshow på den konkurrerande kanalen CBS.