MAJ

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21  
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

14:e maj

VIP födda den 14:e maj

Några andra som också är födda den 14:e maj
.

1926 – Eric Morecambe, brittisk komiker, den ene av komikerduon Morecambe & Wise (död 1984)
1929 – Åke Ortmark, svensk journalist, redaktör, författare och tv-programledare
1936 – Bobby Darin,  amerikansk sångare och skådespelare. (död 1973)
1937 – Göran Tunström, svensk författare (död 2000)
1962 – Wolfgang Priklopil, österrikisk kidnappare (död 2006)
1966 – Marie-Helene Westin, svensk längdskidåkare med smeknamnet Billan
1971 – Sofia Coppola, amerikansk regissör, manusförfattare och skådespelare
1984 – Mark Zuckerberg, amerikansk IT-entreprenör, grundare av Facebook
1984 – Olly Murs, brittisk sångare, låtskrivare och programledaresom började sin karriär i tv-programmet X Factor.

Några händelser som inträffat den 14:e maj

 

HENRIK IV MÖRDAS AV RAVAILLAC


1610 – Den franske kungen Henrik IV blir mördad i Paris, då den sinnesförvirrade katolske fanatikern François Ravaillac klockan fyra på morgonen hoppar upp på kungens vagn och dödar honom med två knivhugg. Ravaillac grips omedelbart och avrättas den 27 maj genom hängning, dragning och fyrdelning (en tortyr- och avrättningsmetod reserverad för kungamördare). Samma dag som Henrik blir mördad efterträds han som kung av Frankrike av sin sonLudvig XIII.

______________________________________________________________________________________________________

SOLKUNGEN STARTAR SIN 72 ÅR LÅNGA REGENTPERIOD


1643 – Vid den franske kungen Ludvig XIII:s död (på årsdagen av hans trontillträde 1610) efterträds han som kung av Frankrike av sin fyraårige son Ludvig XIV. Denne kommer att sitta på tronen till sin död 1715 och denna period på 72 år blir den hittills längsta regentperioden i Europas historia. Ludvig blir under sin regeringstid känd som ”Solkungen”.
___________________________________________________________________________________________

JENNER UTFÖR VÄRLDENS FÖRSTA VACCINATION


1796 – Den brittiske läkaren Edward Jenner lyckas utföra världens första vaccination, genom att inympa den för människor ofarliga sjukdomen kokoppor på en pojke vid namn Phipps. Jenner har nämligen upptäckt, att mjölkerskor, som har smittats av sjukdomen av de kor de mjölkar, sedan har blivit immuna mot den mycket farliga sjukdomen smittkoppor och genom att ge en person den ofarliga sjukdomen hoppas Jenner göra personen immun mot den farligare sjukdomen. När han några veckor senare försöker inympa smittkoppor på pojken har experimentet lyckats, då pojken har utvecklat immunitet och inte drabbas av sjukdomen. Vaccination (ett ord Jenner skapar från latinets ord för ko, vacca) börjar inom några år utföras på barn över stora delar av Europa.
___________________________________________________________________________________________

1800-TALETS MEST UPPMÄRKSAMMADE RÄTTEGÅNG


1856 – En rättegång inleds mot den brittiske läkaren William Palmer och blir en av 1800-talets mest uppmärksammade. Palmer står anklagad för att ha mördat minst 14 personer genom att förgifta dem med stryknin. Då han befinns skyldig till morden döms han till döden och avrättas genom hängning en månad senare.
___________________________________________________________________________________________

SKOTTEN I ÅDALEN


1931 – En grupp strejkande arbetare tågar mot Lunde (se bild) utanför Kramfors, för att protestera mot att strejkbrytare har satts in för att ersätta dem och utföra deras arbetsuppgifter. Tillkallad militär försöker stoppa demonstrationståget, men när arbetarna vägrar stanna öppnar militären eld mot dem. Fyra demonstranter och en kvinna bland åskådarna skjuts ihjäl och händelsen, som går till historien som Ådalshändelserna, blir en uppmärksammad nyhet i hela Sverige. Det hela leder till, att en ny lag införs, genom vilken militär förbjuds sättas in mot civilbefolkningen. I framtiden får endast polisen ingripa mot medborgarna.

___________________________________________________________________________________________WARSZAWAPAKTEN BILDAS


1955 – Representanter för åtta kommunistiska stater inom Östblocket (Albanien, Bulgarien, Polen, Rumänien, Sovjetunionen, Tjeckoslovakien, Ungern och Östtyskland) undertecknar i den polska huvudstaden Warszawa ett fördrag, genom vilket länderna bildar en försvarspakt (som kommer att kallas Warszawapakten). Detta är en reaktion från Östblocket mot att de västallierade 1949 har bildat försvarspakten Nato och att Västtyskland den 5 maj har blivit helt självständigt och blivit medlem av den Västeuropeiska unionen.
___________________________________________________________________________________________

TECKENSPRÅK BLIR ERKÄNT MINORITETSSPRÅK I SVERIGE
 

1981 – Den svenska riksdagen erkänner att teckenspråk är förstaspråk för döva personer i Sverige. Därmed får de samma rättigheter att använda detta språk som andra som talar erkända minoritetsspråk.