MAJ

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21  
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

13:e maj

VIP födda den 13:e maj

Några andra som också är födda den 13:e maj
.

1933 – Carl Anton Axelsson, svensk viskompositör, sångtextförfattare, konstnär och artist
1941 – Ritchie Valens, amerikansk rocksångare (död 1959)
1983 – Yaya Touré,  ivoriansk fotbollsspelare 
1986 – Robert Pattinson, brittisk skådespelare, fotomodell och musiker
1986 – Alexander Rybak, norsk musiker och kompositör
1993 – Romelu Lukaku, belgisk fotbollsspelare

Några händelser som inträffat den 13:e maj

 

FREDEN I HALMSTAD


1450 – Sverige och Danmark i sluter fred i Halmstad, vilken avgör den svensk-danska kampen om Norge i dansk favör. Härigenom avsäger sig den svenske kungen Karl Knutsson sina anspråk på den norska kronan till förmån för den danske kungen Kristian I och Kalmarunionen ombildas, genom att Kristian alltså även blir norsk kung, medan den tidigare norske riksföreståndaren Sigurd Jonsson får titeln rikets föreståndare i konungens frånvaro och troligen behåller denna titel till sin död 1452.

______________________________________________________________________________________________________

BRASILIEN ERKÄNNS AV PORTUGAL


1825 – Portugal erkänner Brasilien som självständig stat. Erkännandet kommer tre år efter att Brasilien har brutit sig ur Förenade kungariket Portugal, Brasilien och Algarve.
___________________________________________________________________________________________

FÖRSTA GIRO D´ITALIA STARTAR


1909 – Den första upplagan av det italienska cykelloppet Giro d’Italia inleds och pågår till den 30 maj. Start och mål är i den norditalienska staden Milano och sträckan på åtta etapper är 245 mil, den hittills kortaste sträckan i tävlingens historia. Samtliga 127 deltagare är italienare, med undantag av 4 fransmän, varav 49 stycken tar sig runt hela sträckan. Den professionelle tävlingscyklisten Luigi Ganna blir den förste vinnaren och det dröjer till 1951, innan tävlingen vinns av en icke-italienare.
___________________________________________________________________________________________

JUNGFRU MARIA I FATIMA


1917 – De tre katolska barnen Lúcia dos Santos samt Jacinta och Francisco Marto i den portugisiska staden Fátima säger sig ha fått den första av sex uppenbarelser av Jungfru Maria, som sedan uppenbarar sig den trettonde dagen i månaden under de följande sex månaderna. Då katolska kyrkan erkänner uppenbarelserna som mirakler firas Jungfru Maria varje år denna dag som Vår Fru av Fátima.
___________________________________________________________________________________________

CHURCHILL "BLOD, SVETT OCH TÅRAR"


1940 – Tre dagar efter sitt tillträde som brittisk premiärminister håller Winston Churchill det första av tre sedermera berömda tal till det brittiska underhuset under slaget om Frankrike under andra världskriget. I talet, som handlar om den rådande krigssituationen, förklarar han, att han, för att man ska kunna vinna kriget, inte kan erbjuda något annat till det brittiska folket än ”blod, slit, tårar och svett” (engelska: ”blood, toil, tears and sweat”). Även om uttrycket myntades första gången 1849 av den italienske frihetskämpen Giuseppe Garibaldi är det Churchill, som har gjort det mest berömt, även om hans citat sedermera har förvanskats till ”blod, svett och tårar” (engelska: ”blood, sweat and tears”).

___________________________________________________________________________________________ANDRA VÄRLDSKRIGETS STRIDER I NORDAFRIKA AVSLUTAS


1943 – Den tyska Afrikakåren och de italienska trupperna kapitulerar under general Erwin Rommels ledning till de allierade brittisk-amerikanska trupperna, ledda av Bernard Montgomery. Därmed är andra världskrigets strider i Nordafrika över och två månader senare kan de allierade inleda invasionen av Italien, genom att landstiga på Sicilien.
___________________________________________________________________________________________

PÅVEN JOHANNES PAULUS II UTSÄTTS FÖR MORDFÖRSÖK
 

1981 – Påven Johannes Paulus II blir på Petersplatsen i Vatikanstaten utsatt för ett mordförsök av turkiske Mehmet Ali Ağca. Påven räddas till livet, trots svåra inre skador, och anser själv, att han blir räddad av Vår Fru av Fátima, eftersom mordförsöket sker på hennes festdag. Mehmet Ali Ağca grips omedelbart och döms till livstids fängelse i Italien, men påven besöker honom i fängelset och förlåter honom 1983 och 2000 blir han benådad och utvisad till Turkiet.