MAJ

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21  
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

12:e maj

VIP födda den 12:e maj

Några andra som också är födda den 12:e maj
.

1665 – Magnus Stenbock, svensk greve och general (död 1717)
1820 – Florence Nightingale, brittisk sjuksköterska, känd för sina insatser under Krimkriget och som grundare av det moderna sjuksköterskeyrket (död 1910)
1828 – Dante Gabriel Rossetti, brittisk målare och poet (död 1882)
1912 – Henry Kälarne, svensk friidrottare (död 2001)
1942 – Susan Hampshire, brittisk skådespelare
1958 – Eric Singer, amerikansk trumslagare, medlem i gruppen Kiss
1978 – Malin Åkerman, svensk-kanadensisk skådespelare och fotomodell
2003 – Madeleine McCann, brittisk flicka, försvunnen sedan 2007

Några händelser som inträffat den 12e maj

 

SISTA SVENSKA KUNGEN KRÖNS


1873 – Oscar II kröns till Sveriges kung i Storkyrkan i Stockholm. Detta blir sista gången en svensk regent kröns, då hans efterträdare Gustaf V väljer att avstå från kröning, vilket sedan blir tradition.

______________________________________________________________________________________________________

SVEABORG LÄMNAS TILLBAKA TILL FINLAND


1918 – Ett halvår efter utbrottet av ryska revolutionen i november och Finlands självständighetsförklaring från Ryssland i december 1917 utrymmer ryssarna fästningen Sveaborg vid inloppet till Helsingfors och överlämnar fästningen till Finland. På finska döps fästningen snart om till Suomenlinna (Finlands borg).
___________________________________________________________________________________________

FÖRST ÖVER NORDPOLEN


1926 – Den italienske luftskeppspionjären Umberto Nobile flyger tillsammans med den norske polarforskaren Roald Amundsen över nordpolen med luftskeppet Norge. Detta blir den första verifierade flygningen över polen, då den amerikanska flygarduon Richard Byrds och Floyd Bennetts hävdade flygning tre dagar tidigare troligtvis är ett falsarium.
___________________________________________________________________________________________

BLOCKAD AV VÄSTBERLIN UPPHÄVS


1949 – Sovjetunionen upphäver den blockad av Västberlin, som har pågått sedan 24 juni året innan. Genom att skära av de västallierades delar av Berlin från omvärlden har sovjetledningen hoppats att de ska ge upp dem och överlåta hela staden till Sovjet (Östberlin är redan i sovjetiska händer). Detta har dock inte fungerat, eftersom de allierade har tillåtits flyga in förnödenheter till västberlinarna och på så vis har lyckats försörja dem. Senare samma år bildar de allierade staten Västtyskland av sina ockupationszoner i västra Tyskland, vilket Sovjet besvarar genom att bilda Östtyskland av sin ockupationszon. Västberlin förblir i de allierades händer och kommer därmed att bli en del av Västtyskland – trots att det ligger djupt inne i Östtyskland.
___________________________________________________________________________________________

POSTNUMMER INFÖRS I SVERIGE


1968 – För att förenkla den svenska postsorteringen införs från och med denna dag ett system med postnummer i Sverige. Fram till dess har posten sorterats efter ort, vilket har inneburit, att postsorterarna har varit tvungna att lära sig samtliga postorter i hela landet. Med det nya systemet får olika områden istället olika nummer, som är högre ju längre norrut orten ligger (med undantag för Stockholm, vars postnummer inleds med 1).

___________________________________________________________________________________________ALMSTRIDEN I STOCKHOLM AVSLUTAS


1971 – Den så kallade Almstriden i Kungsträdgården i Stockholm avslutas. Då det har beslutats att 13 almar i området, vilka är över 100 år gamla, ska sågas ner för att ge plats åt en tunnelbaneuppgång, har tusentals stockholmare i en veckas tid kraftigt demonstrerat mot detta och organisationen Alternativ stad har till och med ordnat aktioner, där man bland annat har sovit uppe i almarna, för att förhindra nersågningen. Efter att det även har utbrutit kravaller mellan protestanter och polis beslutar man denna dag, att almarna ska få stå kvar, vilket de gör än idag (2014).
___________________________________________________________________________________________

GIORGIANA MASI DÖDAS AV POLIS I ITALIEN
 

1977 – Den 19-åriga Giorgiana Masi blir ihjälskjuten av polis under en demonstration i den italienska huvudstaden Rom, där kvinnor demonstrerar för en ny och friare abortlag i Italien. Masi ses därefter som en martyr för den italienska kampen för ökad jämställdhet.