1:a juni

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldagar:
Samoa (till minne av självständigheten från Nya Zeeland 1962)

FN-dagar:
Mjölkens dag (sedan 2000; för att uppmärksamma mjölkens roll för folkhälsan)

Övriga:
Mobilfria dagen (instiftad av Mossenmarkska ljudfonden 2002 för att öka medvetenheten om den moderna ljudmiljön)

VIP födda den 1:a juni

Några andra som också är födda den 1:a juni
.

1857 – Joseph Pujol, fransk underhållningsartist med artistnamnet Le Pétomane (död 1945). Han besatt en fenomenal förmåga att kunna släppa väder.
1907 – Frank Whittle, brittisk flygofficer, provflygare och uppfinnare (död 1996). Uppfinnare av jetmotorn.
1940
 –
René Auberjonois, amerikansk skådespelare. Prästen i M.A.S.H.
1953 – Ebba Witt-Brattström, svensk litteraturvetare och feminist, professor vid Södertörns högskola
1982 – Justine Henin, belgisk tennisspelare.
1986 – Anna Haag, svensk längdskidåkare

Några händelser som inträffat den 1:a juni

 

REGALSKEPPET KRONAN SJUNKER


1676 – En dansk-nederländsk flotta på 42 fartyg, ledd av Niels Juel, besegrar en svensk eskader på 57 fartyg, under ledning av Lorentz Creutz den äldre i slaget vid Ölands södra udde. Det svenska flaggskeppet regalskeppet Kronan, bestyckat med 126 kanoner, exploderar och går till botten, sedan elden har utbrutit ombord och nått krutförrådet, varvid Creutz omkommer, tillsammans med 850 andra matroser. Det svenska nederlaget leder till att danskarna får herraväldet på haven och en månad senare (29 juni) kan inleda sin landstigning i Skåne (vid Råå fiskeläge), för att återta de östdanska provinserna (Skåne, Halland och Blekinge), som gick förlorade till Sverige vid freden i Roskilde 1658.
___________________________________________________________________________________________


CNN STARTAR SINA SÄNDNINGAR


1980 – Den amerikanska nyhets-tv-kanalen CNN lanseras av mediemogulen Ted Turner och inleder sina sändningar klockan 17.00 (amerikansk östkusttid). Det blir den första tv-kanalen i världen, som sänder dygnet runt och dessutom den första amerikanska kanalen, som enbart sänder nyheter. Idag (2014) är det den största nyhetskanalen i världen.
___________________________________________________________________________________________

 

ÅTTA PERSONER I NEPALESISKA KUNGAFAMILJEN MÖRDAS


2001 – Den nepalesiske kronprinsen Dipendra dödar åtta personer inom den nepalesiska kungafamiljen, inklusive sina föräldrar, kung Birendra och drottning Aishwarya, innan han även skjuter sig själv och hamnar i koma. Anledningen till skottdramat är att kronprinsen har avvisats från en fest, eftersom han uppträtt illa, då han är berusad. Eftersom kung Birendra dödas i händelsen blir den ännu levande kronprins Dipendra formellt Nepals kung. Han avlider dock själv av sina skador den 4 juni, utan att ha vaknat upp ur sin koma. Han efterträds av sin farbror Gyanendra, som blir Nepals kung fram till 2008, då monarkin avskaffas.

______________________________________________________________________________________________________


RÖKFÖRBUD PÅ RESTAURANGER I SVERIGE
 

2005 – En lag om rökförbud på restauranger och nöjeslokaler träder i kraft i Sverige, vilket därmed kraftigt begränsar offentlig rökning i landet. En majoritet av svenskarna är emellertid för förbudet och som en följd av detta ökar snusandet istället. Sverige är också det enda land som har nått EU:s mål om att mindre än 20 % av den vuxna befolkningen ska röka (2010 röker endast 17 % av svenska män).