Några av de första tröjorna Några av de första tröjorna

Perioden innan samlandet kom igång på allvar.

 

Mitt intresse för fotbollströjor kommer från tidig barndom. Fast då var fotbollströjorna symboliserade av nationsflaggor. Att lära sig alla världens nationers flaggor var min första mani. Sambandet mellan nationsflaggor och fotbollströjor är de skarpa tydliga färgerna som finns på båda. Dessa färger har alltid fascinerat mig. Då tipsextra startade 1969 och jag åkte runt till släkt och vänner som ägde en färg-TV fick jag se hur dräkterna verkligen såg ut.

 

Det som gjorde att jag slapp fara runt till grannar och släktingar ska jag tacka Wolverhampton och Coventry för. Jag var hos vår granne som nyligen införskaffat en färg-TV. Min käre fader, som inte missade en Tipsextramatch, satt hemma vid den svart-vita. Wolves orange tröjor, svarta byxor och orange strumpor såg i svart-vitt likadana ut som Coventrys ljusblå tröjor, svarta byxor och ljusblå strumpor. Då jag glad kom hem efter en jämn match med färgupplevelsen av dessa två lag på näthinnan, muttrade min far att det var omöjligt att veta vilket lag som var vilket. Nästa lördag hade vi en färg-TV, och jag kunde lugnt stanna hemma och börja planera för brevskrivande till alla engelska klubbar.

 

I realskolan i Ängelholm hade jag en klasskamrat som var inbiten filatelist. Av honom köpte jag mängder med brittiska frimärken. Dessa lade jag i mina försändelser till engelska fotbollsklubbar. Då hade de fått svarsporto och jag kunde få svar på min förfrågan om klubbnål. Vissa klubbar skickade en klubbnål och lade samtidigt i en lista över vad de sålde i sin klubbshop.

 

Nu räckte inte kompisens frimärken, utan jag fick gå till posten och köpa postcheckar som jag skickade till olika klubbar. De äldsta tröjorna i min samling kommer från denna period i skiftningen mellan 1960 och 1970. Jag vet att jag skaffade Arsenal, Newcastle, Celtic, Watford och Middlesbrougs tröjor. Middlesbroughs tröja har jag använt så pass mycket att den var uppsliten innan mitt riktiga samlande startade i mitten på 1980.