• Boris dagliga blogg

Söndagen den 23:e december 2018

DAGENS LUCKA 23

Real Madrid världsmästare för tredje året i rad.
Tre givna matcher på TV (trodde jag).
Crystal Palace och Leicester bjöd på smällkarameller.
Ett positivt Manchester United tog en storseger.
Definitivt inga överraskningar i övriga Europa.


FOTBOLLSHISTORIA:
1889: Spaniens första fotbollsklubb bildas.
2000: Real Madrid, världens bästa fotbollsklubb enligt FIFA.

FÖDDA IDAG:
Balázs, Kenny.

DAGENS LUCKA 23
 

I min julkalender där jag varje dag presenterar en Premier League-klubbs klubbmärkeshistoria har jag idag hunnit fram till silverplats i talkSPORT.com’s omröstning om vilket som är det just nu snyggaste emblemet.

DAGENS TRÖJA
WATFORDs andratröja 2017/18

Massor av matcher och massor av tröjor att välja mellan. Det var faktiskt så att jag hade en hel del röda tröjor att välja på också från gårdagens segrare. Fast om jag kan välja så får det bli ett lag jag håller på. Watford vann borta med 2-0  över West Ham och då jag köpte Watfords röda andratröjafrån förra säsongen så får det bli den jag har på mig på Lillejulafton.

Real Madrid världsmästare för tredje året i rad.


Lördag igår och många ligor passade på att avverka sista omgången innan jul. I Abu Dhabi gick VM-finalen för klubblag. Det var lika spännande som höstens lördagsmatch klockan fyra från Premier League. Men min ironiska antydning så blev så klart VM-finalen en enkel seger för Real Madrid som tog sitt tredje VM i rad och detbetyder att de kommer att spela vidare i tröjor med FIFAs guldmärke på bröstet. Det enda som ändras är att det kommer att stå 2018 på de nya guldmärket. Al Ain var ingen match för UEFAs Champions League mästare. Hela 4-1 slutade kampen.
 

Tre givna matcher på TV (trodde jag).


Viasat visade tre Premier Leagurematcher och jag tittade på den första och siata. Alla tre var ju inte speciellt spännande på förhand. Tre topplag som möter tre bottenlag. Arsenal mot Burnley var ju inte så jätteintressant om man inte  är  Arsenalsupporter. 3-1 och aldrig någt snack om vart segern skulle gå. Det var det enligt min mening inte heller med klockan fyramatchen. Manchester City mot Crystal Palace kunde bara sluta på ett sätt så jag fixade en paj som vi kunde äta till middag. Då detta var klart så skulle jag se hur det ”nya” Manchester United skulle klara sig.
 

Crystal Palace och Leicester bjöd på smällkarameller.


Innan Cardiff mot Manchester United skulle börja passade jag på att kolla upp klockan-fyramatcherna. Där hade det hänt saker. För en gångs skull hände inte det jag trodde i en hel del matcher. Manchester City åkte på sin andra förlust för säsongen och det hemma mot Crystal Palace. Då det visades lite sammandrag av matchen så tyckte jag mig se en förvånad manager i Roy Hodgson som nästa verkade be Pep om ursäkt för vinsten med 3-2. Det var inte enda sensationen. Chelseas förust hemma mot Leicester var det heller inte många som prickat in. Dessutom kunde jagtill min glädje se att  även Watford tagit en bortaseger. 2-0 på Londons Olympiastadion över West Ham.
 

Ett positivt Manchester United tog en storseger.


Det var intressant att se vad Cardiff kunde göra mot Manchester United. De hade ju ny manager i norrmannen Ole Gunnar Solskjær. Ole Gunnar har ju varit coach i en brittisk klubb tidigare och det var just Cardiff City. Cardiff City spelade mot Southampton i förra hemmamatchen och vann. Då hade Southampton precis som United fått en ny tränare som ersatt en sparkad. Matchen varade tre minuter innan ett sprudlande Manchester United gjorde 1-0. Sedan sprudlade de vidare till seger med 5-1. Givetvis var läget betydligt lugnare i Manchester United sedan Mourinhos pessimism inte längre smittar av sig. United kan bli att räkna med igen.
 

Definitivt inga överraskningar i övriga Europa.


Premier Leagues julsmällar hade inte spritt sig till övriga Europas serier. I Fankrike var det sådan god julefrid att alla matcher kunde spelas planenligt igår. Bayern München vinner igen och har startat jakten på Dortmund. Ettan och tvåan i Spanien, Barcelona och Atletico Madrid vann. Samma i Italien där Juventus och Napoli segrade och ligger etta och tvåa. Och avslutningsvis så klarade ettan i League Championship Norwich också av att vinna.  

FOTBOLLSHISTORIA från den 23:e december.

1889 Recreativo de Huelva äldst i Spanien.

Dr. Alexander Mackay och några brittiska arbetare vid Rio Tinto-gruvan i den spanska staden Huelva satt på lillejulafton 1889 och spekulerade i att det borde finnas fotbollsklubbar även i detta land. Då kvällen var slut hade de bildat SPANIENS FÖRSTA FOTBOLLSKLUBB, Huelva Recreation Club. Som så många andra klubbar så har namnet finslipats lite genom åren. Nu heter klubben Recreativo de Huelva, men smeknamnet finns fortfarande kvar; "El Decano". De vann den andalusiska ligan 12 år i rad mellan 1903 och 1914. Efter att spanska ligan kom igång har laget ofta hållit till i andra divisionen. Senast de var i Premiera division var säsongerna 2006 till 2009.

2000 Real bäst

FIFA höll idag 2000 en gala som skulle kora de bästa inom fotboll under 1900-talet. Detta blev ju faktiskt de bästa i historien då fotboll är en så ung sport att den bara funnits i drygt ett sekel. Vad det gällde klubbar så var Real Madrid överlägset. De fick nästan hälften av alla röster. Det var jämnare mellan de följande fem lagen som fick under 10 % av rösterna. De följande var i tur och ordning: Manchester United (9.69%), Bayern München (9.18%), Barcelona (5.61%) och Santos och Ajax fick 5.10% var. När det gäller världens bästa fotbollsspelare var FIFA riktigt fega och valde att dela både herr- och damkategorin mellan Pelé och Diego Maradona och damerna Michelle Akers och Sun Wen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 23:e december.

Balázs DZSUDZSÁK blir 32 år

Balázs DZSUDZSÁK är född 1986 i Debrecen, Ungern
Anfallare
12 U- och 95 A-landskamper för Ungern.

Klubbar som spelare:
Debrecen (2004–08),
PSV Eindhoven (2008–11),
Anzhi Makhachkala (2011–12),
Dynamo Moskva (2012–15),
Bursaspor (2015–16),
Al Wahda (2016–18),
Al-Ittihad Kalba SC (2018-).

Han har utsetts till årets fotbollsspelare i Ungern två gånger: 2010, 2014

Kenny MILLER blir 39 år

Kenny MILLER är född 1979 i Edinburgh, Skottland
Anfallare
7 U-, 1 B- och 69 A-landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
Hutchison Vale (1988-96),
Hibernian (1996-2000),
Stenhousemuir (lån 1998-99),
Glasgow Rangers (2000-01),
Wolverhampton (2001-06),
Celtic (2006-07),
Derby County (2007-08),
Glasgow Rangers igen (2008-11),
Bursaspor (2011),
Cardiff City (2011-12),
Vancouver Whitecaps (2012-14),
Glasgow Rangers än en gång (2014-18),
Livingstone (2018 spelade tränare),
Dundee (2018-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln