• Boris dagliga blogg

Måndagen den 1:a oktober 2018

Europas Ryder Cuplag spelade bättre än jag igår.
Visst är Cardiff dåliga, men igår var det lite synd om laget.

Nej, MFF! Frågan är om det blir något Europaspelskval alls nästa sommar?
Milan överraskade.


FOTBOLLSHISTORIA:
1977: Pelé gör sin 1375:e och sista match.
1996: Arsene Wenger gör sin första match som manager för Arsenal.

FÖDDA IDAG:
George.

DAGENS TRÖJA
MILANs förstatröja 2011/12

Då jag har ett stort antal engelska klubbtröjor, landslagströjor och tröjor från andra storklubbar så fanns det inte mycket att välja på. Det ser aldrig ut som om jag kan dra på mig någon Cardifftröja och Burnleys tröja ligger i tvätten. Tur var att Milan inte spelar i Champions League. Alltså kunde de möta Sassuolo igår. Seger med 4-1 borta gör att det blir denna Milantröja idag.

Europas Ryder Cuplag spelade bättre än jag igår.


Gårdagen handlade mer om golf än fotboll. Först gällde det att själv ta sig runt 18 hål på Vellinge GK. Det var exakt två månades sedan jag spelade där senast och då drabbades jag av rosfeber som resulterade i en halv vecka på sjukhus och ett par månader till av omläggning av benet som drabbades. Trots detta fungerar jag jag utan några som helst men av sjukdomen, så jag vet inte riktigt vad jag ska skylla gårdagens resultat på. Däremot fungerade det utmärkt för det Europeiska laget i Paris som vann Ryder Cup i golf över USA. De tolv singelmatcherna som avslutade tävlingen blev 7,5 – 4,5 till Europa och en slutgiltig seger med 17,5 – 10,5. Mycket av äran till denna storseger ges till lagledaren Thomas Bjørn. Dansken som tagit ut laget och fått det att bli som en enda stor familj. 2020 är det dags igen. Då spelas tävlingen på Whistling Straits i Kohler, Wisconsin, USA.
 

Visst är Cardiff dåliga, men igår var det lite synd om laget.


Golfen hann avgöras precis lagom för att jag skulle kunna följa mit första favoritlag i Engelska Ligan. Detta lag fastnade jag för redan 1970 och de har sällan spelat i högsta ligan. 2013-14 gjorde de en säsong i Premier League, men slutade sist. Nu är de uppe igen. Cardiff City som skulle ta sin första seger i den sjunde matchen. De mötte svaga Burnley på hemmaplan. Cardiff ägde det mesta av matchen. De var överlägsna enligt statistiken, med bollinnehav, 10-2 i hörnor, 19-3 i målchanser och 5-2 i skott på mål. Men jävlar vad effektiva Burnley var. På deras enda två lösa bollar som gick mot mål gick båda in. Cardiff fick bara in en av de fem bollar som gick på mål. Dessutom två stolpskott. Alltså tillhör Cardiff fortfarande den unika skara fotbollsklubbar som spelat sju matcher men ännu inte vunnit. Denna säsong har även Huddersfield och Newcastle sällat sig till denna skara. Frågan är om dessa tre lag redan sackat efter? Inte ens om något av dessa lag vinner nästa match tar de sig över nedflyttningsstrecket.
 

Nej, MFF! Frågan är om det blir något Europaspelskval alls nästa sommar?


Det finns ju några streck i Allsvenskan också. Ett är till kvalet till Champions League. Alltså att bli vinnare av serien. Med AIKs seger över Dalkurd med 4-0 på bortaplan så leder de med åtta poäng över tvåan Norrköping, och jag kan lova att AIK tar sitt tolfte SM-guld. Frågan är om Malmö FF satsar på att komma över strecket som gäller lag nummer tre i Allsvenskan. Tvåan och trean har kval till Europa League att se fram emot, men om man spelar 0-0 hemma mot Sundsvall som MFF gjorde igår så är det frågan om de klarar bli trea. Just nu ligger de där, men Hammarby har samma poäng och en match mindre spelad. Sex omgångar återstår.
 

Milan överraskade.


Andra ligor har ju just kommit igång och i Europa spelade ligorna klart den sjätte till åttonde omgången. Fast alla ”storlag” hade redan spelat sina matcher tidigt då de ska ha så lång tid som möjligt på sig tills Champions Leagueomgång två på tisdag och onsdag. Jag väntade in det enda lag som jag eventuellt skulle kunna klä mig i idag. Nämligen Milan. De var i Sassuolo och mötte stadens lag som vid seger skulle ta sig upp på andra plats i Serie A. Nu blev det lite sensationellt Milanseger med hela 4-1. Sassuolo syannade kvar på femte plats medan Milan avancerade upp till tionde plats.

FOTBOLLSHISTORIA från den 1:a oktober

1977 En era tar slut

 
Edson Arantes do Nascimento mera känd som Pelé spelade idag 1977 sin sista fotbollsmatch. Det var på New Jersey's Giants Stadium inför 77 000 åskådare som denna match spelades. Det var mellan de två lag som var de enda Pelé spelat för. Nämligen brasilianska Santos och New York Cosmos. Matchen slutade 2-1 och det var Pelé som gjorde New York Cosmos ena mål. Hans sista i karriären. Pelé kunde inte förlora då han spelade första halvlek i Cosmos och avslutade matchen i sitt gamla Santos. Totalt med alla träningsmatcher inräknade spelade han 1375 matcher och gjorde 1284 mål. Det blir ett snitt på 0,9338 mål per match.

1996 Wenger i Arsenal.

 
Arsene Wenger gör officiellt sin debut idag 1996 som Arsenals manager. Efter 147 matcher som spelare i lag runt och i Strasbourg sadlade han om 1984 och blev tränare. Efter Nancy-Lorraine, Monaco och japanska Nagoya Grampus Eight kom han till London och Arsenal. Här har han lyckats ta The Double, ligamästare och cupvinnare under samma säsong, två gånger. Han är ensam tränare utanför Storbritannien som lyckats med detta. 2003-04 lyckades han även få sitt Arsenal att bli ligamästare utan att ha förlorat en enda match.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 1:a oktober

52 år George WEAH född 1966 i Monrovia, Liberia.
Anfallare
61 landskamper för Liberia.
Klubbar som spelare:
Young Survivors Clareton (1981-84),
Bongrange Company (1984-85),
Mighty Barrolle (1985-86),
Invincible Eleven (1986-87),
Africa Sports (1987),
Tonnerre Yaoundé (1987-88),
Monaco (1988-92),
Paris Saint-Germain (1992-95),
Milan (1995-2000),
Chelsea (2000 lån),
Manchester City (2000),
Olympique Marseille (2000-01),
Al Jazira Club (2001-03).
Han var den förste afrikan till Europas bäste fotbollsspelare 1995.
Efter fotbollen blev han politiker och var en av kandidaterna i presidentvalet i Liberia 2005, men förlorade till Ellen Johnson Sirleaf. Weah vann sedan valet den 26 december 2017 och tillträdde som Liberias president den 22 januari 2018.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln