"Ingen spelare i Liverpools trupp platsar i Real Madrid!"

FÖDDA IDAG:
Razvan. Luca, Matt.

DAGENS TRÖJA
BELGIENs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Inga jubileum eller större matcher. Då går jag tillbaks till FIFAs och CocaColas ranking av världens herrlandslag. På tredje plats finns Belgien. De har en uppsjö duktiga fotbollsspelare, men det har inte blivit några större framgångare på de senaste åren. Ska det vara dags i VM i Ryssland?

Det finns åter värdigt lite fotbolls på schemat från igår. Endast en match från de två stora ligorna i Sverige spelades. Det var västkustderbyt mellan Falkenberg och Varberg. Det kom att bli en märklig match på det sätt att det blev tvärt emot damernas Champions League final i förrgår. Där orsakade en utvisning att Lyon kunde vinna. I Falkenberg ledde Varberg med 2-1 i paus och elva minuter in på andra halvlek fick Falkenbergs Enock Kwakwa sitt andra gula kort och hemmalaget var en man mindre. Men detta sporrade den tydligen för då matchen var slut hade de gjort både 2-2 och 3-2. Starkt! Resultatet tog upp Falkenberg på andra plats i tabellen som är ganska jämn och då menar jag på spelade matcher. Alla lag har gjort nio matcher utom Halmstad och Helsingborg som fick sin debutmatch inställd. Den inställda matchen kommer att spelas samma dag som VM invigs; Den 14:e juni.

Annars är det mycket snack om kvällens Champions Leaguefinal för herrar. De båda lagen har kommit till Kiev och det meddelas att Ramadan inte ska ställa till problem för de muslimska spelarna som är djupt religiösa. Det verkar endast vara Mohamed Salah som är det. Han avbröt fastan i förrgår och kommer inte att ta upp den ingen förrän efter finalen. Tydligen har Allah gett en respit på tre dygn för spelarna i en Champions Leaguefinal.

Nu anser inte spaniens gamle föbundskapten att detta har någon betydelse. Vicente del Bosque som efter EM pensionerade sig och drog sig tillbaka från fotbollen har vaknat till igen. Inte så att han ska bli tränare för Malmö FF eller något annat lag. Han har däremot uttalat sig inför kvällens final där han anser att Real Madrid tydligen vinner sitt gtredje raka mästerskap hur lätt som helst. Han uttalade sig och sa då att ingen spelare i Liverpools lag, inte ens Salah, platsar i den trupp som Real Madrid ställer upp med ikväll. Vi får väl se om han får rätt.

West Ham som klarade sig kvar i Premier League har inte bara gjort sig av med David Moyes som tränare och anställt Manuel Pellegrini. De har även gjort sig av med sina gamla tröjor och skaffat nya inför 2018-19. Umbro får tillverka dem för fjärde året i rad. Den vinröda förstatröja har minimalt med ljusblått och det tycket jag är lite synd. Andratröjan är också lige tråkig med vinröda detaljer på en mörkblå tröja. Ingen höjdare. Hoppas spelet blir bättre än de nya dresserna!

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 26:e maj.

1982 Villas största seger

Idag 1982 spelades Mästarcupfinalen (blivande Champions League) på Feijenoord Stadion i Rotterdam. Engelska Aston Villa hade kvalificerat sig till finalen mot Bayern München. Tyskarna var favoriter och hade gjort sju mål på sina semifinalmotståndare CSKA Sofia. Tydligen hade de spillt allt krut där för i finalen lyckades de inte göra något mål på målsnåla Aston Villa. I 67:e minuten lyckades Peter Withe göra matchens enda mål och Aston Villa hade tagit sin största seger genom tiderna.

.

1989 Arsenal avgör i sista matchen

Idag 1989 spelades sista omgången i First Division som högsta ligan i England hette på den tiden. Det hade varit en dramatisk säsong med Hillsborough-katastrofen och många unnade Liverpool segern i ligan. De skulle bara klara minst oavgjort i sista matchen hemma mot Arsenal. Arsenal i sin tur skulle bli mästare om de besegrade Liverpool. Då kom de upp på samma poäng men med bättre målskillnad. Arsenal vann med 2-0 och blev mästare. Denna match finns med i filmen ”Fever pitch” som handlar om läraren och Arsenalfanatikern Paul Ashworth.

.

1999 Uniteds mirakelvändning

Idag 1999 hade 90 245 människor samlats i Barcelona på Camp Nou för att se Champions Leaguefinalen mellan Bayern München och Manchester United. Redan i sjätte minuten tog Mario Bassler en frispark och skruvade in den i vänster kryss. United kämpade matchen igenom för att kvittera men Bayern höll emot tiden ut och väntade bara på slutsignalen och pokalen. Men domare Pierluigi Collina hade lite tillagd tid. På den passade Teddy Sheringham att kvittera på en minuts övertid. Två minuter senade slog Uniteds specielle avbytare till. Ole Gunnar Solskjær hade bara varit på planen i tolv minuter då han säkrade segern till Manchester United på i stort set matchens sista spark.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 26:e maj.

37 år Razvan RAT född 1981 i Piatra-Olt, Rumänien.