• Boris dagliga blogg

Måndagen den 21:a maj 2018.

Skånska sesationer då både HIF och MFF vann.
Chievoverona fick revansch på Benevento.
Enda matchen i Serie A som betydde något var Lazio mot Inter.
Barcelona avslutade LaLigas säsong i nya tröjor.
​​​​​​​
Nederländernas U-17 vann EM på straffar i finalen, liksom semi och kvart.
Sverige vinner VM på straffar även i år.​​​​​​​



FOTBOLLSHISTORIA:
2003: Mourinhos första Europatitel
2008: Helengelsk Champions Leaguefinal.

FÖDDA IDAG:
Mario, Quinton.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs 100-års jubileumströja 2004

Åter igen hade jag bestämt att välja tröja efter en speciell match. Nämligen VM-finalen i ishockey. Detta märkliga VM hade jag inte blivit ledsen om Schweiz fått vinna sitt allra första VM. Men det blev Sverige igen och straffar igen. Då passar denna guldtröja som fotbollslandslaget spelade två landskamper i 2004.

Skånska sesationer då både HIF och MFF vann.


Snart är det bara svensk fotboll som jag kan skriva om, åtminstone innan VM startar. Det beror ju på att de stora ligorna i  Europa avslutade sina serier idag. Det gjorde man i Spanien och Italien. De två länder som inte bryr sig om att vissa lag spelar sistamatchen före andra. Men jag startar  med två skånska överraskningar. I Superettan tog Helsingborgs IF emot obesegrade serieledarna Örgryte IS. HIF orsakade ÖIS första förlust. 2-0 slutade det och det var en jämn match med det lilla undantaget att Örgryte inte hade ett enda skott på mål. HIF hade tre och två av dessa gick alltså in.
 

Andra skånska sensationen var att Malmö FF följde HIF. Nämligen genom att vinna med 2-0. MFF mötte sjätteplacerade BK Häcken. Jag såg första halvlek och måste säga att jag inte imponerades. Efter 0-0 i paus övergav jag Allsvenskan för Serie A. Men äntligen tog alltså MFF en seger och klättrade upp på åttonde plats. Fast de har en till tre matcher fler spelade än andra lag. En match mindre spelad har ettan och tvåan i Allsvenskan. De möttes igår och även den Allsvenska matchen var överraskande. Serieledande Hammarby IF åkte på sin första förlust för säsongen och det var obesegrade AIK som vann med 1-0. AIK är alltså enda obesegrade laget i de två högsta ligorna i Sverige, men laget har fyra oavgjorda och ligger med det fortfarande tvåa, tre poäng efter HIF från Söder i Stockholm.
 

Chievoverona fick revansch på Benevento.


Serie A avslutade segrarna Juventus redan i förrgår. Jag passade på att se lite av Chievoverona som blev mitt favoritlag då svensk TV började visa italiensk fotboll på söndagar för många år sedan. Chievo var den gången lillebror i Verona och Hellas Verona var det stora laget. Det var kanske att Hellas åkte ur och Chievo blev kvar som gjorde att jag följde detta lag. I årets Serie A var det klart att Hellas Verona skulle åka ut och Chievo var tvungen att vinna för att vara helt säkra på att få stanna kvar. De hade goda odds för detta då de tog emot Benevento på hemmaplan. Benevento är nykomlingen som förlorade de första 14 matcherna och hade ett poäng efter 18 matcher innan de tog sin första seger mot just Chievo. Sedan dess har Benevento vunnit ytterligare fem matcher, men trots detta var ohjälpligt sist och säkra på att bli nerflyttade. Det blev 1-0 till Chievo som spelar ytterligare en säsong i Serie A.
 

Enda matchen i Serie A som betydde något var Lazio mot Inter.


Annars var det inte speciellt spännande. Allt var i stort avgjort. Förutom de två lag jag nämnt så följer Crotone med ner i Serie B. Juventus blev etta och sedan följer Napoli och Roma. Enda lilla spänningsmomenter som fanns kvar var kampen om plats fyra och den sista Champions Leagueplatsen. Den stod mellan Lazio och Inter och det var så fiffigt att dessa möttes. De två sista matcherna som var kvällsmatcher var med Romlagen inblandade. Lazio skulle knipa fjärdeplatsen vid seger eller oavgjort och Inter var tvungna att vinna. Då skulle lagen hamna på samma poäng och i Serie A räknar man inte målskillnad utan inbördes möte om två lag hamnar på samma poäng och mötet i Milano slutade 0-0. Lazio hade ledning med både 1-0 och 2-1, men till slut kom Inter ifatt och gick förbi. 2-3 målet nickade Matias Vecino in på en hörna i minut 81 strax efter att Lazio hade fått Senad Lulic utvisad. Det var deppiga scener på Olympiastadion för Laziospelarna som får nöja sig med Europa League till hösten.
 

Barcelona avslutade LaLigas säsong i nya tröjor.


Spanien avslutade sin säsong med att spela en kvällsmatch och den sista match var på Camp Nou med redan klara mästarna mot Real Sociedad. Det var även Andres Iniestas sista match i Barcelonatröjan som dagen till ära var den nya säsong 2018-19 hemmatröjan. Lite avslaget var de men till sist kunde Coutinho lobbskjuta in sitt patenterade skott i bortre krysset och Barca slutade på 93 poäng som var 14 före tvåan Atletico Madrid. Real Madrid och Valencia spelar också Champions League till hösten och Deportiva la Coruna, Las Palmas och Malaga får lämna högsta ligan. Fast allt detta var klart långt före gårdagens avslutande matcher.
 

Barcelonas förstatröja 2018/19

Nederländernas U-17 vann EM på straffar i finalen, liksom semi och kvart.


En avslutande match spelades även i U-17 EM i England. Det var ju Italien och Nederländerna som möttes i finalen. Den finalen slutade 2-2 och fick avgöras på straffar. Italien missade sina två första och då Nederländerna satte alla de straffar som de slog. Alltså är Nederländerna nya U-17 europamästare. De vann sin grupp på tre segrar över så tufft motstånd som Tyskland, Spanien och Serbien, men kvartsfinal, semifinal och final vann Nederländerna på straffläggning, alla tre.
 

Sverige vinner VM på straffar även i år.


Slutligen var det avslutning av ishockey-VM i Royal Arena i Örestad utanför Köpenhamn. Det var ettan och fyran i Grupp A som möttes i final. Alltså Sverige mot Schweiz. Det kunde ju så klart bara sluta på ett sätt. Nämligen att Sverige ska försvara VM-guldet från förra året. (Även om det bara var tre spelare kvar från då). Men det är väl själva faen att det ska behövas 20 minuters mållös övertid och straffläggning. Sverige är i ishockey några hejare på att klara straffläggning. Just i finalmatchen kan man tycka synd om Schweiz som inte fick sitt första VM-guld då de spelat bättre och bättre, men med tanke på hela  turneringen så var det väl rättvist att Sverige vann. Men, men, det är ju världens märkligaste VM där de bästa spelarna inte får vara med då de fortfarande spelar slutspel i sina klubblag. Det bevisar väl att Schweiz kan vara tvåa i världen och USA och Kanada bara trea och fyra.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 21:a maj.

2003 första Mourihoframgången

 
Idag 2003 speladades finalen i UEFA-cupen. Man hade numera bara en final. Denna spelades på Estadio Olímpico de Sevilla i Sevilla. Porto mötte Celtic. Trots att Henke Larson gjorde Celtics två mål räckte det inte till titeln. Portos Derlei gjorde också två mål, det ena kom i förlängningen och var avgörande. Dmitri Alenichev gjorde Portos andra mål. Men matchen är inte känd för spelare eller något annat spektakulärt utan för att Portos manager hette Jose Mourinho. Denna final blev hans språngbräda till de stora klubbarna och titlarna.

.

2008 Engelsk Champions League final

 
Idag 2008 spelades Champions Leaguefinalen för första gången i Ryssland. Matchen gick på Luzhniki Stadion i Moskva. Detta innebar att då man spelade på bästa TV-tid i det mesta av Europa så startade matchen klockan elva lokal tid och polkalen delades ut vid två-tiden på natten. Det blev nämligen förlängning och straffar. Finallagen var Manchester United och Chelsea så det var även första gången två Engelska lag möttes i finalen. Efter 1-1 följdes lagen åt i straffsparksläggningen till 4-4 efter de fem ordinarie straffarna. Cristiano Ronaldo och John Terry hade missat sina. Den sjätte straffen lade Ryan Giggs i mål medan Petr Cech räddade Nicolas Anelkas och Manchester United tog sin tredje Champions League seger.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 21:a maj.

32 år Mario MANDŽUKIC´ född 1986 i Slavonski Brod, Jugoslavien.
Anfallare
20 U- och 82 A-landskamper för Kroatien.
Klubbar som spelare:

TSF Ditzingen (1992–96),
Marsonia (1996–2003),
Željezničar Slavonski Brod (2003–04),
Marsonia igen(2004–05),
NK Zagreb (2005–07),
Dinamo Zagreb (2007–10),
VfL Wolfsburg (2010–12),
Bayern München (2012–14),
Atlético Madrid (2014–15),
Juventus (2015–).

.

41 år Quinton FORTUNE född 1977 i Kapstaden, Sydafrika.
Försvarare/Mittfältare
46 landskamper för Sydafrika.
Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1991-95),
Mallorca (1995),
Atlético Madrid (1996-99),
Manchester United (1999-2006),
Bolton Wanderers (2006-07),
Brescia (2008),
Tubize (2009),
Doncaster Rovers (2009-10).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln