• Boris dagliga blogg

Lördagen den 5:e maj 2018.

Brighton säkrade plats i nästa års Premier League tack vare målkamera.
Aston Villa cupmästare.
Gerrard till Skottland.


FOTBOLLSHISTORIA:
1956: Trautmann vinner FA-cupfinalen med bruten nacke.
1992: 18 dör i Furiani-katastrofen.
1998: Boca Junior inleder en icke-förlustsvit på 40 matcher.

FÖDDA IDAG:
Yossi, Bosse.

DAGENS TRÖJA
DANMARKs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Att det blir en dansk landslagströja idag har två orsaker. Jag ska med mina döttrar till Köpenhamn och handla och se på bio. I-Max biografen. Sedan startade ishockey-VM igår i Danmark och hemmalaget vann över Tyskland på straffar. Alltså måste det bli denna tröja idag.

Brighton säkrade plats i nästa års Premier League tack vare målkamera.


Om ingen trodde på nykomlingen Brighton & Hove Albion före matchen mot Manchester hemma på Amex Stadium så var det klaret efter matchen. Jag talar givetvis om den ebda spänningen som är kvar i Premier League. Nämligen nedflyttningsstriden. Före matchen hade Brighton 37 poäng och det kommer att räckaför att stanna kvar, men vinner man över United så blir det 40 poäng i tabellen och en ny säsong att se fram emot. Segern avgjordes av tre olika faktorer.
Ett: Att Manchester United verkar ha ett mål kvar för säsongen och det är att vinna FA-cupen. Gårdagens match verkade vara mer  eller mindre ointressant för både spelare och tränare.
Två: Att Brighton verkade vilja bjuda sin publik på en fotbollsfest i sista hemmamatchen för säsongen. Det gjorde de också och segern var på inget sätt orättvis.
Tre: Teknisk utrustning. Premier League har sedan 2013-14 använt sig av målkameror som direkt ger en signal till en ambandsklocka som domaren har. Hade han inte haft det i denna match så hade det aldrig dömts mål på nicken som Pascal Groß lyckades få över mållinjen, hela bollen var över och segern var klar.

 

BRIGHTON & HOVE ALBION - MANCHESTER UNITED  1-0

 

Aston Villa cupmästare.


Mållöst blev det också i finalen i Premier League Cup. Detta är en cupturnering som startade samma sässong som målkamerorna kom in i Premier League. 2013-14 var cupen till för U-21 lag. Förra säsongen ändrades detta till U-23 lag. Det innebär att det är reservlagens cupturnering. I år hade Swansea och Aston Villa tagit sig till finalen som spelades igår. Tyvärr så slutade den 0-0 även efter förlängning och straffar måste till. Där visade sig Aston Villa överlägset. De satte sina fyra första straffar och då Swansea bara gjorde ett mål på sina tre första så behövdes det inte läggas fler. Aston Villa är Premier League Cupmästare 2018. Ska detta vara ett omen för A-laget att ta steget tillbaka till det rigtiga Premier League. A-laget ligger ju på kvalplats i League Championship.
 

Gerrard till Skottland.


Skottska Premiership har ett lag som jag har kallat Glasgow Rangers, men som bara heter Rangers FC. Det gjorde de från säsongen 2012-13. Då hade Glasgow Rangers gått i konkurs och det nya Rangers FC fick starta om i skottska proffsligans division fyra. Men 2016-17 var de tillbaka i Premiership och i år ser de ut att bli trea. Nästa säsong kommer de att ha en ny tränare. Igår blev det klart att den gamla Liverpoolikonen Steven Gerrard tar över som manager. Då Liverpool startade som klubb var det med en samling skottar. Sedan har det tillkommit fler skotska spelare genom åren. Frågan är om det alltså är dags för Liverpool att betala tillbaka lite. Fast då borde det kanske ha varit Rangers rival Celtic som Gerrard borde gått till istället. Celtic har ju samma signaturmelodi som Liverpool, ”You’ll never walk alone”.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 5:e maj.

1956 Manchester City vinner klassisk FA-cup final.


Idag 1956 var det final i FA-cupen på Wembley. Finallagen var Manchester City och Birmingham City. Manchester blev mästare efter seger med 3-2. Det klassiska med finalen fick ingen veta förrän efter matchen. I 74:e minuten försökte Birmingham förtvivlat få in bollen. Peter Murphy satsade så hårt att han kolliderade med Manchester Citys målvakt Bert Trautmann och råkade knäa målvakten i nacken. Trautmann svimmade av, med då det på den tiden inte fanns avbytare att sätta in försökte man väcka Trautmann så pass till liv att han kunde fortsätta att stå matchen ut. Efter att ha tagit emot medaljen smärtade nacken fortfarande och vid sjukhusbesöket efteråt visade det sig att en av nack-kotorna hade två brott. Trautmann hade alltså stått de sista 18 minuterna med bruten nacke.

.

1992 Furiani katastrofen

 
Idag 1992 var det semifinal i Franska cupen mellan Bastia från Korsika och laget som låg etta i ligan Marseille. Matchen skulle spelas på Stade Armand-Césari i Furiani. För att så många som möjligt skulle kunna se matchen hade man byggt ut arenan med en provisorisk läktade för ungefär 10 000 åskådare. Tyvärr höll den inte och strax före avspark rasade den och dödade 18 personer med över 2 300 skadade. Franska fotbollsförbundet ställde in matchen, och de beslöt även att ställa in resten av turneringen där Monaco redan var i final. 1992 spelades aldrig någon final i franska cupen och inget lag korades som segrare.

.

1998 Bocas första seger i rekordet

 
Idag 1998 spelade Boca Junior från Argentina ligamatch mot Huracán. Det blev seger med 4-2. Matchen var början på en fantastisk serie av icke-förluster. Det skulle dröja ända till 16 matcher in på säsongen 1999 innan det kom en förlust. Då blev den också ganska rejäl. 0-4 mot Independiente. Men Boca Junior hade då slagit rekordet på 40 matcher i rad som obesegrade. Detta hjälpte också till för dessa två års argentinamästerskap som laget tog.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 5:e maj.

38 år Yossi BENAYOUN född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare
22 U- och 102 A-landskamper för Israel.
Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-92),
Hapoel Be'er Sheva 1992-95),
Ajax (1995-96),
Hapoel Be'er Sheva igen (1996-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United igen (2102 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017-18),
Maccabi Petah Tikva (2018-).

.

74 år Bo LARSSON född 1944 i Malmö.
Mittfältare
70 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Malmö FF (1957-66),
VfB Stuttgart (1966-69),
Malmö FF igen (1969-79),
Trelleborgs FF (1980).
Han räknas som en av Malmö FF:s största och viktigaste spelare genom tiderna, och som Sveriges mest kompletta spelare genom tiderna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln