• Boris dagliga blogg

Lördagen den 11:e november 2017.

Grattis till VM nummer två Senegal.
Fördel Sverige, men det vet i sjutton om det räcker?


FOTBOLLSHISTORIA:
2007: Sandri dödas innan en fotbollsmatch.
2011: São Tomé och Príncipe satsar på VM igen.


FÖDDA IDAG:
Georginio, Philipp, Kalle.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i VM i Tyskland 2006

Det blir självklart en svensk tröja efter segern över Italien med 1-0 i första kvalmatchen till VM. Denna tröja bar landslaget senast de var i VM.

Grattis till VM nummer två Senegal.


Självklart så var gårdagens match Sveriges direktkval till VM mot Italien. Men det fanns andra matcher som var viktiga också. Ytterligare en nation blev klara för VM. Det var in Afrika där Senegal mötte Sydafrika. Sydafrika var hade en liten, liten chans om de vann matchen. Senegal å andra sidan skulle bli klara för VM om de vann. Redan i paus hade Senegal tagit en ledning på 2-0 som de höll matchen ut. Det innebär att Senegal kommer att göra sitt andra VM. Alla minns väl första gången de var med. De inledde då med att besegra de regerande världsmästarna Frankrike med 1-0. De klarade sig vidare från gruppen och klarade sig till kvartsfinalen där bronsmredaljören Turkiet vann i förlängning med ett Golden Goal. Senegal hade ju gått vidare från åttondelsfinalen på ett Golden Goal. Ja, just det! Det var Sverige de besegrade.
 

Fördel Sverige, men det vet i sjutton om det räcker?


Men åter till Sverige mot Italien. Jag ställer mig frågan efteråt om det var Sverige som var bra eller Italien som underpresterade? Det var nog både och. Ser man till statistiken så vann Italien det mesta, men Sverige vann det viktigaste; skott på mål och antal mål. Sverige hade en del farliga frisparkslägen, men detta var de urusla på att utnyttja. Egentligen skulle matchen kunnat sluta tvärtom. Jakob Johanssons skott tog på italienska försvarare och ändrade riktning in i mål. Italien hade ett klockrent skott i stolpen. Det sverige lyckades bäst med var att få italienarna på dåligt humör, och kan de göra likadant i Milano så kan det gå vägen, men att möta Italien i Italien är en annan sak. Att hålla nollan igår var viktigt. Det betyder att ett mål på bortaplan tvingar Italien att göra tre.

NYA TRÖJOR

Idag hämtar jag fyra tröjor som presenterats för Afrikanska landslag. 

EGYPTEN

Egypten var med i VM 1934 och 1990. Utan någon framskjuten placering gör de nu sitt tredje VM i denna enkla Adidaströja. Det finns dock ett rutmönster i två röda nyanser som förhöjer tröjan något.

ALGERIET

Algeriet blev sist i sin kvalgrupp och missar VM. De har varit med fyra gånger och är indirekt orsaken till att alla gruppslutmatcher spelas samtidigt. 1982 hade de chans att gå vidare då de slog Västtyskland, men dessa och Österrike gjorde upp om slutresultatet och petade bort Algeriet på bättre målskillnad. Den nya tröjan är Adidas skapelse. Puma gjotde snyggare tröjor till Algeriet.

GHANA

Ghana har tidigare spelat i vitt, men byter nu förstatröjans färger. Det är bara att hylla Puma som gör så här fräcka tröjor till de afrikanska landslagen. Ghana har deltagit i tre VM. Det är de tre senaste, och bäst gick det 2010 då de var på väg till semifinal om inte en viss Luis Suarez hade räddat påmmållinjen med handen. Straffen missades och sedan åkte de ut på straffar.

ELFENBENSKUSTEN

Ännu en fräck Puma-skapelse till ett Afrikanskt lag. Elfenbenskusten har fortfarande chans att ta sig till VM, men då krävs att de vinner över Marocko i sista kvalspelsmatchen. I så fall gör de sitt fjärde VM på raken. De har dock aldrig slutat bland de två första i gruppen vid sina tre VM de deltagit i.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 11:e november

2007 Gabriele Sandri dödad i fotbollsbråk.


Juventus skulle ta emot Lazio idag 2007. Många supportrar från Rom var på väg till Turin. En av dem var DJn Gabriele Sandri. Då han kom till en vägkrog utanför Arezzo i Toscana blev det stopp och en kamp mellan Juventus och Lazio fans startade. Polisen var snabbt på plats och för att skingra bråkstakarna fyrade polisman Luigi Spaccarotella av två skott. Det ena träffade Gabriele Sandri, som satt i sin bil, i halsen. Han dog omedelbart. Polismannen fick sex års fängelse, men det var uppror och bråk veckor efter händelsen i protest mot det inträffade.

2011 Landet som insåg sina begränsningar prövar igen.

São Tomé och Príncipe är en liten (ca 190 000 invånare) önation i den Afrikanska golfen. Landslaget i fotboll bildades 1975. Det blev ett antal förluster i starten och landet väntade till VM 2002 innan de beslöt att försöka kvalificera sig. Det blev förlust totalt men 2-4 mot Sierra Leone. Till VM 2006 slog Libyen ut São Tomé och Príncipe med 9-0 totalt. Detta gjorde att landslagsspelet låg nere i åtta år innan de idag 2011 vågade sig tillbaka för att kvala om en plats till VM 2014. Trots att de idag förlorade till Kongo med 5-0 så lyckades de få oavgjort 1-1 i returen. Detta gjorde att de är med i kvalet till VM 2018. Det blev seger hemma med 1-0 över Etiopien, men i returen förlorade de med 3-0 och är ute. Bättre lycka till 2022 års VM.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 11:e november

27 år Georginio WIJNALDUM född 1990 i Rotterdam, Nederländerna
Mittfältare
56 U- och 42 A-landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
1997-2004 Sparta Rotterdam,
2004-11 Feyenoord,
2011-15 PSV Eindhoven,
2015-16 Newcastle United,
2016- Liverpool. 

34 år Philipp LAHM född 1983 i München i Västtyskland.
Försvarare
20 U- och 113 A-landskamper för Tyskland där han även var lagkapten.
Klubbar som spelare:
1989-95 FT Gern München,
1995-17 Bayern München,
2003-05 VfB Stuttgart (lån). 
Världsmästare 2014
.

Han blev 74 år Kalle SVENSSON född 1925 i Västerlöv i Kviinge församling, Skåne, och dog den 15 juli 2000 i Helsingborg.
Målvakt
73 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
1940-43 Kullavägens BK,
1943-59 Hälsingborgs IF, 349 matcher.
1959–61 var han spelande tränare i Gunnarstorps IF innan han återvände en sista säsong i HIF.
Han var bara reserv vid OS-guldet i London 1948 och fick därför ingen medalj, men han hade OS-brons från 1952, VM-brons 1950 och VM-silver 1958. Han fick Guldbollen 1952.
Till yrket var han brandman i Helsingborg. Han finns som staty utanför arenan Olympia i Helsingborg sedan 1999.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv