• Boris dagliga blogg

Söndagen den 2:a juli 2017.

Idag startar ett nytt mästerskap med svenska förhoppningar.
Malmö FF vann med nöd och näppe mot bottenlaget.
Intressant av Ole Törner om AFC Eskilstuna.

Så spelade de andra fyra klassiska Allsvenska lagen.

NYA TRÖJOR
Monacos, Feyenoods och Huddersfields förstatröjor 2017/18

GÅRDAGENS TRANSFERS
Willy Caballero, Sául Níguez, Marquinhos.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1982: Fiasko för Maradona i hans första VM. (Därför var Pelé större)
1994: Escobar mördas för ett självmål.
2010: Luis Suarez tog över "Guds hand".

FÖDDA:
Danny, Pak.

DAGENS TRÖJA

TRÖJANS HISTORIA

När Mikael Falk öppnade Mickes Lilla Fotbollströjaffär i Malmö var det till viss del för att jag samlade på fotbollströjor. Han trodde andra också skulle kunna tycka det var intressant. Han lovade också att fixa vad jag önskade till mig. Alltså lyckades han plocka in denna tröja 2003. Då jag beställt den så köpte jag givetvis den direkt.

1999 beslöt Portsmouth att göra sina tröjor inom klubben. Pompey Sport grundades och detta var den sista modell de tillverkade. Sponsorn Ty hade hängt med sedan 2002. Detta var den sista tröja leksaksföretaget sponsrade. Det som man mest lägger märke till på tröjan är det gulliga hjärtat som finns på bröstet. Det skrämde nog inte många motståndare.

Harry Redknapp var manager och första säsongen med denna tröja slutade laget på 13:e plats i Premier League. Pompey blev utslagna i fjärde omgången med 2-0 av rivalerna Southampton i Ligacupen. Bäst gick det i FA-cupen där Arsenal vann med 5-1 i kvartsfinalen.
Säsong nummer två kännetecknades mest av att Harry förrådde laget och i november 2004 gick till lokalkonkurrenten Southampton. Efter en turbulent säsong med två andra managers klarade Portsmouth kontraktet med en 16:e plats. Som extra salt i såren slogs de ut av just Southampton i Ligacupen. Åter klarade man sig bäst i FA-cupen. Där gick laget till kvartsfinal och slogs ut av Watford.

Idag startar ett nytt mästerskap med svenska förhoppningar.


Så var U-21 EM avslutat och idag startar U-19 EM i Georgien. Även här finns Sverige med och de spelar i Grupp A mot Tjeckien. Hemmanationen Georgien och Portugal finns också i denna grupp. Andra fyrlagsgruppen är Bulgarien, England, Tyskland och Nederländerna. Denna grupp verkar tuffare, så visst ska de svenska grabbarna ta sig till slutspel.
 

Malmö FF vann med nöd och näppe mot bottenlaget.


Allsvenskan gör inte mer uppehåll för nittonåringar så de drog igång med tre matcher igår. Det var toppen mot botten. Malmö FF mot AFC Eskilstuna. Efter tio minuter så försvann Rosenberg med en skada. Men hans avbytare fixade Mattias Svanberg fixade 1-0. Sedan chockade Eskilstuna med att kvittera och ta ledningen före paus. Innan slutsignalen kom hade MFF återställt ordningen och vann med 3-2. Och tur var det för man kan fråga sig om Eskilstuna år ett lag som är värt att vara med i toppen av svensk fotboll. I Allsvenskan finns en massa gamla fotbollsklubbar, medan AFC Eskilstuna är en klubb som bildades 2017.
 

Intressant av Ole Törner om AFC Eskilstuna.


Ole Törner hade en intressant utläggning om detta som jag läste i Skånskan igår. Så här skrev han: ”Att som AFC tycka att det väl fungerar lika bra att avancera genom seriesystemet genom att köpa och ta över andra lags platser och byta stad när allt är klart är ett hån mot allt som förenar supportrar och medlemmar i de övriga 15 lagen i Allsvenskan och massvis med lag i de lägre divisionerna som vill dit.
 Efter att ha startat i division 7 i Stockholm 2010 har AFC hunnit ta över Atletico Husbys plats i division 4, köpa Väsby Uniteds plats i division 1 genom att ta över det lagets skulder och flytta till Eskilstuna genom att sluka klassiska IK City, som grundades 1907 och spelade i Allsvenskan säsongen 1925-26.”

 

Så spelade de andra fyra klassiska Allsvenska lagen.


Nu ser det gudskelov ut som om det bara blir en säsong i Allsvenskan och sedan får väl laget försöka etablera sig som fotbollsklubb på ett mera normalt sätt. IK Sirius, bildad 1907 vann med 2-1 över GIF Sundsvall som bildades 1903. I den match som startade klockan sex möttes Halmstad BK, bildad 1914 och IF Elfsborg som grundades 1904 som Borås Fotbollslag och som 1906 tog sig det namn de fortfarande har. Halmstad tog en viktig poäng i bottenstriden genom 1-1.

NYA TRÖJOR

AS MONACOs förstatröja 2017/18

De regerande franska mästarna ställer som vanligt upp med sponsor Fedcom, tillverlare Nike och Monacos flaggas färger i rött och vitt. Uppdelningen tvärs över har gjort att de inte skiljer speciellt mycket från år till år. Fast kommande säsongs hemmatröja har betydligt mer rött än tidigare års. T ex är båda ärmarna röda. Jag vet inte om jag tyckte den jämna fördelningen av färgerna var snyggare.

FEYENOORDs förstatröja 2017/18

Rotterdamlaget har haft denna tudelade rödvita hemmatröja i många år. Nu då Adidas kör "classic" så är det precis vad tröjan är: Vitt och rött jämt fördelar och svart i halsen. Jag tror det varit snyggare med svart även längst ner på ärmarna. Opel är utbytt som sponsor och Qurrent har tagit över. En helt OK tröja!

HUDDERSFIELD TOWNs förstatröja 2017/18

Premier Leaguenykomlingarna Huddersfield har haft sin klassiska blå-vitrandiga tröja sedan 1918, (före dess var det andra blå och vita varienter och faktiskt rött 1908/09). På senare år har det experimenterats med både ränderna och den blå nyansen. Kommande säsong är det lite ljusare blått än vanligt. Puma har också valt "prick-randigt" vilket jag tycker är tufft. Det kan bli en av mina nya tröjor, då jag inte äger någon Huddersfield-tröja sedan tidigare.

GÅRDAGENS TRANSFERS

Willy Caballero klar för Chelsea


Manchester City dumpade honom efter säsongen. Nu har Willy Caballero skrivit på för Chelsea.
Chelsea meddelar på sin officiella hemsida att Willy Caballero, 35, är klar för klubben.
Målvakten ansluter som bosman, närmast från Manchester City.
35-åringen ersätter därmed tidigare reservmålvakten Asmir Begovic, som sålts till Bournemouth.
– Jag är väldigt glad över att ansluta till Chelsea, säger Caballero till hemsidan.

Saúl Níguez förlänger till 2026


Det blir ingen flytt till Barcelona. Saúl Níguez har istället signerat ett nioårskontrakt med Atletico Madrid.
Atletico Madrid meddelar på sin officiella hemsida att mittfältaren Saúl Níguez, 22, förlängt sitt kontrakt.
Och det är ett längre kontrakt än brukligt - på hela nio år, fram till sommaren 2026.
– Jag är mycket glad för i Atleti är vi en familj och det finns ingen bättre plats att vara i, säger Saul till hemsidan.
Därmed nobbar Saul en flytt till rivalen Barcelona.

Marquinhos förlänger med Paris Saint-Germain


Paris Saint-Germain har skrivit nytt kontrakt med Marquinhos - trots stort intresse från andra klubbar.
Det har ryktats om Real Madrid, Manchester City och Manchester United på sistone.
Men nu meddelar Paris Saint-Germain på sin officiella hemsida att Marquinhos, 22, förlängt sitt kontrakt till 2022.
– Jag har alltid sagt att jag är glad över att spela för Paris Saint-Germain och den här kontraktsförlängningen är ett bevis, säger han till hemsidan.

FOTBOLLSHISTORIA från 2:a juli
1982 Maradonas fiasko.
1994 Escobar.
2010 Guds andra hand

1982 Maradona ut från VM

 

Spanien stod som värd för VM och i detta VM spelades inte åttondelsfinaler utan det blev ett nytt andra gruppspel för de som blivit etta och tvåa i det första gruppspelet. Grupp C i andra gruppspelet kom att innehålla Italien, Argentina och Brasilien. Italien drog det längsta strået och blev till slut även världsmästare. Men det var Argentina och Brasilien som möttes idag 1982. Inför VM hade det skrivits mycket om den nye unge superstjärnan Diego Maradona från Argentina. 21 år gammal var han inte riktigt den stjärna han själv hade hoppats. I besvikelsen över att i 75 minuten ha släppt in 3-1 klarade inte Maradona stå emot utan i besvikelsen sparkade han brasilianaren Batista i magen efter en duell. VM var över för Maradona och det blev tvärt emot den succé som både Agrentina och Diego Armando hade hoppats på.

1994 Escobar mördad.

 

Andres Escobar, som tio dagar tidigare hade spelat VM-fotboll för sitt land Colombia och i matchen mot USA gjort ett självmål då han försökte bryta ett inlägg, mördas idag 1994. Han sköts ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Enligt Escobars flickvän, Pamela Cascardo, ropade mördaren "Gol!" ("Mål!") för varje kula. Mördaren, Humberto Muñoz, greps strax efteråt och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet, medan en annan teori är att mördaren, som var livvakt åt de rika Gallón-bröderna, var utskickad av något av de spelsyndikat som satsat stora pengar på att Colombia skulle vinna matchen.

2010 Suarez hands räddar Uguguay.

 

Uruguay spelade idag 2010 kvartsfinal i VM i Sydafrika. De mötte överraskningslaget Ghana. Afrikanerna tog ledningen i första halvlek och Uruguay kvitterade i andra. Det blev förlängning och i sista minuten av den nickade Dominic Adiyiah in Ghanas ledningsmål, men… I sista stund dök Luis Suarez upp som en extra målvakt och räddade ett givet mål för Ghana och avancemang. Ghana fick en chans till då Asamoah Gyan skulle slå in straffen. Den tog i ribban och det stod fortfarande 1-1 och matchen skulle avgöras på straffar. Dessa vann Uruguay med 4-2 och de gick till semifinal. Suarez som givetvis blev utvisad hade räddat sitt lag vidare i VM med en avsiktlig hands. Efteråt sa han: ”Guds hand tillhör mig nu!”

FÖDDA IDAG

32 år PAK Nam-Chol född 1985 i Pyongyang, Nordkorea.
Mittfältare
74 landskamper för Nordkorea.

Klubbar som spelare:
2004-12 April 25,
2012-14 Muangthong United (Tahailand),
2014 Sisaket (lån)

27 år Danny ROSE född 1990 i Doncaster, England.
Försvarare
55 U- och 12 A-landskamper för England och 3 landskamper för Storbritannien.

Klubbar som spelare:
2005-07 Leeds United,
2007- Tottenham Horspur,
2009 Watford (lån),
2009 Peterborough United (lån),
2010-11 Bristol City (lån),
2012-13 Sunderland (lån).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln