• Boris dagliga blogg

Lördagen den 7:e januari 2017.

Lovet för spanska ligans spelare är över.
FA-cupen startar på riktigt i tredje omgången.
Men den kommer inte att innehålla några överrasningar längre.
City (Manchester) var överlägsna United (West Ham)


FOTBOLLSHISTORIA: 
1970: Kaizer Motaung bildar Kaizer Chiefs.
2006: Xabi Alonso gör ett "ishockey-mål" i tom kasse.
2013: Messi får sin fjärde Ballon d`Or i rad.

FÖDDA IDAG: Eden.
LIVERPOOLARE: Harry, Emiliano.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER CITYs förstatröja 2006/07.

Lovet för spanska ligans spelare är över.


Jag vet att det finns många fans av spansk fotboll, trots att jag inte själv hör dit. Men dessa kan börja se framåt igen. Den 17:e omgången tjuvstartade med en fredagsmatch, efter jul- och nyårsuppehållet. Det var väl inte en match som ens älskare av spanska ligan blev så upphetsade av. Mittenmötet mellan Espanyol och Deportivo la Coruna slutade 1-1 och var inte till så stor glädje för någon av klubbarna.
 

FA-cupen startar på riktigt i tredje omgången.


För oss som gillar Engelsk fotboll så startade världens äldsta fotbollsturnering på allvar igår. Turneringen är så klart FA-cupen, även om den numera ska ha ett sponsornamn och detta år kallas The Emirates FA Cup. At jag påstår att cupen startar på allvar i tredje omgången är för att Premier Leaguelagen som är seedade träder in. Förr kunde det hända en hel del stora sensationer då små lag såg sin chans att tvåla till ett storlag, ofta för att de underskattade motståndet.
 

Men den kommer inte att innehålla några överrasningar längre.


Jag vågar sticka ut mina hakor och påstå att den tiden är förbi. Det blir inga sensationer mer. Storlagen kommer att ta sig vidare och finalen står mellan två topplag i Premier League i år. Därför var det extra intressant då tredje omgången startade med ett möte mellan två Premier Leaguelag. West Ham har gjort bra resultat i cupen tidigare och med hemmaplan borde de ha en liten chans mot Manchester City. Pyttsan!!!
 

City (Manchester) var överlägsna United (West Ham)


Det startade för all del ganska jämt, men då Manchester City fick en billig straff och tog ledningen med 1-0 i slutet av första halvlek var det bara ett lag på plan. Till slut hade City fått in hela fem mål bakom en förtvivlad West Ham-målvakt. Hela 0-5 slutade det och West Ham var ute ur FA-cupen och Manchester City vidare till omgång fyra. Tittar man på placeringarna i tabellen så var det ett ganska logiskt resultat. Så vänta inte med några större överraskningar i FA-cupen i år heller.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Reebok och Fotbollsaffären hade ett väldigt gott samarbete. Det gjorde att det inte var några problem för Micke Falk att skaffa hem denna Manchestertröja till säsongstarten i augusti 2006.

Detta var Reeboks tredje och sista tröja för den fyraårsperiod som de haft samarbete med Manchester City. Thomas Cook sponsrade Citys andra tröja. I och med denna tröja så hade även Manchester City gått över och eslutat byta tröja varje år.

14:e plats i Premier League var en stor besvikelse för Manchester City. Bäst i denna tröja gick det för laget i FA-cupen. Här kom man till kvartsfinal, men förlorade den med 0-2 mot Blackburn.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1970 Kaizer Chiefs. 2006 Xabi Alonso-mål. 2013 Messi igen

1970 Syafrika får en ny fotbollsklubb


Idag 1970 bildades det en fotbollsklubb i Sydafrika. På den tiden fanns en fotbollsliga i USA som hette NASL (North American Soccer League). Det var då som alla stora spelare köptes upp av de Nordamerikanska klubbarna. Här fanns åldrande superstjärnor som Pelé, George Best, Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. Det fanns även en spelare från Sydafrika vars namn är Kaizer Motaung. Han spelade i Orlando Pirates, Atlanta Chiefs och Denver Dynamos.

Det var under perioden mellan han var i Atlanta och Denver som han stannade några år hemma i Soweto i Sydafrika. Klubben han bildade då uppkallade han efter sig själv och den klubb han lämnade i USA. Kaizer och Chiefs. För tillfället spelar klubben i högsta divisionen som i Sydafrika är Premier Soccer League. Tre gånger har de blivit mästare.

Om man granskar klubbmärket så kan man undra var en indianhövding kommer in i Sydafrika, men det är Kaizer Motaung som plockat detta från Atlanta Chiefs klubbmärke.

2006 Liverpool vidare i FA-cupen


Tredje omgången av FA-cupen spelades idag 2006. Det är denna omgång Premier Leaguelagen gör sin entré. Liverpool hade åkt till Luton för att lätt manövrera ut Championship-laget. Luton hade ledningen med både 2-0 och 3-1 innan Liverpool tog sig samman och lyckades vända till 4-3. Men Luton tryckte på för en kvittering och tog upp sin målvakt för att fa ytterligare en anfallare. Då fick Xabi Alonso tag på bollen och från en bit in på egen planhalva kunde han rulla in bollen i tomt mål och slutresultatet 5-3. Det visade sig vara en bra språngbräda till hela mästerskapet som Liverpool vann i den jämna finalen mot West Ham 3-3 och straffar.

2013 fjärde raka för Messi.


Lite försenat delades idag 2013 Ballon d'Or ut till de bästa spelarna och managers under 2012. Lionel Messi vann sin fjärde raka ”guldboll”. Kanske inte s konstigt då han under fjolåret slog Gerd Müllers gamla rekord från 1972 på 85 mål i klubb- och landslag under ett år. Messi gjorde 91 mål 2012. Däremot lyckades hans lag Barcelona bara vinna en titel och det var Spanska cupen. De andra pristagarna var USA:s Abby Wambach. Bästa managers blev Spaniens Vicente del Bosque och vår egen Pia Sundhage.

FÖDDA IDAG

26 år Eden HAZARD född 1991 i La Louvière, Belgien
Mittfältare
37 U- och 76 A-landskamper för Belgien.

Klubbar som spelare:
Royal Stade Brainois (1995-2003),
Tubize (2005–2005),
Lille (2005-2012) 
Chelsea (2012-).

LIVERPOOLARE

Blev 36 år Harry RACE född 1906 i Evenwood, Co Durham, England, han dog i El Alamein i Egypten den 24:e oktober 1942.  
Anfallare
0 landskamper för England,

Klubbar som spelare: Raby United,
1928 till 1930 tillhörde han Liverpool och han gjorde 43 matcer och 18 mål.
Manchester City (1930-33),
Nottingham Forest (1933-37),
Shrewsbury Town (1937-38),
Hartlepools United (1938-41)

28 år Emiliano INSÚA född 1989 i Buenos Aires, Argentina
Försvarare
20 U- och 4 A-landskamper för Argentina.

Klubbar som spelare:
Pinocho,
Boca Juniors (1997-2007),

2007 först lån och sedan köpte Liverpool honom. Han spelare totalt 62 matcher och gjorde 1 mål 2011 såldes han.
Galatasaray 2010-11,
Sporting Lisbon (2011-13),
Atletico Madrid (2013-14),
Rayo Vallecano (lån 2014-15),
VFB Stuttgart (2015-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv