• Boris idrottsblogg

Söndagen den 13:e november 2016.

Därför har jag dagens tröja på mig!
Inte mycket VM-kval värt att se på TV.
Ett antal EM-lag som verkar missa VM.
Mexiko vann över USA.
Afrika-kval.


FOTBOLLSHISTORIA: 
2010: Fel bild kostade mycket pengar.

FÖDDA IDAG: Viktor, Jeffrey.
LIVERPOOLARE: Ingen.

DAGENS TRÖJA
SYDAFRIKAs förstatröja i VM 2002.

Därför har jag dagens tröja på mig!


VM-kvalmatcherna fortsätter världen över. Ifrån Afrika-kvalet så återstår fem fyralagsgrupper där ettan i varje grupp går till VM 2018. Sydafrika har inte varit med sedan de själv anordnade turneringen. Sedan var de med 2002 varifrån min tröja idag är hämtad. Det ser ganska bra ut inför kommande VM. Seger igår över Senegal med 2-1.

Inte mycket VM-kval värt att se på TV.


Jag måste säga att jag har svårt att etablera någon gnista för att se VM-kvalfotboll. Speciellt då den enda match som gick på en TV-kanal man kunde titta på var Spanien mot Makedonien. Utgången var ju redan klar på förhand. Att det skulle bli 4-0 var väl ett rimligt resultat. Vad det gäller övriga matcher i Europa-kvalet så var det som i förrgår inga stora sensationer. Förlust för Island vars framgångssaga verkar vara över, även om det bara var första förlusten i gruppen, och då borta mot Kroatien med 2-0.
 

Ett antal EM-lag som verkar missa VM.


Albanien har också tappat gnistan. 0-3 hemma mot Israel av alla länder. Ett annat EM-lag som sprattlat klart verkar vara Österrike. De ser inte ut att kunna ta sig till VM. Hemmaförlust med 0-1 till Irland måste anses som ett fiasko. Finland spelade i Ukraina och får väl vara glada att de bara förlorade med 0-1.
 

Mexiko vann över USA.


Det Nord-och Mellanamerikanska kvalspelet inleddes med första omgången och redan där var en liten ”final-match”. Mexico vann med 2-1 över USA. Tre lag ska till VM från denna enda grupp med sex lag. Efter en omgång är lagen i VM Mexico, Costa Rica och Panama.
 

Afrika-kval.


Även i Afrika gick det ett antal kvalmatcher. Här handlar det om fem stycken fyralagsgrupper där segrarna går till VM. Här har man avverkat en tredjedel av kvalet. Alltså två av sex matcher. Tunisien och Nigeria har startat bäst och är de enda två lag som vunnit båda matcher hittills.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Tröjan är köpt i Fotbollsffären i Malmö. Just denna sista i XL hade funnits i affären sedan 2002. Jag införskaffade den 2009 efter VM-lottningen då Sydafrika var värd för mästerskapen. Det var en tröja som var till ett mycket förmånligt reducerat pris.

Adidas har gjort en tröja som ser ut som många av Adidas fotbollsträjor gjorde 2002. Både Sverige, Spanien och Frankrike hade liknande tröjor. Det typiska var nät-delen i sidan och en annan färg där under. Sydafrika har laborerat med sina förstatröjor. De har varit bärnstensfärgade med svart och vitt i. Till VM i Japan och Sydkorea hade Sydafrika en vit hemmatröja.

Sydafrika hade hamnat i Grupp B som spelades i Sydkorea. Inledningen var mot Paraguay och slutresultatet blev 2-2. I andra matchen besegrade Sydafrika Slovenien med 1-0. I sista matchen kom första förlusten. Det blev 2-3 mot Spanien. Sydafrika hamnade på fyra poäng och 5-5 i målskilnad. Spanien vann gruppen på full poäng. Paraguay hade också fyra poäng, men deras målskilnad var 6-6. De hade alltså gjort fler mål än Sydafrika och med minsta möjliga marginal var Sydafrika utslaget.

FOTBOLLSHISTORIA från 12:e november 2010 Remembrance Day-misstag

2010 Fel bild

 
Remembrance Day är en dag som firas över stora delar av världen. I Storbritannien visar man sin respekt för dem som stred i världskrigen och man bär ofta en röd vallmoblomma, en Poppy. Denna symbol brukar också många fotbollsklubbar ha på sina matchtröjor vid denna tid på året.
 

Då Airdrie United, i skottska division två, idag mötte Livingston hemma hade man dessutom tryckt upp ett matchprogram med soldater på ett tåg och texten ”Lest We Forget”. (Så att vi inte glömmer). Eftersom Network Rail sponsrade Airdrie United tyckte klubben att det var extra bra att de hittat en bild av soldater på ett tåg. Nu visade det sig att soldaterna på bilden var tyska nazist-soldater och i och med detta drog Network Rail tillbaka sin sponsring av klubben. Det gäller att kolla upp vilka bilder man väljer.

FÖDDA IDAG

31 år Viktor ELM född 1985 Johansfors i Emmaboda kommun
Mittfältare
10 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Johansfors IF (1995-97),
Nybro IF (1997-2003),
Falkenbergs FF (2004-05),
Kalmar FF (2006-08),
SC Heerenveen (2009-12),
AZ Alkmaar (2012-15),
Kalmar FF igen (2015-).

25 år Jeffrey BRUMA född 1991 i Rotterdam
Försvarare
43 U- och 23 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Feyenoord (2006-07),
Chelsea (2007-13),
Leicester City (lån 2011),
Hamburger SV (lån 2011-13)
PSV Eindhoven (2013-16)
VfL Wolfsburg (2016-).

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv