• Boris idrottsblogg

Söndagen den 16:e oktober 2016.

Därför har jag dagens tröja på mig!
Minst 15 minuter ska läggas till i varje halvlek.
Det måste till effektiv speltid om fotbollen ska bli rättvis, och domaren ska inte hålla reda på tiden.
Vad har hänt? Costa fick ingen varning!
Manchester City behöver köpa in en straffläggare.
Tur att domartavlan inte fällde Hammers.
Övriga ligor utan överraskningar.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1878: Fotbollen i Ipswich får ett lag.
1996: Läktarkatastrof i Guatemala.
FÖDDA IDAG: Falcao, Thomas.
LIVERPOOLARE: Ingen.

DAGENS TRÖJA
WEST HAM UNITEDs förstatröja 1993/95.

DÄRFÖR HAR JAG DAGENS TRÖJA PÅ MIG!


1993/95 fanns en sportfabrikör vid namn Pony. De tillverkade tröjor till Tottenham, Southampton och West Ham. Häromdage hade jag Southamptons modell, och då tyckte jag det passade bra att lufta även West Hams tröja. Det beror givetvis på att de tog sin andra seger i Premier League igår. 1-0 borta mot Crystal Palace och dessutom med en man mindre den siata kvarten. Starkt!

Minst 15 minuter ska läggas till i varje halvlek.


I nästan varje fotbollsmatch är det tilläggstid som aldrig motsvarar den tid som går bort på byte, fejkade skador (det är alla de då spelaren ligger kvar på planen och tvingas få behandling för att då de kommit utanför planen kan komma in direkt igen) och annat tidsödande spel vid inkast, frispark och inspark. Skulle all dödbollstid tas igen så skulle det läggas till runt 15 minuter i varje match.
 

Det måste till effektiv speltid om fotbollen ska bli rättvis, och domaren ska inte hålla reda på tiden.


Det är omänskligt att domaren ska hålla reda på denna tid. Det gör inte en enda domare i någon annan lagsport. Det enda raka är att låta fotbollen spela effektiv speltid, 2 x 30 minuter. Då kan byten, fejkade skador, insparkar, frisparkar och inkast få ta hur lång tid de vill. Det innebär också att då tiden är slut blåses matchen av. Inte son nu då domarna felaktigt låter hörnor, frisparkar och ett anfallande lag få avsluta anfallen innan han blåser. Om tiden skulle gå ut och det är en frispark, straff eller hörna så ska man, liksom i handboll, få lägga detta, men så fort en medspelare rör bollen är matchen slut. Det betyder att bollen måste gå direkt i mål eller toucha en motståndare, om målet ska räknas.
 

Vad har hänt? Costa fick ingen varning!


Jag följde tre matcher idag och givetvid spelades de alla i Premier League. Första matchen gick som alla hade kunnat tippa, Chelsea – Leicester City 3-0. Ett fullt normalt och i gårdagens match rättvist resultat. Men det var de två senaste årens mästare som möttes och då borde Leicester kunnat bjuda bättre motstånd. Det enda märkliga i matchen var att Diego Costa tvingades av manager Conte att spela hela matchen, och att Conte klarade sig utan en enda liten varning. Däremot gjorde han givetvis ett mål, sin vana trogen.
 

Manchester City behöver köpa in en straffläggare.


Andra matchen borde gått i samma spår. Manchester City – Everton 3-0. Det hade varit rättvist. Men så blev det inte. Trots ett mäktigt spelövertag och mängder med chanser var det Evertons Lukaku som kunde kontra in 0-1 till gästerna. Då Guardiola kom på att byta in Nolito tog det inte ens en minut innan han hade kvitterat. Men där stannade det. En sak City behöver träna på är straffar. De fick två stycken i matchen och både De Bruyne och Agüero missade, eller om rätt ska vara rätt så räddade målvakt Stekelenburg båda två. Då Arsenal vann igår så delar de nu ledningen i Premier League med Manchester City.
 

Tur att domartavlan inte fällde Hammers.


Sista matchen var ett botten- och mittmöte på Selhurst Park. Crystal Palace tog emot bottenlaget West Ham. West Ham i kris visade inga tecken på detta. De stod upp bra, så bra att de tog ledningen i första halvlek. Denna höll de, inte helt orättvist tills slutsignalen gick. Orättvist var det däremot att domare och linjeman hjälptes åt att visa ut West Hams Cresswell på två helt felaktiga varningar inom en minut. Första var en straffspark som domaren missade och varnade för filmning. Andra var en kamp som förekommer 50 gånger per match och som visst skulle vara en frispark, men ska det dessutom dömas varning i en sådan situation så skulle det inte vara många spelare kvar vid matchens slut. Även Crystal Palace bör träna på straffar. Här missades straffen verkligen. Benteke sköt både över och utanför. Alltså var han inte mycket bättre igår än så han tillhörde Liverpool.
 

Övriga ligor utan överraskningar.


Övriga Europas ligaspel bjöd på idel favoritsegrar av Atletico och Real Madrid, Barcelona, Juventus och Paris SG, för att nämna några. I Serie A spelades toppmatchen Roma och Napoli. Romaseger innebar att lagen bytte andra och tredje plats och att Juvenus ökade avståndet i toppen. Enda lilla överraskningen var att Bayern München bara fick 2-2 borta mot Eintracht Frankfurt. Det betyder att Köln som vann idag ”bara” är två poäng efter Bayern.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Under Påskresan till London 1994 var jag som vanligt hos John i Soccer Sceene butiken på Carnaby Street. Där inhandlades denna nya West Ham tröja.
 
Pony hade dykt upp som tröjtillverkare. I London hade både West Ham och Tottenham kontrakt med detta företag. I denna nya dress spelade West Ham till sig en 13:e plats i återkomsten till högsta divisionen. Säsongen 2004 - 2005 var West Ham 14:e i det Premier League som omfattade hela 22 lag.

FOTBOLLSHISTORIA från 16:e oktober 1878 Ipswich Town FC. 1996 Guatemalakatastrofen.

1878 Ipswich får ett fotbollslag.

 
Ipswich Public School hade hållit på med amatörfotboll ett tag. Idag 1878 gjorde de slag i saken och samlades under ledning av politikern Thomas Clement Cobbold. Han fick bli ordförande i den nybildade fotbollsklubben Ipswich AFC. 1988 slogs de samman med rugbyklubben Ipswich RUFC och antog namnet Ipswich Town FC. Samtidigt fick de också tillträde till blivande hemmaarenan Portman Road som hade varit rugbylagets hemmaplan fram till 1888. Men det skulle dröja ända fram till 1936 innan Ipswich blev en riktigt professionell klubb och kom med i the Southern League. Största succén kom säsongen 1961-62 då Ipswich Town FC blev engelska ligamästare för första och hittills enda gången.

1996 tragedin i Guatemala.

 
Guatemala skulle möta Costa Rica i en VM-kval match idag 1996 på Estadio Mateo Flores i Guatemala City. Arenan skulle kunna ta 47 000 och det såldes 45 796 biljetter, med en massa falska biljetter var i omlopp och en knapp timme före matchen uppskattades det att när 50 000 hade kommit in. I trängseln blev det panik och då denna äntligen lagt sig hade 84 människor fått sätta livet till. De flesta hade kvävts till döds. Ytterligare 147 var skadade och givetvis (till skillnad från Heyselkatastrofen 1985) så ställdes matchen in.

FÖDDA IDAG

63 år FALCÃO Paulo Roberto Falcão född 1953 i Abelardo Luz
Mittfältare
34 landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
Sport Club Internacional (1972-80),
Roma (1980-85),
São Paulo (1985-86). 

Lag som tränare:
Brasiliens landslag (1990-91),
Club América (1991-92),
Sport Club Internacional (1993),
Japans landslag (1994),
Sport Club Internacional igen (2011),
Bahia (2012), 
Sport Club do Recife (2015-16),
Sport Club Internacional än en gång (2016-)

43 år Thomas MYHRE född 1973 i Sarpsborg
Målvakt
56 landskamper för Norge.

Klubbar som spelare:
Moss FK (1988-92),
Viking FK (1993-97),
Everton (1997-2001),
Glasgow Rangers (lån 1999),
Birmingham City (lån 2000),
Tranmere Rovers (lån 2000),
FC Köpenhamn (lån 2001),
Beşiktaş (2001-02),
Sunderland (2002-05),
Crystal Palace (lån 2003-04),
Fredrikstad FK (2005),
Charlton Athletic (2005-07),
Viking FK igen (2007-10),  
Kongsvinger IL (2010-11).

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv