• Boris idrottsblogg

Söndagen den 9:e oktober 2016.

Ännu en kvalfylld dag!
(FA-cup, Afrika, Europa)

Dagens tröja.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1875: Fotbollshistoriens första matchprogram.
1996: VM-kval: Bortalaget var på plats, men inte hemmalaget.

FÖDDA IDAG: Gheorghe, Mark.
LIVERPOOLARE: Ingen.

DAGENS TRÖJA
TYSKLANDs förstatröja i EM 2012.

Ännu en kvalfylld dag!

 
¤ Visserligen är FA-cupen en etablerad turnering, men man kan nästan påstå att de 62 matcher som spelades igår var kvalmatcher. Lagen i England och Wales var åter sådana som ingen hört talas om. Gör man sex mål i en match så är man vidare. Igår lyckades Northwood, Tiverton och Taunton ta sig vidare då de gjorde sex mål på sina motståndare. Vem har hört talas om dessa lag tidigare?
 

¤ I Afrika så spelas det två nationskval. Ett är till de Afrikanska mästerskapen i vår och igår inleddes det som kallas tredje steget i kvalet till VM. Det är fem grupper med fyra lag var och ettan i varje grupp går till VM. Det spelades fem matcher och dessa innebar tre fullpoängare. Demokratiska Republiken Kongo, Elfenbenskusten och Senegal leder sina grupper på full poäng (efter en match).
 

¤ I Europakvalet har man kommit två matcher in i alla åtta grupper. Om vi vänder blicken till våra Nordiska grannländer så var både Danmark och Norge i farten igår. De presterade båda dystra resultat. Norge skulle jag påstå redan var uträknade. De klarade inte av en seger nere i Azerbajdzjan. Förlust med 1-0 och nästsist på noll poäng i gruppen. Danmark hade en tuffare match borta mot Polen, eller ska vi säga mot Robert Lewandowski. När han gjort tre mål släpptes danskarna in lite i matchen, men de kom aldrig närmare än 2-3.
 

¤ Grupp F innehåller Skottland och England. De övertygade inte. Skottarna fick bara 1-1 hemma mot Litauen. England vann visserligen med 2-0, men det anses säkert väldigt klent då det var Malta de mötte och dessutom på Wembley. Men England leder gruppen på full poäng, fast det är de två bottenlagen på noll poäng, Slovakien och Malta, som de mött.
 

¤ Rumänien och Montenegro spelar båda i Polens och Danmarks grupp. Dessa förstnämnda lag vann båda med 5-0 och toppar Grupp E. Grupp C spelade också full omgång och denna grupp är redan klar på förväg. Nu då världsmästarna inte har en given plats i nästa VM, så tvingas Tyskland till kvalspel, och visst vinner de denna grupp. 3-0 mot Tjeckien var en säker seger. Tyskland och Azerbajdzjan toppar gruppen på sex poäng, men hur många tror att Azerbajdzjan ska kunna utmana Tyskland om VM-platsen?

DAGENS TRÖJAS HISTORIA

 
Inför EM 2012 dök det upp många nya landslagströjor i Fotbollsaffären i Malmö. Då jag jobbade halvtid där, så kunde jag ofta vara den första som skaffade mig en ny landslagströja. Tyskland går alltid långt så det var riskfritt att köpa den. Jag har för mig att denna tröja var min i april 2012.
 

Adidas är en van tillverkare av Tysklands matchtröjor. På senare tid har den vita tröjan ofta fått inslag av flaggans tre färger, svart, rött och gult. Här sitter de ganska fräckt som smala tvärränder från uppe till vänster och ner till högra sidan. I nacken sitter ett 3D Deuchland Fussball Bund.
 

Jag hade Tyskland som favorit i EM. Gruppspelet gick galant och bestod i segrar över Portugal, Nederländerna och Danmark. 4-2 mot Grekland i kvartsfinalen var övertygande. Sedan hände något i semin. Där överraskade Italien med att vinna med 2-1 och Tysklands EM-spel var över. Tröjan har använts i VM-kvalet. I Berlin hade Tyskarna denna tröja och gick mot en övertygande seger över Sverige innan de totalt tappade matchen och en säker 4-0 ledning slutade med 4-4.

FOTBOLLSHISTORIA från 9:e oktober 1875 program till matchen. 1996 Skottland utan motstånd.

1875 Första programmet

 
På Hampden Park i Glasgow möttes idag skottska Queen's Park FC och engelska Wanderers FC. Skottarna hade inga problem att vinna. 5-0 slutade matchen. Det speciella med dagens match 1875 var att det var första gången i historien som det såldes ett matchprogram. Programmet bestod i ett enda blad där man kunde läsa datum, plats och laguppställningar för de båda lagen. Det fanns också en uppmaning till publiken ”Var vänliga och häng inte på repen”.

1996 Skottland hade tre poäng

 
Kvalet till VM 1998 hade spel idag 1996 i Tallinn. Det var Skottland som hade bortamatch mot Estland. Det var en kvällsmatch och då arenan inte hade elljus hade Estländska förbundet skaffat in tillfälligt ljus. Skottarna tyckte de var för låga och att det inte skulle bli tillräckligt ljus, men FIFA beslöt dagen innan att matchen skulle gå avtalad tid. De ändrade sig dock på kvällen och fastställde att matchen skulle spelas klockan tre på eftermiddagen.
 

Skottarna var uppställda idag 1996, men det fanns inga motståndare då Estländarna vägrade godkänna FIFAs beslut att flytta fram matchen. Domare blåste igång och blåste av matchen och förklarade Skottland vinnare. Estland protesterade och fick igenom sin protest. Matchen kom att spelas den 7:e februari 1997 i Monaco. Den slutade 0-0 och Skottland förlorade två poäng, men det gjorde inte så mycket för de tog sig till VM i alla fall. Det gjorde inte Estland.

FÖDDA IDAG

49 år Gheorghe POPESCU född 1967 i Calafat
Försvarare/mittfältare
115 landskamper för Rumänien.

Klubbar som spelare:
Dunarea Calafat (1980-84),
Universitatea Craiova (1984-90),
Steaua Bukarest (lån 1988),
PSV Eindhoven (1990-94),
Tottenham Hotspur (1994-95),
Barcelona (1995-97),
Galatasaray (1997-2001),
Lecce (2001-02),
Steaua Bukarest igen (2002),
Hannover 96 (2002-03).

41 år Mark VIDUKA född 1975 i Melbourne
Anfallare
38 U- och 43 A-landskamper för Australien.

Klubbar som spelare:
AIS (1992-93)
Melbourne Knights (1993-95),
Dinamo Zagreb (1995-98),
Celtic (1998-2000),
Leeds United (2000-2004),
Middlesbrough (2004-07),
Newcastle United (2007-09).

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv