• Boris idrottsblogg

Lördagen den 8:e oktober 2016.

Fortsatta kval (till VM).
Dagens tröja.

FOTBOLLSHISTORIA: 
2011: Stort räknefel i Sydafrika.

FÖDDA IDAG: Egon, Nils.
LIVERPOOLARE: Ingen.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i EM 2016.

Fortsatta kval (till VM).
 

¤ Så var Sverige i farten igen och skulle köra över Luxemburg med fyra, fem noll. Men alla vet att så går det inte till längre. Inte ens för Sverige. Statistiken var överlägsen i Sveriges favör och det blev faktiskt 12 skott på mål och hela 29 chanser, men, men, men. Endast ett skott satt i målmaskorna bakom Luxemburgs målvakt. Och det var en back som gjorde målet. Visst, försvaret höll tätt, men det behövs anfallare som kan göra mål. Så jag ger Sverige underkänt trots de tre poängen.
 

¤ De två värsta motståndarna i Sveriges grupp är Nederländerna och Frankrike. De hade visserligen hemmamatcher, men liksom Sverige hade de på papperet lätta motståndare. Båda lagen utnyttjade detta och vann med 4-1. Nederländerna över Vitryssland och Frankrike över Bulgarien. Dessa resultat gör att de tar placering ett och två i gruppen och Sverige är utanför VM på en tredje plats, även om alla tre lag har fyra poäng.
 

¤ Frågan man kan ställa sig efter gårdagens kvalmatcher är om Färöarna ska bli ett nytt Island. Efter 0-0 hemma mot Ungern i första matchen vann Ö-länningarna igår i Riga med 2-0 över Lettland. De är tvåa i sin grupp efter Schweiz som med ett mål i 90:e minuter vann med 3-2 borta mot Ungern igår.
 

¤ Sydamerikanerna i Europa har åkt hem till sin världsdel och spelade igår natt nionde omgången. Det är halvvägs in i kvalet. Uruguay och Brasilien ligger etta och tvåa och vann storsegrar över de två bottenlagen Bolivia och Venezuela. Det börjar bli en liten lucka mellan de fem första lagen och de fem på under halvan. Ecuador och Colombia har för närvarande en biljett till VM i Ryssland och Argentina som bara spelare 2-2 mot Peru igår, ligger femma och det är platsen som ger vidare kval mot segraren i Oceaniengruppen. Vilket alltid inneburit att det Sydamerikanska laget vunnit detta kval.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA
 
Min samling kom upp i 600 tröjor i och med denna tröjan. Det var en ren tillfällighet att jag köpte den. Efter en golftävling körde jag hem min golfpartner Micke Falk. Han hade fått tillbaka denna tröja från en kund som inte tyckte den passade honom. Jag tyckte att det var en perfekt tröja att bli jubileumströjan 600.
 
Det är en lite ljusare gul färg än tidigare tröjor. Den är tunn och sval som en lämplig sommartröja. Adidas tillverkar och den är väldigt lik alla andra lag som har Adidas. De tre ränderna sitter på sidan istället som tidigare på ärmarna. Ett nytt grepp.
 
Tröjan användes i EM i Frankrike och den turneringen får anses vara ett stort fiasko. Sist i gruppen och endast ett gjort mål, och det var ett självmål. Till starten av VM-kvalet till VM 2018 använder landslaget samma tröja. Det har blivit ett mål per match de första två matcherna och fyra poäng. Alltså något bättre.

FOTBOLLSHISTORIA från 8:e oktober 2011 Sydafrika jublar, för tidigt.

 

2011 Sydafrikansk glädje till ingen nytta.

 
Sista omgången i kvalet till de Afrikanska fotbollsmästerskapen 2012 spelades idag 2011. Sydafrika mötte Sierra Leone och behövde vinna. Samtidigt spelade Egypten mot Niger i samma grupp. Här tog Egypten ledningen i början av andra halvlek. När resultatet nådde Sydafrika anade de att det räckte med oavgjort för att ta sig vidare. När sedan Egypten gjorde både tvåan och trean räknade de Sydafrikanska ledarna snabbt ut att De ledde tabellen. Både Sydafrika, Niger och Sierra Leone hade nio poäng, men Sydafrika var de enda som hade plus i målskillnaden. De bytte in försvarande spelare för att kunna hålla 0-0 och det lyckades.
 

Överlyckliga Sydafrikanska spelare och ledare dansade runt på Mbombela Stadium i Nelspruit och firade att de tagit sig till de Afrikanska mästerskapen. Tyvärr hade ingen läst igenom reglerna. Då tre lag hamnar på samma poäng räknar man bara de matcher dessa lag spelat mot varandra. Då hade Niger sex poäng och Sydafrika och Sierra Leone bara fem poäng. Alltså var det Niger som tog sig till slutspelet 2012 i Gabon och Ekvatorialguinea. De slutade där sist i sin grupp med noll poäng.

FÖDDA IDAG

Blev 78 år Egon JÖNSSON född 1921 i Malmö
Anfallare
22 landskamper för Sverige.

Klubb som spelare:
Malmö FF (1943-54).

VM brons 1950.

Blev 85 år Nils LIEDHOLM född 1922 i Valdemarsvik
Mittfältare/anfallare
24 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Valdemarsviks IF (1938-43),
IK Sleipner (1943-46),
IFK Norrköping (1946-49),
AC Milan (1949-61). 

Lag som tränare:
AC Milan (1961-66),
Hellas Verona FC (1966-68),
AC Monza (1968-69),
AS Varese 1910 (1969-71),
ACF Fiorentina (1971-73),
AS Roma (1973-77),
AC Milan igen (1977-79),
AS Roma igen (1979-84),
AC Milan igen (1984-87),
AS Roma igen (1987-89),
Hellas Verona FC igen (1992)
AS Roma för fjärde gången (1997).  

OS-guld 1948 och VM-silver 1958.

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv