• Boris idrottsblogg

Söndagen den 11:e september 2016.

City klart bäst i Manchester och även i England.
Ska det vara straff vid tröjdragningar i straffområdet? Hur många straffar skulle detta i så fall ge per match?
Liverpool vassa framåt och givmilda bakåt.
Europas två överraskningar: Både Dortmund och Barca gick på pumpen.


FOTBOLLSHISTORIA: 
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.
1895: FA-cuppokalen blir stulen och återfinns aldrig.
2011: Ryssland vinner VM-finalen över Brasilien. (I beachfotboll).

FÖDDA: Franz, Slaven, Dejan, Eric.
LIVERPOOLARE: Andrea.
DAGENS TRÖJA
MANCHESTER CITYs förstatröja 2009/10.

City klart bäst i Manchester och även i England.


”Det är så här fotboll ska spelas. Fartfylld, spännande och med härliga målchanser. Förväntningarna på de kommande matcherna är höga. Det var bortalaget som kontrollerade matchen. Hemmalaget har försökt överlista sina motståndare med kontringar medan bortalaget mest har försökt med kombinationsspel.” Så här stod det i en slutkommentar och den match i Premier League som kanske tilldrog sig största intresse. Det var givetvis Manchesterderbyt som jag spådde oavgjort igår. Sjukdom och lite annat gjorde att jag inte själv såg matchen, men av vad jag förstått så var City överlägset och Zlatans tröstmål till 2-1 var mer en skänk från ovan. 2-1 i matchen, men 1-0 till Pep Guardiola over Jose Mourinho.
 

Ska det vara straff vid tröjdragningar i straffområdet? Hur många straffar skulle detta i så fall ge per match?


Jag försökte koncentrera mig på fyramatchen mellan West Ham och Watford. Jag är ju Watfordanhängare. Då jag somnade på soffan, vaknade till strax före paus och såg till min fasa att West Ham ledde med 2-0, stängde jag av. Med ett halvt getöga lyckades jag istället se Arsenal räddas på övertid av att domaren gav dem en straff. Den gjorde att matchen på Emirates stadium slutade 2-1 till Arsenal över Southampton. Ja, jag kan erkänna att det kanske var straff för en lätt tröjdragning, men i så fall borde det vara ett tiotal straffar i varje match som spelas i elitsammanhang. En koll på övriga resultat sa att Watford hade vänt och vunnit med 4-2. En för mig glädjand överraskning.
 

Liverpool vassa framåt och givmilda bakåt.


Slutligen fick jag sett en Premier Leaguematch igår. Liverpool har ju byggt ut sitt Anfield och på så sätt tvingats spela de tre första matcherna borta. Nu var det dags för hemmapremiär. Den stor mot de regerande mästarna Leicester City. De blev överkörda av Liverpool. Hela 4-1 slutade matchen. Ett antal snygga Liverpoolmål, men det är kanske Leicestermålet det snackas mest om efteråt. Ett horribelt försvarsspel då Leiva passar en helt fristående Vardy. I det läget hade jag också gjort mål så gammal och influensasjuk som jag är. Vardy han envisas med sitt blå bandage på högerarmen. Det är snart ett år sedan han bröt ett ben i handen. Nu kör han en ”Veron”. Argentinaren Juan Sebastián Verón hade haft en knäskada och efter den hade han ett tunt bandage under knäet. Då det gick bra för honom fortsatta han att tejpa sitt knä i ren skrock. På samma sätt använder Vardy numera sitt blå bandage runt höger underarm.

Europas två överraskningar: Både Dortmund och Barca gick på pumpen.


Det spelades väldigt många matcher i de Europeiska ligorna och det finns två resultat som får mig att höja en aning på ögonbrynen. En av kandidaterna till att utmana Bayern München i Bundesliga är Borussia Dortmund. Redan i andra matchen förlorade de borta mot Leipzig. Men den riktigt stora sensationen inträffade i spanska ligan där Barcelona tog emot Alaves. När matchen var slut på Nou Camp hade Alaves tagit med sig alla tre poängen. 1-2 slutade matchen. I stort sett alla andra matcher i Europa gick som man hade förväntat. Det fanns inte några stora oddshöjare.

Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.

Den 11:september 2001 var Champions League ointressant


Jag drar mig till minnes ruskiga saker som inträffade idag och har lite med fotboll att göra. Den 11:e september 2001. Det var en tisdag och vi hade ett stort gemensamt föräldramöte på skolan på kvällen. En kollega mötte mig i dörren på skolan och sa: ”Har du hört vad som hänt?” Ja, det var den dagen som förändrade världen eller åtminstone USA. Al-Qaidas terrorattack med finessen att använda fredliga passagerarplan som dödliga jättebomber. Visserligen hade USA varit utsatta för detta tidigare men de japanska kamikaze-piloterna som härjade i krigstid under Andra Världskrigets slutskede.

Föräldramötet blev kort för en del skulle hem och titta på Champions League. Det är här fotbollen kommer in. Jag som såg mycket gott i fotboll på denna tid skulle givetvis också hem och se någon match. Normalt hade jag haft anteckningar och kunde berättat vilken match jag såg och vad resultatet blev, men jag tittade inte på fotboll. Det blev en helkväll med rapporter och kommentarer från New York och Washington och om det hade funnits ytterligare ett plan och vad det skulle kraschat in i.

 

Inställd Champions Leagueomgång


Champions League spelade sin omgång den 11:e och skulle kört en omgång den onsdagen 12:e. Då hade UEFA fattat beslutet att skjuta upp onsdagsomgången. Det är hittills enda gången en halv Champions League omgång skjutits upp.
 

Den 11:e september 1973 satte spår i VM 1974


En annan händelse som satte spår inom fotbollen var dagens militärkupp i Chile då president Alliende dödades eller begick självmord. Hur som helst så tog militärjuntan med Pinochet i ledningen över. Chiles nationalarena i huvudstaden Santiago Estadio Nacional de Chile kom att användas som ett koncentrationsläger, men snyggades till då det skulle bli VM-kval. De fick en extra chans att kvala in från Sydamerikagruppen mot ett Europeiskt lag. Detta lag var Sovjetunionen.
 

En av de mest absurda VM-kvalmatcherna.


Den 23:e september spelades första matchen i Moskva. Den slutade 0-0. Returen skulle gå den 21;a november, och Sovjet gjorde allt för att få matchen flyttad från Estadio Nacional de Chile. FIFA vägrade lyssna på detta. Matchen skulle spelas där Chile ville. Allt slutade med att Sovjet bojkottade tillställningen och en unik och absurd händelse inträffade då Chiles lag, domare och en fåtalig publik såg det Chilenska laget göra avspark, dribbla sig ner till ett tomt mål och slå in bollen. Resultattavlan visade Chile 1 Sovjet 0 och så var matchen över och Chile kom till VM

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e september 1895 FA-cupen borta. 2011 Ryssland världsmästare

 

1895 FA-cupen stulen.

 
Regerande FA-cupmästarna Aston Villa hade vunnit turneringen och pokalen. Det var brukligt att det lag som var mästare fick ha hand om FA-cuppokalen tills ett nytt lag vann världens äldsta fotbollsturnering. Sedan 1871 hade pokalen ägts av mästarna, men idag 1895 stals den och återfanns aldrig. Pokalen fanns i ett skyltfönster i en fotbollsaffär som hette W. Shillcock och låg på Newton Row i Birmingham. Det utfästes en belöning på 10 pund för den som kunde tipsa vem som stulit pokalen, men ingen nappade på det. Istället fick Aston Villa böta 25 pund för att det skulle kunna köpas in en ny pokal. 1958 påstod en 83-årig tjuv och kåkfarare Harry Burge, att det var han som tagit pokalen och smält ner den för att göra falska mynt. Det finns dock inga bevis för att hans historia ska vara sann.
 

2011 Ryssland slår Brasilien i VM-final

 
För sextonde gången spelades det som officiellt heter FIFA Beach Soccer World Cup. Turneringen startade 1995 och den spelades på Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Det har den gjort tio gånger. De första femton åren spelades turneringen varje år. Från 2009 hålls den vart annat år. 2017 ska den gå på Bahamas. 2008 var första gången som Brasilien inte var värd. Fram till idag 2011 hade Brasilien blivit världsmästare tretton gånger. Dagens final skulle bli fjortonde mästerskapet, men det satte Ryssland stopp för. Ryssarna vann dagens final med 12-8 och tog sitt första Beach-fotbolls-VM. Mästerskapet spelades 2011 på Marina di Ravenna i Ravenna i Italien.

FÖDDA IDAG

71 år Franz BECKENBAUER född 1945
Försvarare
103 landskamper för Västtyskland.

Klubbar som spelare: 1951 till 1983
FC Bayern München,
New York Cosmos,
Hamburger SV
och New York Cosmos igen.

Lag som tränare: 1984 till 1996
Västtyskland,
Marseille
och Bayern München.
Han är en av de få som blivit världsmästare både som spelare och manager.

48 år Slaven BILIC född 1968
Försvarare
44 landskamper för Kroatien.

Klubbar som spelare: 1977 till 2000
Hajduk Split,
Primorac (lån),
Šibenik (lån),
Karlsruher SC,
West Ham United,
Everton
och Hajduk Split igen. 

Lag som tränare: 2001 till idag
Hajduk Split,
Kroatien U 21,
Kroatien,
Lokomotiv Moskva,
Beşiktaş
och West Ham United.

38 år Dejan STANKOVIC född 1978
Mittfältare
103 landskamper för Jugoslavien, Serbien och Montenegro, Serbien.

Klubbar som spelare: 1985 till 2013
Teleoptik,
Röda Stjärnan Belgrad,
Lazio
och Inter.

Lag som tränare: 2014 till 2016
Udinese (assisterande)
och Inter

37 år Eric ABIDAL född 1979
Försvarare
67 landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare: 1999 till 2014
Monaco,
Lille,
Lyon,
Barcelona,
Monaco igen
och Olympiakos.

LIVERPOOLARE

35 år Andrea DOSSENA född 1981
Försvarare
4 U- och 10 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare: Verona (2001-05),
Treviso (2005-07),
Udinese (lån 2006-07 + kontrakt 2007-08),

2008 till 2010 tillhörde han Liverpool FC. Då blev det spelat 31 matcher och 3 mål gjordes.
Napoli (2010-),
Palermo (lån 2013),
Sunderland (lån 2013-14),
Leyton Orient (2014-15),
Chiasso (2015-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv