• Boris idrottsblogg

Måndagen den 5:e september 2016.

Äntligen är VM-kvalet igång. Intressant att följa Big Sam som är född samma dag och år som jag.
Noll målchanser för Slovakien.
Rättvisa skipades på övertid.
Danmark till VM om det bara gällt en kvalmatch.

Världsmästarna har alltid kvalat in sedan denna regel kom till till VM 2006, och kommer att göra det nu med.
Skottland vann stort, och en titt på dagens kval.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1882: Fotbollsklubben Tottenham Hotspur ser dagens ljus under en gaslykta.
1931: Celtics målvakt John Thomson dör under det klassiska Old Firm derbyt.

FÖDDA: Paul, Matthias, John.
LIVERPOOLARE: Nuri.
DAGENS TRÖJA
TOTTENHAM HOTSPURs förstatröja 2012/13.

Äntligen är VM-kvalet igång. Intressant att följa Big Sam som är född samma dag och år som jag.


Europeisk fotboll står oss så klart närmst och då var det glädjande att kunna se VM-kvalet i Europagrupperna äntligen kunde sätta igång. Första matchen som intresserade mig var givetvis England. De är det landslag som enligt Kanal 9 är det mest populära laget för svenskar (efter Sverige förstås). För mig var det intressant att se Sam Allardyce som ny förbundskapten. Jag har följt Big Sam med extra stort intresse sedan jag för ganska många år sedan upptäckte att han liksom jag, båda är födda den 19:e oktober 1954. Trots detta är jag lite skeptisk till om han är rätt man för ett landslag. Han har alltid gjort sig bäst hos lite sämre lag som det gällt att klara kvar i en liga. Sam är en överlevare, men ingen riktig vinnare.
 

Noll målchanser för Slovakien.


Matchen mot Slovakien borta på City Arena i Trnava visade detta lite. Sam hade i stort sett bara tagit över Roys lag från EM. I vanlig ordning gällde det att inte släpp in något mål, men det verkade inte vara så viktigt att göra något mål heller. Efter första halvlek hade inget av lagen haft en enda chans på mål. Slovakien spelade verkligen svenskt. De hade fortfarande efter hela matchen inte ett enda skott på mål. De hade faktiskt inte heller en enda målchans som kunde noteras i statistiken.
 

Rättvisa skipades på övertid.


Slovakiens lagkapten Martin Skrtel uppträdde lika huvudlöst som han gjorde ett antal gånger då han spelade i Liverpool. Efter 57 minuter fick han sitt andra gula kort, som lika gärna kunde varit rött direkt. England började nu trycka på och fick ihop 19 målchanser och fem av dem hamnade på mål. Här visade Big Sam inte mycket kompetens eller djärva satsningar. Istället för att sätta in ytterligare en anfallare blev det tre byten rakt av där den utbytte ersattes av en likadan spelare. Till sist skulle det skipas rättvisa då en boll från en slovakisk försvarare serverar en fri engelsman. Offside påstår domaren. Hade detta varit rugby, hade det tagit tio sekunder och då hade videogranskningen visat att det var mål. Istället tog det två minuter att behandla Slovakiens målvakt som fejkade en skada. Det skulle han och hans lag få lida för. Domaren var tvungen att lägga till ytterligare två minuter till de fyra som var annonserade. På fem minuters övertid lyckades Adam Lallana tråckla in bollen mellan målvaktens ben. I och med detta mål räddades Englands och Big Sams ära.
 

Danmark till VM om det bara gällt en kvalmatch.


Gamle HIF:aren och MFF:aren Åge Hareide startade sitt nya jobb på Parken med att se till att hans Danmark tog ledningen efter bara 17 minuter mot Armenien. Det såg alltså bra ut för Danmark i sina nya tröjor som åter tillverkas av danska Hummel. Dessutom sitter Holger Danske på magen på tröjorna. Trots att Danmark var mer överlägsna sina motståndare är England var så blev det inte fler mål i matchen, och då hade Danmark även en straff i andra halvlek som Armeniens målvakt gjorde en fantastisk dubbelräddning på. Gruppens favorit, Polen hade ledningen med 2-0 i Kazakstan, men kazakerna kom tillbaka och det slutade 2-2. Även tredje matchen Rumänien mot Montenegro slutade oavgjort, 1-1. Det innebär att Danmark leder gruppen. Det är ju bara ettan som går direkt till VM. De åtta bästa tvåorna direktkvalar om de fyra kvarvarande Europeiska VM-platserna.
 

Världsmästarna har alltid kvalat in sedan denna regel kom till till VM 2006, och kommer att göra det nu med.
 

Andra matchen jag följde var en match som inte började spelas förrän för tolv år sedan. Före VM i Tyskland 2006 så hade alltid världsmästarna en gratis plats. Brasilien var de första världsmästarna som tvingades kvala, Sedan har Italien och Spanien gjort detsamma, och ny kvalar världsmästarna Tyskland. De var på Ullevaal Stadion i Oslo, och lärde Norge hur man spelar fotboll. Här var det klasskillnad och det slutade 3-0 till världsmästarna. Norge var i denna match som Sverige i EM:s första två matcher. De hade inga skott på mål. Tyskland lär vinna denna grupp och Norge får hoppas på n andra plats i kamp med Tjeckien och Nordirland, som för övrigt möttes igår och spelade 0-0.
 

Skottland vann stort, och en titt på dagens kval.


Även om det numera brukar vara ganska jämnt målmässigt mellan de lag som anses sämre och de som klassas som bättre så lyckades Skottland vinna på Malta med hela 5-1. Det innebär att de går förbi England i toppen på Grupp F. Tredje matchen här, gick mellan Litauen och Slovenien. Litauerna tog överraskande ledningen med 2-0, men likt Kazakstan mot Polen så kom Slovenien tillbaka och klarade av 2-2. I dag fortsätter VM-kvalet med grupperna D, G och I. I Grupp G finns både Italien och Spanien och det är väl inte för djärvt att gissa att ett av lagen går direkt till VM och det andra får kvala dit. Grupp I har Turkiet och Kroatien. Sedan är det frågan om Island ska kunna överraska igen. Gruppen består även av nykomlingen Kosovo som gör sitt första mästerskapskval.

FOTBOLLSHISTORIA från den 5:e september 1882 Hotspur FC bildas. 1931 Old Firm-tragedi

 

1882 Tottenham fotbollsklubb ser dagens ljus.

 
I dag 1882 bildas en fotbollsklubb under namnet Hotspur FC av några grabbar från The Hotspur Cricket Club. Medlemmarna kom från de lokala skolorna Tottenham Grammar och St John's Middle Class. Skolpojkarna brukade ha sina möten under en gaslykta på Park Lane i närheten av där White Hart Lane ligger idag. Namnet Hotspur tros härstamma från den engelske 1300-talskrigaren och Shakespearekaraktären Sir Harry Percy med tillnamnet Hotspur vars rykte som orädd hjälte och hetsporre skulle symbolisera klubbens anda.
 

1931 tråkig händelse i Glasgow.

 
Old Firm är namnet på det klassiska derbyt mellan Glasgow Rangers och Celtic. Dagens match 1931 gick på Ibrox som är Rangers hemmaarena. 80 000 hade samlats för att se matchen. Vad de fick se en bit in i kampen var en boll som Celtics 22-årige målvakt John Thomson kastade sig efter samtidigt som Rangers anfallare Sam English försökte nå bollen. Resultatet blev att English knä träffade Thompson i huvudet. Målvakten fördes omedelbart till sjukhus med spräckt skalle och kraftig blödning i hjärnan. Han liv gick inte att rädda. Ungefär 30 000 personer kom till John Thomsons begravning.

FÖDDA IDAG

65 år Paul BREITNER född 1951
Försvarare
17 U- och 48 A-landskamper för Västtyskland.

Klubbar som spelare: 1957 till 1983
Bayern München,
Real Madrid,
Eintracht Braunschweig
och Bayern München igen.

49 år Matthias SAMMER född 1967
Mittfältare
23 landskamper för Östtyskland och 51 för Tyskland.

Klubbar som spelare: 1976 till 1999
Dynamo Dresden,
Stuttgart,
Inter
och Borussia Dortmund.

Lag som tränare: 2000 till 2005
Borussia Dortmund
och Stuttgart.

37 år John CAREW född 1979
Anfallare
41 U- och 91 A-landskamper för Norge.

Klubbar som spelare: 1995 till 2012
Lørenskog,
Vålerenga,
Rosenborg,
Valencia,
Roma (lån),
Beşiktaş,
Lyon,
Aston Villa,
Stoke City (lån)
och West Ham United.

LIVERPOOLARE

28 år Nuri SAHIN född 1988
Mittfältare
38 U- och 49 A-landskamper för Turkiet.

Klubbar som spelare: Borussia Dortmund (2001-11),
Feyenoord (lån 2007-08),
Real Madrid (2011-14),

2012 kom han som lån från Real Madrid. Lånet varade till 2013 och då hade han spelat 12 matcher och gjort 3 mål.
Borussia Dortmund (2 / lån 2013-14),
Borussia Dortmind (3/ 2014-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv