• Boris idrottsblogg

Söndagen den 4:e september 2016.

El Överclásico 1-1.
The Emirates FA Cup spelades i små städer över hela England och Wales.
De sex lagen till sista gruppspelet i VM-kvalet i Nord- och Centralamerika bör redan vara klara.
Afrikas kval gäller världsdelens egna mästerskap. Intressant med värdnationen!


FOTBOLLSHISTORIA: 
1867: Onsdagsfotbollsklubben i Sheffield bildas
1955: På franskt initiativ spelades första Champions Leaguematchen, fast då hette det European Champions' Club Cup.

FÖDDA: Maik, Raul.
LIVERPOOLARE: Fred, Roy.
DAGENS TRÖJA
KAMERUNs förstatröja 2006/07.

El Överclásico 1-1


Enligt en golfkompis jag har så finns det bara två matcher om året i fotboll som är värda att titta på. Det är El Överclásico, som är en match i Division 5 - Skåne sydvästra. Den drar en aning fler åskådare än en normal division fem match. Det är då Vellinge IF möter Vellinge FF. Lite speciellt är det då Vellinge IF är den gamla klubben från 1928 som 2010 tyckte att Vellinge FF kunde bildas. Där skulle spelare som inte ville satsa på fotbollen helhjärtat eller helt enkelt inte platsade i IF få plats. Numera ligger de i samma serie och i år så är det ”lillebror” som sammanlagt vann. I våras blev det 2-1 till FF och igår delade de på poängen. 1-1 slutade matchen.
 

The Emirates FA Cup spelades i små städer över hela England och Wales.


Om vi går till övriga världen så var Europa ovanligt lugnt för att vara en lördag. I England var det givetvis full rulle. Från tredje och fjärde divisionen spelades det nästan fulla omgångar och resten av England hade rustat sig för 128-delfinaler i FA-cupen. Här handlade det bara om amatörlag än så länge så har man ingen direkt koppling till någon liten ort i England så var det helt okända lag som var i farten. Men något av dem kommer säkerligen att överraska och vara med ända till tredje omgången i januari då Premier League-lagen träder in i The Emirates FA Cup, som FA-cupen ska heta fram till 2018 då Fly Emirates sponsorkontrakt sträcker sig till.
 

De sex lagen till sista gruppspelet i VM-kvalet i Nord- och Centralamerika bör redan vara klara.


VM-kvalgrupperna för Nord och Mellanamerika är inne i slutskedet av fjärde och nästsista stadiet. Härifrån ska sex lag gå vidare till sista kvalet. Redan innan sista gruppspelsmatcherna ser det ut att vara klart vilka sex lag som går vidare. Mexiko, Honduras, Costa Rica, Panama, Trinidad & Tobago och USA ser ut att hamna i en serie där alla möter alla hemma och borta. De tre första lagen går till VM och fyran får direktkvalspela mot femma i Asien-gruppen.
 

Afrikas kval gäller världsdelens egna mästerskap. Intressant med värdnationen!


Afrika är också inne i en intensiv kvalperiod, men här gäller det att kvala in till de Afrikanska mästerskapen som ska gå i Gabon i januari 2017. Här spelas det i 13 grupper med fyra lag i varje. Segraren i varje grupp går till slutspelet. Så gör även de bästa tvåorna, och givetvis värdlandet Gabon. Det intressanta är att Gabon faktiskt är med i kvalgrupp I. Där finns även Elfenbenskusten, Sierra Leone och Sudan. Det är däremot bara dessa tre länders möten som räknas i tabellen. Gabons matcher räknas som träningsmatcher. Ett intressant upplägg som gör att värdlandet får lika många matcher innan huvudturneringen som alla andra lag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e september 1867 Sheffield Wednesday bildas. 1955 European Champions' Club Cup.

 

1867 Ny fotbollsklubb I Sheffield.

 
Sheffield cricketklubb bildades 1820. Några medlemmar I klubben ansåg att även fotboll borde tas upp som en idrott inom klubben. Fast då gällde det mest att hålla cricketspelarna igång på vintern också. Detta skedde idag 1867. The Wednesday Football Club hade bildats. Klubbarna fungerade som sommarcricket och vinterfotboll fram till 1882. Då bröt sig fotbollsspelarna ut och blev till Sheffield Wednesday Football Club. Wednesday för att den 4:e september 1867 helt enkelt var en onsdag.
 

1955 startade det som så småningom blev Champions League

 
Gabriel Hanot spelade fotboll och var journalist på tidningen L'Équipe. Han var fransman och i landet där världens fotbollsförbund bildades skapades också genom Hanot tanken på att de bästa klubblagen i Europa skulle mötas över landsgränserna.
 

Hans idé blev verklighet idag 1955 då den första matchen European Champions' Club Cup spelades. Det var mellan Sporting Lissabon från Portugal och Partizan Belgrad från Jugoslavien. Kampen slutade 3-3. Returen vann Partizan, men i final var det Real Madrid mot franska Stade Reims. Real tog sin första europacupseger med 4-3 den 13:e juni 1956 på Parc des Princes i Paris.

FÖDDA IDAG

45 år Maik TAYLOR född 1971
Målvakt
88 landskamper för Nordirland.

Klubbar som spelare: 1990 till 2013
Petersfield Town,
Farnborough Town,
Barnet,
Southampton,
Fulham,
Birmingham City,
Leeds United
och Millwall.

31 år Raul ALBIOL Raúl Albiol Tortajada född 1985
Försvarare
18 U- och 51 A-landskamper för Spanien.

Klubbar som spelare: 1994 till idag
Ribarroja,
Vilamarxant,
Valencia,
Getafe (lån),
Real Madrid
och Napoli.

LIVERPOOLARE

Blev 70 år Fred PAGNAM född 1891
Anfallare
14 landskamper för England.

Klubbar som spelare: Lytham,
Blackpool Wednesday (1909-10),
Huddersfield Town (1910-12),
Southport Central (1912-13),
Blackpool (1913-14),

1914 till 1919 tillhörde han Liverpool FC. Trots att det var perioden för första världskriget så hann Fred göra 39 matcher och 30 mål.
Arsenal (1919-21),
Cardiff City (1921),
Watford (1921-26)

Blev 78 år Roy SAUNDERS född 1930
Mittfältare
Engelsman.

Klubbar om spelare: Hull City (1946-48),
1948 till 1959 hade han kontrakt med Liverpool FC. Det blev där 146 matcher och 1 mål.
Swansea City (1959-63),
Ammanford Town (1964-69)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv