• Boris idrottsblogg

Måndagen den 29:e augusti 2016.

Malmö FF i topp igen. Två lag gör upp om det Svenska Mästerskapet.
Bojan och Pontus tillsammans är en pina!
Manchester City leder Premier League under landslagsuppehållet.
Vad i hela fridens namn är meningen med 12 avbytare???
Hur lägger tränaren upp taktiken för en målvakt som ska bytas in???


FOTBOLLSHISTORIA: 
1979 Chiles rekordseger i en fotbollslandskamp och lite märkliga Copa America-regler.
1987 mål nummer 400 000 i Engelska Ligan, men ingen vet vem som gjorde målet.
FÖDDA: Sonny, Stephen, Jon, Celestine.
LIVERPOOLARE: Gerry.
DAGENS TRÖJA
BARCELONAs förstatröja 2010/11.

Malmö FF i topp igen. Två lag gör upp om det Svenska Mästerskapet.


Omgång 20 i Allsvenskan spelades klart igår. Då det väntar en kommande landskampsvecka så avslutar de flesta Europeiska ligor sina omgångar som igår. Malmö FF hade en seger att hämta i Sundsvall och den satt hårt inne, men med ett mål fram och inget insläppt så tog man serieledningen igen. Det är ganska lätt att konstatera att seriesegern i år kommer att stå mellan IFK Norrköping och Malmö FF. Jag skulle kunna påstå att det även är ganska säkert att Falkenberg och Gefle kommer att åka ut. Vem som kommer att kvala för att vara kvar är mer osäkert, men fortsätter Helsingborgs IF att spela utan att vinna så är kvalplatsen deras. Ny förlust igår med 0-2 till IFK Göteborg.
 

Bojan och Pontus tillsammans är en pina!


En annan liga som spelade på en kristlig tid var Premier League. De avslutade tredje omgången med en bedrövlig match mellan West Bromwich och Middlesbrough. 0-0 slutade den och det bästa analytikerna i studion hade att säga efter matchen var att de var glada att matchen äntligen var slut. Det var även det bästa de två herrarna Bojan Djordjic och Pontus Kåmark sa under hela eftermiddagen. Allt annat de kom med var en massa dravel om hur lagen ska spela, hur de inte ska spela, var de olika spelarna ska vara på planen och ”min skäl” så kunde de även analysera hur spelare och tränare tänkte. Vojne, vojne, vojne!!!
 

Manchester City leder Premier League under landslagsuppehållet.


Då var det tur att man fick se Manchester City spela som ett mästerlag. Det kommer jag ihåg att jag påstod att de var redan förra säsongen efter ett par matcher. Nu räckte det att vänta till andra halvlek. Då var det stora spelet som bortblåst och West Ham kunde reducera och var nästa framme för att kvittera då Sterling gjorde sitt andra mål och Manchester City kunde vinna med 3-1. Detta gjorde att de leder Premier League inför landskampsuppehållet.

Vad i hela fridens namn är meningen med 12 avbytare???


Serie A färdigspelade andra omgången med sitt nya reservspelarsystem. Frågan är vad som är tanken med att ha tolv spelare på avbytarbänken. I EM och VM så är det samma 23 spelare som är utvalda att spela en turnering på en månad (som bäst). Under en säsong så kommer de 23 spelarna att variera från match till match. Kan det vara så att Italien sneglar på träningsmatcher och så småningom vill ha fler byten under en match. Annars har jag oerhört svårt att se varför det ska behöva finnas tolv spelare att välja på då det endast får göras tre byten. En variant som jag mycket väl kan tänka mig är ”flygande” byten och att alla spelare kan utnyttjas och byta in och ut då fjärdedomaren har koll på bytena. I så fall kan inte en fotbollsspelare bli så ”sliten” som det alltid tjatas om att just utövare av fotboll blir.
 

Hur lägger tränaren upp taktiken för en målvakt som ska bytas in???


Fiorentina mot Chievoverona var den match jag fastnade för. Det beror på att Chievo är det lag i Serie A jag håller på och de vann sin första match. Motståndarna hade förlorat sin. Men givetvis så blir det alltid så att det lag jag håller på förlorar då jag tittar. Jag kan inte påstå att 1-0 segern var orättvis. Det kunde snarare varit mer, men i andra halvlek stack Chievo upp och med tur kunde de kvitterat. Den händelse i matchen jag furundrade mig mest över var då Fiorentinas målvakt blev skadad och tvingades utgå. Innan andremålvakten kom in så stod målvaktstränaren med sin taktikpärm och instruerade den nye målvakten. Herregud! Hur lägger man upp taktiken för en målvakt! ”Det är det målet du ska stå i! Tänk på att du ska stoppa bollen från att gå in i det målet du står i. Dina medspelare är dem med blålila tröjor!”

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e augusti 1979 Chiles rekordseger. 1987 400 000 mål

 

1979 Chile – Venezuela 7-0

 
Chile besegrade idag Venezuela med 7-0 i Copa America. Det var Chiles största segermariginal i en landskamp. 1997 tangerade man rekordet mot Armenien. Men segern över Venezuela idag var vad Chile behövde för att vinna gruppen och ta sig till semifinal. Copa America såg lite annorlunda ut 1979 än idag.
 

Då spelades turneringen från den 10:e juni till den 12:e december. Det spelades hemma och bortamatcher både i gruppspelet och finalspelet. Chile gick till final mot Paraguay. Finalerna spelades den 28:e november då Paraguay vann med 3-0. Den 5:e december vann Chile med 1-0. Målskillnad räknades inte utan den 12:e december spelades en avgörande match på neutral plan i Argentina. Här slutade det 0-0 även efter förlängning, och nu räknade man helt plötsligt målskillnad och Paraguay blev mästare.
 

1987 400 000 mål gjorda i Engelska fotbollsligan.

 
Det första målet i Engelska fotbollsligan gjordes den 8:e september 1888. Det råder dock delade meningar om vem som gjorde målet. Det finns två att välja på. Antingen Aston Villas back Gershom Cox som satte bollen i eget mål i 30:e minuten eller Preston North Ends Fred Dewhurst som gjorde sitt mål i rätt bur i tredje minuten. Då dessa båda matcher inte startade samtidigt och man bara vet att Aston Villa-matchen startade tidigare så är det fortfarande oklart vem som är första målskytt.
 

Idag 1987 vet man att ligans 400 000:e mål gjordes, men tyvärr hade det inte blivit bättre med tidtagningen nästan 100 år senare. Vad man vet är att omgången idag innehöll 43 matcher och 110 mål. Det innebär att ligan kommit upp i 400 000 mål, men vilket av de mål som gjordes idag som är jubileumsmålet är oklart. Nio år senare prickades mål, en halv miljon in. Detta har Huddersfields Gary Taylor-Fletcher fått äran att ha gjort.

FÖDDA IDAG

64 år Sanny ÅSLUND född 1952
Anfallare
5 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare: 1963 till 1982
Sörby IK,
AIK,
Espanyol,
Werder Bremen,
AIK igen,
Malmö FF
och tillbaka till AIK.

Lag som tränare: 1984 till 1992
IFK Täby,
Väsby IK,
AIK
och IFK Norrköping.

40 år Stephen CARR född 1976
Försvarare
44 landskamper för Irland.

Klubbar som spelare: 1988 till 2013
Tottenham Hotspur,
Newcastle United
och Birmingham City.

40 år Jon Dahl TOMASSON född 1976
Anfallare
110 landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare: 1994 till 2011
Køge,
Heerenveen,
Newcastle United,
Feyenoord,
Milan,
Stuttgart,
Villarreal
och Feyenoord igen.

Lag som tränare: 2011 till idag
Excelsior,
Roda
och Vitesse (ass. tränare).

39 år Celestine BABAYARO född 1978
Försvarare/mittfältare
27 landskamper för Nigeria.

Klubbar som spelare: 1994 till 2008
Plateau United,
Anderlecht,
Chelsea,
Newcastle United
och Los Angeles Galaxy.

LIVERPOOLARE

Blev 77 år Gerry BYRNE född 1938
Försvarare
2 landskamper för England.

Klubbar som spelare: Som född Liverpool startade han i Liverpool FC 1953 och stannade i klubben hela sin fotbollskarriär till 1969. Det blev 333 matcher och 4 mål.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv