• Boris idrottsblogg

Måndagen den 22:a augusti 2016.

Handoll mer intressant än fotboll, igår. Grattis Danmark!
Första historiska målet i Premier League på London Stadium i en annars urusel match.
Fega domare som inte vågar visa ut Diego Costa!
Veronalaget Chievo överraskade med att vinna över Inter, och varför så sen start på fotbollsmatcher i Europa?


FOTBOLLSHISTORIA: 
1937 Bordeaux spelar sin första ligamatch.
2006 Bradford förlorar på straffar, vilket de senare tar Engelskt rekord i att vinna på straffar.
FÖDDA: Gilmar, Heiðar.
LIVERPOOLARE: Ingen.
DAGENS TRÖJA
WEST HAM UNITEDs förstatröja 2015/16.

Handoll mer intressant än fotboll, igår. Grattis Danmark!


Söndagen är en dag full med fotboll. England spar några matcher, Spanien och Frankrike gör likadant, men Italien har söndagen som sin huvudmatchdag. Detta betyder att jag väljer ut en match att följa lite närmare. Det blir alltid från Premier League. Jag gjorde så, men huvudnumret var faktiskt handboll. Som skåning är man ju lika mycket dansk som svensk. Alltså höll jag tummarna för att de danska herrarna skulle klara av det som varken Sverige eller Danmark klarat av tidigare. Nämligen att vinna ett OS-gul i handboll. Danskarna var i lika stort underläge mot Frankrike som Sveriges damer var i fotbollsfinalen mot Tyskland. Enda skillnaden var att danskarna visade sin danska dynamit och höll på att krossa fransmännen, som dock höll på att hämta upp underläget i slutet. 28-26 slutade det och det var en strålande handbollsmatch. Grattis Danmark.
 

Första historiska målet i Premier League på London Stadium i en annars urusel match.


Grattis även till West Ham som vann sin första hemmamatch på den nya arenan, London Stadium. Det var denna match; West Ham mot Bournemouth som jag lade min tid på. Det var bortkastat tid. En helt igenom usel match med få chanser. Givetvis begriper jag att fotbollen inte kan ge lika många chanser och mål som handbollen, men lite mer hade man kunnat kräva. Nåja, de som höll på West Ham kunde efteråt glädja sig åt de tre poängen och Michail Antonios nick i 85:e minuten som var det första mål i Premier League som gjorts på London Stadium.

Fega domare som inte vågar visa ut Diego Costa!


Kommentatorerna påstod att utvisningen på Bournemouthspelaren Harry Arter, för två gula kort, var avgörande för segern. Det var det inte alls. Bournemouth hade lika mycket om inte mer av det lilla spel som var, även efter utvisningen. Däremot funderar jag på domarnas feghet. I ett ”litet” lag som Bournemouth kan man ge en spelare som Arter två varningar utan att blinka, men när det gäller Chelsea och Diego Costa så vågar ingen domare ge Costa mer än en varning. Chelseas första match såg jag och då skulle Costa lätt ha kunnat få mist tre varningar. Det samma skedde i förrgår då han också kunde haft tre varningar. Det eländiga är att han i slutminuterna avgjort matcherna till Chelseas fördel. Men han skulle inte fått ha varit kvar på planen i någon av matcherna. Vem blir första engelska domare som vågar varna Diego Costa två gånger i en match för hans vårdslösa spel, protester och filmningar?
 

Veronalaget Chievo överraskade med att vinna över Inter, och varför så sen start på fotbollsmatcher i Europa?


Jag hade faktiskt matchen mellan Chievo och Inter på i bakgrunden under söndagskvällen. Där kunde jag glädja mig åt Chievos överraskande seger hemma i Verona med 2-0. Då jag brukar hålla på lite ”mindre” lag så blev det Chievo en gång för läge sedan då jag såg den slå ”storebror” Hellas Verona i ett derby. Vad jag inte kan förstå är däremot varför man spelar fotboll till kvart i elva på en söndagskväll. Varför ligger matcherna i de flesta Europeiska ligorna urbota sent. Spanjorerna är ju fulständiga idioter då de har en match som startar kvart över tio. Atletico Madrid mot Alaves är allts inte slut förrän vid midnatt. Fullständigt vansinne!

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a augusti 1937 ligadebut för Bordeaux. 2006 Bradford förlorar.

 

1937 Bordeaux spelar sin första ligamatch.

 
Franska ligaklubben FC Girondins de Bordeaux eller rätt och slätt Bordeaux spelade sin första ligamatch idag. De mötte Toulouse och förlorade visserligen med 2-3, men de hade väntat länge på denna match. Redan 1881 hade Bordeauxklubben bildats, men då handlade det bara om gymnastik och skytte. 1910 testade man fotboll i klubben, men tog snabbt bort denna sektion.
 

Tio år senare testade man med att införa fotboll igen. De mötte Section Burdigalienne i sin första match och vann med 12-0. Det var en bidragande orsak till att fotbollen fick stanna i klubben. Det dröjde till 1936 då fotbollen fick professionell status. Det var då Bordeaux slogs samman med Girondins Guyenne Sport. 1937 kom de med i franska ligan. Sedan dess har de blivit franska mästare sex gånger. 2009 var senaste gången.
 

2006 Bradfords sista förlust på straffar.

 
Bradford City AFC spelade idag en match i Ligacupens första omgång. De mötte Carlisle och matchen fick avgöras på straffar då det var 1-1 efter förlängning. Carlisle vann straffarna med 4-3 och Bradford var utslaget, men det var också sista gången Bradford förlorade en straffsparksläggning. Sedan idag har laget i olika engelska cuper spelat oavgjort hela nio gånger. Dessa matcher har avgjorts på straffar och Bradford har vunnit dem alla. Senaste gången var i ligacupen 2012 då Arsenal förlorade. Nio straffsparkssegrar på raken är Engelskt rekord. Den 9:e augusti 2016 tog straffsviten slut då Ligacupmatchen mot Accrington Stanley slutade 0-0 och straffar tvingade avgöra matchen, men det satt hårt inne. Bradford förlorade straffarna med 10-11.

FÖDDA IDAG

Blev 83 år GILMAR (Gylmar Dos Santos Neves) född 1930
Målvakt.
94 landskamper för Brasilien. Världsmästare 1958 och 1962.

Klubbar som spelare: 1945 till 1969
Jabaquara,
Corinthians
och Santos.

39 år Heiðar HELGUSON född 1977
Anfallare.
24 U- och 55 A-landskamper för Island.

Klubbar som spelare: 1985 till 2013
UMFS Dalvík,
Þróttur,
Lillestrøm,
Watford,
Fulham,
Bolton Wanderers,
Queens Park Rangers,
Watford (lån)
och Cardiff City.

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv