• Boris idrottsblogg

Måndagen den 20:e juni 2016.

Albaniens första EM-mål räckte till seger och troligt avacemang.
Schweiz gjorde inget mål, men svagast i laget var deras tröjor.

Låt FIFA eller Uefa sätta standard på kvaliten på tröjorna och döm de som drar sönder dem!
Målsnålt i EM men tvärtom på andra sidan Atlanten.
Ryssland ute ur EM, eller?FOTBOLLSHISTORIA: 
1954: Idag ble det flest mål under en dag i VM i fotboll.
1976: Tjeckoslovakien blir Europamästare på straffar och Panenka skapar en ny straffvariant.
1995 "Icke flygande holländaren" Bergkamp kommer till Arsenal.
FÖDDA: Frank.
LIVERPOOLARE: Alec.
DAGENS TRÖJA
ALBANIENs förstatröja 2004/05.

Albaniens första EM-mål räckte till seger och troligt avacemang.


Albanien tog sin första seger i ett EM och gjorde sitt första mål och lyckades visa upp alla sina tre dresser de hade med sig till EM. De har ju normalt röda kläder vilket man såg bland supportrarna i publiken. Mot Schweiz tvingades de att ta sin vita bortatröja. Rumänien som var gula hade det fungerat alldeles utmärkt att spela i rött mot, men pengarnas makt är stor och Albanien lyckades övertyga UEFA att det krävdes en tredje dress, den grå-svarta. Nåja, Landet tog de tre poäng som troligtvis kommer att räcka för att bli en av de fyra bästa treorna som går till åttondelsfinal. Är Albanien ett bättre lag än Sverige?
 

Schweiz gjorde inget mål, men svagast i laget var deras tröjor.


Hursomhelst så hade Albaniens Macron-tillverkade tröjor bättre kvalitet än Schweiz Puma-tröjor. Fyra tröjor gick sönder. Alla på grund av att motståndaren slet i deras tröjor. Inte en enda av dessa sönderslitna tröjor gav frispark. Alltså är det tydligen helt lagligt att slita i varandras kläder trots att det stå tvärtom i fotbollens regler. Det är många regler som inte följs i fotboll, denna anarkistiska sport.
 

Låt FIFA eller Uefa sätta standard på kvaliten på tröjorna och döm de som drar sönder dem!


Eller var det en ”krigslist” från schweiziskt håll att låta spelarna ha lite sämre tröjor så att de skulle få frisparkar vid tröjdragningar. Det kanske vore en idé att alla spelare har samma lite svaga kvalitet på sina kläder så om de går sönder i tröjdragningar blir det frispark eller straff och varning till motståndaren. Fast det var ju inte bara tröjor som strök med. Man lyckades även paja en boll på den undermåliga planen där "gräset" mestadels var grön målarfärg. 
 

Målsnålt i EM men tvärtom på andra sidan Atlanten.


Rumänien har spelat kart och som jag skrev så är Frankrike som etta och Schweiz som tvåa insatta i slutspelsträdet. Albanien har goda chanser att också hamna där. Men det var värst vad EM är målsnålt. Där satt jag med TV och dator och hade koll på två matcher. Ett endaste mål fick jag se. Hade jag däremot stannat uppe igår natt för att se kvartsfinalerna i Copa America 100 så spelades där också två matcher. Dessa gav totalt 12 mål. Argentina är i semifinal mot USA efter att ha vunnit med 4-1 mot Venezuela. Ett helt rimligt resultat, men att Mexiko skulle förlora med hela 7-0 till Chile var överraskande. Chile får nu möta Colombia i den andra semin.
 

Ryssland ute ur EM, eller?


I kväll ska två Brittiska lag England och Wales, ta sig till åttondelsfinal. De tar med sig Slovakien och Ryssland får åka hem och ladda om till VM om två år. Eller kan det gå på något annat sätt?

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1954 målrekord. 1976 EM final. 1995 Bergkamp till Arsenal

 

1954 flest mål under en dag i ett VM

 
De sista matcherna i Grupp 2 och 4 spelades idag 1954 i fotbolls-VM i Schweiz. I de fyra matcherna tillverkades det totalt 25 mål, vilket är ett snitt på 6,25 mål per match. Matcherna var Ungern-Västtyskland 8-3, Turkiet-Sydkorea 7-0, Italien-Belgien 4-1 och England-Schweiz ”bara” 2-0. Då finalen spelades den fjärde juli möttes lagen från 8-3 matchen. Det var bara det att då vann Västtyskland över Ungern med 3-2 och tog därmed sitt första VM.
 

1976 Tjeckoslovakien Europamästare

 
Finalen i det femte Europamästerskapet i fotboll spelades idag 1976 i ett land som inte finns mer, Jugoslavien, mellan två länder som inte finns mer, Tjeckoslovakien och Västtyskland. I själva finalspelet i Jugoslavien deltog bara fyra länder. Förutom finalländerna och värdlandet var det Nederländerna. Dagens final slutade 2-2 efter både full tid och förlängning. Detta var alltså första gången en EM-final avgjordes på straffsparkar.

Den sista blev klassisk. Tjeckerna hade gjort mål på alla sina fyra första straffar. Uli Hoeness hade missat en för tyskarna. Om Antonín Panenka gör mål på sin straff är Tjeckoslovakien Europamästare och tyskarna behöver inte lägga den sista straffen. Panenka gör det som efter detta kommer att kallas just en ”Panenka”. Han förlitar sig på att målvakt Sepp Maier ska kasta sig. Det gör han och Panenka chippar en lös boll mitt i målet.
 

1995 ”Icke-flygande Holländaren” till Arsenal

 
Arsenals manager Bruce Rioch kunde idag 1995 meddela att en holländsk storstjärna Dennis Bergkamp hade skrivit under ett kontrakt att spela i Londonklubben. 7,5 miljoner pund kostade han. Det skulle visa sig att kontraktet som hela tiden förnyades löpte Dennis fotbollsspelarliv ut. Då han lade skorna på hyllan 2006 hade han spelat 315 matcher för Arsenal. Han var väldigt nyttig i ligan men hade det värre då Arsenal spelade långa bortamatcher i de Europeiska ligorna. Då fick han oftast stå över eftersom han vägrade att gå ombord på ett flygplan. Därför gick Bergkamp ofta under smeknamnet ”Den icke-flygande Holländaren”.

FÖDDA IDAG

Frank LAMPARD
38 år
Mittfältare
16 U- och 106 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
1994-2001 West Ham United,
1995-96 Swansea City (lån),
2001-14 Chelsea och
sedan 2014- New York City men
2014-15 var han utlånad till Manchester City.

LIVERPOOLARE

Alec CHAMBERLAIN
52 år
Målvakt
Engelsman
Klubbar som spelare: Ramsey Town,
Ipswich Town (1981-82),
Colchester United (1982-87),
Everton (1987-88),
Tranmere Rovers (lån 1987-88),
Luton Town (1988-93),
Chelsea (lån 1992),
Sunderland (1993-95),

1995 kom han till Liverpool FC där han inte stannade så länge. Därför blev det inga matcher alls i A-truppen.
Watford (1996-2007)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv