• Boris dagliga blogg

Lördagen den 7:e maj 2016.

Sveriges småkillar öppnade med seger över England i U17 EM, Sveriges stora killar i Tre Kronor var inte lika imponerande, men till sist blev det samma resultat mot Lettland, men vad är ishockey-VM för ett världsmästerskap? Det ända i världen som inte lyckas samla världens bästa utövare. Skandal!
FOTBOLLSHISTORIA IDAG: Barcelona nollad i Champions League-final, Arsenal inleder en makalös svit. 
FÖDDA: Norman, Tomas.
LIVERPOOLARE: ingen
DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja 2013/15.

U-17 killarna inledde EM på ett strålande sätt.


På Karabakh Stadium i Baku i Azerbajdzjan inledde de svenska småpojkarna sitt U 17 EM mot England. Det gick alldeles utmärkt. När Brommapojkarnas Joel Asoro sett till att göra två mål så kunde Sverige passa på att släppa in ett. Segern med 2-1 gjorde att killarna leder Grupp C före Frankrike och Danmark som spelade 0-0.
 

Svenskt idag


En festlighet på Norrvikens Trädgårdar idag gör att jag firar födelsedagsbarnet där med den svenska landslagströjan. Sedan finns det ett tredje skäl att klä sin svenskt. För vad är det som alltid inträffar då solen börjat värma så mycket att man dras till att sitta på sin uteplats och njuta. Jo, då startar alltid ishockey-VM, och även här blev det svensk seger.
 

Storsegern som kom av sig, totalt!


Innan jag hunnit in och slagit på TV:n så hade Tre Kronor stänkt in 1-0 på Lettland. Detta var en sådan match som man i min ungdom hade spelat 12-1 på, och oftast fått in det resultatet. Jag drömde mig tillbaka till den tiden och förväntade mig ett överlägset svenskt segerresultat. Men vad fan, det blev ju mindre antal mål än i en fotbollsmatch. Trots överlägset spel för Tre Kronor så var det Lettland som i slutet av tredje perioden fick in kvitteringen. Då inte ishockey kan sluta oavgjort blev det först fem minuters förlängning innan straffavgörandet. Men det gick aldrig till straffar. Tre Kronor avgjorde i förlängningen. 2-1 och Sverige knep extrapoängen.
 

Ishockeyn är enda sport där inte världens bäst kan eller vill vara med.


Inför kommande OS har jag ju klagat på att i alla tävlingsgrenar är det världens absolut bästa idrottare som tävlar utom i fotboll, som av någon underlig anledning inte får ställa upp med mer än tre personer per lag som är äldre än 23 år. Mycket märkligt, men ännu märkligare är att Man i ett Världsmästerskap inte spelar med världens bästa. Så är det ju i Ishockey. De bästa spelar slutspel i Kanada och USA. Det är som ett fotbolls-VM då tyska, italienska, spanska, franska och engelska ligan skulle avgöras samtidigt som VM och att de spelarna inte var tillgängliga.
 

Oerhört låg prestige på att vara med i ett ishockey-VM


När det gäller ishockeyn så är det också underligt vilken urusel status detta VM har bland spelare som skulle kunna delta. Av de proffs i NHL som är tillgängliga och förfrågas så brukar det vara upp till ett helt lag som tackar nej och inte har tid eller ork. Också en märklig sak att tänka om de 20 bästa fotbollsspelarna skulle säga: ”Nej tack, jag vill inte vara med i Fotbolls-VM för det har varit en lång säsong och jag behöver lite semester!”

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1986 Mästarcupfinal. 2003 Arsenal inleder en makalös serie

 

1986 Steaua Bukureşt – Barcelona

 
Idag 1986 spelades finalen i dåtidens Champions League. Det var Steaua Bukureşt mot Barcelona. Matchen gick på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla i Spanien. Steaua hade bestämt sig för försvar och hoppades på straffar. Det blev en relativt tråkig final som slutade 0-0 efter 120 minuter. Rumänerna fick som de ville och alla som såg matchen glömmer inte straffläggningen i första taget. Det var inte straffskyttarnas final, utan målvakternas. Efter två straffar var stod de fortfarande 0-0.
 

Marius Lăcătuş var den förste att göra mål i finalen. Fast hjälten i Steaua var målvakten Helmuth Duckadam. Han kastade sig och räddade Barcas tredje straff. Gavril Balint satte sin straff och det var 2-0. Nästa straff var Barcelonas och även denna räddade Duckadam. Det betyder att det inte behövdes läggas fler straffar. Steaua Bukureşt var mästare.

Det unika är att Barcelona på 120 minuters fotboll och fyra straffar inte lyckades göra ett enda mål.

2003 Arsenal vinner

 
Idag 2003 spelade Arsenal 6-1 mot Southampton i ligan. Detta var startskottet till en makalös serie på 49 matcher för the Gunners utan förlust. Det blev 36 segrar och 13 oavgjorda. Efter ett tag gick Arsenal under det nya smeknamnet ”The Invincibles”. Säsongen därpå blev de överlägsna mästare då de inte förlorade en enda match.

FÖDDA IDAG

Norman WHITESIDE
51 år
Mittfältare/Anfallare
38 landskamper för Nordirland.
Klubbar som spelare: 1978-89 Manchester United och
avslutningsvis 1989-91 Everton.

Tomas ANTONELIUS
43 år
Försvarare
8 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare: 1978-90 Brommapojkarna,
1990-91 Winnipeg Fury,
1991-96 Brommapojkarna igen,
1996-99 AIK,
1999-2002 Coventry City och
avslutningsvis 2002-03 FC Köpenhamn. 
I början av hans fotbollskarriär hette han Tomas Gustafsson

LIVERPOOLARE

ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv