• Boris dagliga blogg

Söndagen den 3:e april 2016.

Nu är det vår! Allsvenskan har startat och hetat så sedan 1930, MFF vann och Rosenbergs lögn avslöjades i TV, Tottenham tappade två poäng till Leicester, El Clasico är tyvärr ointressant för mig, men det blev lite jämnare i toppen.
HISTORIA: Boca Juniors bildas med svenskt inslag, Fowler snortar.
FÖDDA: Tim.
LIVERPOOLARE: Willian, Ken
DAGENS TRÖJA
MALMÖ FFs förstatröja 2011/12.

Nu är det vår! Allsvenskan har startat.


Så var även Sverige igång med högsta fotbollsdivisionen. Och hur märkligt det än kan låta så heter den fortfarande Allsvenskan, och det har den gjort sedan 1930. Från starten 1924 hette det ”Storserien" eller "Stora svenska serien”. Men till skillnad från ishockeyn vars högsta liga byter namn titt som tätt, så har fotbollen behållit ”Allsvenskan” i 86 år. Det inger respekt.
 

Malmö FF infriade förväntningarna
 

Första mötet var också ett respektingivande möte. De två senaste årens mästare möttes. Malmö FF tog emot IFK Norrköping. Då vi hade födelsedagskalas för min yngsta dotter för släkt och vänner blev det tittat sporadiskt på fotboll under eftermiddagen, men jag tittade på TV då Markus Rosenberg fick förklara hur hård spark han fick då domaren dömde den straff som blev lite avgörande, då Berget kunde göra 2-1. Något som grundlade MFFs seger med 3-1.

Svagt av Rosenberg att ljuga om straffsituationen.

”Det var en touch som gjorde att jag föll.” Då kameran från rätt vinkel visade att det inte var någon beröring alls kunde inte MFFs kapten göra annat än ändra sig och påstå att han hoppade undan och att domaren redan blåst straff då han ”föll”. Detta var mer än lite pinsamt. Varför inte vara ärlig och tillstå att det var ett något överdrivet fall, då Markus måste veta att det finns så många kamerabevis att det inte går att ljuga.

Men det var en hyfsat rättvis seger som tog Malmö till första plats i Allsvenskan. Fast det spelades bara två matcher igår, så tvåa i Allsvenskan är nykomlingen Jönköping Södra som vann Smålandsderbyt över Kalmar FF med 1-0.

Stor revansch för Arsenal för FA-cupförlusten

övrigt blev det småflukt på TV för att se om mitt Watford kunde återupprepa sensationen från FA-cupen då de slog Arsenal på Emirates med 2-1. Det kunde de absolut inte. Arsenal var fullkomligt överlägset och vann med 4-0 och resultatet var snarare i underkant än för mycket. 4-0 var resultatet för dagen. Chelsea vann borta över Aston Villa och Manchester City gjorde likadant mot Bournemouth.

Norwich tog tre viktiga poäng och Tottenham tappade två.

Viktigaste resultatet var Norwich hemmaseger över Newcastle. 3-2 gjorde att Norwich skapade ett välbehövligt avstånd till nedflyttningsplatserna. Resten av matcherna slutade oavgjort. Detta var inte så bra för Tottenham som ska jaga ifatt Leicester. 1-1 borta mot Liverpool innebär att det nu skiljer fyra poäng upp till Leicester som kan utöka avståndet till sju poäng om det blir seger mot Southampton idag.

El Clasico intresserar inte mig.

Nice som skulle ta upp kampen med Monaco om andraplatsen i Franska Ligan misslyckades med detta då de mötte seriesegrarna Paris SG. Zlatan var på målhumör och satte tre pytsar. 4-1 slutade tillställningen. Atletico Madrid tog en storseger över Real Betis med 5-1 och det gick bra för Madridlagen i omgång 31. Real Madrid spelade borta mot Barcelona. Det var dags för ”El Clasico”, en match som många snackar om, men som aldrig tilltalat mig. De matcher jag sett i sin helhet har varit tillknäppta och fyllda med hat både på läktare och bland spelare. Alltså undviker jag gärna denna tittställning.

Lite jämnare i toppen i Spanien

Dessutom är det en match mellan två lag som jag gärna ser förlora så jag har inget att hålla på. Enda ljusglimten med Real Madrids överraskande 2-1 seger var att det tätnade lite i tabellen. Men Barca har sex poäng på Atletico och sju poäng på Real. Så mästerskapet kommer att gå till Katalonien, men det visar att Barcelona kan vara sårbara och det ser ju hoppfullt ut inför Champions League på tisdag då ettan och tvåan i Spanska ligan stöterpå varandra.


FOTBOLLSHISTORIA från idag 1905 Boca Juniors. 1999 Liverpool vinner derby
 

1905 Boca grundas

Idag 1905 möttes fem unga italienska emigranter (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana och bröderna Juan Farenga och Teodoro Farenga) i La Boca för att grunda en fotbollsklubb. Klubben fick namnet Boca från stadsdelen och ordet "Juniors" lades till för att ge en engelsk klang och prestige åt laget från det fattiga södra Buenos Aires. CA är en spansk förkortning för Club Atlético (ungefär idrottsklubb).
 

Fast det är kanske historien om deras klubbfärger som har en speciell historia. Dessa bestämdes inte förrän 1907. Från början spelade laget i en massa olika färger. Då spelarna äntligen kom överrens valdes en svart-vit randig tröja. Då även en annan lokal klubb hade dessa färger valda man att spela om vem som skulle få behålla sina. Boca förlorade.
 

För att välja ny färg valde man att lotta fram dessa. Två medlemmar sändes ner till hamnen för att spana efter flaggan på det första fartyg de såg anlända. Då de tagit plats kom den svenska lastbåten Drottning Sophia (efter Sofia av Nassau, hustru till Oscar II) som gjorde resan mellan Köpenhamn och Buenos Aires. Klart! blått och gult fick det bli.
 

1999 Liverpool vinner men Fowler förlorar

 
Idag 1999 spelades ett av alla Merseyside derbyn. Då slutsignalen gick hade Liverpool vunnit med 3-2 vilket gladde alla rödklädda supporters. Men det var en händelse efter ett av målen som drog till sig världens intresse, med betoning på drog. Everton hade tagit ledningen men redan i 15:e minuten fick Liverpool straff. Robbie Fowler var den givne straffskytten och snyggt rullade han in det vid målvaktens vänstra stolprot.
 

Fowler var som alla andra spelare inne på hur bästa målgesten kunde se ut. Då Evertons supportrar anklagat honom för att använda droger sprang han ner till kortlinjen och lade sig ner och låtsades att den vita linjen var kokain. Den enda som försökte försvara honom var manager Gerard Houllier som påstod att Fowler skulle låtsas äta gräs, vilket skulle vara en festtradition från Kamerun som Rigobert Song lärt Fowler.
 

Detta gick inte FA på som stängde av Fowler i sex matcher och lät honom få en bot på 32 000 pund. Inte heller Liverpools egen ledning trodde på Houllier utan lär Fowler böta 60 000 pund. Så att göra mål är bra, men det gäller att fundera ut rätt målgest.

FÖDDA IDAG

Tim KRUL
28 år
Målvakt
12 U- och 7 A-landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare: junior Hvv RAS,
1996-2005 ADO Den Haag och
sedan 2005- spelar han i Newcastle United, där han varit
utlånad 2007-08 till Falkirk
och 2008-09 till Carlisle United

LIVERPOOLARE

William CHALMERS
blev 96 år född 1901
Försvarare
Skotte
Klubbar som spelare: Old Aberdeen (1919-23),

1923 till 1925 hade han kontrakt med Liverpool FC. Där spelade han totalt 2 matcher utan att göra något mål.
Tranmere Rovers (1925-26),
St Johnstone (1926-?)

Ken BRIERLEY
blev 78 år född 1924
Mittfältare
Engelsman
Klubbar som spelare: Oldham Athletic (1945-48),

1948 till 1953 spelade han i Liverpool FC. Det blev 61 matcher och 8 mål i klubben.
Oldham Athletic (igen/ 1953-55),
Stalybridge Celtic (1955-56),
Mossley (1956-58)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv