• Boris dagliga blogg

Måndagen den 28:e mars 2016.

Historien om fotbolls-EM Del 7
2012.
HISTORIA: Kristine Lillys 352a landskamp.
FÖDDA: Roland, Simeon.
LIVERPOOLARE: Jimmy, John
DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja 2010 - 2012.


Historien om fotbolls-EM Del 7, 2012.

EM i Polen och Ukraina 2012
 

Konceptet att låta två nationer dela på ett mästerskap var tydligen så populärt inom UEFA att då två helt nya värdar, Polen och Ukraina, ansökte om ett arrangemang så bifölls detta av UEFA. Det betydde att två länder redan var klara för 2012 års Europamästerskap i fotboll. 14 lag skulle plockas fram genom ett kval i vanlig ordning.
 

51 länder ska bli 14


Kvalspelet inleddes den 3:e september 2010 och avslutades den 15:e november 2011. Nio kvalgrupper hade lottat, och i dessa spelade de 51 nationer som försökte kvala in. De nio gruppsegrarna var direktkvalificerade till EM, liksom den bästa tvåan. De andra tvåorna lottades mot varandra i direktkvalmatcher hemma och borta. På så sätt var de sista fyra lagen i EM.
 

Väntade lag vinner sina grupper


Tyskland vann lätt A-gruppen och tvåan Turkiet fick kvalchans. I B-gruppen var det heller ingen överraskning att Ryssland vann och Irland fick kvala vidare som tvåa. Att Italien skulle vinna Grupp C var också klar. Många hade nog trott att Serbien skulle ta andraplatsen, men det blev Estland som snuvade serberna på chansen att direktkvala in till EM. Frankrike blev segrare i Grupp E och Bosnien och Hercegovina var bara en poäng efter, men fick en andra chans.
 

Sverige med om EM-platserna


Sverige hade hamnat i Grupp F. Värsta motståndet kom från VM-finalisterna för två år sedan, Nederländerna. Möjligen fanns det lite oro för att Ungern också kunde lägga sig i och förstöra för Sverige så att de inte ens skulle bli tvåa. Finland, Moldavien och San Marino räknades inte skulle ha med slutstriden att göra.
 

6-0 utan att imponera


Matchen hemma mot San Marino spelades på Swedbank Stadion här i Malmö, så den var jag och såg och märkligt nog kommer jag ihåg att jag inte var speciellt imponerad av det svenska spelet trots att det blev en siffermässigt klar seger med 6-0. Än mer tvivlande blev många då Nederländerna i nästa kvalmatch körde över Sverige med 4-1. Men Sverige hängde i och då de utan Zlatan i laget tog sig i kragen i sista kvalmatchen och lyckades besegra ett Nederländerna, som redan var gruppsegrare, med 3-2, så var Sverige klar tvåa i gruppen. De var faktiskt så klara tvåor att de blev bästa tvåa av alla nio tvåor. Sverige var klart för EM.
 

Grekand och Danmark överraskar


Lite överraskande i Grupp F var att Grekland blev etta före Kroatien. I de två sista gruppera deltog bara fem lag. England vann grupp G före Montenegro som deltog i sitt första EM-kval. I denna grupp hamnade Schweiz utanför EM-slutspelet. Sista gruppen innehöll också en liten sensation då Nordens verkliga EM-lag, Danmark, än en gång visade sig starka och vann gruppen. Portugal knep andra platsen på samma poäng som Norge, men med bättre målskillnad.
 

Direktkvalen, klara segrar


De fyra direktkvalmatcherna var aldrig riktigt spännande. Kroatien-Turkiet 3-0 sammanlagt, Irland-Estland 6-2 sammanlagt, Tjeckien-Montenegro 4-0 sammanlagt och Portugal vann med 6-2 över Bosnien och Hercegovina.
 

Inget vidare för hemmanationen Polen


Den 8:e juni sparkades EM igång på Nationalstadion i Warszawa och finalen gick den 1:a juli på Olympiastadion i Kiev. Polen mot Grekland var öppningsmatchen och den slutade 1-1. Senare samma dag slog Ryssland Tjeckien med 4-1. Lustigt nog blev Ryssland utslaget medan Tjeckien vann gruppen på sex poäng. Trots ryssarnas bättre målskillnad hamnade de efter Grekland. Det berodde på att de hade samma poäng, men i det inbördes mötet hade Grekland vunnit med 1-0. Polen hamnade sist.
 

Enkel grupp att räkna ihop


Grupp B var enkel att räkna ihop. Tyskland vann alla tre matcherna och fick nio poäng. Portugal vann sina två kvarvarande och slutade tvåa på sex poäng. Här tog de alltså revansch på Danmark från kvalspelet. De hade hamnat i samma grupp igen. Danskarna vann en match. Det var den mot Nederländerna. Det betyder att VM-finalisterna från två år sedan inte tog ett enda poäng och slutade sist i sin grupp.
 

Kroatien lyckades inte tränga sig in bland Spanien och Italien


Grupp C som innehöll Spanien, Italien och Kroatien skulle bli tuff. Ingen trodde att Irland skulle kunna blanda sig i leken. Det kunde de inte heller. De blev sist i både gruppen och hela EM med noll poäng och 1-9 i målskillnad. Toppen slutade som många trott. Spanien och Italien gick vidare som etta och tvåa.
 

Sverige tappar ledning


Sverige hade lottats tillsammans med England, Ukraina och Frankrike. Många svenskar hade stora förhoppningar. Frankrike kan falla igenom ibland. England brukar Sverige ha ganska lätt för och Ukraina är ett sämre lag än Sverige även om det är en av hemmanationerna. Det startade bra mot Ukraina i första matchen. Trots svenska chanser dröjde det till andra halvlek innan Zlatan satte dit 1-0. Problemet var att i Ukraina spelade fortfarande Andrij Sjevtjenko, och innan matchen var slut hade han gjort två mål och förlusten var ett faktum.
 

Sverige tappar ledning igen


England i andra matchen skulle bli minst oavgjort. England tog ledningen i första halvlek. Till andra kom svenskarna ut som ett nytt lag och inom en kvart hade de vänt och både kvitterat och tagit ledningen. Tyvärr var inte det svenska försvaret helt tätt och då matchen var över hade engelsmännen kommit tillbaka och de vann med 3-2. EM var i stort sett över. Både England och Frankrike hade fyra poäng efter två matcher och Sverige kunde inte bli bättre än trea.

Sverige avslutar med flaggan i topp


Sverige avslutade dock med flaggan i topp. De lyckades vinna ganska övertygande med 2-0 över Frankrike, bl a efter ett Zatanmål på volley som räknades som ett av EMs snyggaste mål. Det var lite underligt att Frankrike inte satsade mer på matchen, för om Ukraina samtidig besegrade England så skulle inte Frankrike gå vidare. Men England hjälpte fransmännen då Wayne Rooney gjorde matchens enda mål. England etta och Frankrike tvåa. Sverige och Ukraina slutade båda på tre poäng. Sverige med målskillnad 5-5 och Ukraina med 2-4. Egentligen var Sverige trea, men om man räknat inbördes möte som av skiljande så får vi inse att Sverige slutade sist i Grupp D.
 

Tyskland övertygar
 

Kvartsfinal ett spelades mellan Tjeckien och Portugal och kapten Cristiano Ronaldo gjorde sitt mål drygt tio minuter från slutet och tog sitt land vidare till semi. Dagen därpå var det Tyskland och Grekland som gjorde upp. Det var en fartfylld och rafflande match med sex mål. Tyskarna hade dock ganska bra kontroll på matchen och vann med 4-2. Frankrike fortsatte som de avslutade gruppspelet. Det blev förlust 0-2, men så var deras motståndare de regerande Europamästarna och Världsmästarna. Spanien lätt till semi.
 

England ut efter straffar igen
 

England har nästan som vana att åka ur alla stora mästerskap utan att förlora någon match. Så var det även 2012. De mötte Italien. Matchen slutade mållös och det blev straffar som skulle avgöra vilka som skulle gå vidare och vilka som kunde åka hem. Efter två straffomgångar ledde England med 2-1. Därefter satte italienarna alla sina straffar, medan Ashley var ett dåligt namn för dagen. Först missade Young och sedan Cole, så denna gång fanns det ingen riktig syndabock. Möjligen kan man säga att det ar Ashleys fel att England var ute och Italien vidare.
 

Portugal bjöd Spanien motstånd, men valde fel straffläggarordning
 

Semifinal ett var ett möte om vem som var bäst på Pyreneiska halvön. Det gick dock inte att avgöra under varken 90 eller 120 minuter. Här krävdes straffar för att ena finalmotståndaren skulle kunna tas fram. Portugals stora stjärna Cristiano Ronaldo skulle avgöra genom att sätta sista straffen. Tyvärr för portugiserna hade både João Moutinho och Bruno Alves missat sina, så då Cesc Fàbregas satte Spaniens fjärde straff var matchen redan över. 4-2 i straffar till Spanien som var i final i tredje stora fotbollsmästerskapet i rad.
 

Balotelli hjälte (för en gångs skull)
 

Deras motståndare förväntades bli Tyskland som gått fram i EM som en slåttermaskin. Men i Italien fanns en mycket märklig spelare som gjorde sitt livs match. Ibland lyckas Mario Balotelli, men mycket oftare misslyckas han. Den 28:e juni 2012 var hans lyckodag. Med sina två mål hjälpte det inte att Mesut Özil reducerade på straff på två minuters övertid. Italien till final, och Portugal och Tyskland delar på bronset.
 

Spanien först att försvara ett EM
 

Den 1:a juli var det stor final på Olympiastadion i Kiev. Spanien mötte Italien. Det blev 1-1 i gruppspelsmatchen. Domare var Pedro Proença från Portugal. Han hade en ganska lätt match. Italien verkade ha tagit ut sig mot Tyskland och hade inte så mycket mer att ge. Spanien gjorde sin bästa final av de tre de spelat de senaste mästerskapen. De var totalt överlägsna och tyvärr blev det inte särskilt spännande. 4-0 slutade matchen och Spanien blev det första land som lyckats försvara sin EM-titel. De blev även det andra land som tagit tre Europeiska mästerskap. Det andra med tre mästerskap är Tyskland (Västtyskland).
 

Sista EM med 16 lag
 

Detta visade sig bli det sista EM med 16 deltagande lag. Då man återknyter EM-historien till Frankrike 2016 så ska hela 24 lag delta. Det betyder ytterligare en spelomgång då det efter gruppspelet även kommer att avverkas åttondelsfinaler. Den 10:e juni till den 10:e juli är det tänkt att evenemanget ska hålla på.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 2010 Lilly
 

2010 Lilly i landskamp 352

Kristine Lilly, 352 landskamper under fyra decennier Kristine Lilly, 352 landskamper under fyra decennier

Idag spelade USAs damlandslag match mot Mexiko. Det slutade 3-0 till de amerikanska damerna. Det var inte så unikt. Det som var speciellt med denna match var att USAs mittfältare Kristine Lilly byttes in i andra halvlek. I och med detta hade Kristine spelat landslagsfotboll i fyra decennier. Hon gjorde sin första landskamp som 16-åring 1987 och sin sista den 27:e november 2010. Då hade hon hunnit med 352 landskamper vilket är ett rekord som ingen annan fotbollsspelare kommit upp i.

FÖDDA IDAG

Roland ANDERSSON
66 år
Försvarare
19 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare: 1968-74 Malmö FF,
1975-76 Djurgårdens IF och
slutligen tillbaka till Malmö FF 1977-83.  
Lag som tränare: 1983-85 Malmö FF (ungdomslag),
1985-87 Al-Ittihad (Saudiarabien),
1988-90 Lunds BK,
1991-92 Malmö FF (assisterande tränare),
1993 Al-Ittihad igen,
1994 Malmö FF (assisterande tränare) igen,
1995-97 Qatar SC,
1997-98 Young Boys,
1998-99 Malmö FF,
2002-03 Al-Shaab (Förenade Arabemiraten),
2004-09 Sveriges landslag (assisterande tränare) och
senast 2010 Nigerias landslag (assisterande tränare)

Simeon JACKSON
29 år
Anfallare
7 U- och 45 A-landskamper för Kanada.
Klubbar som spelare: junior Dulwich Hamlet,
2004-08 Rushden & Diamonds,
2005 Raunds Town (lån),
2008-10 Gillingham,
2010-13 Norwich City,
2013-14 Eintracht Braunschweig,
2014 Millwall,
2014-15 Coventry City,
2015-16 Barnsley och
sedan 2016- Blackburn Rovers

LIVERPOOLARE

Jimmy ROSS
blev 36 år född 1966
Anfallare
1 landskamp för Skottland.
Klubbar som spelare: St Bernard's (1882-84),
Preston North End (1884-94),

1894 till 1897 spelade han för Liverpool FC. Det blev totalt 85 matcher och 39 mål.
Burnley (1897-99),
Manchester City (1899-1902).
Han led av en hudsjukdom kallad Rosfeber. I dagens läge behandlas det med penicillin, men 1902 dog Jimmy efter komplikationer som sjukdomstillståndet förde med sig.

John JONES
blev 67 år född 1895
Målvakt
Klubbar som spelare: Holyhead Railways Institute (1920-21),
Holyhead (1921-1924),

1924 till 1925 tillhörde han Liverpool FCs B-lag, men det blev 4 matcher i A-laget också.
Holyhead (igen / 1925)

Kommentera gärna:

  • Anders • 28 mars 2016 17:24:16
    Hoppas Sverige kommer vinna EM i år. Kör på Sverige !!!!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv