• Boris dagliga blogg

Söndagen den 27:e mars 2016.

Historien om fotbolls-EM Del 6
2008.
Kort sammanfattning om Johan Cruijff som slutat med fotboll på jorden.
HISTORIA: Hulls negativa svit inleds, världens dyraste fotbollströja.
FÖDDA: Jimmy, Gaizka, Manuel.
LIVERPOOLARE: Ingen
DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i VM 2006.

EM i fotboll 2008 i Schweiz och Österrike.

Två länder delar igen
 

Konceptet att två nationer delar på stora mästerskap hade slagit så väl ut att UEFA beslutat bifalla alpländerna Schweiz och Österrikes ansökning om att få arrangera detta världens mediemässigt tredje största mästerskap. Endast Fotbolls-VM och sommar-OS är nu större än ett Europamästerskap i fotboll. Det kan ju vara så att FIFAs president Sepp Blatter också hade ett litet finger med i spelet. Han är ju schweizare och tydligen god kompis med Michel Platini som var UEFA-president vid denna tid.
 

Kazakstan och Serbien in, Montenegro på kö


Alltså fanns två nationer som gick direkt in i turneringen, Schweiz och Österrike. De övriga 14 lagen kom från EM-kvalet. Det blev stora grupper då det beslutades att det skulle vara endast sju grupper på 50 lag. Kazakstan var med för första gången då de flyttat från Asien till Europa fotbollsmässigt. Serbien och Montenegro lottades in som ett land, men hann under tiden kvalet pågick att bli två länder. Det var Serbiens landslag som tog kvalplatsen medan Montenegro fick vänta tills nästa EM.
 

Två gruppspelsmatcher ställdes in


Grupp A var den som det blev åtta lag i. De övriga innehöll sju lag. Ifrån kvalgrupp grupp A tog sig Polen och Portugal till EM. Det nya landet Serbien slutade trea och Belgien kom bara femma. De två sista lagen i gruppen blev Armenien och Azerbajdzjan. Dessa två lag hade haft chansen att ta sig förbi Kazakstan, men det hade inte betytt något för EM-deltagandet. UEFA valde att ställa in Armeniens och Azerbajdzjans båda matcher mot varandra.
 

Storfavoriter vidare


Kvalgrupp B hade inga överraskningar. De två storfavoriterna Italien och Frankrike tog sig till EM. Grupp C var på pappret den svagaste kvalgruppen. Grekland och Turkiet tog de två första platserna, men Norge låg länge med och nosade på andra platsen, men slutade trea. Grupp D innehöll också två storfavoriter. Det var Tjeckien och Tyskland och de slutade etta och tvåa med tio poängs marginal ner till Irland som kom trea.
 

Huligan hjälper Sverige till EM


Kvalgrupp E hade tre länder som skulle kämpa om de två platser som gav EM-biljett. Det blev Kroatien och Ryssland som drog de längsta stråna. Ett besviket England kom trea och hade än en gång missat en EM-biljett. Sverige spelade i Grupp F. Där hade de två svåra motståndare i Spanien och Danmark. Spanjorerna rådde inte Sverige på, men danskarna klarade svenskarna av den 2:a juni 2007 på Parken i Köpenhamn med hjälp av en överförfriskad dansk som skulle in och klå upp den tyske domaren Herbert Fandel. Han hade dömt svensk straff i slutminuterna vid ställningen 3-3. Det är möjligt att det blivit mål på straffen och Sverige avgått med seger 4-3. Nu blåste Fandel av matchen och vägrade döma vidare med hänsyn till sin egen säkerhet. UEFA tog beslutet att ge segern med 3-0 till Sverige.
 

Danmark utanför EM slutspel


Returen i Solna slutade 0-0 och Sverige slutade tvåa efter Spanien. Danmark som prenummererat på EM-plats de senaste mästerskapen stod utanför denna gång. Sista gruppen klarade två av favoriterna att ta sig till EM. Vann gjorde Rumänien med Nederländerna på andra plats. Men Bulgarien låg dem hack i häl och var bara en poäng från att själv komma till EM i Nederländernas ställe.
 

Värdländerna går dåligt och Turkiet överraskar


Den 7:e juni inleddes EM-slutspelet med att Schweiz tog emot Tjeckien. Det var i Grupp A, men den skulle kunnat kallas röda gruppen då alla lag har röda hemmatröjor. Det gick inget vidare för värdländerna. Tjeckien vann med 1-0 i öppningsmatchen, men det visade sig att dessa två länder båda hade spelat färdig efter de tre gruppspelsmatcherna. Schweiz fick i alla fall vinna en match och det var mot gruppsegraren Portugal. Det andra laget som gick vidare hade varit utslagna många gånger men kom alltid starkt mot slutet. Turkiet startade med förlust till Portugal 0-2. Mor Schweiz låg de under med 0-1, men kvitterade och gjorde segermålet på två minuters tilläggstid. Mot Tjeckien låg Turkiet under med 0-2, men kom igen och reducerade, och under matchens sista tre minuter både kvitterade de och gjorde segermålet till 3-2.
 

Tyskland som favorit


Andra värdlandet Österrike gick ännu sämre än Schweiz. De lyckades bara ta ett poäng. Det var matchen mot Polen som slutade 1-1. Kroatien vann alla sina matcher och Tyskland gick vidare med två segrar och förlusten mot Kroatien. Detta fick en del bookmakers att lyfta på ögonbrynen. Tyskland var nämligen storfavoriter att vinna EM då turneringen startade.
 

Nederländerna imponerar


Frankrike överraskade negativt i Grupp C. De slutade sist med endast en poäng. Den fick de genom att spela 0-0 mot Rumänien. Dessa två lag hade gjort sitt efter gruppspelet. Nederländerna visade sin klass och vann alla tre gruppspelsmatcher och de tog Italien med sig till kvartsfinalerna.
 

Sverige öppnar i stor stil


Sverige hade hamnat i sita gruppen. De öppnade stark mot de regerande mästarna Grekland. 2-0 skrevs segersiffrorna till. Spanien öppnade med 4-1 mot Ryssland. I andra matchen hade Sverige Spanien. Det såg länge bra ut och med bra räknas ett oavgjort. Allt verkade sluta 1-1 då David Villa på två minuters övertid lyckades springa ifrån det svenska försvaret och sätta 2-1. En snöplig förlust, men då Ryssland knappt lyckats slå Grekland med 1-0 var alla experter i Sverige på det klara med att Ryssland inte skulle bli några problem. Det skulle bli kvartsfinal.
 

Sverige rasar ihop mot Ryssland


I Salzburg vann Spanien gruppen på full poäng genom att slå Grekland med 2-1. Sverige spelade i Innsbruck och det var verkligen bromsolja i det normalt så välfungerande svenska maskineriet. Det var ryssarna som spelade ut och med blivande stjärnor som Roman Pavljutjenko och Andrej Arsjavin såg ryssarna till att leda med 2-0 efter 50 minuter. Detta blev även slutresultatet. Ett besviket svenskt lag tvingades lämna EM.
 

Turkarna vänder i slutet och vinner igen.


Första kvartsfinalen visade tyskarna att de var favoriter igen. De hade inga större problem att vinna över Portugal. Visserligen blev det 3-2, men portugiseras 2-3 mål kom alldeles i slutet av matchen. Golden och Silver Goal var nu ett minne blott och matcherna spelades med full förlängning och straffar. Turkiet som haft en otrolig förmåga att komma igen på slutet såg ut att falla på eget grepp. Mot Kroatien var det mållöst ända till förlängningen sista minut. Då gjorde Ivan Klasnić det som alla trodde var segermålet för Kroatien. På två minuters övertid i matchens sista spark kvitterade Turkiet och det blev avgörande på straffar. Turkiet grorde mål på sina tre första medan Kroatien bara gjort ett enda mål på sina fyra första. Alltså var turkarna vidare igen.


Ryssland har fått upp ångan


Nederländerna såg ut att gå till straffsparks avgörande i femte EM på raken. De hade 1-1 vid full tid mot Ryssland. Men i förlängningen spelade ryssarna som om de var europamästare. De gjorde både 2-1 och 3-1 innan tillställningen var över. Under den sista kvarten mellan Spanien och Italien var jag i Rom och förväntade mig en sömnlös natt då segerrusiga italienare skulle fira att Italien gått till semifinal.
 

En lugn natt i Rom


Danmark-Sverige domaren Herbert Fandel hade en ganska enkel uppgift i den mållösa matchen. Det gick till straffar och här visade det sig att Italien bara behövde lägga fyra stycken. De hade gjort mål på två och missar två, så då Cesc Fàbregas satte spanjorernas fjärde straff kunde inte Italien komma ifatt. De var utslagna och det blev en ovanligt lugn att i Rom.
 

TV-sändningen bröts då det var som mest spännande.


Semifinal mellan Tyskland och Turkiet gick som många hade trott och då kunde man tro på två sätt. Antingen skulle favoriterna Tyskland vinna, eller skulle Turkiet komma på slutet och på något sätt ta sig till final. Det var en svängig, kul och målrik match som tyskarna ledde med 2-1 till den 86:e minuten. Då kom det obligatoriska sena turkiska målet. Denna gång var det Semih Şentürk som satte 2-2. Men sedan hände något ovanligt då det var tyskarna som i sista minuten satte segermålet. Philipp Lahm gjorde så att tyskarna gick till final och Turkiet fick en delad bronsmedalj. En stor besvikelse i denna rafflande avslutning var att TV-sändningen bröt över hela världen så det var bara åskådarna på plats som kunde njuta av denna rafflande upplösning.
 

Spanien enkelt till final.


Den andra semifinalen skulle Sverige egentligen ha spelat i. Nu hade Ryssland tagit deras plats. Spanien stod för motståndet. Dessa lag hade ju mötts i gruppspelet och då var Spanien överlägset. 4-1 slutade det. Jag tror att detta satt kvar i många av de ryska spelarnas huvud, för det var aldrig spännande. Spanien tog sig lätt till final. Även om det var mållöst i paus så blev det klara 3-0 till slut.
 

Starten på Spaniens storhets-era


Visserligen blev Spanien mästare 1964, men det är enda mästerskapet de lyckats i. Så tänkte nog många som hoppades på att favoriterna Tyskland skulle vinna. Det blev ingen sprudlande fotboll i finalen den 29:e juni på Ernst-Happel-Stadion i Wien. Ett enda mål blev det och det kom i 33:e minuten. Fernando Torres hette Spaniens hjälte som såg till att landet tog sitt andra Europamästerskap. Vad inte många visste då var att det var början på en fyraårsperiod som skulle visa sig bli mycket succéartad för det Spanska landslaget.


Johan Cruijff som blev 68 år.


Johan Cruijff, jo stavningen ska vara så även om det vanligen sett ut så här; Cruyff. Han var en gudabenådad fotbollsspelare på 1970-talet. Han föddes den 25:e april 1947 i Amsterdam. Pappa Hermanus Cornelis Cruijff var grönsakshandlare och mamma Petronella Bernarda Draaijer hjälpte till i butiken. Johan växte upp under ganska enkla förhållanden.

Då Johan var 12 år dog pappan och grönsakshandeln tvingades slå igen. Petronella fick istället försörja familjen genom diverse städjobb. Ett var på kantinen hos fotbollslaget Ajax. Ibland var även Johan med och vid ett sådant tillfälle upptäcktes han av Ajax-tränaren Vic Buckingham som såg hans talang och han togs in i klubbens ungdomslag.

Sedan dess var fotbollskarriären rakt fram. Johan spelade i Ajax och Barcelona under sin storhetstid. Han räknades som världens bäste spelare även om det bara fanns pris för Europas bäste på den tiden. Tre gånger vanna han denna utmärkelse. Han gjorde 48 landskamper för Nederländerna och på dem blev det 33 mål.

Johan Cruijff som bara hade två ränder på sin Adidaströja. Johan Cruijff som bara hade två ränder på sin Adidaströja.

Vid mästerskapsturneringar i landslaget hade han alltid tröjnummer 14, och Adidas som tillverkade Nederländernas tröjor hade i vanlig ordning tre ränder längs ärmarna. Johan var så stor att han hade en egen modell med bara två ränder.

Efter karriären blev han tränare. Givetvis tränade han sina gamla klubbar. Först var det Ajax och under åtta år var han i Barcelona. Han har även basat för ett landslag. Under fyra år var han manager för Kataloniens landslag. Trots sin storhet som idrottsman var Johan under hela sin karriär en inbiten storrökare. I oktober 2015 fick han reda på att han hade lungcancer och på skärtorsdagen den 24:e mars somnade han in 68 år gammal, och lirar numera boll i himlens All-Star-Team.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1989 Hull rekord. 2002 dyraste fotbollströjan

 

1989 Hull startar sin rekordsvit

 
Idag 1989 spelade Hull City FC borta på Bradfords Valley Parade. Efter seger över Plymouth i förra omgången fick Hull bara 1-1 idag. Detta startade en serie matcher där The Tigers spelade 27 matcher i rad utan att vinna en enda match. Som tur var klarade de nedflyttning från division två. De första 16 matcherna kommande säsong placerade laget sist, men då de den 11:e november mötte Bradford på nytt vann Hull med 3-2 och sedan klättrade de till 14:e plats den säsongen.
 

2002 så dyr tröja har inte jag

Auktionen av Pelés tröja från VM 1970 på Christie's 2002 Auktionen av Pelés tröja från VM 1970 på Christie's 2002

Idag 2002 var det auktion på Christie's i London. Ett av föremålen var en fotbollströja som Pelé hade i VM-finalen 1970. Tröjan hade fortfarande gräsfläckar från planen på Aztekastadion i Mexico City. Christie´s hade förutspått att tröjan skulle kosta runt 50 000 pund. Ett anonymt telefonbud ropade in tröjan för 157 570 pund vilket var 66 000 pund dyrare än den näst dyraste tröjan, Geoff Hursts från VM-finalen 1966. Det var inte Pelé som sålde sin VM-tröja utan den italienske spelaren Roberto Rosato som medverkade i VM-finalen och bytte till sig denna dyrgrip efter matchen. Undrar om Pelé har kvar Rosatos tröja och i så fall vad han kan tänkas få ut för den vid en eventuell auktion?

FÖDDA IDAG

Jimmy Floyd HASSELBAINK
44 år
Anfallare
23 landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare: 1990 Telstar,
1990-93 AZ Alkmaar,
1993-95 uppehåll,
1995-96 Campomaiorense,
1996-97 Boavista,
1997-99 Leeds United,
1999-2000 Atlético Madrid,
2000-04 Chelsea,
2004-06 Middlesbrough,
2006-07 Charlton Athletic och
avslutningsvis Cardiff City.  
Lag som tränare: 2013-14 Royal Antwerp och
från 2014- Burton Albion.

Gaizka MENDIETA
42 år
Mittfältare
13 U- och 40 A-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare: 1991-92 Castellón,
1992-2001 Valencia,
2001-03 Lazio,
2002-2003 FC Barcelona (lån) och
avslutningsvis 2003-08 Middlesbrough.

Manuel NEUER
30 år
Målvakt
35 U- och 63 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare: 1991-2011 Schalke 04 och
från 2011- Bayern München.

LIVERPOOLARE

ingen (idag heller)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv