• Boris dagliga blogg

Lördagen den 26:e mars 2016.

Historien om fotbolls-EM Del 5
2004
HISTORIA: Paisleys sista Ligacupseger, Publik: 0, Maltas rekordseger.
FÖDDA: Taribo, Mikel, Steven, Simon 
LIVERPOOLARE: Ingen
DAGENS TRÖJA
SHEFFIELD UNITEDs andratröja 1998/2000.

Fotbolls-EM del V 2004

EM 2004 i Portugal
 

Fotbolls-EM 2008 var tillbaka till en värdnation igen. Portugal hade fått värdskapet och givetvis också friplatsen till EM. De övriga nationerna i Europa, som hade växt till 50, lottades i kvalgrupper. Det blev tio kvalgrupper om fem lag i varje grupp. Gruppsegraren gick till EM och alla tvåorna lottades i ett direktkval där segraren gick till EM. Tio gruppvinnare, fem tvåor och värdlandet Portugal blev 16 lag som mellan den 12:e juni och 4:e juli skulle göra upp om Europamästerskapet.
 

Silver Goal ersätter Golden Goal.


Enda regeländringen till mästerskapet var att ”Golden Goal” borttaget och hade ersatta av något som kallades ”Silver Goal”. Det betydde att om ett lag gjorde ett mål i förlängning så spelades förlängningskvarten färdigt. Hade inte det andra laget lyckats kvittera så kunde matchen vara över på bara en förlängningskvart.
 

Sverige kvalar in för andra gången.


Sverige hade kommit upp sig i rankingen och hamnade i kvalgrupp 4. Alla svenskar ansåg att Sverige lätt skulle vinna gruppen. De hade Lettland, Polen, Ungern och San Marino att möta. Sverige öppnade med 0-0 mot Lettland och slutade med förlust 0-1 hemma mot Lettland. Fast då hade Sverige redan vunnit gruppen och var klara för Portugal. Lettland kom tack vare Sveriges ointresse i sista matchen, tvåa och fick direktkvala. Där slog de Turkiet och Lettland tog sig till sitt första EM.
 

De 16 bästa länderna gick till slutspelet


Till EM fanns det inte något direkt överraskningslag, utan alla de 16 lagen fick anses vara de 16 bästa i Europa 2004. I Grupp A hamnade Portugal, Spanien, Ryssland och outsidern Grekland. De överraskade Portugal i öppningsmatchen och vann med 2-1. Sedan blev det inte fler segrar i gruppspelet. Portugal vann sina två återstående matcher och vann gruppen. Det var tufft om andraplatsen. Grekland och Spanien hamnade på fyra poäng var. Inbördes match hade slutat 1-1. Då gällde målskillnad. Här hade grekerna 4-4 och spanjorerna ”bara” 2-2. Grekland var vidare på fler gjorda mål.
 

Sverige - Bulgarien 5-0


Grupp B var betydligt klarare. Frankrike blev etta och England tvåa med två segrar var. Kroatien och Schweiz lyckades inte ta en enda seger och kunde åka hem efter gruppspelet. Grupp C var den tuffaste gruppen. Här hamnade de tre första lagen alla på fem poäng. De besegrade alla Bulgarien och spelade oavgjort sinsemellan. Så det gick inte att räkna inbördes möten. Sverige hade stor nytta av sin inledande match mot Bulgarien. 5-0 i den matchen gjorde att Sverige vann gruppen.
 

Zlatans drömmål mot Italien


Sveriges andra match som gick mot Italien var något av Zlatans genombrott, och det på grund av en enda spark i 85:e minuten. En klackspark som betydde kvittering och 1-1 mot Italien. Sista matcherna spelades samtidigt och det beror på en VM-match 1982 då alla resultat mellan Västtyskland och Österrike utom 1-0 till tyskarna skulle få Algeriet att gå vidare. Alltså valde Västtyskland och Österrike att se till att tyskarna fick ett mål. Resten av matchen bollade de fram och tillbaka till varandra i mittcirkeln. Därför går numera de två sista matcherna i gruppspelsomgången samtidigt.
 

Enligt Italien var matchen mellan Danmark och Sverige uppgjord.


Italien visste att de måste vinna ganska stort över Bulgarien, men de visste också att om Sverige och Danmark (som prenummererar på en plats i EM-slutspelet) spelade oavgjort så gick båda de nordiska grannarna vidare. Italienana hade sig lite själv att skylla. De vann bara med ett mål 2-1. Så såg det ut att bli till danskarna över Sverige, men i 89:e minuten gjorde Mattias Jonson 2-2 och så var Italien utslaget. Det snackas än idag i Italien om att Danmark-Sverige matchen var uppgjord, men i så fall hade det regisserats av någon som Hitchcock. Att göra upp om 2-2 och en kvittering i slutminuterna verkar föga troligt.
 

Tjeckien överlägsna i grupp 4


Sista gruppen var betydligt klarare. Trean och fyran spelade oavgjort mot varandra vilket innebar att varken Tyskland eller Lettland tog någon seger. Tjeckien vann alla sina gruppspelsmatcher och tog Nederländerna med sig till kvartsfinalerna.


Beckhams straffmiss


Första kvartsfinalen mellan Portugal och England slutade 1-1. De gjorde ytterligare ett mål var i andra förlängningskvarten så det gick inte att tillämpa ”Silver Goal”. Istället fick allt avgöras på straffar. Englands förste straffläggare var David Beckham och hans straff har blivit legendarisk. Den gick fem meter över mål. Då Rui Costa också kostade på sig att missa så blev Darius Vassell syndabock då han missade den fjortonde straffen. Portugal till semifinal.
 

Äntligen går Nederländerna vidare på straffar efter Zlatans miss.


Sverige hade Nederländerna på sin lott i kvartsfinalen och Sverige spelade ett EM utan att förlora en enda match. Det blev mållöst mot holländarna. Så även här fick straffar avgöra. Efter de första fem hade länderna missat en straff var. Den svenska missades av Zlatan Ibrahimovic. Nederländerna hade ju åkt ut på straffar i tre EM i rad. Det skulle inte bli en fjärde, för den första extrastraffen satte Arjen Robben i mål, medan Olof Mellberg missade Sveriges. Näst efter hemma-EM var detta Sveriges bästa resultat i ett EM.
 

Danmark ut och Grekland vidare


De andra kvartsfinalerna avgjordes under ordinarie matchtid. Tjeckien manövrerade lätt ut ett tröttkört Danmark med 3-0. Och Grekland segade sig vidare. Ett solitt försvar släppte inte in några mål och så lyckades de göra ett mål på en ströchans. Angelos Charisteas gjorde grekernas enda mål i 65:e minuten och så var Frankrike ute ur turneringen.
 

Grekland till final p Siver Goal.


Semifinalspelet inleddes med hemmanationen Portugal mot Nederländerna. De sistnämnda spelade som mot Sverige. Det blev inga mål. Däremot var Portugal på målhumör. De gjorde tre stycken, men som de värdfolk de var så hjälpte de Nederländerna med ett mål i egen bur. 2-1 slutade matchen. Tjeckien som varit överlägsna och klart vunnit alla de fyra första matcherna hade problem att få hål på Grekland. 0-0 slutade de och det blev förlängning. I sista minuten av första förlängningskvarten lyckades Traianos Dellas få in 1-0. Då domaren blåste slut på första förlängningskvarten ledde Grekland med 1-0, och enligt den nya ”Silver Goal”-regeln var matchen slut och Grekland i final.


Grekland EMs mest sensationella vinnare.


Den 4:e juli avslutades EM på Estádio da Luz i Lissabon. Det var samma två lag i finalen som i öppningsmatchen för en knapp månad sedan. Portugal hade revansch att fordra. Den trodde alla att de skulle få, men Grekland gnetade vidare på samma sätt som tidigare i turneringen. Försvaret höll tätt och då portugiserna i 57;e minuten slappnade av för en sekund var Angelos Charisteas framme och gjorde Greklands och matchens enda mål.
Likt den sensation som Danmark skapade i EM i Sverige så var det lika oväntat att Grekland skulle bli mästare. Då grekerna vann sitt mästerskap var det 16 lag i slutspelet så jag rankar nog denna seger än mer unik än Danmarks.

 

Det var inte alla som visste att Grekland var med i EM ens.


En liten episod från detta EM kommer från min hustrus skola där det på denna tid 2004, talades och slogs vad om vem som skulle bli mästare. En fotbollsintresserad tog emot satsningarna. Min hustru hade en medhjälpare i sin klass som var totalt ointresserad i fotboll, men han övertalades att satsa en slant på vilket lag han trodde skulle vinna. Då han som sagt inte hade en aning om fotboll kom han att tänka på att hans mamma var från Grekland så han sa Grekland. Svaret han fick av ”Bookmakern” på skolan var: ”Ha, de är ju inte ens med i EM”. Han fick alltså inte chansen att vinna utan övertalades att satsa på någon av de ”stora” nationerna. Vad jag vet fick han aldrig någon upprättelse. Det var ju sommarlov under sista delen av EM så det kunde inte betalas ut vinster förrän i augusti.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1983 Paisleys sista cup. 2005 Costa Rica. 2008 Malta rekord

 

1983 Paisley vinner Liga Cupen

 
Idag 1983 spelades Ligacupfinalen mellan Liverpool och Manchester United. Liverpool och deras manager Bob Paisley vann med 2-1. Detta var Paisleys sista triumf i cupsammanhang för Liverpool. Denna klubb hade han spelat i, tränat och levt hela sitt liv med. Inte nog med dagens cupseger. Då säsongen var över hade Paisley också blivit ligamästare med Liverpool. De vann i överlägsen stil hela elva poäng före tvåan Watford.
 

2005 Publikrekord i Costa Rica

 
Idag 2005 spelade Costa Rica Hemmamatch i VM-kvalet mot Panama. Matchen ansågs av pressen som en riktig gastkramande match med lycklig avslutning. Roy Myrie lyckades i 90 minuten göra 2-1 målet som så småningom tog Costa Rica till VM i Tyskland. Publikrekordet i en VM-kvalmatch som slogs på Estadio Ricardo Saprissa Ayma i San Jose var 0 (noll). Detta beroende på att i förra kvalmatchen mot Mexiko hade publiken kastat in diverse föremål på planen. Att ett hemmalag fått spela inför tomma läktare har hänt både förr och senare, men aldrig i en VM-kvalmatch.
 

2008 rekordet på och för Malta

 
Idag 2008 spelade Malta träningslandskamp hemma mot Liechtenstein. Malta har massor av storförluster mot diverse länder, men segern över Liechtenstein minns man på Malta än. Rekordvinsten slutade på 7-1. Michael Mifsud som var en etablerad spelare och till vardags tillhörde Coventry i England kunde skryta med att ha gjort fem mål i en och samma landskamp för sitt land Malta.

FÖDDA IDAG

Taribo WEST
42 år
Försvarare
42 landskamper för Nigeria.
Klubbar som spelare: 1991 Port Harcourt Sharks,
1992-93 Julius Berger,
1993-97 Auxerre,
1997-99 Inter,
1999-2001 Milan,
2000-01 Derby County (lån),
2002 Kaiserslautern,
2002-03 Partisan Belgrad,
2004-05 Al-Arabi Doha,
2005 Plymouth Argyle,
2005-07 Julius Berger igen och
avslutningsvis 2007 Paykan.

Mikel ARTETA
34 år
Mittfältare
12 U-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare: 1994-97 Antiguoko,
1997-2002 Barcelona,
2000-02 Paris SG (lån),
2002-04 Glasgow Rangers,
2004-05 Real Sociedad,
2005 Everton (lån),
2005-11 Everton och
sedan 2011- Arsenal.

Steven FLETCHER
29 år
Anfallare
13 U- och 25 A-landskamper för Skottland.
Klubbar som spelare: 2000-09 Hibernian,
2009-10 Burnley,
2010-12 Wolverhampton Wanderers och
sedan 2012- Sunderland, men
han är sedan 2016- utlånad till Marseille.

Simon KJÆR
27 år
Försvarare
14 U- och 54 A-landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare: junior-2008 Midtjylland,
2008-10 Palermo,
2010-13 VfL Wolfsburg,
2011-12 Roma (lån),
2013-15 Lille och
sedan 2015- Fenerbahçe

LIVERPOOLARE

inga

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv