• Boris dagliga blogg

Måndagen den 25:e januari 2016.

Överraskningar i England, Tyskland och Spanien. Hands och utvisningsregeln bör skrotas och bli modernare och låttare att förstå, Napoli eller Juventus i Serie A.
HISTORIA: Eric Cantonas kickspark utanför plan. FÖDDA: Eusebio, Ginola och Xavi. Liverpoolare: Bobby och en Swanseatröja.

 

DAGENS TRÖJA

Det vet i tusan om inte Swansea kan klara sig kvar i alla fall?

Samtidigt som jag placerade Watford utanför Premier League nästa säsong (något jag tog tillbaka igår) så fick Swansea följa med som blivande nedflyttningslag. Detta får jag väl ta tillbaka idag. Gårdagens match i Liverpool mot Everton var ju sensationell med en 2-1 vinst till Walesarna. ”Underliga äro herrens vägar” och även fotbollen och dess regler. Jag kan förstå att sådana som inte är så intresserade av fotboll har chans att falla för denna mystiska bedömningssport.
 

Hand eller inte hands???


Ibland dömer domaren hands och då kan den oinvigde fråga: ”Varför blev det avblåst?” Då svarar vi: ”Jo, för att spelaren tog bollen med handen!” Nästa gång bollen tar på en hand och domaren inte blåser undrar den icke så väl insatte: ”Varför blåste inte domaren nu? Bollen tog ju på handen!” Då säger vi: ”Nej, det var för att det var ofrivilligt?” Då kan frågan komma: ”När är det offervilligt?” Ett svar kan vara: ”Det bestämmer domaren!”.
 

Låt alla bollar som träffar handen vara hands


Detta betyder alltså att det inte finns någon regel för hands. Enkelt att ändra på. Låt varje beröring av bollen med någon hand vara hands oavsett om det var meningen eller ej. Förr i de allra flesta fall är det bollen som studsar upp på handen istället för tvärtom, så antingen hands eller lägg ner regeln. Jag tänker givetvis på situationen som föregick Swanseas segermål då bollen tog på deras kaptens hand och sedan blev till kontringen som blev mål. Domaren ansåg den vara oavsiktlig även om armarna stod rakt ut från kroppen.
 

Utvisningsregeln i fotboll bör ses över, och ändras!


En annan regel jag skrivit om flera gånger är den som fotbollen är ensam om i världen. Nämligen den att en utvissning ska drabba hela laget matchen ut. Spelaren som visas ut ska inte fortsätta, men efter tio minuter sätts en ny spelare in och två fulltaliga lag fortsätter kampen. Ett enkelt förslag som gör matcherna mer rättvisa. Nu var det Arsenal som drabbades efter redan 18 minuter då deras lagkapten Per Mertesacker åkte på en frilägesutvisning. Så blev den matchen lite förryckt.
 

Överraskande i båda engelska matcherna alltså.


Sedan får Arsene Wenger skylla sig själv då han får hjärnsläpp och plockar ut lagets farligaste målskytt för att han måste sätta in en ny mittback. Utan Olivier Giroud var det inte många som kunde göra mål i Arsenal. Det verkade som om Wenger tänkte satsa på en 0-0 match. Därför var det så skönt att det straffade sig efter bara ett par minuter då Diego Costa gjorde 1-0 till Chelsea. OK, det hade gärna fått vara någon annan Chelseaspelare som gjort målet, men 1-0 räckte och Chelseaspöket består för Arsenal. Två överraskande Premier Leagueresultat. Nu är Leicester tre poäng upp i toppen av tabellen.
 

Både i Tyskland och Spanien blev det sensationsresultat.


Överraskningar stod även de fyra tyska lagen för som var i elden idag. Werder Bremen som fortfarande ligger på nedflyttningsplats vann över sexan Schalke 04 med 3-1 borta och även topplaget Wolfsburg förlorade. De ramlade ner på sjunde plats och Eintracht Frankfurt som hemmavann med 3-2 tog sig över nedflyttningsstrecket. Även Spanien drabbades av lite resultat som gynnade Barcelona. Deras båda största rivaler från Madrid fick båda endast en poäng från sina söndagsmatcher. Atletico 0-0 hemma mot Sevilla och Real spelade 1-1 borta mot Betis.
 

Napoli och Juventus får göra upp om Scudetto.


Stora seriespelet är i vanlig ordning på söndagar i Italien. En länge jämn och oviss toppstrid där fem-sex lag var inblandade ser ut att bli en duell mellan Napoli och Juventus. Det skiljer lagen två poäng och trean Fiorentina och fyran Inter ligger fyra poäng efter. Inter tappade två nya poäng genom en 1-1 match hemma mot Capri, medan Fiorentina besegrade Torino med 2-0. Napoli spelade 4-2 borta mot Sampdoria och i en tät 1-0match kunde Juventus ta sina tre poäng mot Roma.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1995 Cantonas hoppspark

 

1995 Cantona Kung Fu


Eric Cantona var en gudabenådad spelare som gjorde sig ett stort namn i Leeds, men framför allt i Manchester United. Fast han hade lite märkliga saker för sig ibland.

I en bortamatch mot Crystal Palace blev Eric utvisad. Crystal Palace supportern Matthew Simmons stod på läktaren närmast plan och hånade Cantona, som ilsknade till och utförde en kung-fu-spark mot Simmons. Simmons fick för detta ett dygn i fängelse, 500 pund i böter och var bannlyst på alla arenor i England och Wales i ett år. Cantona slapp fängelse, men fick böta 10 000 pund, 120 timmars samhällstjänst och avstängning från all fotboll säsongen ut.

Tyvärr för Manchester United så saknades den franska stjärnan så pass under våren att de tappade ligaledningen och ”bara” blev tvåa, ett poäng efter Blackburn. Det var enda Premier League som inte har vunnits av just Manchester United, Manchester City, Arsenal eller Chelsea.

EUSEBIO Eusebio da Silva Ferreira
blev 61 år född 1942
Anfallare
64 landskamper för Portugal.
Klubbar som spelare: 1957-60 Lourenço Marques,
1960-75 Benfica,
1975 Boston Minutemen,
1975-76 Monterrey,
1976-77 Beira-Mar,
1976 Toronto Metros-Croatia,
1977 Las Vegas Quicksilver,
1977-78 New Jersey Americans,
1977-78 União Tomar och
slutligen 1979-80 Buffalo Stallions.
Sista åren spelade han både i USA och Portugal samtidigt då ligorna inte har samma säsongsupplägg.
Han blev trea med Portugal i VM 1966 och vann skytteligan på 9 mål.

David GINOLA
49 år
Anfallare
17 landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare: 1985-88 Toulon,
1988-90 RC Paris,
1990-92 Brest,
1992-95 Paris Saint-Germain,
1995-97 Newcastle United,
1997-2000 Tottenham Hotspur,
2000-02 Aston Villa och
slutligen 2002 Everton.

Xavi HERNANDEZ Creus
36 år
Mittfältare
133 landskamper för Spanien och 10 för Katalonien.
Klubbar som spelare: 1991-2015 FC Barcelona och
från 2015 Al-Sadd i Qatar.

LIVERPOOLARE

Bobby MURDOCH
80 år
Anfallare
Klubbar som spelare: South Liverpool (1952-53),
Bolton Wanderers (1953-55),
1955 till 1959 var han I Liverpool FC. Där spelade han 19 matcher och gjorde 7 mål.
Barrow (1959-60),
Stockport County (1960-62),
Carlisle United (1962),
Southport (1962-63),
Wigan Athletic (1963-65),
South Liverpool (igen)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv