• Boris dagliga blogg

Söndagen den 17:e januari 2016.

Afrikansk landslagsturnering för inhemska klubblagsspelare, Väntat i Premier League, Frankrike och Spanien, Några överraskande resultat i Championship och Serie A.
TRANSFER: Charlie Austin till Southampton
HISTORIA: Inte en enda bortaseger i hela ligan, Maine Road har publikrekorden, Liverpoolare: Kippe och Arbeloa och en Manchester Citytröja.


DAGENS TRÖJA

Afrikansk landslagsturnering i Rwanda.


Kigali, Butare och Gisenyi är tre städer som alla ligger i Rwanda. Detta afrikanska land står som värd för African Nations Championship som inte ska förväxlas med Africa Cup of Nations. Den sistnämnda är det vi kallar de Afrikanska mästerskapen och spelades första gången 1957. Vart annat år går turneringen och förra året blev Elfenbenskusten mästare. Den turnering som inleddes igår instiftades 2007 och spelas för närvarande vart annat år. Det är fjärde mästerskapet. Skillnaden mellan turneringarna är att den som pågår nu bara är till för de spelare som spelar i inhemska klubbar.
 

Premiärmatcherna i African Nations Championship


Grupp A inledde med att värdnationen Rwanda besegrade Elfenbenskusten med 1-0 och de andra båda lagen i gruppen spelade mållöst. Det är Gabon och Marocko. Alltså en väldigt målsnål inledning med endast ett mål på två matcher.
 

Bundesliga, något för Allsvenskan att ta efter.


Tyska Bundesliga var ännu målsnålare. Där blir det inga mål alls på ytterligare en vecka. Vad jag inte kan förstå är varför inte svensk fotboll kan göra som i Tyskland. Där spelades omgång 17 i mitten av december. Sedan har de ett juluppehåll på en dryg månad och startar med 18:e omgången den 22:a januari. Med de planer vi har i Sverige skulle det inte vara några som helst problem att ha ett spelprogram som i Tyskland. Då skulle svenska klubblag bli mer konkurrenskraftiga i förhållande till övriga Europa i de Europeiska cuperna.
 

Inga överraskningar i Premier League


England har inget sådant trams som något speluppehåll. Premier League spelade omgång 22 med i stort sett inga överraskningar alls. Aston Villa kan ju bara gå uppåt och Leicester förvånar för varje vecka de fortfarande ligger i toppen, så frågan är om det var så överraskande att bottenlaget Aston Villa spelar 1-1 hemma mot serieledarna Leicester. Tottenham, Bournemouth, Manchester City och Southampton tog alla storsegrar på minst tre måls marginal och Chelsea och Everton spelade 3-3, vilket är precis vad jag skulle kunna ha tippat om jag inte hade lagt av med tipps och odds för över tio år sedan.
 

Championship League: topplag förlorade. Det gjorde det inte i Frankrike.


Championship League bjöd på några förvånande resultat då både ettan och trean i tabellen förlorade. Middlesbrough med 1-0 till nedflyttningslaget Bristol City och Derby hemma med 0-3 till åttan Birmingham. I Frankrike nöjde sig Paris SG med att göra endast ett mål borta mot Toulouse. Målet av Zlatan och ett poängförsprång i tabellen på 23 poäng till tvåan Angers.
 

Italien och Spanien


Serie A startade omgång 20 med tre matcher. Inter fortsätter tappa. Igår tappade de två poäng borta mot Atalanta. Napoli tog en säker 3-1 seger över Sassuolo med 3-1 och kommer att ha ledningen även efter helgens omgång. Slutligen spelades det ett par matcher i Spanska ligan också med de tre stora går inte in i elden förrän idag. Villareal som i förra omgången var på väg att blanda sig i topp fyra lyckades inte göra något mål hemma mot Betis som ligger på nedre halvan. Men då matchen blev mållös så blev det åtminstone ett poäng.
 

TRANSFERS

 

Charlie Austin till Southampton från Queens Park Rangers

Charlie Austin, 26, lämnar Queens Park Rangers för spel i Southampton. Det meddelar Southampton på sin officiella hemsida i dag.
– Så fort Southampton visade intresse var det den enda klubben jag ville gå till. Det var viktigt att komma till en klubb på uppgång och nu är jag här, säger Austin till hemsidan. Anfallaren stod för 18 ligamål i Premier League för QPR förra säsongen. Den här säsongen har det blivit nio mål på 19 matcher i Championship.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1920 tufft för bortalag och 1948 publikrekord

 

1920 ingen bortaseger


Idag 1920 spelades det en märklig omgång i engelska ligan som aldrig har upprepats. Alla hemmalag blev obesegrade denna dag. Visserligen var det bara två divisioner i ligan och både ettan och tvåan bestod av 22 lag. Två matcher var inställda. Dessa lag spelade FA-cup. Det blev hemmasegrar i dessa matcher också.
Det spelades alltså 20 matcher totalt. I division ett blev det åtta hemmasegrar och två oavgjorda och i tvåan nio hemmavinster och bara en oavgjord.

 

1948 publikrekordet satt på Maine Road

Maine Road i Manchester som har det gällande  publikrekordet i både en liga- och FA-cupmatch. Maine Road i Manchester som har det gällande publikrekordet i både en liga- och FA-cupmatch.

1948 sätter Manchester United ett ligarekord som står sig än idag. Aldrig förr eller senare har så många åskådare sett en engelsk ligamatch. 83 260 personer hade kommit för att se United och Arsenal spela 1-1. Tyvärr så hade Old Trafford skadats så pass under andra världskriget att Manchester United spelade sina hemmamatcher på värste rivalen Manchester Citys hemma arena. Det var alltså på Maine Road rekordet sattes.

Den 3:e mars 1934 var det visserligen 84 569 åskådare på Maine Road, med det är publikrekordet i en FA-cupmatch som inte gällde finalen. Manchester City vann kvartsfinalmatchen över Stoke City med 1-0.

FÖDDA IDAG

LIVERPOOLARE

Samuel HIGNETT
blev 48 år född 1882
Mittfältare
Klubbar som spelare:
Hans korta fotbollskarriär varade mellan 1905 och 1907 och då tillhörde han endast Liverpool. Det blev en match den 12:e oktober 1907 mot Sunderland.

Alexander SMITH
ingen uppgift om när han dog född 1915
Anfallare
Klubbar som spelare: Buckie Thistle,
Buckie Rovers,
Buckie Wanderers,
Forres Mechanics (1935-36),
Buckie Thistle (1936-37)

1937 till 1938 tillhörde han Liverpool, men enda matchen han gjorde var en 0-2 förlust mot Wolverhampton den 16 oktober 1937.
Därefter återvände han till Skottland.

Frode KIPPE
38 år
Försvarare
8 landskamper för Norge.
Klubbar som spelare: Kolbotn (1996-97),
Lillestrøm (1997-99),

1999 till 2002 hade han kontrakt med Liverpool. Det blev 2 träningsmatchwer, annars var han mest utlånad.
Stoke City (lån 1999-2000 + 2000-01),
Lillestrøm (åter / 2002-)

Álvaro ARBELOA
33 år
Försvarare
56 landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare: Real Madrid (2000-06),
Deportivo La Coruna (2006-07),

2006 till 2009 gjorde han 98 matcher och 2 mål då han tillhörde Liverpool,
Real Madrid (åter / 2009-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv