• Boris dagliga blogg

Lördagen den 19:e december 2015. "Europaligor och Englandsligor, Mourinho, Hiddink, FA-regler, Borussia Dortmund, födda och en Birminghamtröja".

Mourinho ut


Så gick det som det borde. En tränare som inte uppnår resultat med sin klubb får sparken. Inte för att jag anser att detta är den bästa lösningen, men det är så det fungerar i fotbollsvärlden. Inte ens om man heter Jose Mourinho är man säker. I förrgår fick Abramovich nog och Mourinho fick sparken. I vanlig ordning så skiljdes alla åt i samförstånd och spelarna var ledsna. Hur mycket detta är sanning eller spel för galleriet kan diskuteras.
 

Hiddink in


Diskuteras har det också gjorts om vem som ska ta över. Med en rysk oljemiljardär som Abramovich vid spakarna så blir det givetvis ingen ”gröngöling” som får chansen att ta över. Det blir nederländaren Guus Hiddink som är välbeprövad tränare i fotbollseuropa och för den delen även i Australien. Senast kommer han från det Nederländska landslaget, och nu är frågan hur långt upp i tabellen han kan föra Chelsea?
 

Sista omgången före jul inleddes i Europa


Det spelades lite fotbolls igår också. Europa förbereder sig för sista omgången i år före juluppehållet. I Frankrike tog sig Nice upp mot Europacupplatserna genom att vinna med 1-0 över Montpellier. Även Bundesliga hade match. Här blev det också 1-0. Schalke 04 vann hemma över Hoffenheim. Det innebar att Schalke just nu ligger på Europa Leaguekvalplats, medan Hoffenheim ligger på nedflyttningsplats.
 

Det hektiska julomgångarna i England inleddes med Birminghamseger.


Engelska Champions League avverkade en ”nästan topp match”. Det var sjuan och åttan som möttes och efter Birminghams seger med 1-0 seger (även här), så bytte de tabellplats med sina motståndare Cardiff. Till skillnad från de andra ligorna i Europa så var denna match startskottet på jul och nyårsomgångarna. Det är nu den mest hektiska tiden i någon liga världen över börjar. Här kommer publiken att bjudas på en och annan julsmällare. Lagen som klarar denna period bäst bygger inför vårens omgångar och brukar grundlägga en bra placering i sluttabellen, eller tvärtom.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1863 första matchen med FA regler. 1909 Dortmund får ett nytt fotbollslag

 

1863 Första fotbollsmatchen med enhetliga regler.

Den 8:e december spikades fotbollsreglerna av FA, och man skulle pröva den i januari. Men man kunde inte vänta så idag 1863 spelades den första matchen med de 13 FA-reglerna. Barnes FC tog emot Richmond FC på Limes Field. Det blev inte så stor succé då matchen slutade 0-0. Så vissa klubbar valde fortfarande att köra med antingen Cambridge Rules, där man fick stoppa bollen med händerna, men inte springa med den, eller Sheffield Rules, där man även fick slå iväg bollen med händerna.
 

1909 Borussia Dortmund bildas.

Borussia Dortmund fyller nämligen 105 år idag. Ballspiel-Verein Borussia 1909 e. V. Dortmund kallade sig klubben. Klubben grundades den 19 december 1909 av en grupp unga män missnöjda med det lag de spelade i. Laget hette Trinity Youth och det ägdes och leddes av Fader Dewald. Han var den lokala församlingsprästen, som höll sina spelare i "Herrans tukt och förmaning". Då han fick reda på att några av "hans" spelare samlats på den lokala puben Zum Wildschütz, försökte han bryta sig in, men motades ut igen.

På så sätt bildade Franz och Paul Braun, Henry Cleve, Hans Debest, Paul Dziendzielle, Julius och Wilhelm Jacobi, Hans Kahn, Gustav Müller, Franz Risse, Fritz Schulte, Hans Siebold, August Tönnesmann, Heinrich and Robert Unger, Fritz Weber och Franz Wendt den nya klubben. Klubben brukar förkortas BVB där BV står för Bollklubb på tyska. Sista B:et, Borussia är egentligen det latinska namnet för Preussen, men så djupa var inte killarna. De kände igen Borussia från ett lokalt ölbryggeri och därför tog de det namnet. Sina första fyra år spelade laget i blå-vit-randiga tröjor och svarta shorts. 1913 kom de gul-svart-randiga tröjorna och de används än idag, även om det är mer eller mindre svart bland det gula nuförtiden.
 

FÖDDA IDAG

Gary CAHILL
30 år
Försvarare
6 U- och 36 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare: Aston Villa, Burnley (lån), Sheffield United (lån), Bolton Wanderers och för närvarande i Chelsea.

Karim BENZEMA
28 år
Anfallare
14 U- och 83 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare: Bron Terraillon, Lyon och för närvarande Real Madrid.

Alexis SANCHEZ
27 år
Mittfältare/Anfallare
81 landskamper för Chile.
Klubbar som spelare: Cobreloa, Udinese, Colo-Colo (lån), River Plate (lån), FC Barcelona och för närvarande i Arsenal.

LIVERPOOLARE

Harry LEWIS
född 1896
Anfallare.
Klubbar som spelare: Birkenhead Old Boys,
1916 till 1919 spelade han i Liverpool,
The Comets, Hull City och avslutningsvis Mold.

George L PATERSON
född 1916
Anfallare.
Klubbar som spelare: Hall Russell's, Brighton & Hove Albion, York City, Leeds United, Queens Park Rangers, Reading,
1937 – 1939 spelade han I Liverpool,
Burnley, och slutligen Swindon Town (1946-50) 
Han återkom till Liverpool och kom att ingå i Bill Shankleys tränarstab.

Ryan BABEL
29 år
Mittfältare/Anfallare
26 U- och 43 A-landskamper för Nederländerna. Klubbar som spelare: Ajax,
2007–2011 gjorde han 91 matcher och 12 mål för Liverpool,
Hoffenheim, åter till Ajax, Kasımpaşa och för närvarande i Al Ain i Förenade Arabemiraten.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv