• Boris dagliga blogg

Fredagen den 18:e december 2015. "VM för klubblag, Championship League, Polen, CONCACAF, födda och en Leedströja".

Intercontinental Cup med bara två lag som även MFF deltagit i.


Intercontinental Cup hette en fotbollsturnering där det gällde att plocka fram världens bästa klubblag. Turneringen inleddes 1960 och det var ingen riktig turnering utan bara ett dubbelmöte mellan Lagen som vunnit Europacupen och Sydamerikas cup. 1960 vann Real Madrid över Uruguayska Peñarol. 0-0 och 5-1 slutade matcherna. Detta höll man på med fram till 1979. Då spelades sista dubbelmötet. Denna gång vann paraguayanska Olimpia både hemma och borta, 1-0 och 2-1 över Malmö FF. Egentligen skulle Europas lag varit Nottingham, men då de tackade nej fick det lag som förlorade Europacupfinalen ställa upp för Europa.
 

FIFA Club World Championship.


Man gick över till en enda finalmatch 1980 och då spelades finalen i Japan. Tokyo och Japan arrangerade alla finaler fram till 2001 då Yokohama tog över i tre år. 2005 hade FIFA kommit på att det inte bara var Europa och Sydamerika som hade klubblagsmästare från sin kontinent. Nu var hela världen med i turneringen som ändrade namn till FIFA Club World Championship. Alltså deltog även mästarna från Nordamerika, Afrika, Asien och Oceanien. Dessa fyra kontinenter möts i en sorts kvartsfinal där segraren går till semifinal och får möta mästaren från Europa och Sydamerika.
 

Bara Europa och Sydamerika som segrare.


Under alla dessa mästerskap har segraren kommit från antingen Europa eller Sydamerika. Men två gånger har faktiskt de Afrikanska mästarna tagit sin till final. 2010 vann Inter över TP Mazembe från Demokratiska Republiken Kongo och 2013 blev Bayern München mästare genom finalseger över marockanska Raja Casablanca.
 

River Plate och Barcelona i final på söndag.


På söndag är det final igen och då möts; Just det: Sydamerikanska River Plate och Europeiska Barcelona. Turneringen är i år tillbaka i apan och tidigt igår tog sig Barcelona, eller ska vi säga Luis Suarez, vidare till finalen genom uruguayanens hat trick och 3-0 mot kinesiska Guangzhou Evergrande. River Plate tog sig till finalen med endast 1-0 över Sanfrecce Hiroshima. Som värdnation fick Japan ställa upp med sina ligamästare så Asien hade två lag med och de kommer också att mötas på lördag i matchen om tredje pris.

Leeds tog tre viktiga poäng.

Championship League avslutade sin 21:a omgång med matchen Wolverhampton mot Leeds United. Det var ett mitt- bottenmöte. Men det lirades boll i gammal engelsk stil och med fem mål. Leeds som behövde poängen bäst var det lag som vann med 3-2. Det betydde att de passerade Wolves i Championship Leaguetabellen. 14 och 17 är placeringarna laget har efter 21 spelade matcher.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1921 Polen ger sig i leken. 1961 CONCACAF bildas.

 

1921 Polens första landskamp.

Polens första landskamp Polens första landskamp

Det polska fotbollsförbundet hade bildats 1919, men det dröjde tills idag 1921 innan de spelade sin första landskamp. De mötte Ungern och det blev förlust med 0-1. Men fem månader senare tog de sin första landskampsseger. Den kom i Stockholm och de var Sverige som förlorade till Polen med 1-2. Polens största triumf hittills var OS-guldet 1972. I finalen fick det polska landslaget sin revansch på Ungern när de vann med 2-1. Polen har även blivit trea i VM två gånger; 1974 och 1982.
 

1961 Nordamerika får ett förbund

North American Football Confederation och Football Confederation of Central America and the Caribbean var idag 1961 samlade och beslöt att bilda ett enda förbund inom FIFA. Detta förbund skulle anordna kval till VM, de startade ett eget mästerskap kallat Gold Cup och de har en Champions Leagueturnering för att kora det bästa klubblaget. Vad det gäller kval till VM så har USA och Mexiko lagt beslag på de flesta platserna i världsmästerskapen. Vilket fiffigt namn kom man på att kalla det nya förbundet? Jo, the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football. Och förkortningen är inte mycket bättre CONCACAF.
 

FÖDDA IDAG

Les FERDINAND
50 år
Anfallare
17 landskamper för England.
Klubbar som spelare: Hayes, Queens Park Rangers, Brentford (lån), Beşiktaş (lån), Newcastle United, Tottenham Hotspur, West Ham United, Leicester City, Bolton Wanderers, Reading och slutligen till Watford.

Gianluca PAGLIUCA
49 år
Målvakt
39 landskamper för Italien.
Klubbar som spelare: Bologna, Sampdoria, Inter, åter till Bologna och avslutningsvis Ascoli.

Santiago CANIZARES
46 år
Målvakt
39 U- och 46 A-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare: Calvo Sotelo, Real Madrid, Elche (lån), Mérida (lån), Celta Vigo, tillbaka till Real Madrid och avslutningsvis i Valencia. 

LIVERPOOLARE


Jag har en "Liver-polare" på jobbet som ofta påpekar att jag inte tagit med den och den som spelar i Liverpool. Därför tänkte jag lägga till några födda av de som någon gång satt sin fot i klubben Liverpool FC. Idag är det en spelare.

Paul HARRISON
31 år
Målvakt
Klubbar som spelare: Startade sin karriär 2003-2005 i Liverpool dock utan att få göra A-lagsdebut.
Sedan utlånad till Leeds United, Wolverhampton Wanderers, Chester City, Hereford United, Southport och sedan 2007 i Walesiska The New Saints F.C.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv